|
Leyla Erbil
( 1931)
yazar
1931 yılında İstanbul'da doğdu. Beyoğlu Kız Lisesi ve Kadıköy Kız Lisesi'nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Edebiyatı Bölümü'nde eğitim gördü. Çeşitli yerlerde sekreter çevirmenlik yaptı. 1956'da ilk öyküsü yayınlandı (Uğraşsız, Seçilmiş Hikâyeler Dergisi).
Giderek, Dost, Yeni Ufuklar, Yeditepe, Papirüs, Ataç, Yelken gibi edebiyat dergilerinde yazdı.
1970 yılında Türkiye Sanatçılar Birliği, 1974 yılında Türkiye Yazarlar Sendikası kurucusu oldu. PEN Yazarlar Derneği üyesi. 1979 yılında ABD Iowa Üniversitesi onur üyeliği verdi.
19 Temmuz 2013 tarihinde vefat etti.
ESERLERİ:
Hallaç (1959)
Gecede (1968)
Eski Sevgili (1977)
Tuhaf Bir Kadın (1971)
Karanlığın Günü (1985)
Mektup Aşkları (1988)
Zihin Kuşları (1998)
HAKKINDA YAZILANLAR
Tezer Özlü'den Leylâ Erbil'e Mektuplar (1995).
VEFAT-HABER
Leyla Erbil vefat etti
19 Temmuz 2013
Balat Hastahanesi'nde yoğun bakımda uyutulan edebiyatçı, yazar Leyla Erbil 19 Temmuz 2013 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Levent Camii'nden kalkacak.
UZUN SÜREDİR TEDAVİ GÖRÜYORDU
Yazar, kalp rahatsızlığı nedeniyle kış aylarından beri hastanede tedavi görüyordu.
Erbil'in yakınları kimi zaman sosyal medya başta olmak üzere çeşitli iletişim kanallarını kullanarak kan arayışında da bulunmuştu.
NOBEL İÇİN TÜRKİYE'DEN ADAY
Türkiye Yazarlar Sendikası'nın kurucularından olan Erbil, 2000- 2001 yılı Ankara Edebiyatçılar Derneği Onur Ödüllerini kabul etmiş, 2002 yılında ise PEN Yazarlar Derneği tarafından Nobel Edebiyat Ödülü'ne ülkemizden ilk kadın yazar adayı olarak gösterilmişti.
Yazar, son olarak PEN 2013 Öykü Ödülü’ne layık görülmüştü.
HABER
Leylâ Erbil’in kişisel arşivi dijital ortama aktarılıyor
Kültür Servisi 15 Ağustos 2019
2013 yılında hayata veda eden yazar Leylâ Erbil’in kişisel arşivi, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen “Kişisel Arşivi Işığında Leylâ Erbil’in Edebi Dünyası” projesi kapsamında dijital ortama aktarılıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Olcay Akyıldız’ın yürütücülüğünde sürdürülen projeyle Leylâ Erbil’in kızı Fatoş Erbil tarafından 2016 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışlanan yazarın kişisel arşivi kataloglandıktan sonra dijitize edilerek araştırmacıların kullanımına açık bir hâle getirilmeye çalışılıyor.
Erbil’in kişisel arşivinin edebiyatına nasıl bir arka plan oluşturduğunun ortaya çıkarılması hedefiyle hayata geçirilen projeyle yazarın yayımlanmış eserleri ile eserlerinin müsveddeleri, kişisel mektupları, biriktirdiği gazete ve dergi kupürleri, aldığı notlar gibi kişisel arşiv malzemesi arasındaki çift taraflı ilişkinin de ortaya koyulması amaçlanıyor.
Olcay Akyıldız’ın başında olduğu ekipte proje danışmanı olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Uysal, araştırmacı olarak aynı bölümden doktora öğrencileri Semiha Şentürk ve Şerife Seda Yücekurt Ünlü ve proje asistanı olarak İngiliz Edebiyatı Bölümü yüksek lisans öğrencisi Merve Şen yer alıyor. Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’nin sistemlerinden faydalanılarak tasnif ve kataloglama sistemi oluşturulan proje için Nurçin İleri ve Başak Deniz Özdoğan’dan da yardım alındı.
Arşiv üç kategoriye ayrıldı
Erbil’in arşivi üç ana kategoriye ayrıldı. İlk kategoride kişisel mektuplar, resmi yazışmalar, pasaport ya da kimlik kartı gibi şahsi belgelerden oluşan biyografik malzemelere yer verildi. Erbil’in metinlerine ait taslaklar, yayımlanmış ve yayımlanmamış metinlerinden oluşan malzemeleri ikinci kategoriyi oluştururken, son kategoride, ilk iki kategoride de yer almayan çeşitli nesneler, kupürler, gazeteler, dergiler gibi malzemeler bulunuyor.
Şu ana kadar yaklaşık olarak 2 bin 500 belgenin kataloglandığı ve bunların yüzde 30’a yakınının dijitize edildiği projenin iki yılda tamamlanması hedefleniyor.
‘Hiçbir şeyi boş vermeyen bir yazar portresi’
Projenin yürütücüsü Akyıldız, yazarın zihninin çalışma sistemini, edebiyat metinleri ve arşivinde paralel olarak takip edebildiklerini belirtti:
“Sürekli biriktirerek, araştırarak, her yere notlar alarak çalıştığını görmek bizi asıl heyecanlandıran şey oldu. Örneğin, üniversite yıllarından kalma ders notları ve defterleri var, arkadaşlarıyla olan yazışmaları, çizimleri var. Bunlar hem yaşantısının parçaları hem de başvuru kaynakları.
‘Tuhaf Bir Kadın’da nasıl bir yazarın doğuşunu okuyorsak bu notlar sayesinde de kendi malzemeleri üzerinden bir yazarın doğuşunu takip etme şansımız oluyor. Sonuçta çıkan fotoğraf ise her zaman, her konuda var olup her şeyin çok farkında olan ve hiçbir şeyi boş vermeyen bir yazar portresi.”
Proje asistanı Merve Şen ise Erbil’in gündelik hayatıyla yazım pratiğinin ne kadar iç içe olduğunu görebildiklerini belirterek “zihni sürekli edebiyata içkin bir şekilde hareket ediyor” dedi.
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|