|
Selma Argon
Mehmet Akif'in Torunu
anı yazarı
1 Ekim 1944 tarihinde İstanbul’da doğdu. Erenköy Kız Lisesi’nden mezun oldu.
Bir süre ablası Ferda Hanım ile yaşadı. Ablası vefat edince yaşantısını Ataşehir’de oğlu İlkay Türkozun ve gelini ile birlikte geçirdi.
Mehmet Akif’in hayatını 300 konferansta anlattı.
İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un kızından torunu. İsmini dedesi Mehmet Akif Ersoy verdi.
2015 yılında yayımlanan Dedem Mehmet Âkif: Zorluklarla Geçen Bir Ömrün Saklı Kalmış Hikâyesi isimli kitabı yazdı.
ESERİ:
Dedem Mehmet Akif
Fatih Bayhan Ferda Argon Selma Argon
Timaş
ESER-AYRINTI
Dedem Mehmet Akif
Selma Argon Ferda Argon Fatih Bayhan
“Ben şimdi ailemin gözleri neden hep hüzünlüydü, neden hep kıyıda köşede sessiz yaşadılar daha iyi anladım. Bu belgeleri görmediler ama babalarının yanına giderken peşlerine düşenleri hissettiler”
Mehmet Âkif’in torunu
Selma Argon
Dedem Mehmet Âkif kitabı, biri hâlâ hayatta olan, diğeri röportajlar yapılırken yaşamını yitiren Mehmet Âkif’in iki torunu Selma ve Ferda Argon’la, bu alandaki çalışmalarıyla göz dolduran Fatih Bayhan’ın röportajlarından oluşmaktadır. Mehmet Âkif’in hayat ve şiir anlayışı, ailesine bakış açısı, ailesiyle ilişkileri; bugüne kadar konuşulmamış, hiç dillendirilmemiş birçok noktayı ailesinin son fertlerinden torunlarıyla konuşuyor ve açıklığa kavuşturuyoruz…
* Mehmet Âkif nasıl bir insan, nasıl bir eş, nasıl bir baba ve nasıl bir dedeydi?
* Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı yıllarında neler yaşadı?
* Gönüllü sürgüne neden gitti?
* Gönüllü sürgün yeri Hilvan’da neler yaşadı ve neler ile meşgul oldu?
* En yakın dostları kimlerdi?
* Nerede ve nasıl vefat etti?
* Kendisi vefat ettikten sonra ailesinin akıbeti ne oldu?
* Oğlu Emin’in netameli ölümünün ardındaki sır neydi?
* Tüm aile şimdiye kadar neden hep susmayı tercih etti?
Tüm bu soruları Fatih Bayhan soruyor, Milli Şairimiz Mehmet Âkif’in torunları Selma ve Ferda Argon sizin için cevaplıyor…
HABER
Argon: Dedemin aşkı vatanıydı, bayrağıydı, Allah'ıydı
3 Mayıs 2013
Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon, "Dedemin aşkı, vatanıydı, bayrağıydı, Allah'ıydı, peygamberiydi, askeriydi" dedi.
Argon, İhsangazi Belediyesinde düzenlenen "Dedem Mehmet Akif Ersoy" konferansında yaptığı konuşmada, Mehmet Akif gibi bir insanın torunu olmanın çok büyük bir sorumluluk gerektirdiğini söyledi.
Ersoy'un çok sevilen ve çok yönlü bir insan olduğunu vurgulayan Argon, "Her zaman 'Bana Allah tarafından büyük bir onur verilmiş' diyorum. Onun kızının kızı olmak benim için çok büyük bir şeref" ifadesini kullandı.
Argon, Akif'in şiirlerinde Çanakkale'yi destanlaştırarak, Türk askerine en güzel hediyeyi verdiğini anlatarak, şunları kaydetti:
BU NASIL BİR AŞKTIR
"Şiirlerini bu yaşımda okurken hala tüylerim diken diken oluyor. Nereden çıkmış bu kelimeler, nasıl yazılmış, nasıl bir vatan, nasıl bir Allah sevdalısı, nasıl askerine bayrağına güvenmiştir, vatanının her bir toprağına nasıl aşıktır- Dedemin aşkı vatanıydı, onun aşkı bayrağıydı, Allah'ıydı, peygamberiydi, askeriydi. Bundan daha güzel bir aşk onun için düşünülemezdi zaten."
Dedesi Akif'in en önemli konuşmalarını Kastamonu'daki Nasrullah Camisi'nde yaptığına dikkati çeken Argon, bu konuşmaların çoğaltılıp cephelerde askerlere "moral olsun" diye dağıtıldığını söyledi.
HABER
Mehmet Akif'in torunundan teşekkür
sondevir 25 Temmuz 2012
Mehmet Akif'in torunu Selma Argon: ''Sayın Başbakan'ın, Safahat için kullandığı cümleler başta ailesi olarak bizleri derinden etkilemiş ve her defasında yeri geldikçe şiirlerini seslendirdiği, kitlelerle sözlerini paylaştığı için kendisine duyduğumuz minneti artırmıştır.''
Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon, dedesinin ''Safahat'' kitabını ''yakın tarihimize ışık tutan bir tarih kitabı, bir milletin ve medeniyetin temellerini çerçeveleyen bir felsefe kitabı, geçmişin ruhuyla geleceği şekillendiren bir fikir kitabı'' olarak niteleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sözleri ve tavsiyeleri için teşekkür etti.
Argon, mesaj yayımlayarak, Erdoğan'ın ''The Istanbul Review'' dergisine verdiği röportajda, dedesi Mehmet Akif Ersoy'un ''Safahat'' kitabıyla ilgili kullandığı samimi ve içten ifadelerinden dolayı teşekkürlerini iletti.
''Safahat''ın üzerinden geçen bunca yıla rağmen hala etkisini sürdürüyor olmasının ruhunun diriliğiyle izah edilmesi gerektiğini ifade eden Argon, ''Milletimizin ruh ve manadaki diriliği Safahat'ı da diri tutmuştur. Safahat sadece bir şiir kitabı değildir. Biz büyüklerimizden duyardık, bazı söz ustaları Safahat'ın içinde geçen şiir ve dizelerin bir çoğunun ayet ve hadislerin izahı, açıklayıcısı olduğu için kitaba azami hürmet gösterirler, ona çok değer verirlerdi. Safahat, Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi bir milletin ve medeniyetin temellerini çerçeveleyen bir felsefe kitabıdır, geçmişle geleceği aynı ruh ve manada bütünleştiren bir fikir kitabıdır'' değerlendirmesinde bulundu.
Ersoy'un İstiklal Marşı'nda ortaya koyduğu tarih, millet ve din bilincinin ''Safahat'' kitabında da kendisini açıkça gösterdiğinin altını çizen Argon, yayınevlerinden ''Safahat''ın Türkiye'de Kur'an-ı Kerim'den sonra en çok satılan ve okunan kitap olduğunu öğrendiğini belirtti.
Mesajında, ''Bu ilgi dahi halen bu milletin geçmişiyle, tarihiyle, diniyle olan sarsılmaz bağının bir işaretidir'' düşüncesine yer veren Argon, torunları olarak başta kendilerine ve millete çizdiği ufuk çizgisinde yola devam edeceklerini vurguladı. Argon, kurdukları Mehmet Akif Ersoy Düşünce Derneği aracılığıyla ''Safahat''ın toplumun tüm kesimlerinde okunması için güzel hizmetler yapmayı planladıklarını ifade etti.
Argon mesajında, ''Sayın Başbakan'ın bu ülkenin lideri sıfatıyla yaptığı açıklamasında Safahat için kullandığı cümleler başta ailesi olarak bizleri derinden etkilemiş ve her defasında yeri geldikçe şiirlerini seslendirdiği, kitlelerle sözlerini paylaştığı için kendisine duyduğumuz minneti artırmıştır. Bu vesileyle kendisine Akif'in ailesi sıfatıyla tekrar teşekkürlerimizi sunuyorum'' ifadelerini kullandı.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|