Mehmet İzzet Hattat ( 1929)- (28.7.1991)
şair, hattat


Irak Türkmenli Edebiyatı



1929 yılı Ekim ayında Kerkük’te doğdu. 1936 yılında Kerkük Musalla İlkokulu'na başladı. Orta ve lise tahsilini 1948 yılında tamamladı. Bağdat Güzel Sanatlar Enstitüsü’ne devam etti. 1952 yılında buradan mezun oldu.

Aynı yıl Kerkük’e öğretmen olarak tayin edildi. Emekli olana kadar bu görevini sürdürdü.

Irak Türkmenleri'nin kültürel geleceğini her zaman düşündü. Şiirlerine eşlik eden hoyratları bir öykü, bir roman, bir tablo gibiydi.

Kerküklüler ona 'üstad' diye hitap ederlerdi.

1964 yılında Atlas Caddesi'nde açtığı hattat dükkanı bir kültür evi işlevi gördü.

Aşk ve sosyal konular yanında, dini şiirler de yazdı. Yazdığı şiirler yüzünden, 1980 yılında Bağdat yönetimi tarafından tutuklandı. 7 yıl hapse mahkum edildi.

Irak Türkmen Edebiyatı'nda yetişen en başarılı şairlerden biridir. Şiirleri yanında hat, resim ve oyma sanatında da eserler verdi.

Kendisine yapılan ağır işkenceler sonucu yakalandığı hastalıklardan kurtulamadı. 28 Temmuz 1991 tarihinde Kerkük’te vefat etti.





HAKKINDA YAZILANLAR

Mehmet İzzet Hattat Hakkında

Mehmet İzzet Hattat Irak Türkmen edebiyatı tarihinde yetişen en iyi şairlerinden birisi diye biliriz.

Şiirleri ve yazdığı hoyratları, ve bütün eserleri ile Türkmen halkımıza unutulmayan bir miras bırakmıştır... Mehmet İzzet Hattat yalnız bu nadide eserlerle kalmayıp ayrıca hat, resim ve çeşitli oyma işlerindeki üstün yeteneğe sahiptir.

Mehmet İzzet Hattat 1929 Ekim ayında Kerkük’te dünyaya geldi, 1936 yılında Kerkük Musalla ilk okuluna başladı. Orta ve lise tahsilini 1948 yılında tamamladıktan sonra Bağdat Güzel Sanatlar Enstitüsü’ne devam etti ve 1952 yılında buradan mezun oldu. Aynı yıl yani 1952’de Kerkük’te Öğretmen olarak tayin edildi, emekli olana kadar bu kutsal görevini başarıyla sürdürdü, Irak Türkmenlerinin kültür ve edebiyatının geleceğini her zaman düşünen ve şiirlerine eşlik eden hoyratlarının her birisi sanki bir öykü bir roman bir tablo, bir dünya bir yaşam gibiydir.

Gül dayandı
Bülbüle gül dayandı
Bağvan kör olsun gözüv
Bağ yandı gül de yandı

Kerküklüler çok sevip saydıkları, takdir ettikleri, bu milli şahsiyetimize bir çok bilgi ve yeteneğinden dolayı üstad diye hitap ederlerdi. 1964 yılında Atlas caddesinde açtığı hattat dükkânı akşamları adeta bir kültür evi gibi sanatçilar, Türkmen şahsiyetleri ve önde gelen iş adamları tarafından dolup taşardı. Orası bir Türkmen yuvası sayılırdı.

Onun en önemli yanı ömrü boyunca inanarak bağlandığı ve uğruna zindanlara atılarak türlü ıstıraplara maruz kaldığı milliyetçilik yanıydı.

Mehmet İzzet Hattat aşk ve sosyal konular yanında dinsel şiirler de yazmıştır. Yazdığı bu güzel şiirler yüzünden 1980 yılında hiç bir suçu olmadan Bağdat yönetimi tarafından tutuklanarak acımasız işkencelere tabi tutuldu, suçsuzluğu anlaşılmasına rağmen yedi yıl hapse mahukum edildi. Tahliye edildikten sonra yedi yıl zarfında kendine yapılan ağır işkence sonucu yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak Hakk’ın rahmetine 28 Temmuz 1991 tarihinde Kerkükte kavuştu, yitirdiğimiz ünlü şair, hattat, ressam, eğitimci, ve büyük dava adamı Mehmet İzzet Hattat Irak Türkmenlerinin kültür hayatına damgasını vurmuş şahsiyetlerden biriydi.

Bir şey sattım baha men
Satmam halka daha men
Kerkükliyem Türkmenem
Boyun egmem şaha men

Bağvancı bağı geçti
Avçılar dağı geçti
Bağrımdaki yaranın
Bağlama çağı geçti

Irak Türkmenlerinin gönlünde ebediyen yaşaycak olan Üstad Mehmet İzzet Hattat’ın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz, huzur içinde yatsın…





www.biyografi.net (Binlerce Biyografi)