|
|
|
Emin Barın
hattat ve cilt sanatçısı
akademisyen
Hattat ve cilt sanatçısı Hâfız Mehmed Tevfik Efendinin oğludur.
2 Haziran 1913 tarihinde Bolu’da doğdu. Yedi yaşındayken babasından hat öğrenmeye başladı. İlk ve ortaöğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul’a gitti. 1932’de İstanbul Muallim Mektebini, 1936’da Ankara Gâzi Terbiye Enstitüsü Resim-İş bölümünü bitirdi. Kamil Akdik ve Necmeddin Okyay’dan hat dersleri aldı. Hat ve cilt sahasında ihtisas yapmak için Almanya’ya gönderildi. Oradayken hazırladığı Olimpiyat Kitabı ile Hamburg Kitap Sergisinde birincilik ödülü kazandı. 1939’da Leipzig’deki Kitapçılık ve Sanat Akademisine girerek kitap ciltçiliği dersleri aldı. 1943 senesinde Türkiye’ye dönerek İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde Hat ve Cilt Sergisi açtı. Daha SonraDekoratif Sanatlar bölümünde öğretim üyesi olarak vazife aldı. 1958 senesinde Fatih Divanı kitap cildiyle Milletlerarası Brüksel Sergisinde birincilik ödülü kazandı. 1969’da gittiği Lizbon’da su baskınında zarar gören bâzı Türk-İslam eserlerinin restorasyonunda çalıştı. 1977’de Dublin Sanat Akademisinde, 1983’te Paris’te UNESCO Genel Merkezinde, 1985’teMünster’de hat sergisi, 1986’da İslam Kültür Merkezinde ikinci defa cilt sergisi açtı. 1983’te emekliye ayrılan Emin Barın 1984’te Ya Rahim adlı eseriyle Türkiye İş Bankası Süsleme Büyük Ödülünü kazandı.
Özellikle kûfî ve celî dîvânî yazılarında yeni yorumlarla güzel eserler verdi. Serbest anlayışa dayanarak yaptığı çalışmalarla da dikkati çekti. İslamâbâd Kültür Merkezinin yazıları, Anıtkabir’deki yazıları, Yunus Emre’nin mezar yazıları onun önemli eserlerindendir. 1987 yılında ölen Emin Barın’ın 200’ü aşkın eseri vardır.
KRONOLOJİK BİYOGRAFİ
1913
Emin Barin, 2 Haziran günü Bolu'da dogdu. Dedesi, müderris Mehmet Emin Efendi, babasi hattat, müzehhip ve mücellit Hafiz Mehmed Tevfik Efendi'dir.
1920
Bolu İmaret İlkokulu'na başladı. On bir yaşında iken babasını kaybetti.
1928
Bolu Ortaokulu'nu bitirdi. İstanbul Erkek Öğretmen Okulu yatılı öğrenci sınavını kazandı.
1932
İstanbul Erkek Öğretmen Okulu'nu bitirdi.
1933
Bolu'da Berk köyünde ilkokul öğretmeni oldu.
1934
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü, Resim-iş Bölümü sınavını kazandı.
1936
Bu bölümü bitirince Milli Eğitim Bakanlığı Neşriyat Müdürlüğü tarafından açılan Avrupa ihtisas sınavını kazandı.
1937
Altı ay İstanbul Milli Eğitim Basımevi'nde staj yaptı. Aynı zamanda Güzel Sanatlar Akademisi Türk Süsleme Bölümü'nde Reisü'l-Hattatin Kamil Akdik'ten hat dersi aldı. Necmeddin Okyay'dan Klasik Türk ciltleri hakkında bilgi aldı. Aynı yıl Almanya'ya gitti.
1938
Weimar'da Prof. Dorfner'in özel sanat ciltciliği okulunda bir yıl süreyle çalıştı. Yaptığı Olimpiyat kitabı Hamburg kitap sergisinde birincilik ödülü kazandı. Eserleri Deutsche Buchein-bandkunst dergisinde yayımlandı.
1939
Leipzig'de Kitapçılık ve Matbaacılık Akademisi'ne (Akademie für Künste und Buch gewerbe) girdi. Bu akademide Prof. Thiemann ve Prof. Spemann ile yazı, Prof. Wiemeler ile kitap cildi çalışmalarına devam etti. Tatil için yurda döndüğünde II.Dünya Savaşı yüzünden askerlik görevine başladı.
1941
İhtisasını tamamlamak üzere Leipzig'e döndü. Alman hükümetinin verdiği özel cilt siparişlerini yerine getirdi.
1943
İhtisasını tamamlayarak yurda döndü. Milli Eğitim Basımevi'nde teknik büro şefi olarak işe başladı. Aynı yıl Güzel Sanatlar Akademisi'nde açılışını Milli Eğitim Bakanı Hasan- Ali Yücel'in yaptığı ilk büyük yazı ve cilt sergisini açtı (Prof. Kenan Temizhan ile). Yaptığı pergament ciltli lüks altın defter Akademi tarafından Cumhurbaşkanı İnönü'ye armağan edildi. Sergiden sonra Akademi'nin Dekoratif Sanatlar Bölümü'nde öğretim üyesi oldu.
1944
Necla Hanım ile evlendi.
1946
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından madeni paraların yazıları için görevlendirildi.
1949
İstanbul'un 500. Fetih Yılı için geleneksel Türk sanatları tarzında düzenlenen Fatih Divanı çalışmalarına başladı.
1951
İstanbul'un fethinin yıldönümü dolayısıyla İstanbul'un önemli yerleri (Eyüp Sultan, Galata Kulesi, Topkapı vb.) için 10 büyük kitabe yazısı hazırladı.
1952
Bugün Dolmabahçe Sarayı'nda bulunan, Atatürk'ün İstanbul'da söylediği nutku yazdı. Anıt Kabir yazılarına başladı. Mozole girişinin her iki tarafında kabartma olarak oyulan Atatürk'ün gençliğe hitabı ile 10.Yıl Nutku'nun yazılarını hazırladı.
1953
Anıt Kabir'deki 10 kulenin kuşak ve kitabe yazılarını hazırladı. Suudi Arabistan kralı İbni Suud'a hükümet tarafından armağan olarak gönderilen deri gülyağı kutusunu yaptı.
1954
Parşömen deri üzerine, Atatürk'ün lahdine konulan ve bakanlar kurulu tarafından imzalanan nakil zaptını yazdı. Anıt Kabir için müzeyyen altın defteri hazırladı.
1955
Yunus Emre'nin mezarının yazılarını yazdı. Akademi'de Dekoratif Sanatlar Bölümü'ne bağlı Yazı ve Cilt Atölyesi'ni açtı.
1957
Türk devleti tarafından Almanya Cumhurbaşkanı'na verilen “Türk Süsleme Sanatları” kitaplarının ciltlerini yaptı.
1958
Uluslararası Brüksel Sergisi'nde teşhir edilen Fatih Divanı ile Kitap Cildi Birincilik Ödülü'nü ve madalyasını aldı.
1959
İstanbul Belediye Meclisi salonundaki Atatürk'ün İstanbul nutkunu bronz harflerle hazırladı.
1961
Geleneksel yazı stilinde yeni yorumlara başladı.
1968
Portekiz'deki Gülbenkyan Müzesi tarafından, su baskını yüzünden zarar gören Türk-İslam yazma eserlerinin restorasyonu için Lizbon'a davet edildi.
1969
Lizbon'da restorasyon çalışmalarına devam etti.
1971
Gülbenkyan Müzesi'nde toplanan Uluslar arası Restorasyon Kongresi'ne Türk-İslam ciltleri ve yazma eserleri konusunda bildiri sundu.
1973
Alman Kitap Sanatkarları Derneği (Bund der Deutsher Buhkünstler) onur üyesi oldu.
1975
Uluslar arası Offenbach-Klingspor Yazı Müzesi'nin sanatçıdan satın aldığı kufi yazı kompozisyonu Scriptura 75 duvar takviminde yayınladı.
1976
TRT televizyonuna hat sanatı üzerine program hazırladı (55 dak.).
1977
Londra'da düzenlenen İslam Festivali'ne katıldı. Dublin Güzel Sanatlar Akademisi'nde konferans verdi ve sergi açtı. Chester Bealty Müzesi'nde “Türk Yazı Sanatı” konulu konferans verdi. İstanbul Sanat Bayramı Sempozyumu'na “Yazma Eserlerimizin Restorasyonu” konulu bildiri ile katıldı.
1978
Akademi'de toplu büyük sergisini açtı. Cezayir'de Antik Müze'de yapıtlarını sergiledi.
1979
Türkiye İş Bankası İş Sanat Galerisi'nde (Ankara) kişisel sergi açtı. Pakistan'ın İslamabad kentinde İslam Konferansı binası ve camiinin yazılarını yazdı.
1981
Dışişleri Bakanlığı adına Malezya'da sergi açtı.
1983
İstanbul Garanti Bankası Sanat Galerisi'nde retrospektif sergisini gerçekleştirdi.
1984
Paris Unesco Genel Merkezi'nde Türk Hat Sanatı sergisi açtı. “Ya Rahim” adlı kompozisyonu ile Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü'nü aldı.
1986
Federal Almanya'nın Münster kentinde kişisel hat sergisi açtı.
1987
29 Aralık günü vefat etti.
HABER
Emin Barın, Beylikdüzü TÜYAP’ta
18 Mayıs 2013
Emin Barın, Beylikdüzü TÜYAP’ta açılan baskı teknolojileri ve kâğıt fuarı Printtek 2013’te bir sergiyle anılıyor.
Basım Sanayi Eğitim Vakfı’nın (BASEV) 6. Salon’da düzenlediği ‘Emin Barın 100 Yaşında’ sergisinde sanatçının yazıları, ciltleri, öğrencilik yıllarından fotoğrafları, birincilik kazandığı kitap ve daha birçok eseri yer alıyor. Aile koleksiyonundan yararlanılarak hazırlanan serginin açılışında sanatçının eşi Necla Barın ve kızı Ayşe Barın da vardı.
Öğrencisi ve cilt uzmanı İslam Seçen, “Emin Barın, öğrencisinin eserini satın alacak kadar gönlü zengin bir insandı. Bugün hangi sanatçı bunu yapar? Burada gördüğünüz eserler dünya çapında” diyor. Mimar Sinan Üniversitesi tarafından hazırlanan bir videonun da yer aldığı sergiyi 22 Mayıs’a kadar görebilirsiniz.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|
|
biyografi.net
Tanıtım |
|
|
|
|
Tanıtım |
|
|
|