|
Hayrettin Karaman
( 1934)
akademisyen, yazar
1934 yılında Çorum’da doğdu. İlkokulu burada bitirdikten sonra özel olarak Arapça ve İslami ilimler tahsil etti. İlk İmam Hatip okullarından biri olan Konya İmam Hatip Okulu’na girdi ve ikinci dönem mezunları arasında yer aldı (1959). Yeni açılan İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde okudu ve ilk mezunlarından biri olarak 1963’te mezun oldu. İki yıl İstanbul İmam Hatip Okulu’nda meslek dersleri öğretmeni olarak çalıştıktan sonra açılan imtihanları kazanarak İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne fıkıh asistanı oldu. ‘Başlangıçtan Dördüncü Asra Kadar İslam Hukukunda İctihad’ konulu tezi ile fıkıh öğretmeni oldu (1971). Aynı yıl İzmir Yüksek İslam Enstitüsü’ne tayin edildi. 1975’te tekrar İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne döndü. Yüksek İslam Enstitüleri’nin İlahiyat Fakültesi’ne dönüşmesinin ardından doktor, doçent ve profesör oldu. Eylül 1976-Eylül 1980 yılları arasında yayımlanan Nesil dergisini çıkaranlar arasında yer aldı.
ESERLERİ:
Arapça-Türkçe Yeni Kâmus (Bekir Topaloğlu ile birlikte 1966), Mukayeseli İslam Hukuku (I, 1974; II, 1982; III, 1991), İslam Hukuk Tarihi (1975), İslam Hukukunda İctihad (tez, 1975), İslam’ın Işığında Günün Meseleleri (2 c. 1975, genişletilmiş yeni baskı, I-II, 1988; III, 1992), Günlük Hayatımızda Haramlar Helaller (1979), İslam’da İşçi-İşveren Münasebetleri (1981), Anahatlarıyla İslam Hukuku (I. 1984; II, 1985; III, 1986), İslam’da Kadın ve Aile (I, 1993; II, 1994), İslamlaşmanın Önündeki Engeller (1995), Gerçek İslam’da Birlik (1996), İnsan Hakları (1996), Laik Düzende Dini Yaşamak (1997). Ders Kitapları: Arapça Sarf-Nahiv ve Arapça Metinler (Bekir Topaloğlu ile birlikte, 1964), Fıkıh Usûlü (1965), Hadis Usûlü (1965).Laik Düzende Dini yaşamak 1-2,Yeni Gelişmeler Karşısında İslam Hukuku.
HABER
Karaman, seçmene 'birkaç ırgat' dedi
11 Haziran 2015
Yeni Şafak yazarı Karaman, "Ey muhalefet! Birkaç ırgat bir araya gelip iktidarı yıktınız, hadi yapın da görelim" diye seslendi. Karaman'ın yazısı sosyal medyada büyük tepki gördü.
İslam Hukuku profesörü, Yeni Şafak gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, AK Parti'nin oylarındaki düşüşe tepki gösterdiği yazısında kullandığı "Birkaç ırgat bir araya gelip iktidarı yıktınız" ifadesi sosyal medyada büyük tepki topladı. #Hepimizırgatız hashtagi Twitter'da Trend Topic listesine girdi.
"IRGAT" OLARAK NİTELEDİ
Karaman'ın "Yıkmayı becerdiniz hadi yapın da görelim!" başlıklı bugünkü köşesinde başta muhalefet olmak üzere, "Bazı STK, patron ve dış mihrakları AK Parti iktidarını yıkmakla" suçlayan Karaman, Mehmet Akif Ersoy'un bir şiirine atıf yaparak, saydığı bu kesimlere 'ırgat' nitelemesi yaptı.
"AKLINIZI BAŞINIZA DEVŞİRİN"
"Birkaç ırgat bir araya geldi ve bazı eksikleri ve kusurları olsa bile Türkiye'yi şaha kaldıran ve alternatifi de ortada bulunmayan iktidarı yıktı" ifadelerini kullanan Karaman, yazısında, "Erken seçim bir yanda dursun, şimdi muhaliflere diyorum ki, yıkmayı becerdiniz, hadi yapın da görelim" dedi. Oy veren seçmeni de üstü kapalı olarak suçlayan Karaman, "İnşallah halkımız bu sonuçtan yeterli dersi alır da bir seçim daha olursa oyunu daha akıllıca kullanır vesselam!" ifadelerine yer verdi.
HAKKINDA YAZILANLAR
BİR NESLİN ÖNCÜLERİ
İlk İmam Hatip Kuşağından Portreler
Yazar: Mahmut Çetin
Ön İnceleme: Şükrü Öztürk, Süreyya Balkış, Ömer Kara
Kapak Kompozisyonu: Ömer Kara
Sayfa Düzeni: Vadi Grafik
ISBN: 978-605-9004-04-6
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
1.Baskı Kasım 2017 Ankara
Sayfa: 702
Ebat: 16x23
BİR NESLİN ÖNCÜLERİ’nde anlatılan isimler:
Tayyar Altıkulaç, Hüseyin Albayrak, Hüseyin Aydın, Halis Ayhan, Niyazi Baloğlu, Ahmet Baltacı, Ali Şakir Ergin, Halit Güler, Kemal Güran, Ahmet Gürtaş, Yasin Hatiboğlu, Halil Hayıt, Avni İlhan, Hayreddin Karaman, Mehmet Kervancı, Hamdi Mert, Şevki Özkan, Şükrü Öztürk, Selahattin Parladır, Mehmet Ali Sarı, Rıza Selimbaşoğlu, Mehmet Solmaz, Bekir Topaloğlu, Sami Uslu, Ahmet Uzunoğlu, Mustafa Uzunpostalcı, Yakup Üstün, Mustafa Saim Yeprem, İrfan Yücel.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|