1945 yılında Ankara'da doğdu. 1967 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mimar olarak mezun oldu. Aynı üniversitede önce doçent sonra da profesörlük ünvanını aldı.
1978 yılında Mimarlık Fakültesi dekanı, 1979 yılında ise rektör yardımcısı oldu. Türk mimar, mimarlık eleştirmeni ve öğretim görevlisidir. Türkiye’de ve Türkiye dışında birçok mimarlık yarışmasında, üniversite, akademik kurumlar ve diğer mimarlık kurumlarında çeşitli görevler aldı.
Bu kurumlar arasında Hassan Fathy Enstitüsü, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Merkezi ve Ağa Han Mimarlık Ödülleri Merkezi de yer almaktadır. Ayrıca Tepe Mimarlık Kültürü Merkezi ve XXI Dergisi’nin kurucularındandır.
HAKKINDA YAZILANLAR
Prof. Dr. Süha Özkan Şelale Kadak
Prof. Dr. Süha Özkan. Uluslararası mimarlık dünyasında hatırı sayılır bir yeri var. Çok önemli mimarlık ödüllerinin jürisinde kendisini gördüğümüz gibi uzun yıllar Cenevre’de bulunan Ağa Han Mimarlık Ödülleri Merkezi’nin de genel sekterliğini yaptı.
Benim yolum kendisiyle 2004 yılında kesişti. Dünya Mimarlık Kongresi’nin Türkiye’de yapılmasına ön ayak olmuştu. Bulduğum her fırsatta Süha Hocama ulaşıp, sorularımı sıralamak ve en saygın isimden mimarlık dünyasına ait aradığım cevapları bulmak büyük keyifti yazılı basında gazetecilik yaparken.
Süha Özkan şimdilerde kendisi gibi mimar olan ve uzun yıllar Birleşmiş Milletler’de çalışan eşi Yasemin Aysan ile birlikte Bodrum’da yaşıyor ve hayata geçirdiği Bodrum Mimarlık Kitaplığı’ında üretmeye, Türkiye’nin mimarlık dünyasına katkı sunmaya devam ediyor.
Böylesi kıymetli isimleri daha çok gündeme getireceğimize, Türkiye’de biliyorsunuz futboldaki şiddeti, bir günde zengin olan internet dünyasının gözümüze soktuğu hiç bir vasfı olmayan ama dolandırıcılıkla elde ettikleri haksız kazançla görgüsüzce yaşadıkları zenginlikleri sergileyenleri konuşuyoruz. Bu dip notu yazmamak için kendimi tutamadım.
Pek niye bu girizgâh? Süha Hocamı uzun bir zamandır görmemiş ve çok da özlemiştim. Neyse ki Türkiye’nin işini yaparken doğaya, insana, değerlere önem veren şirketleri de var ve onlar öylesine güzel projeleri hayata geçiriyor ki Süha Özkan gibi isimler de olması gereken güzel projelerle karşımıza çıkıyor.
@yildizentegre Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını kutladığımız 2023 yılın bir kitap çıkarmak isteyince Süha Hoca’nın kapısını çalmış ve Süha Hoca da ‘100. Yılda Yapılarıyla 100 Mimar’ isimli çok değerli bir kitap hazırlamış. Kitabın kutlama gecesinde ben de Süha Hocamla hasret giderme şansı yakaladım.