Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Ferdi Özbeğen

şarkıcı



17 Ağustos 1941 tarihinde İzmir'de doğdu. 11 yaşında özel müzik öğrenimine başladı. 1960 yılında Özel İzmir Koleji'ni bitirdi. İstanbul'da İktisat Fakültesi'ni kazandı. 1963 yılında babasının vefat etmesi üzerine eğitimini yarıda bıraktı.

1965 yılında düzenlenen Hürriyet Gazetesi Altın Mikrofon Yarışması'na Ferdi Özbeğen Orkestrası ile katıldı. Yarışmada Kes Kes ve Sandığımı Açamadım şarkılarını seslendirdi. Yarışmadan sonra orkestra 1967'de Okay Temiz'i, 1968'de de Esin Engin'i bünyesinde bulundurdu.

1974 yılına kadar orkestrası ile çeşitli lokal ve eğlence merkezlerinde konserler verdi. Çalıştığı Çınar Oteli'nin greve gitmesiyle orkestrası dağıldı. Şefik Uyguner'in orkestrasında çalışmaya başladı.

1977 yılında ilk uzunçaları olan 'Ferdi Özbeğen'le 45 Dakika'yı çıkardı. Bu albüm kısa sürede büyük bir satış rakamına ulaştı. 1978 yılında Orhan Gencebay'ın plak şirketi Kervan Plak'a geçti. Ferdi Özbeğen'le Sohbet, 1979 yılında Teşekkürler ve 1980 yılında da Mutluluklar albümlerini yayınladı.

Sohbet albümüyle Altın Plak kazandı. Mutluluklar albümüyle de Platin Plak ve Altın Piyano kazandı.

1980 yılının sonlarına doğru Yaşar Kekeva Plakçılık'tan 'Nice Yıllara' albümünü çıkardı. 1981 yılında Yaşadıkça, 1982 yılında Bir Sır Gibi ve 1983 yılında Seviyorum Delicesine albümleri izledi.

1983 yılında, Şan Tiyatrosu'nda 20. Sanat Yılını Devlet Senfoni Orkestrası ile verdiği müthiş konserler zinciriyle kutladı.

1984 yılında bir tarafı alaturka, bir tarafı pop şarkılarından oluşan Piyanist albümünü çıkardı.

Plakları çok sattı. 1982 yılının vergi rekortmenidir.

1984 yılında Yaşar Plak'ın düştüğü zor durumdan kurtaran Ferdi Özbeğen oldu. Sizin Seçtiklerinizle albümü kendisinin yorumuyla o zamanın yapılmış ilk best of albümüdür. Dönemin sevilen 11 şarkısını seslendirdiği bu albüm kendisinin en çok satan albümü idi.

1985'te Belki Bir Gün ve 1986'da Sana İhtiyacım Var albümünü çıkardı. Bu albümde Orson Welles'in I Know What Is To Be Young ve Lionel Richie'nin Hello şarkılarının Türkçe uyarlamalarını seslendirdi. 1986 yılının sonlarına doğru çıkardığı Sevdiğiniz Şarkılar albümü Türkiye'de çıkarılan ilk krom kasettir.

Ferdi Özbeğen, 80'lerin sonu ile 90'ların başına kadar çıkarttığı albümlerde gene alaturka ve taverna tarzı şarkılar söyledi. 90'larda yavaş yavaş inzivaya çekildi. 1991 yılında piyasaya sunduğu nostalji albümü Şarkılarım, Türkiye'de pek duyulmayan unplugged yani elektronik müzik kullanmadan canlı performansla hazırlandı. 1998'de Kiss Müzik Firmasından Kandil albümünü çıkardı. Bu albüm kendisini tanımayan yeni kuşak ve hayranları için büyük bir prestij albümü oldu. Bu albümü 2001'de Ayrılmayalım albümü izledi.

2006 yılına geldiğimizde Yaşar Plak, Ferdi Özbeğen'in 26 yıl önce okuduğu şarkıları bir re-mastered çalışmasıyla Can Suyum adıyla yayınladı. Büyük ses getiren albüm kendisini özleyen ve yeni tanıyan hayranları için güzel bir albüm oldu.

28 Ocak 2013 tarihinde İstanbul'da vefat etti.




HABER

'Özbeğen iki kadim kültürün çocuğuydu'
ntv 30 Ocak 2013

Pazartesi günü hayatını kaybeden sanatçı Ferdi Özbeğen son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze töreninde konuşan tiyatro sanatçısı Mustafa Alabora, ''O, iki tane kadim kültürün, iki ırkın çocuğuydu. Annesi Ermeni, babası Türk'tü. Umarım onun vefatı, Türkiye'deki kardeşliğin, dostluğun canlanmasını sağlar'' dedi.



Öncesi gün vefat eden sanatçı Ferdi Özbeğen için Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir tören düzenlendi.

Özbeğen'in yakınları ve arkadaşlarının katıldığı törende, Özbeğen'in tabutunun yanında, bir piyano ile Özbeğen'in bir fotoğrafı ve çiçek yer aldı. Oğlu Hilmi Özbeğen ve yeğeni Hasan Özbeğen, tören boyunca Ferdi Özbeğen'in tabutunun başında bekledi.

Tiyatro sanatçısı Mustafa Alabora, Ferdi Özbeğen'in zekasıyla, şarkıcılığıyla, Bektaşiliğiyle anılabileceğini ifade ederek, ''O, iki tane kadim kültürün, iki ırkın çocuğuydu. Annesi Ermeni, babası Türk'tü. Umarım onun vefatı, Türkiye'deki kardeşliğin, dostluğun canlanmasını sağlar'' dedi.

Ferdi Özbeğen'in hayatını yazan Ali Rıza Türker de Özbeğen'in önce bir insan, vefa arayan müzisyen olduğunu kaydederek, ''Şöhret dediğin ne ki ' dedi ve kariyeri için yaşadı. Kitap olmuş bir hayatı bana armağan etti. Türkiye'nin başı sağolsun'' ifadelerini kullandı.

Şarkıcı Fedon ise Ferdi Özbeğen'in 15 yıllık dostu olduğunu ifade ederek, ''Ferdi ağabeyim, şöhreti yaşadı, yaşattı, eğitti, şahsen benle çok ilgilendi. Ağabeyimi kaybettim. Vefa arıyorum dediği kadar varmış demek ki... Ben şuna inanıyorum; onun her dostu bin arkadaşa bedeldir. Benim için bu salon dolmuştur'' dedi.

Fedon konuşmasının ardından, Özbeğen'in tabutunu öptü.

'KANDIRDI BİZİ'
Şarkıcı Nil Burak da Özbeğen'in oğlu Hilmi Özbeğen'e sarıldıktan sonra konuşmasını yaptı. Burak, ağlayarak, ''İstanbul'a geldiğim günden itibaren benim can dostumdu. Büyük dosttuk. Çok erken... Kandırdı bizi'' dedi.

Konuşmaların ardından Ferdi Özbeğen'in tabutunun önünden saygı geçişi yapıldı.

Özbeğen, Levent'teki Afet Yolal Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Ulus Mezarlığı'nda toprağa verildi.

'TAVERNA TARZININ ÖNCÜSÜYDÜ'
Cenaze namazına katılan Orhan Gencebay, gazetecilere yaptığı açıklamada, sanatçıyla aynı plak şirketinde yıllarca çalıştıklarını söyledi.

Özbeğen'in tanındığı ilk albümünü de beraber yaptıklarını anlatan Gencebay, ''1976-1977 yılından itibaren birlikte çalıştık. Taverna tarzının öncüsüydü. Çok başarılıydı. O zamandan beri birbirimizi çok severdik. Son yıllarda göremediğim için üzgünüm. Çok sık görüşemedik. Kısmeti buymuş. Allah rahmet eylesin. Sevenlerine başsağlığı diliyorum. Önce ailesi olmak üzere, hepimizin başı sağolsun'' diye konuştu.

'YAPRAK DÖKÜMÜ GİBİ GİTMEYE BAŞLADIK'
Adnan Şenses ise sanatçı dostları adına Özbeğen'e, Allah'tan rahmet dilediğini belirterek, şunları kaydetti:

''Sanat camiasının başı sağolsun. Çok değerli bir duayen sanatçıyı kaybettik. Kendisini rahmetle, sevgiyle anıyorum. Çok sevdiğim bir müzisyen arkadaşımdı. Müziğe bir reform getirmişti. Piyanosuyla, sesiyle... Müzikte gerçekten bir öncü olmuştur. Yeri dolmayacak bir arkadaşımızdır. Allah'ın sevdiği bir kuluymuş ve onu çağırdı. Nur içinde, huzur içinde yatsın. Acımız büyük. Hepimizin başı sağolsun. Sanat camiasının başı sağolsun. Artık yaprak dökümü gibi gitmeye başladık. Şu anda sevgili kardeşim Müslüm Gürses de yatıyor. Ona da acil şifalar diliyoruz.''

'SANA SELAMİ ŞAHİN'İN BÜTÜN ŞARKILARI FEDA OLSUN'
Selami Şahin de Ferdi Özbeğen ile eski dostluklarının bulunduğunu anlatarak, ''Çok sevdiğim bir abimdi. Kalbi, ruhu çok güzeldi. Onun yeri dolmaz'' dedi.

Özbeğen'in piyanoyla albüm yapan ilk kişilerden olduğunu ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

''İlkler unutulmaz. Üzülmemek elde değil. Onun yeri dolmaz. Yüreği, kalbi neyse yüzündeki ifade hep aynıydı. Keşke yaşasaydı. Ona telefonla 'İnşallah iyileşeceksin. Yeni bir albüm yapacağız. Sana Selami Şahin'in bütün şarkıları feda olsun'' dedim. 'Söz mü', 'Söz, inşallah kendimi toparlayayım sana alo diyeceğim, buluşacağız' dedi. Tabi kısmet olmadı.''

Fedon ise ''Ferdi Özbeğen bir yakınımızdı, abimizdi, dostumuzdu. Müzik kariyeri konusunda fazla ahkam kesmek istemiyorum. O mertebede bir insan değilim. Anlatılmaz bir insan. Saygın, centilmen, iyi bir müzisyen, iyi bir sırdaş. Bir Ferdi Özbeğen anma gecesi yapacağım. Ben ve çok değerli sanatçı dostları... Gelirini de bu illet hastalığın bir vakfına bağışlayacağım. O da benim bir kardeşliğim olsun'' diye konuştu.




HABER

Ferdi Özbeğen vefat etti
28 Ocak 2013

Solunum yetmezliği nedeniyle Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir süredir tedavi gören Türk müziğinin güçlü seslerinden Ferdi Özbeğen, haytını kaybetti.




HABER

Ferdi Özbeğen'in piyanosu Okmeydanı SSK'ya gitti
ntv 13 Mart 2013

Kısa süre önce yaşama veda eden sanatçı Ferdi Özbeğen'in piyanosu satıldı ve geliri, ölümü öncesi tedavi gördüğü hastaneye bağışlandı.

Kısa süre önce vefat eden sanatçı Ferdi Özbeğen anısına gece düzenlendi.

Özbeğen'in manevi oğlu Hilmi Özbeğen'in organize ettiği gecede, sanatçının ilk şarkılarını bestelediği piyanosu 27 bin liraya satıldı.

Bu para ve sanatçının albümü ve hayatının anlatıldığı 'Şöhret Dediğin' adlı kitabın geceki satışından sağlanan gelir, Özbeğen'in tedavi gördüğü ve vefat ettiği Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağışlandı.

Semra Özal ile Zerrin Özer, Ümit Besen, Mustafa Alabora, Ömür Gedik ve Fatih Ürek'in de aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü ismin katıldığı gecenin sunuculuğunu Halit Kıvanç yaptı.

Gecede, Özbeğen'in hayatı, seslendirdiği şarkılar ve katıldığı televizyon programlarından görüntüler barkovizyondan davetlilere izletildi. Sunucu Kıvanç, Özbeğen'le anılarını anlatarak, sanatçının hiçbir zaman unutulmayacağını, şarkılarıyla yaşayacağını dile getirdi.

Sanatçı Ferhat Göçer de Özbeğen ile ilgili düşüncelerini paylaştıktan sonra bir şarkı söyledi. Gecede, Nil Burak, Feraye Işıl ve Yeliz'in de aralarında bulunduğu sanatçılar, Özbeğen şarkılarını seslendirdi.







Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com