Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Talat Sait Halman ( 7.1.1931)

akademisyen, yazar, bakan



7 temmuz 1931 tarihinde İstanbul’da doğdu. 1951 yılında Robert Kolej’i, 1954 yılında Amerika’da Colombia Üniversitesi Siyasal Bilgiler ve Ortadoğu Edebiyatları Bölümü’nü bitirdi. 1953-1960 yılları arasında aynı üniversitede Türkçe okutmanlığı yaptı. 1966’dan sonra Princeton ve New York Üniversiteleri’nde Türk Dili ve Edebiyatı profesörlüğü yaptı. Temmuz 1971 tarihinde Kültür Bakanı oldu. Bakanlığının aralık 1971 tarihinde kaldırılması üzerine gene Amerika’ya eski görevine döndü. 1980-1982’de T.C.’nin ilk Kültür İşleri Büyük Elçisi olarak görev yaptı. 1984-1986’da Pennsylvania Üniversitesi’nde konuk profesördü. 1986’dan sonra New York Üniversitesi’nde görev yaptı. 1986’da Columbia Üniversitesi Halman’a ABD’nin en büyük çeviri ödüllerinden birini, 1987’de Boğaziçi Üniversitesi fahri doktorluk verdi. 1978 yılında Uluslararası Şiir Komitesi ve 1985 yılında Amerikan Şiir Akademisi üyesi oldu.

Şiirleri, eleştiri, makale ve çevirileri var. Amerikan sanat-edebiyat dergilerinde günümüz Türk şairleri üzerine tanıtmalar, değerlendirmeler yaptı. Bu incelemelerinin bir kısmı Türkçe dergilerde de yayınlandı. Antolojileri Dağlarca, Orhan Veli Kanık, Yunus Emre, Melih Cevdet Anday, İlhan Berk, Kemal Özer, Mevlana, Kanuni ve Sait Faik Abasıyanık’tan çevirdiği şiir ve hikaye kitapları Amerika’da yayınlandı.

Türkiye’de Faulkner’den hikaye, Shakespeare, Langston Hugnes ve Wallace Stevens’ten vb. şiir çevirileri basıldı.

ESERLERİ:
Eski Mısır Şiiri (1972) ve Eski Uygarlıkların Şiirleri (1974), Yaşayan Amerikalı Şairler (1992), Amerikalı Kadın Şairler (1992) adlı çeviri derlemeleri vardır.

Kendi şiirlerini Can Kulağı (1968), Bin Bir (özdeyiş şiirleri, 1976), Canevi (1980), Tuyuğlar (1981), Uzak Ağıt (1991) kitaplarında topladı.
Shakespeare’in eserlerinden yola çıkarak Kahramanlar ve Soytarılar (1991) adlı oyunu yazdı; W.Shakespeare’nin Tüm Soneler’ini (1989) çevirdi.





TALAT HALMAN Hürriyet Vefat İlanı
8 Aralık 2014

ACI KAYBIMIZ

Nemlizade Tahsin Paşa ile Şerefnur Hanimin ve Bahriye Nezareti Kaleminden Talât Bey ile Fahriye Hanimin torunu Deniz Müsteşarı, Denizaltı ve Harp Filoları, İstanbul Deniz Komutanı Tümamiral Sait Halman ile Nemlizade İclâl Halman’ın oğlu Ferit Uyguç, Belkis Tali Öngören, Kemal Nemlioğlu ve Rıza Nemlioğlu’nun yeğeni Leylâ Halman Göksel ve Mahmut Tali Öngören’in kardeşi Nur, Seher, Tahsin ve Cemal Nemlioğlu’nun kuzeni Sema Al ve ailesi ile Saide Göksel’in dayısı Hugh Hür Talât Halman, Defne Halman ve Sait Halman’ın babası William Halman, Olivia Halman ve Melissa Başaran’ın dedesi

Seniha Halman’ın eşi

Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Kültür Bakanı

Prof. Talât Sait Halman
5 Aralık 2014 Cuma günü vefat etmiştir..

Tören

8 Aralık 2014 Pazartesi Türkiye Büyük Millet Meclisi saat 11:00 8 Aralık 2014 Pazartesi Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi saat 13:30

Merhumun naaşı 9 Aralık 2014 Salı günü İstanbul Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip Edirnekapı Şehitliği aile kabristanına defnedilecektir.

AİLESİ
Not: Çelenk yerine Unicef Türkiye Milli Komitesine veya başka bir yardım kurumuna bağış yapılması rica olunur.





HABER

Halman vefat etti
7 Aralık 2014

Bilkent Üniversitesi’nde ders verdiği esnada geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden yazar, şair ve kültür adamı Prof. Dr. Talât Sait Halman’ın (83) cenazesi 9 Aralık 2014 Salı günü İstanbul’da toprağa verilecek.

Halman için yarın saat 11.00’de Ankara’da TBMM’de ve saat 13.00’te Bilkent Üniversitesi Büyük Konser Salonu’nda birer tören düzenlenecek. Halman’ın cenazesi daha sonra İstanbul’a nakledilecek. 9 Aralık Salı günü öğle namazı sonrası Teşvikiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından cenaze Edirnekapı’daki aile mezarlığında toprağa verilecek.





HABER

Halman’ın cenazesi Teşvikiye Camii’nden kaldırıldı
9 Aralık 2014

Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı, şair, çevirmen, yazar, akademisyen Talat Sait Halman (83) son yolculuğuna uğurlandı. Halman’ın cenazesi Teşvikiye Camii’nden kılınan cenaze namazının ardından, Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verildi.

Talat Sait Halman için ilk tören Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Törene Halman’ın tiyatrocu kızı Defne Halman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, Şehir Tiyatroları Genel Müdürü Şevket Demirkaya, iBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Genco Erkal, Zafer Ergin, Tilbe Saran, Zeliha Berksoy’un da aralarında bulunduğu sanatçılar katıldı.

BABACIĞIM KIZIN OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

Törende konuşan Defne Halman, "Babam birçok alanda çalıştı çeşitli görevlerde yer aldı ama hep şair olarak anılmak istedi. Babamın çalışmalarıyla, yapıtlarıyla, insanlığıyla ektiği nice tohumlar ölümünün ardından büyüyüp yeşermeye devam edecek. Hep bizlerle yaşayacak. " dedi. Babasının bir şiirini paylaşan Halman daha sonra tabuta dönerek "Babacığım kızın olmaktan gurur duyuyorum’ diyerek tabutunu okşadı.

İLK KÜLTÜR BAKANI OLUŞU SAYGIYA DEĞER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ise, "Kendisini çok beğenerek izleyeceği bir oyunun galasında bu sahnede ağırlayasaydık. Tabii keşkelerle geçmiyor hayat. Keşke, İstanbul’da tören haberini daha önce alsaydık. Ona daha da layık ve daha da büyük katılımlı bir tören yapabilseydik. Ama acilen bu kadarını gerçekleştirilebildik. Benim için Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kültür bakanı oluşu zaten başlı başına saygıya değer. Benim için Şekspir’i ilk kez Türkçeye kazandıran insan olması ve bildiğim kadarıyla siyasetin kirlenmeyen birkaç yüzünden biri olması ve onunla bir kez tanışma onuruna erdiğim için benim için gerçekten çok önemli " dedi.

KÜRT SORUNU ÜSTÜNE YAZDIĞI BİR YAZISINDAN BAKANLIGI İPTAL EDİLDİ

Yazıcıoğlu, Yaşar Kemal’in 'Kültürel ufuklar’ adlı iki cilt olarak yayınlanan kitabında Talat Halman’dan bahsettiğini belirterek, o Kitaptan bir alıntıyı da şöyle okudu:

"................. Talat Halman bir zamanlar Kültür Bakanı oldu. Bizim ülkemizde edebiyatçılara devletçe hiç önem verilmemiştir. Düşünce adamları, sanatçılar bir hiçtir bizde. Bizim ülkemizde hapishaneye girmemiş, açlık çekmemiş bir sanatçıyı da çok az görürüz. Oysa Kültür Bakanı olunca Talat’ın ilk işi bizim şairimiz Dağlarca’yı ziyaret etmek oldu. İyi biliyorum ki, Dağlarca’nın kitapçı dükkanını bakanlık kapısı sanmadı. O sıralar Dağlarca sanırım hapisten yeni çıkmıştı ya da girmek üzereydi. Bir bakanın böyle belalı günlerde Dağlarca’ya gitmesi hepimizi şaşırttı. Bu yolu da bize Talat açtı. Bundan sonra 97 yılında Frankfurt kitap fuarı barış ödülü bana verilince zamanın Kültür Bakanı Almanya’ya benim için bile geldi. Sonra yalnız politik sebeplerden yani Kürt sorunu üstüne bir yazı yazdığından dolayı onun Kültür Bakanlığı iptal edildi. Ben de o zaman bir gazetede ‘Ne gam’ diye yazdım o Türkiye’nin Dünya’daki Kültür Bakanı’dır."

SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ SEVGİLİ TALAT HALMAN

Törende konuşan Genco Erkal, "Size teşekkür borçluyuz sevgili Talat Halman, zerafetiniz için, sevecenliğiniz, inceliğiniz, duyarlılığınız için. Güldüğümüz birikiminiz, hocalığınız için. Dostluğunuz, cömertliğiniz, zekanız ve tadına doyum olmaz sohbetiniz için, Türkçemizi baş taçı edişiniz için, dilimize kazandırdıklarınız için, Bizi edebiyatımızı, kültürümüzü dünyaya tanıttığımız için. Hayatımıza kattığınız bütün zenginlikler için, bu hoyrat dünyadaki dürüst ve aydınlık görüşünüz için. Size çok teşükkür ederiz sevgili Talat Halman" dedi.

İŞ, SİYASET VE SANAT DÜNYASINDAN BİRÇOK İSİM KATILDI

Talat Sait Halman’ın Türk bayrağına sarılı naaşı burada yapılan konuşmaların ardından alkışlar eşliğinde Teşvikiye Camii’ne gönderildi. Teşvikiye Camii’nde düzenlenen törene Halman’ın ailesinin yanı sıra, Kıvanç Tatlıtuğ, bedri baykam, Erol Evgin, Müjdat Gezen, Engin Hepileri, Genco Erkal, Zafer Ergin, Zafer Algöz’ün de aralarında bulunduğu iş, siyaset ve sanat dünyasından birçok isim katıldı. Cenazeye katılanlar Halman’ın anısına açılan defteri imzaladı.

KENDİSİNDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK

Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, "Kendisinden çok şey öğrendik. Sadece kültür bakanı değil, çok iyi bir şair, bilim adamı" dedi.

Talat Sait Halman’ın cenazesi öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verildi.





HABER

Talat Sait Halman anısına sempozyum
Zaman 29 Mart 2015

Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Kulübü ve Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Türkiye’nin Kültür Bakanlığı’nı kuran ve ilk kültür bakanı olarak görev yapan, Shakespeare’in sonelerini Türkçeye tercüme eden yazar, şair ve çevirmen Talat Sait Halman anısına “Shakespeare Akıntıya Karşı Sempozyumu” düzenliyor.

1-2 Nisan tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek etkinlik kapsamında, “Shakespeare Contemporary” isimli bir sergi de sanatseverlerle buluşacak.

1 Nisan Çarşamba günü saat 10.00’da Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda gerçekleşecek sempozyumda “Pop Kültür ve Shakespeare”, “Shakespeare Eserlerinde Politika ve Hukuk” ve “Multimedya Shakespeare” başlıklarında oturumlar düzenlenecek. Cansu Kutlualp, Kübra Bodur, Cemil Karakullukçu, Zeynep Sinem Şeker, Ardacan Özdemir, Fırat Kargıoğlu, Kenan Yerli, Zeynep Bilge, Dilara Kurt ve Şebnem Nazlı Karalı gibi alanında uzman isimlerin konuşacağı sempozyum kapsamında sunulacak sergi, 2 Nisan Perşembe akşamına kadar görülebilecek. İlkay Yıldız ve Emek Kalfa’nın eserlerinden oluşacak mini sergide, Shakespeare’in İngilizceye kazandırdığı “fair-play”, “catch a cold” ya da “love is blind” gibi kelime ve deyimlerden, illüstrasyon, kolaj, tipografi ile yağlıboya teknikleriyle oluşturulan tasarımlar sergilenecek.







Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com