|
|
|
Ömer Çelik
Ak Parti Sözcüsü
Kültür ve Turizm Eski Bakanı
1968 yılında Adana’da doğdu. Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisansını aynı bölümde Siyaset Bilimi alanında yaptı. 22. ve 23. dönemde Adana Milletvekili seçildi. Halen TBMM Çevre Komisyonu üyesi.
2002 yılından beri Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Siyasi Danışmanlığı görevini yürütüyor. Aynı zamanda AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi.
Mart 2010 tarihinde AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı seçildi. 24 Ocak 2013 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı oldu.
HABER
Kültür Bakanı Çelik: Türkiye’de 42 bin 626 çeşit kitap üretildi
Hürriyet 28 Şubat 2013
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’de 2012 yılında 42 bin 626 başlıkta kitap üretildiğini açıkladı. Bu rakam İngiltere’deki üretimin beşte biri, İran’daki üretimden de 22 bin 400 adet az. Türkiye’de yazarların 14 bin 726 adet ile en çok ‘edebiyat ve retorik’ alanında eser ürettiği görülürken, ‘felsefe ve psikoloji’ alanında bin 933, din alanında da 2 bin 826 eser yazın dünyasına sunuldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Bakan Çelik’in yanıtlaması için Türkiye’deki yayınlarla ilgili bir soru önergesi verdi. ABD’de yılda 328 bin, Birleşik Krallık’ta 206 bin, Çin Halk Cumhuriyeti’nde 189 bin, Rusya Federasyonu’nda 123 bin, Almanya’da 93 bin, İspanya’da 86 bin 300, İran’da 65 bin başlıkta kitap yayınlamdığını hatırlatan Oran, Türkiye’de kaç adet kitap üretildiğini sordu. Oran, basılı kitaplardaki yüzde 8, e-kitaplardaki yüzde 18 olan katma değer vergisi oranının kutsal kitaplarda olduğu gibi yüzde l’e indirilmesi yönünde çalışma olup olmadığını da sorularına ekledi.
EN AZ DİLBİLİM
Çelik, Türkiye’de 2012 yılında 42 bin 626 başlık kitap üretildiğini belirterek şu bilgileri aktardı:
“Bunların konularına göre dağılımı ise şöyle olmuştur: Genel konular 901 adet, felsefe ve psikoloji bin 933 adet, din 2 bin 826 adet, toplum bilimleri 14 bin 542 adet, dil ve dilbilim 651 adet, doğa bilimleri ve matematik 656 adet, teknoloji (uygulamalı bilimler) 2 bin 104 adet, güzel sanatlar bin 420 adet, edebiyat ve retorik 14 bin 726 adet, coğrafya ve tarih 2 bin 867 adettir.
TOPLAM 480 MİLYON
Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile YAY-FED işbirliğinde 2012 yılında vermiş olduğu ‘Satılan Kitap Bandrol’ adedi 293 milyon 257 bin 824 olarak belirtilmiştir. Ücretsiz dağıtılan ders kitabı adedi 187 milyon, üretilen toplam kitap adedi ise 480 milyon 257 bin 824’tür.
MALİYE İLE YAZIŞTIK
Türkiye’de basılı kitaplarda KDV oranı yüzde 8 (Basılı Kuran-ı Kerim için yüzde 1), süreli yayınlarda yüzde 1, elektronik yayınlarda ise yüzde 18’dir. Konuyla ilgili düzenleme yapma yetkisi Maliye Bakanlığı’na aittir. Yürürlükte olan oranların düşürülmesi ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile yazışmalar yapılmış bulunmaktadır.”
HABER
KÜLTÜR BAKANI ÇELİK: TÜRK OCAKLARI SİVİL BİR AKADEMİ İŞLEVİ GÖRDÜ
5 Şubat 2015
Türk Ocağı Koleksiyonu ve Selahattin Ömer Sergisi Açıldı
Millî Kütüphane Başkanlığı tarafından hazırlanan "Türk Ocağı Koleksiyonu ve Selahattin Ömer Resim Sergisi" Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer ÇELİK ve Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet ÖZ'ün katılımları ile ziyarete açıldı.
Açılışta konuşan Bakan Çelik, Türk Ocakları'nın yıllardır yaptığı çalışmalardan bahsederek, "Türk Ocakları Osmanlı Devleti'nin son yılları ile Millî Mücadele ve Cumhuriyet döneminde Türk toplum ve fikir hayatında çok önemli bir rol oynamıştır" dedi.
BAKAN ÇELİK: “TÜRK OCAKLARI SİVİL BİR AKADEMİ İŞLEVİ GÖRDÜ”
1976 yılında Milli Kütüphane Başkanlığı’na devredilen Türk Ocağı Koleksiyonu’na ait kitapların kimliklerinin belirlenmesine dair çalışmaların göreve geldiği 2013 yılında kurulan 3 farklı komisyonla başlatıldığını hatırlatan Çelik, "Bunun neticesinde arkadaşlarımız, on yılların ihmali olarak bir depoda unutulup, çürütülmeye terk edilen Türk Ocağı Koleksiyonu’nu tespit ettiler. Bu biz de hem üzüntü hem de büyük bir heyecan yarattı. Bu kadar kıymetli koleksiyonun yıllar boyunca depolarda çürütülmeye terk edilmesi bizim açımızdan hakikaten üzüntü veren, gönlümüzü burkan, kalbimizi kıran bir şey. Ama nihayetinde heyecan da duyduk. Bu kıymetli koleksiyonu yok edilmekten kurtaracak bir fırsat yakalanmıştır. Bu eserler aslında gelecek nesillere aktarabileceğimiz en güzel kültürel hazineler. Milli kültürümüze kazandırılmış olmasından çok büyük mutluluk duyduk" ifadelerini kullandı. Türk Ocakları’nın kurulduğu 1912 yılından günümüze kadar çok ciddi kültürel hizmetlerde bulunduğunu anlatan Çelik, "Türk Ocakları’nın kurulduğu yıllarda devlet ve millet olarak tarihimizin en sıkıntılı yıllarını kapsamaktadır. Bundan 103 yıl önce Devlet-i Aliyye’nin ölüm kalım mücadelesi verdiği dönemlerde pek çok milliyetçi Aydın, Türk milleti ve devletinin ilim, teknik, kültür, ahlak, iktisat ve her alanda güçlü olmasını hedefliyordu. Türk Ocakları, 1912’den itibaren Türk muhafazakarlarının sivil bir akademisi işlevini gördü" dedi.
Türk Ocağının elinde bulunan değerli koleksiyonunun 1976 yılında Millî Kütüphane Başkanlığına devredildiğini söyleyen Bakan Çelik, yakın dönemde yapılan çalışmalarla bu koleksiyonu tekrar topluma kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.
GENEL BAŞKAN ÖZ: KOLEKSİYONUN ON YILLARCA İHMALİ ÇOK ÜZÜCÜ
Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz de "Türk Ocağı Koleksiyonu'nda bizim matbaamızın ilk bastığı eserlerden 'Vankulu Lugati', Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Nutku', o dönem çıkmış pek çok gazete ve süreli yayın var. Türk kültürüyle ilgili yazma eserler var" dedi.
Böyle bir koleksiyonun on yıllarca ihmal edilmesinin üzücü olduğunu dile getiren Öz, "Bizim kendi kültürümüzü, asrın idrakine yeniden söyletmemiz için kaynaklarımızı iyi bilmemiz ve onlar üzerinde yeni fikirler geliştirmemiz lazım. Bu eserlerin böyle bir anlamı var. Ben ayrıca Sayın Bakanımıza bunun için teşekkür ettiğim gibi Diyarbakır'da tahrip edilen Ziya Gökalp Müzesi'nin şu anda tamirat ve tadilat çalışmaları devam ediyor, onun da haberini aldım kendisinden, onun için de ayrıca teşekkür ettim" ifadelerini kullandı.
Ardından davetliler tarafından "Türk Ocağı Koleksiyonu ve Selahattin Ömer Resim Sergisi" gezildi. Serginin gezilmesinden sonra konuklar kokteyle katıldılar.
Türk Ocağı Koleksiyonu'na ait eserlerin içinde; el yazmaları, eski harfli ve yeni harfli Türkçe basma kitaplar ile süreli yayınlar, birçok yabancı dilde basılmış kitaplar ve süreli yayınlar yer almaktadır. Koleksiyon'da ayrıca, Selahattin Ömer imzalı Kurtuluş Mücadelesi Dönemini yansıtan ve tarihi belge niteliği taşıyan 24 tablo bulunmaktadır. Millî Kütüphane Başkanlığı tarafından hazırlanan "Türk Ocağı Koleksiyonu ve Selahattin Ömer Resim Sergisi" 5-17 Şubat 2015 tarihleri arasında Millî Kütüphane Sergi Salonu'nda ziyaret edilebilecektir.
HABER
Ak Parti-CHP Koalisyonu için heyetler bir araya gelecek
21 Temmuz 2015
Kültür Bakanı Ömer Çelik, CHP'den Haluk Koç ile koalisyon görüşmesinin ikinci ayağı olan heyetler toplantısından sonra açıklama yaptı.
Ömer Çelik'in açıklamalarından satırbaşları:
- Bizim yaptığımız görüşmeler sürecin gerçekleşmesi halinde nerede ve nasıl şekilleneceğine ilişkin toplantı oldu.
- Bir iki gün içinde heyetler olacak en kısa sürede de heyetler bir araya gelecek. Yöntem konusunda mutabık olduk. İlkeler ve konu başlıklarını ilk heyetler toplasında ele alınacak.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|
|
biyografi.net
Tanıtım |
|
|
|
|
Tanıtım |
|
|
|