Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Sağı ve solu ile aydınlarımızı ihanet içinde gören farklı bir yazar portresi: Ergun Göze  
Mustafa Miyasoğlu

Ergun Göze ismini ben ilk kez Bâbıâli’de Sabah gazetesinde köşe yazarı olarak gördüm. Onun üslubundaki sıcaklık beni sardı. Bu yazıların iki belirgin özelliği vardı: Biri yazarının zekası, diğeri de üstadı Peyami Safa gibi kısa bir köşe yazısında “kitaplık meseleleri” halletme çabası. Tabii bir de Anadolu çocuğu olarak meselelere bize özgü bir sıcaklıkla yaklaşması. Bu yüzden Necip Fazıl yazdığı için aldığım gazetede onun yazılarını da okudum.

Bir süre sonra gazetede yazmaz oldu. Bu arada, Meşhurların Son Sözleri, Anadolu Sahabeleri ve Peyami Safa - Nazım Hikmet Kavgası adlı ilk kitapları yayınlandı. Bunlar, 30’lu yaşlardaki araştırmacı genç yazarın heyecanıyla yazılmıştı, ben de aynı heyecanla okudum.

Daha sonra Ergun Göze, bir dönemin en büyük tirajlı gazetelerinden olan Tercüman’da köşe yazarlığı yapmaya başladı. O dönemde Ahmet Kabaklı ve Tarık Buğra ile birlikte gazetenin en çok okunan isimlerinden biriydi. Kabaklı Hoca Türk Edebiyatı kitabı ile dergisine, Tarık Buğra da edebi eserlerine bağlı olarak okuyucu ilgisi görüyordu. Onlar kadar edebi kariyeri olmayan Ergun Göze ise, zekası, kültürü ve çalışkanlığıyla yazılarını okutuyordu.

Peyami Safa’nın son günlerinde nâşiri olmuş, arkadaşlarıyla kurduğu Bâbıâli Yayınevi’nde üstadının Sosyalizm, Nasyonalizm ve Mistisizm adlı son kitaplarını yayınlamıştı(1961). Bu kitaplardaki bilgileri hep önemsemiştir. Böylece yayın dünyasına girmiş, Bâbıâli’de Sabah gazetesinin de yayın yönetiminde görev almıştı. Gazetede anlaşmazlık çıkınca da ayrılıp avukatlık bürosu açmış, pek çok duruşmada Necip Fazıl’ın avukatı olmuştu. Necip Fazıl, Cemil Meriç ve Fethi Gemuhluoğlu ile sık görüşüyor, onların söz ve yazılarından “Köşebaşı” adlı sütununa nakilleri yapıyordu. Bu da yazılarını daha çok ilgi çekici kılıyordu.

Köşebaşı yazarı Ergun Göze ile ne zaman ve nerede tanıştığımızı hatırlamıyorum, ama konuşmaya başladığımızda, onun da beni ismen tanıdığını hatırlıyorum. Çünkü İstanbul’a geldiğim günlerden itibaren Büyük Doğu, Marmara ve MTTB çevresinde dolaşıyor, Bâbıâli’de Sabah gazetesi sanat-edebiyat sayfasında yazılar yayınlıyordum. 1968 yılında üç sayı çıkardığımız Millî Gençlik dergisindeki şiir ve yazılarım da dikkati çekmişti. Sık sık uğradığım yerlerden biri de Ergun Göze’nin yeniden açılması için çaba sarfettiği Milliyetçiler Derneği idi, o da geliyordu.

Sivaslı olduğu için, Kayserili olduğumu öğrendikten sonra bana hep “Hemşehrim” dedi. 1980 öncesinde bazı arkadaşların, “Üstadlar-ağabeyler dönemi bitti!” sloganıyla yaptıkları yayınların muhataplarından biri de Ergun Göze idi. Onu da Sezai Karakoç, Kadir Mısıroğlu ve M.Şevket Eygi gibi gençliği yönlendirenler arasında bertaraf etme çabalarına gücenmiş, her gençten kuşkulanır gibiydi. Kendisi kadar zeki ve kültürlü olmayanların “Siyasal İslam” söylemleriyle onu eleştirmelerine kızıyor, haksız ve toptancı tavırlara, her türden partizanlıklara öfkeleniyordu. Belki bu sebeple gençleri küçümseyen bir tavra giriyordu.
Bu yıllarda ben de Yeni Devir gazetesinde köşe yazıları yazıyordum. Karşılaştığımızda Ergun Göze’nin bana da tedirgin bir tavırla baktığını görüyordum. O yüzden, yanlış anlamaya dayalı olarak roman konusunda Tercüman ve Yeni Devir sütunlarında sert yazışmalarımız oldu, ama benim tavrımın farklılığını görünce, Ergun Göze gerçekten kadirşinas bir “ağabey” tavrıyla kitaplarımla ilgili tanıtma yazıları yazdı, Ramazan sayfalarında yazı yazmamı istedi.

Temelde bir politikacıdan çok kültür adamı olduğu için, Ergun Göze’nin yazılarında hak ve hakikat taraftarlığı dışında belli bir topluluğa ait tarafgirliği, partizanlığı ve elbette hiçbir dâvanın kör taassubunu göremezsiniz. Zekası buna izin vermez. O yüzden de bütün sağ ve sol partilerin kör taraftarları ile üst yöneticilerinin Ergun Göze’den hoşlanmaması tabii. Bunun için Demirel’den Erbakan’a kadar bütün politikacılar ondan uzak durmuştu. 12 Eylül Konseyi de onun siyasete girmesini istememiş; aday adaylığını veto etmişti...

CHP yöneticilerini eleştirdiği gibi aldığı reylere ihanet eden bütün sağ parti yöneticilerini de eleştirme cesareti gösterdiğinden ona öfkelenenler olduğu kadar, isimsiz pek çok hayranı da vardır. Bu anlamda şartlanmış muhalif gibi değil, bağımsız bir aydın olarak sorgular.

Sağcılar dinî bir dâvayı sekülerleştirdi, solcular da seküler bir dâvayı dinileştirdi

Epeyce bir zaman sağcılığı temsil ettiği söylenen Ergun Göze’ye göre, Türkiye’de aydınların sağı da solu da ihanet içindedir. Sağcılar dinî bir dâvayı sekülerleştirmek, solcular da seküler bir dâvayı dinileştirmek gibi bir sapmayı sürdürmüş ve kaos ortamı meydana getirmişlerdir. Ayrıca, Türk solunun ahlakî bakımdan da çok büyük rahatsızlıkları vardır. Milliyetsizlik ve kültürsüzlük bakımından dünyada benzerleri yoktur. Bu eleştirisinde büyük ölçüde üstad bildiği Peyami Safa ile Necip Fazıl’ın şahsi tecrübelerine ve müşahedelerine itibar ettiği gibi, Fransız Solu ile bizimkileri karşılaştırmasının da etkisi olduğu muhakkaktır. Burada, Peyami Safa’dan naklettiği bir sözü hatırlatmakta fayda var: Bu kadar haklı olmaya hakkı var mı? Çünkü bu yüzden Ergun Göze’nin çok düşman kazandığını görüyoruz... Bazı ön yargılarını ve hatta zamanla gerçekleşen sezgilerini keşke hemen söylemese ve yazmasaydı diyorum. Bu kadar vukufa ve öngörüye bu toplumun tahammülü yok. Bilenin de susması mümkün mü?

Yazarlığının üç dönemi

Türk milliyetçiliğiyle Osmanlı irfanı ve İslâm ahlâkını esas alan portresinde, inandığı değerlerin kavgasını yapma cesareti ve kararlılığı olan Ergun Göze’nin yazarlığından yarına neler kalacak diye bir değerlendirme yapmak gerekirse, şu tesbitler söylenebilir: Öncelikle bir dönemin tanıklıkları denebilecek belli konularda odaklanmış yazıları ve kavga kitapları...

Onun yazarlığını üç devreye ayırmak mümkün: Birincisi, Bâbıâli’de Sabah’tan ayrıldıktan sonra yazdığı ilk kitapları, doğrudan kitap olarak yazılmıştır. Anadolu kökenli bir genç yazarın araştırmaları olarak ortaya çıktığı için güzeldir ve hâlâ okunmaya değer kitaplardır.

İkinci dönemde yazdığı kitapların dinamosu Tercüman’dı: İçimizden 30 kişi, Profesörler Geçiyor, Dışişleri Kavgası, Bulunmuş Defterden Cuma Düşünceleri, Gözümle ve Gönlümle Tanıdıklarım gibi defalarca basılan kitapları, hep gazete yazılarının haftada bir belli konulara odaklanmasıyla yazılmış ve kitap olarak ortaya çıkmıştır. Yabancılarla konuşma ve tercümelerden oluşan ve bazı röportajlarını da ihtiva eden Soruşturma adlı kitabı da böyledir.

Tercüman’ın çöküşünden sonra Türkiye’deki köşe yazarlığının Özal’ı eleştirmeme şartıyla kesintiye uğramasından sonra Ergun Göze kendisini büsbütün kitap yayıncılığına verdi. Boğaziçi Yayınları arasında çıkan Üç Büyük Mustarip, Rusya’da Üç Esaret Yılı, Peygamberimiz ve Dört Halifesi, Kuğunun Son Ötüşü ve Çanakkale’de Kumandanlar Savaşı gibi çalışmaları, onun yazarlığı açısından ilk kitapları gibi kitap olarak yazılmış eserleridir.

Her zaman bir sanatçı duyarlığı taşıdığını bildiğim ve Cuma Düşünceleri’ni bir romancı muhayyilesiyle geliştirdiğini memnuniyetle gördüğüm Ergun Göze’nin Çar Tabancası ve Üçüzler adlı iki piyesi ile pek çok tercümesi var. Özellikle Malik bin Nebi’den yaptığı tercümelerle Aydınların Yüzyılı ve Diktatörler Yüzyılı gibi çağımızın entelektüel ve politik portresini ortaya koyan kitaplar da Soruşturma gibi oldukça önemli ve emek verilmiş tercümeler. Keşke bunlar gibi telif birer kitapla yaşadığımız yüzyıldaki Türkiye tablosu ortaya konabilse...

Sivas ve Çorum Liselerinden İstanbul Hukuk Fakültesi’ne ve oradan da basın ve yayın hayatına uzanan 72 yıllık bir hayat tecrübesinden, İslam tarihi ile Fransız kültüründen komünist faaliyetlere, Endülüs’ten Hindistan’a kadar genişleyen merakından bu ülke gençliğinin öğreneceği çok şey var. Fakat bunlara vurgu yapmak ve sürekli kültürel birikimi aktarmak yerine, sık sık kötü politikacıları eleştirmekten, kendisini dinlemeyen yöneticileri uyarmaktan vazgeçmiyor. Bu da maalesef ona yalnızca düşman kazandırıyor, parti fanatiklerini azdırıyor.

Bu toplumun kültür adamlarında, “Kendi derdim billah gelmez yâdıma” mısraıyla özetlenebilecek bir Namık Kemal sendromu var. Osmanlı’nın son yüzyılından beri politika fanatizmi körüklüyor ve kültür adamlarını da içine çekiyor. Kötü politikacıların beceriksizliği yüzünden sağı ve soluyla aydınlarımız ihanet içinde. Bunları vukufla eleştiren Ergun Göze’nin hakkı var: Fakat bu kadar haklı olmaya ve bu kültürel birikimi harcamaya kimin hakkı var?

[email protected] 
  Diğer Makalelerden Başlıklar
  •    Trabzon'un Kültürel Yüzü
  •    Lozan Delegeleri
  •    İdlib şehitleri
  •    BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
  •    Afrika Kitaplığı
  •    Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
  •    Teröre karşı 1071 akademisyen
  •    Irak’ta Türkmen Partiler
  •    Millî Birlik Komitesi Üyeleri
  •    KKTC Başbakanları
  •    KKTC 100 Sanatçı
  •    2019 Yerel Seçimleri İl Belediye Başkanları
  •    TBMM Azınlık Milletvekilleri
  •    Stalin’in Katlettiği Tatar Aydınları
  •    PKK’yı kuran 120 kişi
  •    ÜÇ BÜYÜKLERİN ŞEHİT FUTBOLCULARI
  •    Biyografik Araştırma Kitapları biyografimarket'te
  •    24 Haziran 2018 Milletvekili Listesi
  •    Dünyayı biçimlendiren 40 hikâye
  •    Tıva Kaynakça
  •    İSLAM SANATI’NIN ÖZELLİKLERİ DİZİN
  •    İSLAM SANATI’NIN ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER
  •    AFRİN ŞEHİTLERİ
  •    KKTC 2018 SEÇİMİ MİLLETVEKİLLERİ
  •    BİR NESLİN ÖNCÜLERİ DİZİN
  •    BİR NESLİN ÖNCÜLERİ İÇİNDEKİLER
  •    Yüzellilikler Listesi
  •    ULUSLARARASI “İPEK YOLU’NUN YÜKSELİŞİ VE TÜRK DÜNYASI” BİLGİ ŞÖLENİ
  •    OSMANLI PADİŞAHLARI SIRALAMASI
  •    33 yazarın Türk Çocukluğu
  •    MAHMUT ÇETİN HAKKINDA YAZILANLAR
  •    1 KASIM 2015 SEÇİMİ MİLLETVEKİLİ LİSTESİ
  •    7 HAZİRAN 2015 SEÇİMİ MİLLETVEKİLİ LİSTESİ
  •    100. Yılında Balkan Harbi
  •    MHP Milletvekili Aday Listesi 2015
  •    Ak Parti Milletvekili Aday Listesi 2015
  •    CHP Milletvekili Aday Listesi 2015
  •    HDP Milletvekili Aday Listesi 2015
  •    Yunan Meclisi’ndeki Türk milletvekilleri
  •    İngiliz istihbaratının fişlediği yazarlar
  •    İpek Yolunda Türk Kültür Mirası
  •    İnternet yazım kısaltmaları
  •    Şair Padişahlar ve Şiirlerinde Kullandıkları Mahlaslar
  •    YABANCI KELİMELERE TÜRKÇE KARŞILIK
  •    İSMİNİZİN ANLAMI KADIN İSİMLERİ
  •    İSMİNİZİN ANLAMI ERKEK İSİMLERİ
  •    Şehit Soma Madencilerinin İsimleri
  •    ‘İSLAM-SANAT-ESTETİK KONGRESİ’
  •    Çanakkale’de Keskin Nişancı Bir Türk Kızı Şehit Oldu
  •    Anayasa'da Türklük Deklarasyonu'na İmza Atanlar
  •    Boğaz'ın Meşhur Yalıları
  •    TÜRKİYE'NİN EN ZENGİN 100 TÜRK'Ü
  •    İSLAMI SEÇENLER
  •    Dersaadet Sözlüğü Yayınlandı
  •    Biyografi Market Yayında
  •    BİYOGRAFİ MARKET ALFABETİK DİZİN
  •    Mahmut Çetin “Biyografi”yi anlatacak
  •    KIRKPINAR BAŞPEHLİVANLARI
  •    ANADOLU BEYLİKLERİ
  •    Sanayi sitesinde bir biyografi atölyesi
  •    Mahmut Çetin ve Biyografi Kitabı
  •    Biyografi Kitabı'na İLESAM Ödülü
  •    Basın'da Biyografi Kitabı
  •    Biyografi Net Kitap Fiyat Listesi
  •    Biyografi Kitabı Çıktı
  •    İl il yeni milletvekilleri
  •    Osmanlı Vezirleri
  •    Bulgaristan'da Gazete ve Dergiler
  •    Kosova Edebiyatçıları ve Sanatçıları
  •    Kadın Besteciler
  •    Cengiz Aytmatov ile Konuşma
  •    Milli Sinema ve Yücel Çakmaklı
  •    Terkip Sahibi bir Aydın: Ömer Lütfi Mete
  •    Türk Tarihine Ait Yeni Sırlar
  •    Biyografi Nedir?
  •    Sağı ve solu ile aydınlarımızı ihanet içinde gören farklı bir yazar portresi: Ergun Göze
  •    196 Uygur Türk'ü kurşuna dizildi
  •    BLOG BİYOGRAFİ
  •    Çin Katlediyor
  •    Çin hükümetinin gözaltında tuttuğu uygurlar
  •    İran, Ahmedinejad ve Radikal Muhafazakarların Doğuş Süreci
  •    II. Meşrutiyet Dönemine Dair Hatırat Bibliyografyası Denemesi
  •    Yerli bir dünya görüşüne muhtacız
  •    Oğuzhan’ı kim öldürdü ?
  •    Kürtçe anadil Türkçe ikinci dil
  •    Buran'ın Dil Atlası Çıktı
  •    yabancılaşmış aydın, batı'nın yeniçerisi
  •    Aydın Yabancılaşması Çıktı
  •    Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun Dil Atlası
  •    'Türkiye'li Aydın'ın Dini, Türk'e Olan Kinidir
  •    Beylik Kini’nden Öteki Cephesi'ne
  •    Batıniliğin İçyüzü*
  •    Filistin Soruları
  •    Boğaz'daki Aşiret
  •    Atatürk ve Filistin
  •    Türkiye, ‘Ali Osman’ terkibini bulmuştur
  •    Çifte Standartlar Enstitüsü
  •    Menderes’ten Erdoğan’a Ankara’nın ve İstanbul’un iki caddesi
  •    Dayatan perestroika öncesinde Türk Siyasetinde statükocu rehavet



  • biyografi.net
        İngilizce Biyografi
       English Biography

        ünlü kadınlar

       Nasreddin Hoca
      ben de biyografi.net'teyim
      fıkralardan seçmeler



       Makaleler
       Trabzon'un Kültürel Yüzü
       Lozan Delegeleri
       İdlib şehitleri
       BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
       Afrika Kitaplığı
       Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
       Teröre karşı 1071 akademisyen
       Irak’ta Türkmen Partiler
       Millî Birlik Komitesi Üyeleri
       KKTC Başbakanları

      Biyografik Takvim
    ocak şubat mart
    nisan mayıs haziran
    temmuz ağustos eylül
    ekim kasım aralık

        Tanıtım

        Tanıtım


       İletişim
    BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
    Tel: 0542 235 72 49



    [email protected]

    Etimesgut Vergi Dairesi
    11512253662
    Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

     

    Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
    Powered By Webofisi.com