|
Ahmet Schmiede
akademisyen, yazar
Hanspeter Ahmed Schmiede
7 Aralık 1935 tarihinde Berlin’de Peter ve Erna Schmiede’nin oğlu olarak doğdu. Onun Türk milletine karşı duyduğu alâka, babası ve annesinin I. Dünya Savaşı yıllarında Türklerle birlikte savaştığı senelere dayanır. Babası Peter, 1915-16 yıllarında Galiçya cephesinde Osmanlı askeri ile omuz omuza savaşmış; bundan dolayı Türkleri sevmenin bir borç olduğu kanaatini taşıyan bir insan; annesi Erna Hanım (ö. 1968) ise aynı cephede Salîb-i Ahmer (Kızılhaç) hemşiresi olarak çalışmış, vatanperver bir Prusyalı ve Osmanlı hayranıydı.
1954 yılında, İslâmı kabul etti ve “Ahmed” adını aldı.
Schmiede’nin annesi de kendisinin ihtidasından sonra İslâm’ı kabul etti ve Fatıma ismini aldı.
Schmiede’nin daha sonra bir Türk kızıyla evlendi.
Türkçesi sayesinde, 1957-61 yıllarında T.C. Berlin, Köln ve Münih Başkonsolosluklarında tercüman olarak vazife aldı. 1966 yılına kadar serbest tercümanlık yaptı. 1966’dan 69 yılına kadar T.C. Bonn Büyükelçiliği Ticaret müşavirliğinde çalıştı. Daha sonra geçimini yine serbest meslek sahibi olarak temin etti.
1965-66 yıllarında Yeni İstiklâl gazetesinde aralıklı olarak yazıları çıktı. 1968 tarihli Yeşilay dergisinin bazı sayılarında da makalelerine rastlanmaktaydı. Türkiye’de Sancak, Bugün, Türk Kadını, Azerbaycan’da ise Azerbaycan, Edebiyat ve İncesenet ve sair gazete ve mecmualarda, Almanya’da muhtelif yayın organlarında İslâm dini ve Türk edebiyatı hakkında sayısı tespit edilemeyen makaleleri çıktı.
Schmiede’nin Alman olan ilk eşinden iki oğlu dünyaya gelmiş ve bu çocukları kendi istekleriyle İslâm’ı kabul etti.
1962 yılında hacca gitti. İki kez umre yaptı. 10 Ekim 2010 tarihinde vefat etti.
VEFAT-HABER
Ahmet Schmiede toprağa verildi
13.10.2010
Geçtiğimiz Pazar günü vefat eden Alman Müslüman entellektüel H. Ahmet Schmiede (75) Köln kentindeki DİTİB Merkez Camii'nde öğle namazından sonra ebediyete uğurlandı.
Türklere olan sevgisi nedeniyle Türkiye'ye giderek Türk toplumunu ve İslam inancını araştıran Ahmet Schmiede, henüz 19 yaşında Müslüman olmuş; İslam, Müslümanlar ve Türkler hakkında kitaplar yazmış, mevcut kitapları tercüme etmişti.
DİTİB Merkez Camii'ndeki cenaze törenine Ahmet Schmiede'nin oğulları Hasan İngo Schmiede, Hüseyin Schmiede, torunları Naz Su İlgiku, Ahmet Friedrich, Ummuhan Nur Luise, Aleyna Sabah Scharlote'nin yanı sıra başta DİTİB yöneticileri olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. DİTİB Merkez Camii din görevlisi Şaban Kondi'nin kıldırdığı cenaze namazı öncesi, Türkiye'nin Berlin Büyükelçilği Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Dere kısa bir konuşma yaptı. Dere, "Bu kardeşimizin gerek Kuran'a hizmetleri, gerek hayata, insanlara hizmeti, vasıflarıyla örnek olması, inanıyorum ki; bizim örnek almamız gereken şekilde hayatını tamamlamıştır. İnsan olarak yaptığı hatalar varsa onların hepsini Rabbimin bağışlamasını diliyorum. Yaptığı güzel amellerini kat kat mükafatlandırarak cennetin en güzel yerinde onu mükafatlandırmasını, sevgili Peygamberimize komşu etmesini Allah'tan diliyoruz. Allah kendisine gani gani rahmet eylesin. Yakınlarına güzel sabırlar ihsan eylesin." dedi.
Aynı zamanda DİTİB Merkez Camii mimarlarından olan Hasan İngo Schmiede, babası hakkında Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Türkler Almanya'nın gerçek dostudur diye inanıyordu ve Türkleri yerinde görmek içi o zamanlar Türkiye'ye gitti. Biz aslen Prusya kökenliyiz. Babam, Türklerle tek farkımız din, madem öyle Müslüman olacağım dedi. Sonra anne babasının da Müslüman olmasına vesile oldu. Hep İslam için yaşadı; camiler için uğraştı, kitaplar tercüme etti." dedi. Hasan Schmiede, babasının ölüm anını ise, "Ailesi yanındaydı, kelime-i şahadet getire getire vefat etti." sözleriyle anlattı.
Ahmet Schmiede'nin diğer oğlu Hüseyin Schmiede ise, "O çok inançlı bir Müslümandı. Bizi hiç zorlamadı, istiyorsanız Müslüman olun dedi. Biz Müslümanlığı seçtik." dedi.
Ahmet Schmiede'nin naaşı daha sonra Köln West Friedhof mezarlığında düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|