|
Oral Çalışlar
gazeteci, yazar
14 Aralık 1946 tarihinde Mersin'in Tarsus ilçesinde doğdu. Liseyi Tarsus Amerikan Koleji ve Tarsus Lisesi'nde tamamladı.
Ankara Ortadoğu Teknik üniversitesi İnşaat mühendisliğinde bir yıl okudu(1966). İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisine geçti. 1968 Haziran işgallerinde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte İstanbul Üniversitesi'nin işgaline katıldı. Kendi okulu İİTİA'nın işgal komitesi başkanı oldu.
29 Ekim-10 Kasım 1968'de Deniz Gezmiş, Kazım Kolcuoğlu, Doğu Perinçek, Cengiz Çandar gibi isimlerle Samsun'dan Ankara'ya 'Tam Bağımsızlık İçin Mustafa Kemal Yürüyüşü'ne katıldı.
1968 yılında Ankara SBF'ye girdi. Bu okulun Sosyalist Fikir Kulubü Başkanlığı'nı, Ankara Üniversitesi Öğrenci Birliği Genel Sekreterliği'ni ve Dev-Genç Merkez Yürütme Kurulu üyeliğini yaptı. 68'in gençlik önderlerindendir.
1967 yılında yayına başlayan Türk Solu, 1968'de yayına başlayan Aydınlık dergilerinde yazılar yazdı. Aydınlık yazı kurulu üyeliği yaptı.
12 Mart 1971 darbesinden sonra tutuklandı. 1974 yılında çıkarılan Af Kanunu'na kadar 3 yıl hapiste yattı.
1978'de yayınlanan günlük Aydınlık gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Türkiye İşçi Köylü Partisi'nin Başkanlık Kurulu üyesi oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle tutuklandı. Kaçaklık ve hapis günlerinden sonra 1988 Ağustos'unda serbest bırakıldı.
1990-1992 yıllarını Hamburg Senatosu'nun davetiyle Hamburg'ta geçirdi. 1992 Kasım ayından sonra Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başladı. Çeşitli TV programları hazırladı.
Çok sayıda gazetecilik ve araştırma ödülü sahibi.
Gazeteci İpek Çalışlar'la evli, yazar Reşat Çalışlar'ın babası.
ESERLERİ:
İslam’da Kadın ve Cinsellik, Hz.Ali-Muaviye Kavgası, Mamak, Deniz Gezmiş'ten Yaşar Kemal'e, Liderler Hapishanesi.
ESER-AYRINTI
Deniz Gezmiş'ten Yaşar Kemal'e Portreler
Oral Çalışlar
Çağdaş Yayınları
Deniz Gezmiş, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Yılmaz Güney, Mehmet Ali Aybar, Sabahattin Ali, Fikret Otyam, Panayot Abacı, Lefter ve... Bu kitapta onların öykülerini okuyacaksınız. Bütün bu portrelerin, bir dönemin güzel bir resini vereceğine inanıyoruz. Bazılarını yakından tanıdınız, bazılarının adını ise hiç duymadınız. Onlar bizi bize anlatıyor. Bir dönemin tanıklığını da içeren bu portreleri beğeneceğinizi umuyoruz.
HABER
Taraf'tan Oral Çalışlar da istifa etti!
26 Nisan 2013
Ahmet Altan'dan boşalan yayın yönetmenliği koltuğuna kısa bir süre önce oturan Oral Çalışlar'ıın Taraf macerası kısa sürdü ve nahoş bir şekilde sonlandı.
İŞTE ORAL ÇALIŞLAR'IN İSTİFA AÇIKLAMASI
Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar, istifa etti. İşte Çalışlar'ın kamuoyuyla paylaştığı istifa açıklaması:
"1 Şubat 2013 tarihinde başladığım Taraf gazetesi genel yayın yönetmenliğinden istifa ettim.
“Akil insanlar” heyetiyle Kastamonu gezisindeyken, gazetenin sahibi Başar Arslan, bana danışmadan ve haber vermeden, Yazı İşleri Müdürü Kurtuluş Tayiz'i görevden aldı. Ben de kendisine bu yaptığının görevime ve yazıişlerine müdahale olduğunu, kabul etmeyeceğimi söyledim. O gün istifa ettim, adımı künyeden çıkarttırdım. Bilgim dışında adım künyeye yeniden koyuldu.
Ben Başar Arslan'ın müdaheleci tutumundan vazgeçmesini beklerken, o Genel Yayın Koordinatörü Markar Esayan'ı da görevden aldı.
Taraf gazetesi benim yönetimimde ve yazı işlerindeki arkadaşların dirayetli çalışmalarıyla, “çözüm ve barış süreci”ne kararlı destek vermek; kadın konusunda, ötekileştirilen kesimler konusunda pozitif ayrımcılığa özen gösterebilmek için elinden geleni yaptı.
Çok sayıda yazar gazeteye yeniden döndü, aramıza yeni yazarlar katıldı. Gazetedeki arkadaşlarımla tam bir uyum içinde çalıştık. İlan geliri ikiye katlandı. Satışlar arttı.
Yazarlarımızın önemli çoğunluğu, barış sürecine yürekten destek verdi.
'GAZETEDEKİ KRİZİN SEBEBİ BARIŞ SÜRECİ'
Gazetedeki krizin, Türkiye'de belirginleşen yeniden saflaşmanın bir parçası olduğunu, bir diğer ifadeyle söylemek gerekirse,“barış süreci” konusundaki farklı yaklaşımlardan kaynaklandığını söyleyebilirim. Hükümetin adımlarını tehlikeli bulan kesimler, çatışmaların bitmesinden endişe eden bir ruh hali içine girdiler.
Taraf'ın da bu açıdan onların endişe ve rahatsızlıklarına sözcülük etmesini isteyenler, gazeteye müdahale ettiler. Gazete, yazı işleri ve ben; tam bir uyum içinde, “ama”sız olarak barışı savunmakta ısrarlı olduk.
İşin esası, bu bir barış karşıtı operasyondur...
Bunca patırtının altında yatan asıl gerçek budur."
ASLAN'A TEPKİLER BÜYÜYOR
Taraf Gazetesi'nin sahibi Başar Aslan'ın gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar'ın bilgisi dışında Yazıişleri Müdür Kurtuluş Tayiz'in görevine son vermesi üzerine Aslan'a tepkiler büyüyor.
Medyatava'nın haberine göre, gazetede Tayiz'in görevden alınmasının ardından Genel Koordinatör Markar Eseyan'ın da görevine son verildi.
Bu gelişme üzerine gazetenin yazarları ortak bir bildiri hazırlayarak, Oral Çalışlar'a rağmen alınan bu kararı kabul etmediklerini, gazetenin bugüne kadar editoryal bağımsızlığa saygılı bir çizgisi olduğunu ve böyle kalması gerektiğini dile getirdiler.
Bildiride imzaları bulunan, Melih Altınok, Yıldıray Oğur, Ceren Kenar, Tuncer Köseoğlu, Alper Görmüş gibi yazarların Başar Aslan'ın kararından vazgeçmemesi durumda gazetede yazmayı sonlandıracakları konuşuluyor.
Oral Çalışlar'ın görevini bırakması durumunda ise Doğan Akın'ın yayın yönetmenliği koltuğuna oturacağı iddia ediliyor..
İşte Taraf Gazetesi yazarlarının Başar Aslan'a yazdıkları o bildiri!
Sayın Başar Arslan,
Taraf Yazıişleri Müdürü Kurtuluş Tayiz'i, Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar'a rağmen görevden almanızı gazetecilik meslek adabıyla bağdaştıramadık. Taraf bugüne kadar editoryal bağımsızlığa saygılı bir çizgi izledi. Böyle kalmasını önemsiyoruz. Taraf gazetesi yazarları ve çalışanları olarak yazıişlerine yönelik bu tasarrufunuzu geri almanızı istiyoruz.
Yazıişlerinin editoryal bağımsızlığının sağlanması bizler için de, Oral Çalışlar'ın göreve dönmesi için de hayati önemdedir.
Taraf'ın geleceği için gereğini yapmanız umuduyla...
Murat Belge, Alper Görmüş, Halil Berktay, Hidayet Şefkatli Tuksal, Gürbüz Özaltınlı, Mithat Sancar, Akın Özçer, Melih Altınok, Roni Marguiles, Kurtuluş Tayiz, Yıldıray Oğur, Oya Baydar, Markar Esayan, Ceren Kenar, Gülengül Altınsay, Tuğba Tekerek, Tuncer Köseoğlu, Demiray Oral, Erol Katırcıoğlu, Bekir Ağırdır, Pelin Cengiz, Ferhat Kentel, Tan Oral, Cahit Koytak, Vahap Coşkun, Ertan Altan, Gülden Tümer
BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?
Taraf, gazetesinde bir süredir huzursuzluk yaşanıyordu. Son dönem, Oral çalışlar'ın gazetenin başına gelmesiyle ardından, artan hükümet yanlısı politika huzursuzluğun esas kaynağıydı.
Peşpeşe yayınlanan yazı dizilerinde Baskın Oran ile Büşra Ersanlı'nın hükümete yönelik eleştirilerinin sansürlenmesi, Cengiz çandar'ın vetolanması ile hız kazanan bu süreç, Neşe Düzel'in Yayın Danışmanı olarak künyeye girmesiyle durdurulmaya çalışıldı.
Ancak, Neşe Düzel'in de BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile yaptığı uzun söyleşi, yine hükümete yönelik eleştiriler ve Demirtaş'ın süreçte AKP'ye düşenlerin altını çizen konuşmaları nedeniyle sansürlenmeye çalışıldı. Yazının ikinci bölümü 1. sayfadan anonslanmadı.
Gazetenin patronu Başar Arslan, bu durumdan duyduğu rahatsızlığı Neşe Düzel'e de açıkça söyleyince, düğmeye basıldı.
HABER
Taksim'de 24 Nisan anması
Hürriyet 25 Nisan 2014
Beyoğlu İstiklal Caddesi girişinde dün akşam saat 19.00'da toplanan '24 Nisan Ermeni Soykırımını Anma Platformu' üyesi yaklaşık bin kişi, 1915 olaylarında hayatını kaybedenler için anma etkinliği gerçekleştirdi.
Olayların 99. yılında ölenleri anmak için mum yakıp, yere serdikleri fotoğrafların üzerine karanfiller bırakan grup üyeleri 1 saatlik oturma eylemi yaptı.
Anma törenine, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Sevag Şahin Balıkçı'nın annesi Ani ve babası Garabet Balıkçı, yazar Oral Çalışlar, müzisyen Ferhat Tunç ile çok sayıda kişi katıldı.
www.biyografi.net (Binlerce Biyografi) |
|
|
|