Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Yaşar Kaya ( 1938)

DEP Eski Genel Başkanı


siyaset adamı



1938 yılında doğdu. İstanbul Kabataş Lisesi mezunu. 1959'da İstanbul'da İktisad Fakültesi'ne devam ederken 49 kişi ile birlikte tutuklandı. Dava 10 yıl sürdü. 1965'de yarım kalan tahsilini tamamladı. İstanbul'da birçok şirkette çalıştı. Serbest ticaret yaptı. Aynı davayla ilgili olarak 1968'de Konya'ya sürgüne gönderildi, aynı yıl döndü. 1991'de kurulan Kürt Vakfı'nın kurucularındandır. Özgür Gündem gazetesinin sahibi ve DEP’in (Demokrasi Partisi) Genel Başkanıydı. Bilahare yurtdışına çıktı. Kürt Parlamentosu üyesi oldu.
(EP 5-12 Eylül 1993)



HAKKINDA YAZILANLAR

Yaşar Kaya Başbakan’dan ne istedi?
Mehmet METİNER
Star 29 Mart 2011

Yaşar Kaya DEP Eski Genel Başkanı. Politik Kürt mahallesinin en çok tanınan isimlerinden biri. Yurtdışına çıktıktan sonra Belçika’da PKK’nın vesayetinde kurulan Sürgündeki Kürdistan Parlamentosu’nda ilk dönem aktif görevler üstlenen Yaşar Kaya, sonraki yıllarda PKK ile yollarını ayırdı. Şimdi o yaşlı ve hasta haliyle Almanya’da mülteci olarak yaşıyor.

Tek temennisi, ülkesine dönebilmek, AK Parti Hükümetinin başlattığı sürecin kesintiye uğramaksızın başarılı olması...
***

“Kürt diasporası” deyip geçmeyin... Aralarında gazeteci, yazar, şair, siyasetçi, ozan ve sanatçı binlerce ünlü ve ünsüz vatandaşımız var. Büyük Kürt ozanı ve sanatçısı Şiwan Perwer, Kürt politikasının en eski ve etkili aktörlerinden şair ve tarihçi Kemal Burkay, Diyarbakır Eski Belediye Başkanı ve Leyla Zana’nın eşi Mehdi Zana. Hepsini saymaya sütunum yetmez...

Onlar ellerinde silah dağa çıkmadılar. “Eski Türkiye”nin koşulları dolayısıyla politik-ideolojik mülahazaları ve savunuları dolayısıyla kaçmak zorunda kaldılar. Politik düşüncelerine katılmayabilirsiniz. Hatta sıkı sıkıya eleştirebilirsiniz de.

Ama bu hiçbir zaman verili durumu haklı ve meşru görmemizi gerektirmemeli. Bu tez elden giderilmesi gereken bir büyük noksanlığımızdır. Hem demokratik açıdan, hem de insani açıdan.
O yüzden diyorum ki, dağdaki silahlı vatandaşlarımızdan önce yurtdışındaki silahsız vatandaşlarımıza dönük adımlar atılmalı. Onların sorunsuz bir biçimde ülkelerine dönüşleri sağlanmalıdır. Bu somut adımın sürece tahmin edilemeyeceği kadar çok yararı olur kanaatindeyim.
***

“Kürt diasporası” nedense henüz çok güçlü bir ses vermedi bu sürece. Sanırım geçmişteki süreçler onları şimdilik kaydıyla temkinli olmaya itmiş. Süreci izlemekle yetiniyorlar.
Oysa bugünkü durum çok farklı...
Bu tarihi fırsatın kaçmaması için pasif izleyici olmaktan çıkıp aktif bir aktör olmalılar...
Tek tük çıkan sürece destek mahiyetindeki demeçler beklenen etkiyi doğurmuyor. Daha toplu ve organizeli bir çıkış, anlamlı bir etki oluşturabilir. Sözgelimi, ses getirecek toplu bir basın toplantısı...
Sürecin hassasiyetine denk düşen çok iyi çerçevelenmiş bir destek bildirisi.
***

Yaşar Kaya geçenlerde Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektubun bir nüshasını bana da yayınlamam dileğiyle gönderdi.

Önemine binaen aynen yayınlıyorum.
“Sayın Başbakanım,
Bu mektubu yazdığım şu günde Türkiye tarihi bir süreci yaşıyor. Ve hem demokrasi, hem de Kürt sorunu olanca hızı ile tartışılıyor. Yüzyıllık yasaktan sonra bu hayırlı bir süreçtir. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Bu süreçte direnip sonucu barışa götürenleri tarih, Kürt ve Türk halkı onurla şerefle yad edecektir. Direneceğinize eminim.

Biz Avrupa’da sürgünde yaşayan gazeteci, yazar, siyasetçi, araştırmacı birkaç binin üstündeyiz. Ülkemiz fikir bakımından bir aşamaya geldi. Barışa inanıyoruz. Artık bu iki halkın çocukları ölmesin diyoruz ve bu sürece bu potansiyeli dahil ederek katkıda bulunmak istiyoruz.”



HABER

Erdoğan'a 'dönmek istiyorum' mektubu
NTV 29 Mart 2011

Erbil’i ziyaret eden ilk Türk Başbakan’ı olan Erdoğan’ı karşılayanlar arasında sürpriz bir isim de vardı: Yaşar Kaya.

Barzani ile birlikte bir Türk firması tarafından yapılan Uluslararası Erbil Havaalanı’nın açılışını gerçekleştiren Erdoğan’a sürpriz bir mektup verildi. Mektubu veren kişi, eski DEP Genel Başkanı ve sözde sürgündeki Kürt Parlamentosu Başkanı Yaşar Kaya’ydı.

Hakkında sürmekte olan dava nedeniyle 18 yıldır yurt dışında yaşayan Yaşar Kaya, Başbakan Erdoğan’ı havalimanında karşılayanlar arasında yer aldı. Erdoğan’la görüşme talebinde bulunan ve bir mektup veren Kaya, mektubunda ne talep ettiğini NTV’ye açıkladı: "18 yıl geçti, kalp hastasıyım ve Türkiye’ye dönmek istiyorum. Hukuki koşullar hazırlanmalı."




HABER

Yaşar Kaya Türkiye'ye dönüyor
12 Nisan 2014

Kürt siyasetçi ve yazar Yaşar Kaya, 17 Nisan'da Türkiye'ye dönmeye hazırlandığını belirterek, "21 yıl sonra aileme, insanlarıma ve halkıma kavuşmak güzel bir olay" dedi.

Almanya'da yaşamını sürdüren Kaya, telefonla AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Nisan Perşembe günü uçakla ilk olarak Ankara'ya geleceğini, avukatıyla yargılandığı mahkemeye giderek ifade vereceğini söyledi.

Daha sonra İstanbul'a geçeceğini ifade eden Kaya, dönüşüyle ilgili "21 yıl sonra aileme, insanlarıma ve halkıma kavuşmak güzel bir olay. Haftaya geleceğim, dostlarımla buluşacağım. Daha sonra Doğubeyazıt'a giderek annemin mezarını ziyaret edeceğim. Şimdilik bunları söyleyebilirim. Planlamam devam ediyor" diye konuştu.

"Babam çözüm süreciyle Türkiye'ye dönüyor"
Kaya'nın Erbil'de yaşamını sürdüren oğlu Dara Kaya, babasının çözüm sürecinin bir sonucu olarak kesin dönüş yaptığını belirterek, şöyle devam etti:

"Babam çözüm süreciyle Türkiye'ye dönüyor. Bu süreç, sadece PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili değildir. İnsanların Türkiye'ye geri dönme yolu açıldı. Bence babam gibi insanların sürece katkı sunmalarının yolu açılmalı. Babam yaşlı ve hasta olabilir ancak çok şey biliyor, çok şey söyleyebilir."

Türkiye'de bir yıldır şehit cenazesi gelmediğine dikkat çeken Dara Kaya, "Bu, ülkenin ve barış çalışmalarının bir toparlanma sürecine girdiğinin işaretidir" ifadesini kullandı.

Babasının avukatıyla mahkemede ifade vermek için Ankara'ya gideceğini belirten Kaya, "Babam, mahkemede ifade verdikten sonra bir gece dostu İsmail Beşikçi'de kalacak. Sonraki gün İstanbul'a geçecek. Burada evinde dostlarını kabul edecek" şeklinde konuştu.

Dara Kaya, babasının dönüşü öncesinde annesi Yurda Kaya'nın İstanbul'a gelerek hazırlıklara başladığını aktardı. Kaya, babasının İstanbul'daki temaslarından sonra Bodrum'daki yazlığa geçeceğini bildirdi.

Yaşar Kaya'nın sağlık durumuyla hakkında bilgi veren Dara Kaya, "Babam kalp pili takıyor. Evinde düştüğü için de kemikleri kırıldı. Şimdi onun tedavisi sürüyor" dedi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sağlık durumlarını ve yaşlarının ilerlemiş olmasını dikkate alarak 6 Mart'ta kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) Genel Başkanı Yaşar Kaya, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya'ya 3 ay içinde Türkiye'ye gelmeleri halinde "tutuklanmama güvencesi" vermişti. Kaya, ifade vermesi durumunda CMK'nın "Sanığa verilecek güvence belgesi" başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacak.

Siyasi sığınmacı statüsünde Almanya'da yaşayan 76 yaşındaki Kaya, DEP'in ve Sürgündeki Kürt Parlamentosu'nun başkanlığını yaptı. Aynı zamanda Özgür Gündem gazetesinin ilk imtiyaz sahibi olan Kaya, uzun bir zaman önce aktif siyasetten çekilmişti.




HABER

Yaşar Kaya Ankara'da
Hürriyet 17 Nisan 2014

21 yıl sonra bugün öğlen saatlerinde Ankara’ya gelen DEP’in eski başkanlarından Yaşar Kaya, 1994 yılındaki bir soruşturma nedeniyle Ankara Adliyesi’ne getirildi. İfadesi alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Kaya, ailesiyle buluştu.





SÖYLEŞİ

Yaşar Kaya: Kışanak saçmalıyor, HDP'nin çizgisi yok
Kaynak: T24
Milliyet 12 Mayıs 2014

Eski DEP Genel Başkanı Yaşar Kaya 21 yıllık sürgünün ardından verdiği röportajda Gültan Kışanak ve Ertuğrul Kürkçü gibi siyasetçilerle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. HDP ve BDP'yi 'çizgisiz' olmakla suçladı.

Eski DEP Genel Başkanı ve Özgür Gündem'în ilk sahibi Yaşar Kaya, T24'ten Hazal Özvarış'a açıklamalar yaptı. 21 yıllık sürgün sürecinde 1999'dan itibaren PKK ile ayrışan Kaya, bugün Türkiye'ye döndükten sonra yaptığı açıklamalarda HDP'li milletvekillerini 'kasaba politikacısı' olmakla suçladı. Gültan Kışanak'ın, Diyarbakır petrolü ile ilgili açıklamalarını 'saçmalıyor' şeklinde değerlendiren Kaya, HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü için 'dedesi Kürt katliamcısı' dedi. AKP 'de siyaset yapabileceğini söyledi.

Kaya'nın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘AKP’YLE DEMOKRASİ HAYAT BULDU'
- Başbakan Erdoğan'a mektup vermeniz ile mahkemenin size CMK. 246 madde sayesinde tutuklanmayacağınıza dair güvence vermesi arasında geçen süreçte neler oldu?

Ben ikinci mektubumu Güney Kürdistan'a gelen Hüseyin Çelik'e verdim. "Ben ilgileneceğim, Başbakan'ı muhakkak haberdar edeceğim" dedi. Zaten yarım sayfalık bir mektuptu, etkisinin olup olmadığını bilmiyorum. Mahkeme üç kişi için karar aldı; ben, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya. Karar alınınca ben de çıkıp geldim.

- AKP müdahil olmasa mahkeme bu kararı verir miydi sizce?

Bilemiyorum.

- İlerleyen süreçte hükümet kanadından herhangi bir isimle temasınız oldu mu?

Ankara'ya indim, mahkemeye gittim, ifade verdim ve evime geldim. Şimdiye kadar da kimse aramadı. İsmail Beşikçi Vakfı hazırlık yaptı ve bizi karşıladı; ailem ve dostlarım geldiler, o kadar.

- 2009'da "Türkiye daha çözüme hazır değil" diyen size göre beş yılda ne değişti ve siz Türkiye'ye dönüş kararı aldınız?
Türkiye hızla değişiyordu, Ak Parti iktidarı döneminde önemli değişiklikler süratle hayata geçirildi. Hukukta, insan haklarında, demokraside değişiklik oldu, adımlar atıldı, birçok yasa çıkarıldı, demokrasi hayat buldu ve Türkiye yaşanır bir ülke haline geldi. Ben de geldim. Zaten 2000'li yıllardan sonra beklentimiz Türkiye'nin yaşanır bir ülke haline gelmesiydi. Biz o zamanlar AK Parti hükümetine diyorduk ki "Askeri darbelere, diktaya karşı dayanın, biz size güveniyoruz ve sizi desteklemek için Türkiye'ye gelmeye hazırız.” Öyle de oldu.


‘GÜLTAN KIŞANAK SAÇMALIYOR'

- Hangi haklar?

Kürtlerin kendi dillerinde okuyup yazmaları. Parti kurup parlamentoda mücadele etmeleri. Kendi bölgelerine yapılacak yatırımların Kürt belediyeleri tarafından tespit edilmesi. Yani Kürt bölgesinde bir federasyona yakışır ne gerekiyorsa yapılmalıdır. O zaman demokrasi olur. Ben hep söylüyorum, Türklerin neyi varsa Kürtlerin de o hakkı olsun. Eşitlikçi, adil olan budur.

- Bunun içinde Diyarbakır Belediye Başkanı olan Gültan Kışanak'ın söylediği "petrolden pay almak" da var mı?

Hayır, Gültan Kışanak saçmalıyor.

- Kaba olmadı mı?

Kaba oldu tabii. Şimdi Gültan Kışanak bu meseleleri bilmiyor. Kendisi gazetede benim çalışanımdı. Ben onun kapasitesinin ne olduğunu bilirim.

- Bunu Kışanak’ı küçümseyen bir noktadan mı söylüyorsunuz?
Hayır. Küçümsemiyorum. Sıfırdan başlayıp PKK sayesinde bir yere kadar gelmiş bir kadıncağız. Benim çalışanım olduğu için kapasitesini biliyorum. Böyle bir laf söylenmez, anlatabiliyor muyum?

- 21 senedir burada yokken Kışanak'ın yaptıklarını yakından takip etmemiş olabilir misiniz?

Fikrimi değiştirmiyorum. İnsanlar gelişiyor, gelişmeyen de gelişmiyor.


'ERDOĞAN GELSİN BEN ONA PARA VEREYİM'

- Demokrasideki mevcut gelişmemişliklere dair CHP’yi eleştirip “demokrasiyi hayata geçirdi” dediğiniz AKP’yi dışarıda tutmanız soru işareti yaratıyor.
Yaratmasın. AKP, Türkiye’de ilk defa herkesin konuşma ve yazmasını sağlayan parti olduğu için ben alkışladım.

- Dolayısıyla siz sadece kendi durduğunuz yerden mi AKP’yi takdir ediyorsunuz?

Tabii, kendi durduğum yerden takdir ediyorum.

- Takdir ettiğinizi söylediğiniz Erdoğan, Roboski katliamı için özür dilemedi.

O mesele bana göre karanlık. Kim yaptı, niçin yaptı, devlet mi yaptı? Elbette bunun için büyük özür dilemek lazım. O bir Kürt katliamdır başka bir şey değil.

- Özür dilememekten öte "Tazminatsa tazminat" dedi ve parayı vermekle savundu duruşunu.

Gelsin ben ona o parayı vereyim. Para bu işin bedeli değil. Van'da öldürülen 33 kişi gibi bir olay bu.

- “En cesur” dediğiniz Başbakan'ın elini tutan ne sizce?
Erdoğan cesur bir başbakan. Türkiye'de tabu sayılan birçok meselenin üstüne gitti.

- Kürt siyasetinin kıdemli isimlerinden biri olarak Roboski katliamını açıklığa kavuşturmamış Başbakan'a "en cesur" diyerek ölçüsüz davranmış olmuyor musunuz?
Diyebilirim. Derim de. O meselede yaya kalmış olabilir. Ama diğer meselelerde yığınla adımlar attı.

- Dolayısıyla Uludere göz ardı edilebilir mi?
Göz ardı edilmez ama Erdoğan da cesur bir adam.

Özgür Gündem nasıl kuruldu?

- Kürt hareketinin en kalıcı ve etkili oluşumlarından Özgür Gündem nasıl kuruldu, siz nasıl başına geldiniz?

Nuriye Akman’ın gazetenin çıkışının haftasında benimle yaptığı bir röportaj var. Birinci soru şu: “Yaşar Bey sizin ticarette veya siyasette hiçbir başarınız yok. Siz gazetenin başına nasıl geldiniz?” Ben de dedim ki: “Hanımefendi ben okuduğum bütün okulları iyi derecelerle bitirdim. Siemens’te 11 yıl çalıştım, imparatorluk gibi bir şirket idare ettim. Başarı daha nasıl olur?”

Bundan 14 yıl sonra öğreniyorum ki Abdullah Öcalan Beyrut’ta 5-6 kişi arkadaşlarıyla toplantı yapıyor. Haftalık gazetenin sahibi Serhat Bucak, günlük gazetenin sahibi kim olacak? Öcalan konuşunca kimse onunla konuşamıyor. Hasan Bildirici diyor ki “Yaşar Kaya olmalı.” Öcalan niye diye sorunca “Arkadaşımız 40 yıldır İstanbul’da oturuyor. Bab-ı Ali’yi biliyor. Bir de temsil kabiliyeti var.” İyi diyor, o olsun. 14 yıl sonra anlıyorum neden gazetenin sahibi olduğumu. PKK beni yararlı bulmasa o gazetenin başına getirmez.

Benim sahipliğini yaptığım gazete Kürt tarihinde efsane bir gazetedir. 18 ayda 24 cenaze vermiştir. Yılmamıştır, büyük bir iş yapmıştır. Bunun Kürdistan’daki silahlı mücadelenin terör olmadığını, Kürtlerin ulusal demokratik hakları için ayaklanan bir silahlı örgüt olduğunu hem Türkiye’ye, hem dünyaya göstermiştir. Kurşunlar uçuşuyordu, biz çalışıyorduk. Kim ölecekti bilmiyorduk. Ben bunu, Yaşar Kaya olarak değil, bir Kürt olarak başarı olarak görüyorum.

- Gazetenin sermayesi nasıl organize edildi?

Gazetenin yüzde 25 hissesi bana aitti. Behçet Cantürk’ün yüzde 5 hissesi vardı, ilgilenmedi, bana devretti. PKK’nin de burada yatırımı vardı.

- Ne kadarlık bir yatırım?
O gün önümüze gelen rakamlardı ama bugün hatırlamıyorum. Büyük bir mücadeleydi. Cumartesi ve pazarımı feda ederek çalışıyordum. Arkadaşlarımızın nasıl şartlar altında çalıştığını biliyordum. Ragıp Duran bir de gazeteye yazı yazmamı istedi. “Bak 1960’larda Deng dergisini çıkarmışsın Musa Anter’le ve tutuklanmışsın. Edip Karahan’ın çıkardığı Dicle-Fırat’ta yazı yazmışsın. Senin yazı yazman lazım” deyince zaman istedim, akşam eve gittim, bir bardak viskimi içtim, düşündüm ve bir karar verdim. Kürtler 25 yıldır havanda su dövüyorlar, “Sen sosyalizmi az biliyorsun, ben çok biliyorum” deyip sosyalizmi tartışıyorlar. Bundan bir şey çıkmadı. O zaman ben ideolojik bir şey değil, şunları yazacağım: 1-Kemalizmin demir çekirdeğini Kürtlere tanıtacağım, tek parti dönemi ve Kemalizm Kürtlere neler yaptı, 2-Kürdistan’daki hain aileleri ve çocuklarını yazacağım.


‘Ertuğrul Kürkçü’nin dedesi Kürt katliamcısı’

- Bugün BDP-PKK çizgisini nasıl özetlersiniz?

Ne yaptıkları belli değil ki, çizgileri yok bence.

- Meselesinin en büyük aktörünü yok saymıyor musunuz?

Yok saymıyorum. Silahlı güçleri var, devam ettiriyorlar. Partileri sözüm ona siyaset yapıyor. Ertuğrul Kürkçü gibi bir adamı getirip Kürt milletvekili yapıyorlar. O benim gazetede çalışanımdı, Ertuğrul’un ne olduğunu çok iyi bilirim. Dedesi bir Kürt katliamcısıdır.

- Nasıl?

İttihatçıdır, hem Diyarbakır’da, hem Koçali’de Kürt katliamına iştirak etmiştir dedesi. Aynen yaz bunu.

- Ertuğrul Kürkçü için de sürpriz bir olacak bir iddia mı bu?

Yeni söylüyorum bunu. Ona da sürpriz, varsın cevap versin.

- Peki ceza sorumluluğu şahsiyken, bir insan dedesinin veya kan bağı olan herhangi bir yakınının yaptıklarından sorumlu tutulabilir mi?
Tutulamaz.

- Meclis’teki Kürt milletvekillerinden söz açıldığında sürekli hoyrat ifadeler kullanıyorsunuz, “kasabalılar” gibi. Neden?

Kasaba politikacıları çünkü. Bir insan kasabası, bir insan Diyarbakır, diğeri Türkiye, diğeri dünya çapında politika yapar. Bunları yapan arkadaşlarımız var.

- Partide kimler kasaba, kimler ileri çaplarda sizce?

İsim saymak isterdim ama öyle geniş çaplı politika yapan bir isim yok. Türkiye çapında siyaset yapan arkadaşlarımız DEP’e girdiler zaten, bir kısmı hapishaneye girdi. Onlar ceza yediler, bir kısmı da yurt dışına kaçtı. PKK bu parlamentodan istifade etti.

- DEP’ten sonra sizce Türkiye çapında bir siyasetçi gelmedi mi?

Ben şu anda partinin Kürdi bir siyaset yaptığını düşünmüyorum. Ne yaptığı belli değil.

- Ne yapsalar “Kürdi” bulurdunuz?

Kürt halkının haklarını koruyan bir programları olmalı ve bunun bir ayağı da parlamentoda olmalı.

- “Mevcut durum bu zaten” diyen birine ne yanıt verirsiniz?

Bugün Kürtler adına politika yapanların hangileri klasik Kürt kültüründen haberdar bilmek isterim. Kürt halkı için neyi savunduklarını da öğrenmek isterim.

- Örneğin Ahmet Türk Kürt kültürünü bilmiyor mu sizce?

Biz 40 kişiyiz, birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Benim dönemimde başkanlık yaptı. Ahmet bir Kürt politikacısıdır. PKK dışında da, onlarla birlikte de adımlar atıyor.

- İstisnalarınız var yani?

Var, Ahmet Türk istisnalardan biri. Selahattin Demirtaş da başkanlıktan ayrılıyormuş.

- Demirtaş, beğendiğiniz bir isim mi?
Beğeniyordum, genç bir arkadaş, akıllı laflar ediyordu. Türkler de seviyordu. Herhalde onun canını çok sıktılar ve bir daha parti başkanlığı yapmayacağını söyledi. Bu “Gidip evimde oturacağım” demektir. Parti başkanı gidip kasaba başkanlığı yapacak değil.

- Siz Kürt burjuvası mısınız?
Evet, ben Kürt burjuvasıyım. Ama şimdi onu temsil etmiyorum. Kürt aristokrasisini temsil ediyorum. Bunu da herkesin bilmesini isterim. Aristokrat bir Kürdüm.

- Aristokratlık vurgunuzun sebebi mi aşiretinizin köklüğü mü?

Aşiretle ilgisi yok. Hani Napolyon’a sormuşlar, “Sizin asaletiniz nereden geliyor” diye, “Asaletim benimle başlıyor” demiş. Ben bunu kızdığım için söylüyorum. Çünkü Kürt burjuvazisi olacak, Kürt burjuvazisi olmadıkça biz yayan kalacağız. Bu benim dünya görüşüm.

Ben zengin, iyi bir aileden geliyorum. Beni İstanbul'da paralı yatılı okulda okutabilmiş bir aileden geliyorum. Babam varlıklı bir adamdı. Bu benim için çok önemlidir. Ben Kabataş'ta okudum liseyi. Behçet Necatigil, Galip Vardar, Sırrı Dadaşbilge, Cemile Ekin'e kadar birçok isim öğretmenimiz oldu.

- Sizin yaşadığınızdan bu lüksten mahrum olanları "kasabalı" olmakla eleştirerek tam da çevresindekileri küçümseyen bir aristokrat gibi davranmıyor musunuz?

Ben Kürt burjuvazisine mensup olduğum için söylemiyorum, "kasabalı" lafını politika yapan insanlar çapsız olduğu için söylüyorum.

‘AKP vekillik teklif etse evet derim’

- Bu kişiler de sizin kendinize dair söylediğiniz gibi "ceket hazır" bekliyorlar. Tam olarak nelerini beğenmiyorsunuz?

Adayanlar var kendilerini, ben onları suçlamıyorum, adamayanlar var, gelişmemiş insanlar var, bu işte perişan olanlar var, yapamayanlar var. Biz hepimiz bir kitleyiz, iç içe yaşadık, mücadele ettik. Cenaze kaldırmada, Köşk'e gitmede, partiyi temsil etmede hepimizin değişik tarafları var. Ahmet Türk bir başka temsil yapıyor, ben başka. Mesela Süleyman Demirel, Remzi Kartal, Ahmet Türk'ün de olduğu bir heyetle gittiğimizde benimle görüşmekten çok memnun olduğunu söylemişti. Ben de "Sizi muhafız alayı koruyor, ben şimdi dışarı çıkacağım, beni kim koruyacak?" diye sordum. Siyaset budur. Bir gün düşersiniz, bir gün kalkarsınız. Bir gün Yaşar Kaya gibi 70 yaşını devirirsiniz. Ve bu iş yeter dersiniz.

- Yettiği noktada mısınız?

O noktayı şu anda bilemiyorum, tedavimle meşgulüm.

- AKP milletvekilliği teklif etse ne dersiniz?

AKP'ye evet derim ama beni AKP'de yaşatmazlar.

- Kim?

Milletvekilleri. Meclis'teki faşizanları bir kenara, AKP'dekiler beni yaşatmaz. Çünkü ben aykırı bir adamım. Fikrimi söylerim.








Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com