|
|
|
Uğur İbrahimhakkıoğlu
T.T.O.K. (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu) Başkanı
Dr.Uğur İbrahimhakkıoğlu, Pasinler (Erzurum) Belediye Başkanı Zakir Bey ile öğretmen Leman Hanım’ın tek çocuğu olarak, 1944 yılında İstanbul Taksim’de doğdu. 18’ncı asır astronomi bilgini “Marifetname” yazarı Erzurum’lu İbrahim Hakkı’nın altıncı nesilden torunudur. Çocukluğu İstanbul’un Taksim, Beşiktaş ve Üsküdar semtlerinde ve kısmen Erzurum’da geçti. 9 yaşında babasını kaybetti. İlk ve orta okulu Üsküdar’da, Lise’yi Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin giriş sınavını kazanarak hukuk tahsiline başladı. 1965 yılında fakülteden üçüncülükle mezun oldu.
Yedeksubaylıgında Tuzla Piyade Okulu’nu bitirerek (1966), Lüleburgaz 241’nci Piyade Alayı’nda asteğmen ve teğmen rütbeleriyle adlî subaylık yaptı (1967-68).
Terhisini müteakip İstanbul Adliye Sarayı’nda avukatlık ve hakimlik stajlarını tamamladı. İstanbul Barosu mensubu olarak bir süre Üsküdar ve Kadıköy’de avukatlık yaptıktan sonra, yetişmesinde büyük katkıları olan ve genç yaşta kaybettiği dayısı Afyon eski C.Başsavcısı Abdullah Arkan’ın etkisiyle çocukluk ideali olan savcılık mesleğine intisap etti (1971). Mazıdağı ve Muş C.Savcı Yardımcılığı, Pasinler ve Terme İlçe C.Savcılıkları görevlerinde bulundu. 1979’da Uşak’ta Vilayet Başsavcısı oldu. Uşak, Kastamonu, Yozgat, Eskişehir ve Mersin İllerinde Cumhuriyet Başsavcılığı görevlerini yürüttü.
1983’de hayatının anlamı olan annesini kaybetti. Aynı yıl emniyet mensubu Semra Tahtacıoğlu ile evlendi. Tek çocuğu olan Avukat Leman Nur, 1984 yılında doğdu.
8 Nisan 1996’da Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı’na atandı. Bu görevi ile birlikte, Anayasa geregi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu asıl Üyeliğini, ayrıca İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu ve Basın-İlan Kurumu Üyelikleri ile Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ve İşyurtları Kurumu Başkanlıklarını yürüttü. 1998 de Yargıtay Üyeliğine seçildi ve yüksek yargıç oldu.
Mersin Üniversitesi’nde başlamış olduğu Yüksek Lisansını Şubat 1999’da tamamlayarak Türk Dili ve Edebiyatı’nda Bilim Uzmanlığı (Master) payesini aldı.
16.01.1999’da Azerbaycan Devlet Mimarlık ve Mühendislik Üniversitesi’nden, 07.04.1999’da ise Bakü Asya Üniversitesi’nden kendisine Doktora Diploması ve Honorary Doktor unvanı verildi.
Avrupa Konseyi Adalet Bakanları 1996 Budapeşte Toplantısında Adalet Bakanı'nı temsilen Türk Delegasyonu Başkanlığını yaptı. K.K.T.C. Cumhurbaşkanı ve Rusya Federasyonu Yüksek Mahkeme Başkanının özel çağrısı , İtalya Yargıtay Başkanının da ziyaret kabulü üzerine, 1999-2000 ve 2001 yıllarında bu ülkeler Yüksek Mahkemeleri ve Başsavcııkları ile yargı birliği konusunda heyet çalışmalarına katıldı. 2002 yılında Strazburg’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde çalıştı.
08.07.1999’de Yargıtay Birinci Başkanı Dr. Sami Selçuk tarafından 06.12.2004 tarihinde de Yargıtay Birinci Başkanı Osman Arslan tarafından Yargıtay Genel Sekreterliğine seçildi. Yargıtay Genel Sekreterliği ile birlikte, Yargıtay Vakfı Başkanvekilliği görevini yürüttü. Bu görevi sırasında devletin ve vakfın kuruşunu harcamadan, ilk defa ürettiği “Baştan Paylı Yap-İşlet-Devret” modeli ile Manavgat’ta beş yıldızlı Yargıtay Tatil Köyün'ü, Oran’da Butik Hotel High Court (Ankara Yargıtayevi) ve benzeri eserleri meydana getirdi. Yargıtay Cumhuriyet Bassavcıvekilliği için Haziran 2004’de Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda yapılan aday belirleme seçiminde en yüksek oyu alarak birinci seçildi (Yüce Yargıtay’in bu teveccühü, meslek hayatının en büyük onurudur). 08.05.2007’de kendi isteği ile emekliye ayrılarak bir muhalefet partisinden İstanbul milletvekili adayı oldu. Halen Yargıtay Onursal Üyesi ve Onursal Genel Sekreteridir ve tüm mesaisini artık Turing’e ve yazı hayatına vermektedir.
07.07.2008'de Onursal Yüksek Yargıçlar Derneği Başkanlığı'na seçilmiştir.
İngilizce bilmekte olan Uğur İbrahimhakkıoğlu’nun Ceza Hukuku dışındaki hobileri, Klasik Türk Edebiyatı ve Eski İstanbul Mimarisidir.
T.T.O.K. (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu) üyesi ve Birinci Başkanvekili iken, Haziran 2006’daki Turing Büyük Genel Kurulu’nda birinci defa, 2008 Genel Kurulu’nda ikinci defa ve 2010 Genel Kurulu’nda üçüncü defa T.T.O.K. Başkanlığına seçildi. Halen bu başkanlık görevini sürdürmektedir. Çelik Gülersoy Vakfı’nın da mütevellisi ve Başkanvekili olan İbrahimhakkıoğlu’nun çeşitli dergilerde yayınlanmış hukuka ve edebiyata dair makaleleri ve aşağıdaki eserleri vardır:
I- “Adalet Mesleğinde Uygulanan Mevzuat”, (1984-Kastamonu)
II- “Adalet Reformu ve Adli Mevzuat”, (1987-Yozgat)
III- “Eskişehir’de Adli Yargı”, (1991-Eskişehir)
IV- “Kütüphanemden Nükteler”, (1992-Mersin) “Birinci Baskı”, (2004-Ankara) “Genişletilmiş İkinci Bası”
V- “Erzurum’lu İbrahim Hakkı ve İki Torunu: Feyyaz Efendi ile Zakir Bey”, (1998-Ankara) “Birinci Baskı”, (2001-Ankara) “Genişletilmiş İkinci Bası”
VI- “Üsküdar’da Edebiyat”, (1999-Master tezi)
VII- “Bir İstanbul Şövalyesi: Çelik Gülersoy”, (2002-İstanbul)
VIII- “Yargının Doruğunda Adaleti Aramak”, (2004-Ankara)
IX- “Çelik Gülersoy Senfonisi”, ( 2007-İstanbul)
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|
|
biyografi.net
Tanıtım |
|
|
|
|
Tanıtım |
|
|
|