Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

Sefa Koyuncu

gazeteci, yazar, şair



1950 yılında Konya'nın Ilgın ilçesine bağlı Aşağıçiğil kasabasında doğdu. Konya Karatay Lisesi ve Ankara M. Rüştü Uzel Kimya Meslek Okulu'nu bitirdi. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Eğitim Fakültesi'nden pedagojik formasyon aldı. Askerliğini, Tekirdağ-Çorlu'da yaptı (1972).

Etibank Seydişehir Alüminyum Tesisleri Araştırma Laboratuvarları'nda laborant ve teknisyen olarak çalıştı.

Gazeteciliğe 1976 yılında Türkiye gazetesi Seydişehir temsilcisi ve muhabiri olarak başladı. Bölgede uzun yıllar aktif gazetecilik ve Seydişehir Postası’nda yaklaşık sekiz yıl başyazarlık yaptı. Seydişehir Haber gazetesi ile Hilal dergisinde yazdı.

Bu yıllarda şiirleri, İstanbul merkezli “Türkiye’de ve dünyada Sabah” gazetesinde yayınlandı. Türkiye gazetesinin haftalık eki Türkiye Pazar’da, “Pazar Muhabbeti” sütun başlığıyla yazılar kaleme aldı (1992).

Seydişehir Televizyonunda (SEY TV), programlar hazırladı ve sundu. İki dönem Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı yaptı. Çeşitli ödüller aldı.

1995 yılında taşındığı Konya’da yaptığı haber ve röportajlar Türkiye gazetesinde yayınlandı. Bölge gazetesi Yeni Meram ile 7. Gün ve Heybe dergilerinde yazdı.

2000 yılı sonlarında İstanbul’a yerleşti. Babıali Kültür Yayıncılık'ta (BKY) editörlük ve yayın yönetmenliği yaptı. Makaleleri, Biyografi Analiz dergisinde yer aldı. Mavi Yeşil edebiyat dergisine verdiği bir mülakat, derginin Mart-Nisan 2013 sayısında yayınlandı.

Türkiye gazetesinde musahhihlik, editörlük ve kültür sanat yönetmenliği yaptı. “İğnelik”, “Üçüncü Yeni”, “Yaşadıkça” sütun başlıklarıyla köşe yazıları yazdı (2001-2013).

Lisans tezini, SÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölüm başkanı Prof.Dr. Mustafa Özcan'ın danışmanlığında; Yeni Adam ve Yedi Tepe dergilerinin kurucusu, eleştirmen-yazar Hüsamettin Bozok'un edebî makaleleri üzerine yaptı.

5 Ağustos 2015 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

ESERLERİ:

1.Don Kişot Sendromu- Ermeni Soykırımı Komedyası, (BKY) , 2001-İstanbul
2.Irak'da Kanlı Şafak/ Şiirler, (Mavi Web) -2004 İstanbul
3.Sanatta Muhafazakâr Yapılanma (ACTA Medya), 2014 İstanbul





HABER

Sefa Koyuncu, muhafazakarlığı anlatacak
22 Kasım 2014

İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Çınaraltı Sohbetleri’nin elli beşincisi 22 Kasım 2014,Cumartesi günü gerçekleşecek. Sohbette İLESAM üyelerinden gazeteci-şair-yazar Sefa KOYUNCU; “Muhafazakârlık Nedir? Ne değildir?” konusunu dinleyicilerle paylaşacak.

Sohbetin ikinci bölümünde halk müziği sanatçısı İsmail Kayserili Anadolu İnsanı isimli albümünden eserler okuyacak. Albüme isim olan Anadolu İnsanı şiiri de Sefa KOYUNCU’ya ait.

İLESAM İstanbul Şubesi Başkanı Cafer VAYNİ, “Muhafazakârlık bir milleti diğer ayıran özelliklerin korunarak geliştirilmesidir. Muhafazakârlık geriye dönüş ya da gidiş değildir. Bugün Batı sanayi toplumlara bilhassa muhafazakârlaşma eğilimindedirler. Bu anlamda Türkiye’nin muhafazakârlık karşısındaki durumu önemli olmakta ve bu konuyu Çınaraltı’nda gündeme getirmenin faydalı olacağını düşünmekteyiz” dedi.

Gazeteci-şair-yazar Sefa KOYUNCU’nun; “Muhafazakârlık Nedir? Ne değildir?” başlıklı 55. Çınaraltı Sohbeti’ni, İLESAM İstanbul Şube Denetim Kurulu Başkanı Recep ARSLAN’ın yöneteceği; sohbetin 22 Kasım 2014, Cumartesi günü Saat 16.00’de başlayacağı; Yusuf Paşa Otobüs durağında bulunan simit sarayının üstünde yer alan Azaklıoğlu Necati Bay Eğitim ve Kültür Vakfı’nda gerçekleşeceği ve programa katılımın serbest olduğu bildirildi.





VEFAT-HABER

Sefa Koyuncu'yu kaybettik
5 Ağustos 2015

Türkiye Gazetesi Kültür Sanat Servisi Eski Yönetmeni Sefa Koyuncu vefat etti.

Kalp krizi sonucu aramızdan ayrılan Koyuncu 65 yaşındaydı. Gazeteci Koyuncu, Eyüp Sultan Camii'nde bugün öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Eyüp Sultan Kabristanı'na defnedilecek. Konya'da dünyaya gelen Sefa Koyuncu, Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştu.

Koyuncu'nun kaleme aldığı eserleri arasında, “Don Kişot Sendromu- Ermeni Soykırımı Komedyası, (BKY) , 2001-İstanbul”, “Irak'ta Kanlı Şafak / Şiirler, (Mavi Web) -2004 İstanbul” ve “Sanatta Muhafazakâr Yapılanma (ACTA Medya), 2014 İstanbul” bulunuyor.




HAKKINDA YAZILANLAR

Bir kültür adamı olarak Sefa Koyuncu
Mahmut Çetin
sondevir 15 Eylül 2015

1.Türkiye gazetesi Kültür ve Sanat Eski Yönetmeni

Geçtiğimiz günlerde Türkiye gazetesi Kültür ve Sanat Eski Yönetmeni Sefa Koyuncu’yu kaybettik.

Koyuncu ile aynı dönemde Türkiye gazetesi çalışmadık. Bizim çalıştığımız dönemde, belki de daha öncesinde memleketinden gazeteye haber, yorum ve şiirleriyle katkı sunuyordu. Gazetenin Seydişehir temsilciliğini yapıyordu. Kendisiyle gıyaben tanışıklığımız vardı, Yıllar sonra o İstanbul’a taşındıktan sonra yüzyüze geldik. Ben TGRT’den ayrıldıktan sonra bizi Hüdavendigar Onur tanıştırmıştı.

Yümni Kitapçılar Çarşısı’ndaki Dokuz Tuğ Kitabevi’nin sahibi Bekir Dağdelen’in akrabası idi. Dağdelen’le Koyuncu’nun kulaklarını çınlatırdık. Konyalı olan Koyuncu ile Yazarlar Birliği, Türk Ocağı, ESKADER ve Yesevi Vakfı’nda karşılaşırdık. Hüdavendigar Onur, Muzaffer Doğan ve Sefa Koyuncu ile Abdülhakim Arvasi, Necip Fazıl, Ahmet Arvasi ve Afet Ilgaz üzerine sohbet ederdik. Afet Ilgaz’ın son dönemi hakkında haberleri Sefa Koyuncu’dan alırdık.

2.Kısaca Sefa Koyuncu’nun hayat hikayesi

Sefa Koyuncu 1950 yılında Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Aşağıçiğil kasabasında doğdu. Konya Karatay Lisesi ve Ankara M. Rüştü Uzel Kimya Meslek Okulu’nu bitirdi. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.

Lisans tezini, Yeni Adam ve Yedi Tepe dergilerinin kurucusu, eleştirmen-yazar ‘Hüsamettin Bozok’un Edebi Makaleleri’ üzerine yaptı. Eğitim Fakültesi’nden pedagojik formasyon aldı. Askerliğini, Tekirdağ-Çorlu’da yaptı (1972).

Etibank Seydişehir Alüminyum Tesisleri Araştırma Laboratuvarları’nda laborant ve teknisyen olarak çalıştı.

Gazeteciliğe 1976 yılında Türkiye gazetesi Seydişehir temsilcisi ve muhabiri olarak başladı. Seydişehir Postası’nda yaklaşık sekiz yıl başyazarlık yaptı. Seydişehir Haber gazetesi ile Hilal dergisinde yazdı. Bu yıllarda şiirleri, İstanbul merkezli Türkiye’de ve dünyada Sabah gazetesinde yayınlandı. Türkiye gazetesinin haftalık eki Türkiye Pazar’da, ‘Pazar Muhabbeti’ sütun başlığıyla yazılar kaleme aldı (1992). Seydişehir Televizyonu’nda (SEY TV) programlar hazırladı ve sundu. İki dönem Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı yaptı. Çeşitli ödüller aldı.

1995’de taşındığı Konya’da yaptığı haber ve röportajların Türkiye gazetesinde yayınlanmasının yanı sıra, bölge gazetesi Yeni Meram ile 7. Gün ve Heybe dergilerinde yazdı.

2000 yılı sonlarında İstanbul’a yerleşti. Babıali Kültür Yayıncılık’ta (BKY) editörlük ve yayın yönetmenliği yaptı. Makaleleri, Biyografi Analiz dergisinde yer aldı.

Musahhihlik, editörlük ve kültür sanat yönetmenliği yaptığı Türkiye gazetesinde, haber ve röportajlarının yayınlanmasının yanı sıra; ‘İğnelik’, ‘Üçüncü Yeni’, ‘Yaşadıkça’ sütun başlıklarıyla köşe yazıları yazdı (2001-2013).

3.Biyografi Analiz’de Sefa Koyuncu

2003 yılında çıkardığım Biyografi Analiz dergisinde Sefa Koyuncu’nun yazıları neşredildi. Derginin 10. sayısında ‘Irak’ta Kanlı Şafak’ kitabı tanıtılmıştı.

Biyografi Analiz’in 11. sayısında ‘Timothy J. Winter'den Abdülhakim Murad’a’, 12. sayısında ‘CIA'nın başbakanı Allavi’, 13. sayısında ‘Postmodern muhalif: Michael Moore’, 14. sayısında

‘ABD Anti-Emperyalist Birliği'nin öncüsü Mark Twain’ adlı yazıları yayınlandı.

4.Sefa Koyuncu’nun kitapları

Koyuncu’nun yayınlanmış kitapları vardı.

a.‘Irak’ta Kanlı Şafak’

‘Irak’ta Kanlı Şafak’ Mavi Web Yayınları tarafından 2004 yılında neşredildi. Irak’ın işgalini kınayan bir şiir kitabıydı. Ortadoğu’ya yapılan dış müdahalelerin bugünkü dehşet boyutuna ulaşacağını o günlerden işaret etmişti. Istırap dolu dizeler şiirine şöyle yansımıştı:

Irak’da Kanlı Şafak

Irak’da bir kanlı şafak...
İlk bombanın düştüğü an.
Gök simsiyah, kızıl toprak,
Durdu kalbim, durdu zaman.

Tekbir, ezan, siren sesi...
Bir uğultu ufuklardan.
Bir bebeğin son nefesi,
Ve ardından bombardıman.

Bir güvercin dönüyordu,
Seher vakti yuvasına.
Ne ocaklar sönüyordu,
Yine petrol davasına.

Yavruları bir anneye,
Sarılmış da koklaşıyor.
Katil füze o haneye,
Kilitlenmiş yaklaşıyor...

Ah! Anneler... Anneler ah!
Çırpınıyor, dövünüyor.
Evladının kanlı sabah,
Kefenine bürünüyor.

Ya çocuklar? Korku dolu,
Gözler ile bakınıyor.
Ayak yitik, kopuk kolu,
İnleyerek yakınıyor.

Hane yıkık, baba şaşkın...
Enkazda can aranıyor.
Genç-ihtiyar, erkek-kadın,
Tomahawkla taranıyor.

Irak yakın, ırak değil!
Yağmalanan gönlüm, gözüm.
Irak ki, son durak değil,
Bombalanan aslım, özüm.

Tekmelendim, yağmalandım.
Dondu kanım, kesmez bıçak!
Can evimden bombalandım,
Irak’ta bir kanlı şafak!

b.‘Don Kişot Sendromu- Ermeni Soykırımı Komedyası’

‘Don Kişot Sendromu- Ermeni Soykırımı Komedyası’, 2001 yılında BKY tarafından neşredildi.

Kitabın sunumu şöyle: “Don Kişot'u bilirsiniz. Hani şu yel değirmenleri ile savaşan uçuk-kaçık adam! İşte bu komik adamla, Ermeni Soykırımı Komedyası'nı sahneye koyanlar arasında büyük benzerlikler var. Günkü bunlar da tıpkı Don Kişot gibi hayaletle uğraşıyor, yel değirmeni ile savaşıyorlar. Postmodern Don Kişot Jacques Chirac ile Paris şövalyeleri bir yasa çıkardı. Sonra bu yasaya kendileri de bir anlam veremedi. Bu hilkat garibesi yasa için Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia "Birbuçuk satırlık garip yasa" dedi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson UFO benzetmesi yaptı. Ben de bu ucubeye "Sanso Pansa Yasası" adını verdim...”

c.‘Sanatta Muhafazakar Yapılanma’

Sefa Koyuncu, İLESAM İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Çınaraltı Sohbetleri’nde 22 Kasım 2014 tarihinde Muhafazakarlık’ı anlatmıştı.

Son kitabı ‘Sanatta Muhafazakar Yapılanma’ adını taşıyordu. ACTA Medya tarafından 2014 yılında yayınlandı.

Sağ ve sanatın bir araya gelmesinde hala zorluklar yaşanıyor.

5.Hatime: ‘Üçüncü Yeni, ölçülü şiir, kurallı nesir’

Sefa Koyuncu, ‘Milliyetçi-Muhafazakarlık’ın belki de son temsilcilerindendi.

Mehmet Nuri Yardım, Milat gazetesindeki köşesinde onun edebiyatımıza katkısını şöyle işaret eder: “Sefa Bey, sadece şiir yazan, yazı yazan iyi bir edebiyatçı değildi, aynı zamanda bu mevzular hakkında düşünmeyi de severdi. ‘Üçüncü Yeni, ölçülü şiir, kurallı nesir’ adlı bir tezi vardı. Nazmın da, nesrin de kaidelere uygun yazılması gerektiğini söylerdi.”

Koyuncu, kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı. Kültür dünyamızın özgün renklerinden biri olarak basın ve edebiyat tarihimizdeki yerini aldı.

Hak Teala rahmet eylesin.






Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com