|
Noel Baba
hrıstiyan aziz
Aziz Nicholaos
Noel Baba olarak tanınan Aziz Nikolas, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında önemli bir Likya kenti olan Patara'da M.S. 300'de doğdu. Zengin bir buğday tüccarının oğludur. Babası ölünce büyük bir servetin tek mirasçısı oldu.
Noel baba efsanesinin doğuşu
Nikolas, Patara'da yaşarken önceleri çok zengin olan bir şahıs fakirleşmiş ve kızlarının çeyizini yapamayacak duruma gelmişti. Fakirleşen adam, çaresizlikten kızlarını satmayı bile düşünür.
Nikolas, çaresiz baba ve kızlarına yardım etmeye karar verdi. Kendini belli etmemek ve aynı zamanda gururlarını kırmamak için kızların evine gece gitti. Onlar uykudayken büyük kızın açık olan penceresinden çeyizine yetecek olan bir kese altını içeri attı.
Sabah parayı bulan büyük kız çok sevindi.
Nikolas, daha sonra ortanca ve küçük kızın çeyiz paralarını da karşılamak istedi. Pencereleri kapalı olduğu için bacadan attı.
İşte Noel Baba'nın yılbaşında hediye bırakma öyküsü böylece doğdu. İkonalarda ve resimlerde de Nikolas'ın üç altın top ile gösterilmesi bu yüzdendir.
Nikolas'ın 6 Aralık 343 tarihinde 65 yaşında öldüğü sanılmaktadır. Daha sonra onun adına bir kilise yaptırıldı.
Haçlı Seferleri sırasında 20 Nisan 1087 tarihinde Bari'den gelen tüccarlar kemiklerini çalıp Bari'ye götürdü. Yaptıkları bazilikaya kemiklerini gömdü. Onun olduğu sanılan geride kalmış bir kısım kemik ise bugün Antalya Müzesi'nde saklanmaktadır.
Noel Baba Kilisesi
Bölge Türklerin eline geçince, kilisede bazı onarımlar yapılmasına izin verildi. 1738'de büyük kilisenin yanındaki şapel tamir edildi.
1853 yılında Kırım Harbi sırasında Ruslar kilise ile ilgilendi. Burada bir Rus kolonisi kurmak için Anna Golicia adındaki Rus kontesi adına toprak aldılar. Osmanlı Devleti işin siyasî yönünü farkedince Rusların aldıkları toprakları geri aldı.
Yalnızca Rusların kiliseyi onarım istekleri kabul edildi. 1862 yılında August Salzmann adında bir Fransız, kilisenin onarımıyla görevlendirildi.
Bu restorasyon, kilisenin aslını bozacak kadar kötü yapıldı. 1876 yılında yapılan bu restorasyon sırasında, asıl yapıda bulunmayan bugün görülen çan kulesi de binaya ilave edildi.
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|