|
Rıfat Emin
şair, yazar, çevirmen, müzisyen
Makedonya Türk Edebiyatı
1974 yılında Makedonya'nın Üsküp kentinde doğdu. İlk, orta ve yüksek öğretimini Üsküp’te tamamladı. Türkçe “Tefeyyüz” sekizyıllık ilkokulundan sonra Makedonca “Yosip Broz Tito Lisesi'nde kültüroloji okudu. Üsküp Devlet Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nde Sanat Tarihi ile Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu.
Lise yıllarında “Birlik” gazetesi ile Makedonya Devlet Radyosu Türkçe Programında film ve müzik eleştirmenliği yaptı.
Şiirleri ve diğer yazıları Makedonya’da Türkçe ve Makedonca gazete ve dergilerde yayınlandı.
Sanat Tarihi dalında Yüksek Lisans tezinini hazırladı ve mastır ünvanına sahip oldu.
İlhan Berk’ten Makedoncaya yaptığı çeviriler ilgi çekti.
Amatörce ney üfler ve bağlama çalar. Doksanların başında Makedonya’nın ilk rap müzik grubunun kurucularından. Dünyaca ünlü Makedon tulum ustası Petse Atanasovski’den tanbura çalgısında Makedon halk müziği dersleri aldı. Last Expedition adlı Makedon alternatif rock müzik topluluğunun birkaç parçasına metin yazdı.
Üsküp “Tefeyyüz” Türk İlk Öğretim Okulunda resim öğretmeni olarak çalıştı. Mezuniyet tezi Üsküp Türk Tiyatrosunun “Siyah Kalem” oyununa kaynak olarak kullanıldı.
Üsküp’te bir süre önemli faaliyetler gösteren “Yahya Kemal Beyatlı” edebiyat kolu üyelerinden.
“Üçüncü” edebiyat-sanat dergisinin kurucularından. Şiirleri Makedonca ve İngilizceye tercüme edildi.
Makedonya Yazarlar Birliği üyesi. Üsküp Milli Kütüphanesi NUB “Aziz Kliment Ohridski”de çalışmaktadır.
ESERLERİ:
1.Entipüften
İlk Türkçe “Entipüften” adlı şiir kitabı Üsküp’te 1996’da yayınlandı.
2.Kıbrıs Türk Şiir Antolojisi
Makedonca yayınlanan “Kıbrıs Türk Şiir Antolojisi”nin çevirmenlerindendir.
3.Balkanlar ve Türkler
Babası İlhami Emin ile müşterek hazırladığı “Balkanlar ve Türkler” kitabı Türkiye’de yayınlandı.
4.bî-nihâyet
Rifat Emin'in Divan Yayıncılık tarafından yayınlanan “bî-nihâyet” adlı şiir kitabı Üsküp Yunus Emre Enstitüsü'nde düzenlenen programla tanıtıldı ...
Balkanlar’da Türk Şiiri - Balkan Türklerinin Kimlik Destanı
Suat Engüllü
1.Karşıyaka Şiir Kurultayı
19-21 Mart 2004/ İzmir
1950 yılından sonra aylık Sevinç ve Tomurcuk çocuk dergilerinin, Türkçe kitapların da yayımlanmaya başlaması, şiir çalışmalarının hız kazanmasına zemin hazırlamıştır. Ancak araya giren 1953 göçü, Makedonya Türk şiirinin bu hızlı gelişimini sekteye uğratmıştır. Göçün hız kestiği 60’lı yılların ortalarında, Sesler Aylık Toplum-Sanat Dergisi’nin de yayın hayatına girmesiyle, slogancılıktan uzaklaşma, gerçek şiiri arama çabaları daha da güçlenmiştir. Önce, söyleyeceklerini somut bir tarzda iletmek için düşünce ve duygularını gereksiz sözcüklerden arındırarak kurduğu kusursuz dizelerde ortaya koyduğu ince lirizm tonlarıyla dikkatleri çeken, yazdıklarıyla okuru düşünmeye iten Avni Engüllü ile birlikte Mustafa Yaşar, Yusuf Edip, Sabahattin Sezair, Fahri Ali, Suat Engüllü, İrfan Bellür; daha sonraları da Esat Bayram, Sabit Yusuf gibi şairlerin yer aldığı, Makedonya şiirine güç veren, yeni bir yazar kuşağı ortaya çıkmıştır. Makedonya Türk şiirinin yaşatılması misyonuna son katılanlar arasında, Melâhat Engüllü, Biba İsmail, Oktay Ahmed, Rıfat Emin, Tülay İbrahim, Leylâ Süleyman, Meral Kain, Arzu Abdullah gibi değerli genç şairleri de anmak gerekir.
Tito Yugoslavyası’nın resmî siyasetî, 1951 yılına kadar Kosova’da Türk varlığını tanımıyordu. Bu nedenle Kosova Türkleri, ilk başta Makedonya Türklerine tanınan olanaklardan yararlanamadılar. Bu nedenle birçok alanda olduğu gibi, edebiyatta da ortaya çıkan alt yapı eksikliğini, 1969 yılına kadar Makedonya Türklerinin sahip oldukları olanaklardan yararlanarak giderdiler.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|