Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Ray Tomlinson

e-posta mucidi


Raymond Samuel Tomlinson



1941 yılında New York’ta doğdu. Öncelikle New York’taki Broadalbin Central School’da, daha sonra da 1963 yılında Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) de Elektrik Mühendisliği üzerine lisans eğitimini tamamladı. RPI’dan mezun olduktan sonra 1963 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT) de masterını tamamladı. Tomlinson’un e-postayı dünyamıza kazandırması onun BBN (Bolt Beranek and Newman) de çalıştığı yıllara denk gelir.

Tomlinson 1967 yılında BBN’de çalışmaya başladı. Burada TENEX adındaki bir süre-paylaşım sisteminin geliştirilmesinde programcı olarak görev alıyordu.

Ray Tomlinson Bunun yanı sıra bir dosya transfer programı olan CPYNET üzerinde çalışıyordu. Ancak Tomlinson’un istediği, şirketinin kullandığı ARPANET üzerinden farklı bilgisayarlardaki insanlar arasındaki iletişimi sağlayan bir yazılım üretmekti. Bunu yapmasına yardımcı olabilecek SNDMSG adında elektronik mesaj iletme programı zaten bulunuyordu ancak gelişmesine katkıda bulundukları SNDMSG sadece tek bir bilgisayar üzerinden mesajlaşmayı sağlıyordu. Yapması gereken CPYNET ve SNDMSG yazılımlarının her ikisini birden yapabilen ve farklı bilgisayarlar arasında veri aktarımını sağlayabilen bir yazılım üretmekti. Bunun adı daha sonraları e-mail olarak anılacaktı:) Postaların saklandığı posta kutuları, eklenecek her bir dosyanın posta kutusunun sonuna eklenmesi ve bu eklenme sırasında da var olan dosyaların üzerine yazılmaması ilkesine göre tasarlanmıştı. Tomlinson ilk e-postasını 1971 yılında kendi bulunduğu bilgisayarın hemen yanındaki bilgisayara attı. Gönderdiği dosyanın içinde ne yazdığı konusunda çeşitli spekülasyonlar var ama kendi söylediğine göre ne yazdığını pek hatırlamıyor Ray Tomlinson :) Ama klavyedeki yakın tuşlar olan QWERTYUIOP olabilme ihtimalinin büyük olduğunu söylüyor:) Bu işlem başarıyla gerçekleştikten sonra çalıştığı grup arkadaşlarının hepsine mail attı ve böylece takip eden iki sene boyunca internet kullanımının yüzde 75ini oluşturacak olan e-mail sisteminin temelini atmış oldu.

Tomlinson ilk e-postasını atarken kullanıcı adı ve bilgisayar ismini beraber yazabilmek için bu iki isim arasına @ karakterini koyuyor. Böylece hangi bilgisayarda hangi kullanıcı var bilgisine ulaşmamızı sağlıyor. Ve kullandığı ilk e-posta adresi: “tomlinson@bbn-tenexa”. Peki, bu karakterin ne anlama geldiğini hiç merak ettiniz mi? Tomlinson kullanmadan önce öylesine bir karaktermiş de sonradan mı anlam kazanmış? :) Bu konuda da kesin bir bilgi yok. Ancak bu işaretin çok eski zamanlara dayandığı, alışverişlerde her hangi bir malın kilosunu ve parasını beraber söylemek için kullanıldığı söyleniyor. Ama görünen o ki bu işareti kullanarak Tomlinson işimizi fazlasıyla kolaylaştırmış, çünkü böylece kullanıcı adı ve bilgisayar adını birbirine karıştırmadan kimden mail aldığımızı rahatlıkla anlayabiliyoruz:)Ray Tomlinson & @ :)
Ray Tomlinson & @ :)

Ray Tomlinson bizim hayatımıza sadece e-posta gibi bir kolaylık getirmedi, bunun yanında yürüttüğü birçok proje var ancak o yıllardan bugüne gelen ve en çok kullanılanı kuşkusuz e- posta. Ve inanır mısınız, Tomlinson bu buluşu için maddi manevi hiçbir şey talep etmemiş, bir röportajında, önemli olanın işini doğru yapmak olduğunu, ticari kaygı düşünmediğini söylemiş. Tabi ki 37 sene önce ilk e-postasını atarken bu buluşun yıllar sonra vazgeçilmez olabileceğini hiç aklına getirmemiştir. Şirketin ona verdiği bir görev ya da şirkette işlerini kolaylaştıracak bir uygulama olarak düşünmüştür.

Malum o zamanlar birkaç tane bilgisayar vardı etrafta diyor bir başka röportajında:) Ama şimdi e-mail vazgeçemediğimiz bir iletişim aracı oldu bile.

Ray Tomlinson kuşkusuz kendini sadece e-mailin babası olarak görmüyor hatta aksine bundan daha büyük işler yaptığını düşünüyor. Bu da beraberinde ona bir sürü ödül getirmiş. Bunlardan bir tanesi 2000 yılında aldığı George R. Stibitz Computer Pioneer Award adındaki Amerikan Bilgisayar Müzesinden aldığı ödül. Bir diğeri ise 2001 yılında Uluslar arası Dijital Sanatlar ve Bilimler Akademisinden aldığı Webby Ödülü. Bu ödülleri takiben 2002 ve 2004 yıllarında sırasıyla Innovation Ödülüne ve IEEE Internet Ödülüne layık görülmüştür. Kuşkusuz bu ödüller Ray Tomlinson’ın dünyamıza kazandırdığı kolaylığı ölçmeye yetmez ancak bu gidişle bunun gibi daha birçok ödüle layık görüleceği kesin.




VEFAT-HABER

e-postayı keşfeden Ray Tomlinson hayatını kaybetti
Hürriyet 7 Mart 2015

E-posta ve @ işaretinin yaratıcısı olan Ray Tomlinson, geçirdiği kalp krizi nedeniyle dün hastaneye kaldırıldı ancak hayatını kaybetti.

Birçok internet kullanıcısının ismine pek de aşina olmadığı Ray Tomlinson'un önemli bir özelliği var. O da bugün hayatımızın bir parçası olan e-posta ve '@' sembollerinin yaratıcısı olması.

İlk e-posta, ilk web sitesi ve ilk resimden de önce 1971'de iki bilgisayar arasında gönderilmiş. İlk e-posta, ARPANET'in icadından 2 sene sonra gönderildi.

Bir ARPANET çalışanı olan Ray Tomlinson'un iki bilgisayar arasında metin aktarımı yapılabileceğine olan inancı tamdı. Çalışmaları sonucunda birkaç test mesajlarından sonra inandığı işi gerçekleştirdi ve ilk metnini gönderdi.

Hiç kimse ilk e-postada ne yazdığını bilmiyordu. Ray Tomlinson'a göre mesajda "QWERTYYUIOP" içerikli bir mesaj yazıyordu.






Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com