|
Mahmut Makal
romancı, yazar
1930 yılında Aksaray ilinde doğdu. İvriz Köy Enstitüsü'nü bitirince önce öğretmenlik yaptı. Daha sonra yüksek öğrenimini Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nde tamamladı.
Kendi köyünden izlenimlerim parça parça Varlık dergisine yazdı. Köydeki gözlemlerini yansıttığı bu yazılar büyük ilgi uyandırdı.
Bizim Köy adlı kitabıyla ünlendi. Bizim Köy-1975 adlı bir başka eseriyle Türk Dil Kurumu 1977 Gezi Ödülü'nü kazandı.
10 Ağustos 2018 tarihinde Ankara'da vefat etti.
ESERLERİ:
Ağlatı, Anımsı Acımsı (Faust'un Dediği), Bir İşçinin Günlüğünden, Bizim Köy, 50.Yıl, Bozkırdaki Kıvılcım, Hayal ve Gerçek, Köy Enstitüleri ya da Deli Memedin Türküsü, Köy Enstitüleri ve Ötesi, Köye Gidenler, Kuru Sevda, Yaşanmış Öyküler, Ötelerin Havası, Yeraltında Bir Anadolu.
ESER-AYRINTI
Bizim Köy
Mahmut Makal
Çağdaş Yayınları / Tarih-Anı-Gezi-Olay Dizisi
... Köyün iç yüzünü olduğu gibi aksettiren bu yazılar köy davasını ele alacak olanlar için bir ayna vazifesi görecek, onları yanlış yollara sapmaktan kurtaracaktır. Bu bakımdan çalışmaların, memleket için çok hayırlı olacaktır. Gerçeği olduğu gibi görerek buna dayanan işler yapılırsa çetin zannedilen sorunları çözmek kolaylaşır. Yazılarında birçok insanlar için yüzyıllar boyunca meçhul kalmış ve bu nedenden çözülmez bir düğüm sanılan sorunları açık açık arka arkaya dizişin, köylerin kalkınması hesabına iş yapmak isteyenlere ne büyük kolaylıklar hazırlamaktadır. Bu yazılarda, ayrıca bizim henüz pek alışık olmadığımız bir üslup ve eda şekli vardır ki, köy dilinin ulusal edebiyatımıza mal olması için böyle yazılara pek muhtacız. Onun için bu bakımdan da hizmetin büyüktür."
-İsmail Hakkı Tonguç-
ESER-AYRINTI
Bizim Köy
50.Yıl
Mahmut Makal
Güldikeni Yayınları / Makal Dizisi
Bu kitabı okuyan hiçbir milliyetçi ve devrimci Türk, vicdan azabından değil de gönül üzüntüsünden birkaç gece kurtulamaz. Bu kitap, bir milliyetçi ve devrimci Türk'e, onu okutmamak ve unutturmak değil, bütün atılışlarımızla, irademizin ve aklımızın bütün gücü ile, bu geriliği, bu yoksulluğu ve bu kimsesizliği ortadan kaldırmak aşkını verir. Ziraat Enstitüsü'nün, Tıp Fakültesi'nin, Yüksek Mühendis Mektebi'nin, Siyasi İlimler Mektebi'nin ve Üniversite kollarının hepsinde öğretmenin bu kitabını okuturdum. Bu kitap üzerine tezler hazırlatırdım... -Falih Rıfkı Atay (Ulus)-
Mahmut Makal yeryüzünde kültüre hizmet etmiş, dünyayı daha iyiye ve daha güzele götürmek için çaba harcamış dört kişiden biridir. Eskiden İstanbul İstanbul'du, taşra da taşra. Romancı, yazar, şair adam kentsoylu olmalıydı. Makal bu çerçeveyi parçaladığında bomba patlamıştı. -İlhan Selçuk (Cumhuriyet)-
Bizim Köy, 1950'de bir başyapıttı. 1995'te de bir başyapıt. Anlatılan nesne ya da olayın kendisi sanılacak ölçüde yalın anlatımıyla, sıradanı şiire dönüştüren gözlem gücüyle, yoksulun o soylu ve varla yok arası gülümsemesiyle donanmış genç anlatımcının duyarlı olduğu kadar da nesnel yaklaşımıyla, Bizim Köy yazınımızda bir doruktur...
-Prof. Tahsin Yücel (Cumhuriyet)-
Böyle bir kitap, durumu dolayısıyla her türlü edebiyat sorununu aşmasına karşın, amacının bambaşka olmasına, sonuçlarının da Türkiye'de birçok aydının, politikacının görüşünü değiştirme olasılığı bulunmasına karşın, Makal'ın yalnızca bir tanık, rastlantıların yazar yaptığı bir sanatçı olmadığını ısrarla belirtmek gerekir. Mahmut Makal, güçlü, açık, keskin bir deyişle yazıyor. Ama bu deyiş, çoğunlukla, gerçek yazarı belirten, anlatılmaz bir büyü sezdiren, kekre bir şiire erişiyor... Tunus (Action)
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|