Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Semiha  Es

foto muhabiri


fotoğrafçı



1912 yılında doğdu. İlk Türk kadın savaş muhabiri ve fotoğrafçı. Ünlü gazeteci Hikmet Feridun Es'in eşi. Fotoğrafa eşinin röportaj seyahatleriyle başladı. Eşi ile gittiği Kore'de Hürriyet Gazetesi savaşın görüntülenmesi için Semiha Es'i görevlendirdi.

12 Aralık 2012'de 100 yaşında İstanbul Balmumcu Beşiktaş'taki evinde vefat etti. Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda eşi Hikmet Feridun Es'in yanına defnedildi.




HABER

Kadın fotoğrafçılar buluşması
Zaman 19 Ekim 2013

Foto muhabiri olarak Kore Savaşı’na giden Türkiye’nin ilk gezi ve savaş fotoğrafçısı Semiha Es (1912-2012) anısına düzenlenen “Semiha Es-Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu”, 28-30 Kasım tarihleri arasında Galatasaray’daki Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Kadın fotoğrafçıların, fotoğraf dünyasındaki yerleri ve katkılarının ele alınacağı sempozyuma; dünyadan Ami Vitale, Yunghi Kim, Diana Blok, Vera Lentz, Susan Meiselas, Heidi Levine, Mitsu Maeda, Shadi Ghadrian, Lucia Nimcova, Lucy Azubuike, Evgenia Arbugaeva, Tzeli Hadjidimitriu, Eman Mohammed Darkhalil, Fatou Kande Songhar, Lynsey Addario, Nomusa Makhubu, Zanele Muholi, Reuters’den Ayperi Ecer Karabuda ile MAGNUM-Firecracker’dan Fiona Rogers katılıyor.

Türkiye’den ise Ahu Antmen, Laleper Aytek, Silva Bingaz, Melisa Önel, Sebla Selin Ok, Bikem Ekberzade, Serra Akcan, Gülşin Ketenci, Şenay Öztürk ve Şehlem Sebik bulunuyor. Sempozyumun paralel etkinliği olarak Yunanistan Başkonso-losluğu’nun İstiklal Caddesi üzerindeki sergi mekânı Sismanoglo Megaro’da “Semiha Es” ve “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” başlıklı iki fotoğraf sergisi açılacak.




HABER

İstanbul Kadın müzesi mekanını arıyor
Zaman 4 Aralık 2013
Jülide Güngör

25 Eylül 2012’de sanal ortamda açılan İstanbul Kadın Müzesi geçtiğimiz günlerde ilk uluslararası etkinliğini yaptı. Müzenin gündeminde şimdi, fiziki ve kalıcı bir mekâna yerleşmek ve daha çok kişiye ulaşmak var.

Geçen yıl sessiz sedasız kurulan İstanbul Kadın Müzesi, ilk kadın fotoğrafçımız Semiha Es için düzenlediği sempozyum ve sergiyle ilk uluslararası etkinliğini yaptı. Böylece sadece Semiha Es’i değil, kendini de görünür kıldı. Şimdilik sadece www.istanbulkadinmuzesi.org adresinde ikamet eden müzenin henüz gerçek bir mekânı yok. Buna rağmen sanal ortamda her gün 60 farklı ülkeden sayısız izleyici tarafından ziyaret ediliyor. Ama tabii ki bu böyle gitmeyecek ve müze fiziki bir mekâna kavuşacak. Müzenin kurucusu İstanbul Kadın Kültür Sanat Vakfı’nın başkanı Gülümser Yıldırım, mekan arayışlarını sürdürdüklerini söylüyor ve ekliyor: “Şimdiye kadar neredeyse 30 farklı yer için yazışma ve görüşme yaptık.” Bu yerler arasında Gazhane, Davutpaşa Lisesi, Gülhane’deki Eski Adli Tıp Binası ve Garanti Bankası’nın Cerrahpaşa’daki Bulgurlu Konağı da bulunuyor.

Müze yaklaşık olarak 4.000 metrekarelik bir yere ihtiyaç duyuyor. Çünkü ancak o zaman sürekli, süreli ve gezici sergilerin yanı sıra uluslararası pek çok sempozyuma da ev sahipliği yapabilecek. Çağdaş bir müzenin tüm vasıflarını bünyesinde toplamayı düşleyen müze, bakıp geçilen değil, içinde yaşanan bir yer olmaya çalışıyor. Sürekli sergisinde 27 ayrı kültür sanat kategorisinde varlık göstermiş kadınların biyografilerini görselleştirecek müze; bunun için enstalasyonlar, dokunmatik ekranlar, duyma sütunları, beste ve performanslardan destek alacak. Şu anda kapıları açılamadığı için Facebook üzerinden sürdürülen müze pedagojisi programı da olmazsa olmazlardan biri.

KADINLARA ÜNİVERSİTE KAPISINI AÇAN NURİYE ULVİYE ANILACAK

İlk kadın hattattan ilk klasik Batı müziği orkestra şefine İstanbul tarihinde ilklere imza atan tüm sıra dışı kadınları bir araya getiren İstanbul Kadın Müzesi’nin bir sonraki uluslararası etkinliği de şimdiden belli: Türkiye’de kadınların üniversiteli olmasının 100. yılını kutlamak. Burada karşımıza ilk kadın üniversitesinin açılmasını sağlayan Nuriye Ulviye Mevlan Civelek çıkıyor. Günümüz kadın dergilerinin büyükannesi sayılan Civelek, Kadınlar Dünyası Dergisi’nin sahibi ve başyazarı. Dergide kadınlar için yükseköğrenim yolunun açılması ve kadınların kamu kuruluşlarında çalışabilmesi gibi konulardaki taleplerini yüksek sesle dile getiren Civelek, İnas Darülfünunu’nun (kadın üniversitesi) açılmasını sağlamış. Onun sayesinde 12 Eylül 1914’te İstanbul Üniversitesi’nde kadınlara eğitim verilmeye başlanmış. O zamana kadar kadınların üniversiteye girmesi mümkün değilken o tarihten itibaren kadınlar önce üniversiteli olmuş, sonra kendilerine sunulan bölümleri az bularak amfileri işgal etmiş. İstanbul Kadın Müzesi de belli başlı üniversitelerin kadın çalışmaları bölümleri ortaklığıyla 12 Eylül 2014’te Türkiye’de kadın üniversitesinin açılmasının 100. yılını kutlayacak ve uluslararası bir sempozyumla kadınların üniversitedeki varlığını tartışacak.

Müzenin küratörü Meral Akkent; doğum ve ölüm günleri gibi anma etkinliklerine, müze fiziki mekânına kavuşunca başlanacağını ama bu zaman zarfında kaçırılmaması gereken etkinlikleri bir şekilde yapmak zorunda olduklarını söylüyor ve ekliyor: “Semiha Es’in 100. doğum günü öyleydi. Mecburduk, yaptık. Şimdi mecbur olduğumuz, kaçıramayacağımız bir etkinlik daha var: Lobi çalışmalarıyla ilk kadın üniversitesinin açılmasına yol açan kadını anmak… Bunlar bizim çok önemsediğimiz kadın kültür mirası etkinliklerimiz.”

Sanal müzede neler var?

25 Eylül 2012’de sanal ortamda açılan İstanbul Kadın Müzesi’nin sürekli sergisinde, İ.Ö. 660 yılında Byzantion adıyla kurulan İstanbul’da doğmuş, yaşamış ya da üretmiş ve kültür sanat dünyasında bir ilk gerçekleştirmiş kadınların biyografileri yer alıyor. Ama İstanbul Kadın Müzesi için ‘ilk’ durağan bir kavram değil. Aksine yeni akademik çalışmaların verileri ışığında yerini unutulan/unutturulan bir başka ilk’e bırakmaya hemen hazır. Müze arşivinde şu anda bekleyen 200 civarında biyografi var. Sitedeki sürekli sergide ise 100 civarında biyografi sergileniyor. Sürekli serginin genç isimlerinden biri Aylin Aslım iken; en yaşlısı, muhtaç sanatçı kadınlar için bilinen ilk koruma ve hizmet evlerini açan 1. Theodora. Müze şu anda 4 dilde (Türkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca) yayın yapıyor ama ilerleyen aylarda Arapça yayına da başlayacak. İstanbul Kadın Müzesi’nin kadın belleği oluşturmaya yönelik çalışmalarından biri de Türkiye Kadın Tarihi Akademik Araştırmalar Arşivi hizmeti. Burada kadın tarihi konusunda yapılmış bitirme, lisans, yüksek lisans, doktora tezi ve tüm doktora sonrası çalışmalara ulaşılabilecek.







Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com