|
Ömer Özerturgut
siyaset adamı
1944 yılında doğdu. Kurucularından olduğu Proleter Devrimci Aydınlık dergisinin yazı işleri müdürü oldu. Tiikp örgütlenmesinin öncülerindendir. İşçi-Köylü gazetesinin genel yayın yönetmeniydi. Fkf genel sekreterliği yaptı.
1970 yılında yurt dışına çıktı. Aydınlık Almanya örgütlenmesini yönetti. Örgüt adına Çin Komünist Partisi, Arnavutluk Emek Partisi ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile ilişkiler kurdu. Daha sonra sade bir hayat yaşadı. Almanya’nın Köln şehrinde 45 yıl kitapçılık yaptı.
Aydınlık'taki bölünmeden sonra Doğu Perinçek ile birlikte devam etti. Sosyalist Parti döneminde 2000'e Doğru dergisi adına Abdullah Öcalan ile röportaj yaptığında Doğu Perinçek'in yanındaydı. 2016 yılında vefat etti.
HAKKINDA YAZILANLAR
Ömer Özerturgut (1944-2016)
Gün Zileli
Ömer Özerturgut, yaratıcı düşünen bir devrimciydi. Kurucularından olduğu Proleter Devrimci Aydınlık dergisinin yazı işleri müdürü olarak arandığından 1970 yılında ülke dışına çıkmak zorunda kalmıştı. O zamandan beri (45 yıldır) Almanya’nın Köln şehrinde kitapçılık yapıyordu. Elli yıllık arkadaşımdı. En son, 1992 yılında beni Londra’da ziyaret etmiş, görüşmüştük.
Yarılma‘da 21 yerde kendisinden söz ediyorum. İlk tanışmamıza ilişkin satırlar şöyle:
“Bu arada FKF’ye gidip gelmeyi de sürdürüyordum. Hatta, artık, TİP’ten çok FKF’ye gider olmuştum. Danslı partiler beni pek sarmasa da, buranın ortamı bana daha hareketli geliyordu. Daha çok arkadaş edinme olanağım vardı. Nitekim, yavaş yavaş buranın müdavimlerini tanımaya başlamıştım. Binadan eksik olmayan kişilerden biri, Fen Fakültesi’nden Ömer Özerturgut’tu. Üstelik herhalde gözü tutmuş olmalı ki, bana çok yakın davranıyordu. FKF’ye her okuldan, çok değişik kökende ve tipte kişiler geliyordu. Örneğin, Eğitim Enstitüsü’nden gelenlerin büyük çoğunluğunun köy kökenli gençler olduğu anlaşılıyordu. Bu gençlerin daha popülist bir havalarının olduğu seziliyordu. İçlerinde dikkatimi çekenlerden biri de Zeki Saruhan’dı. SBF’den gelen gençler, daha şehir, hatta burjuva kökenliydiler. Konuşmalarından, entellektüel tavırlarından bunu kolayca algılamak mümkündü. Örneğin, bu tür şehir kökenli bir gencin konuşkanlığı ve “malumatfuruş”luğu dikkatimi çekmişti. Bir gözü hep sabit bir noktaya bakan bu gencin adı, Nuri Çolakoğlu’ydu. Sabit bakan gözünün, Robert Kolej’deki bir beyzbol oyunu sırasında, beyzbol sopasının çarpması sonucunda çıktığını ve takma olduğunu daha sonraki yıllarda öğrenecektim.” Yarılma (1954-1972) İletişim, 6. baskı, 2015, s. 239
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|