Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Yalçın Ayaslı

işadamı, akademisyen, mühendis

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Yalçın Ayaslı
Yalçın Ayaslı
işadamı, akademisyen, mühendis

1946 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Atatürk Lisesi'nden sonra ODTÜ Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1973 yılında Boston’da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde master ve doktora eğitimini tamamladı. Daha sonra 6 yıl boyunca ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi ve bölüm başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 

1979 yılından itibaren, Massachusetts eyaletindeki Raytheon firmasının araştırma bölümünde mikrodalga monolitik entegre devre (MMIC) teknikleri, GaAs “Field effect transistor” ve ilgili aygıtlar üzerinde teorik ve deneysel çalışmalar yaptı.

Dr. Ayaslı çalışmalarıyla ilgili 15 adet patente sahip olup çok sayıda teknik makale yazdı. 1986 yılında “Çok geniş band-monolitik yayılan dalga amplifikatörü” alanındaki çalışmalarından ötürü IEEE Mikrodalga Ödülü'ne layık görüldü. 1987 yılında IEEE Mikrodalga ve Milimetre Monolitik Devre sempozyumuna başkanlık yaptı. 1994 yılında IEEE Fellow olarak seçildi. 1985 yılında Chelmsford, MA’de, Nasdaq borsasına kayıtlı olan Hittite Microwave Corp. isimli firmasını kurdu. Firma, RFIC karışık sinyal ve mikrodalga ve milimetre dalga entegre devre parçaları ve dünyada kablosuz ve telekomünikasyon pazarlarına yan sistemler üretmektedir. Yalçın Ayaslı firmada 20 yıl boyunca CEO ve yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüterek daha sonra emekliye ayrıldı. 

Yalçın Ayaslı şu anda Boston, Washington, DC ve İstanbul’da ofisleri bulunan kar amacı gütmeyen iki kuruluşun; Türk Kültür Vakfı ve Amerika-Türk Koalisyonu'nun kurucusu ve başkanıdır. Dr. Ayaslı ayrıca Istanbul’da Yemek Sanatları Merkezi ve Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı’nı kurdu. Mezun olduğu ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü'ne 2012 yılında 'Ayaslı Araştırma Merkezi'ni bağışladı. Dr. Serpil Ayaslı ile evli ve üç çocuk babası. 

Dr. Yalçın Ayaslı, Dünya Türk İş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu üyesidir. Bunlara ek olarak Dr. Ayaslı'nın Türkiye ve ABD’de; Borajet, Armaggan, Nar ve Syndexa markalarıyla çeşitli yatırımları da bulunmaktadır. 


ENGLISH BIOGRAPHY

Dr. Yalcin Ayasli 
He was born in Turkey in 1946. A graduate of the Ankara Ataturk High School, Dr.Ayasli received is B.S. in Electrical Engineering from the Middle East Technical University Electrical Engineering Department in 1968. Yalcin Ayasli received his M.S.E.E. and Sc.D. degrees from M.I.T. in 1973 and worked as a faculty member and Deputy Department Chair at the METU Electrical Engineering Department for six years.

A Massachusetts (MA) resident in 1979-2006, and NH resident since 2006, Dr. Ayasli has conducted theoretical and experimental studies on Microwave Monolithic Integrated Circuit techniques involving GaAs Field-Effect Transistors and related devices. He began his professional career at the MA based Raytheon's research division. In 1985, he founded Hittite Microwave Corporation, a public company traded at Nasdaq, in Chelmsford, MA. The company is a supplier of mixed signal RFIC and Microwave and Millimeter-Wave Integrated Circuit components and subsystems for wireless and telecommunication markets. After serving as the company's CEO for 20 years, Dr.Ayasli retired from this position and presently serves as Chairman Emeritus. Dr. Ayasli is the author of numerous scientific papers in this research area and holds 15 patents. He was the General Chairman for the 1987 IEEE Microwave and Millimeter Wave Monolithic Circuits Symposium. He is also co-recipient of 1986 IEEE Microwave Prize for his work on very wide-band monolithic traveling wave amplifiers. 

Dr.Ayasli is founder and chairman of two US public charitable organizations; Turkish Cultural Foundation and Turkish Coalition of America. Both organizations have offices in Boston, D.C. and Istanbul. Dr. Ayasli also established the Culinary Arts Center and Natural Dyes Research Laboratory in Istanbul. In 2012, he donated the Ayasli Research Center to his alma mater, the METU Engineering Department. Dr. Ayasli also is a member of the High Advisory Board of the World Turkish Business Council. In addition, Dr. Ayasli is an investor in the Borajet, Armaggan, Nar companies in Turkey and in Syndexa. 


HABER

ABD'deki servetini Türkiye'de bilime kullandı
Hürriyet 
5 Mart 2012

Forbes Dergisi'nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı “En Zengin 100 Türk” listesine 90. sıradan giren ve uzun yıllar ABD'de yaşayan Dr. Yalçın Ayaslı, mezunu olduğu ODTÜ'ye savunma sanayinden, tıbba, radar teknolojilerinden, enerji sistemlerine kadar kritik alanlarda bilimsel araştırmaların yapılacağı “Ayaslı Araştırma Merkezi”ni kurdu. Yapımı iki yıl süren ve milyonlarca dolar harcanan merkez, Türkiye'de ilk kez uygulanan membran sistemi ile elektriğini kendi üretiyor, suyu arıtıp yeniden kullanıyor, enerjiyi verimli kullanıyor. Merkez, bugünden itibaren ODTÜ'lü araştırmacıların hizmetine sunuldu.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün faaliyete geçen araştırma merkezinin üç tane özelliğinin bulunduğunu anlattı.

Bunlardan birinin binanın üniversiteye kazandırılma şekli olduğunu dile getiren Acar, binanın Dr. Yalçın Ayaslı ve eşi Dr. Serpil Ayaslı tarafından yaptırıldığını bildirdi.

Acar, “Ayaslı 1979'a kadar da üniversitede öğretim üyeliği yapmış başarılı bir bilim insanı. Bu iki insan, mezuniyetlerinden sonra kendi alanlarında çok başarılara ulaştılar. Bu mezunlarımızdan gelen bağışın hem maddi hem manevi değeri var. ODTÜ, 105 bin mezuna sahip. Hepsinin başarılarıyla gurur duyuyoruz. Ancak Ayaslılar, zaten başarılarıyla öne çıkan mezunlarımızdan. Bence şimdi de örnek bir davranış sergilediler. Bu bakımdan Ayaslı binası bizim için özellikle değerli” dedi.

Binanın açılışından heyecanlanmalarının ikinci nedeninin binanın teknik ve mimari özellikleri olduğunu anlatan Acar, “Öncelikle bu binanın mimarı, merhum Behruz Çinici ODTÜ kampüsünün pek çok binasının da mimarıydı. Uluslararası ödülleri olan bir sanat insanı ve bu bina Çinici'nin tamamlanmış son eseri oldu” diye konuştu.

“Bina çok iyi tasarlandı”

Acar, merkezin binasının çok iyi tasarlandığına dikkati çekerek, “Burası bir ofis binası değil. Dolayısıyla burada asistanların masası değil, araştırma proje gruplarının çalışma alanları olacak” dedi.

Merkezde, 6 bin metrekarelik toplam alanda 19 araştırma laboratuvarının bulunduğunu anlatan Acar, araştırmacıların mikro-elektronik tasarım ve prototip üretim uygulamalarından, yenilenebilir enerji sistemlerine, medikal elektronik araştırmaları ve tüketici elektroniği çözümlerinden, haberleşme, mikrodalga, anten ve radar uygulamalarına kadar çok geniş yelpazedeki ileri düzey araştırmaları, bu konular için özelleşmiş laboratuvarlarda çalışacabileceğini belirtti.

Acar, merkezde özellikle savunma sanayii için kritik sistemlerin geliştireleceğini dile getirdi.

Araştırma Merkezinden çok büyük beklentilerinin bulunduğunu ifade eden Acar, “60 tane çok nitelikli öğretim üyemiz var ve seçkin öğrencilerin eğitim gördüğü bir üniversiteyiz. Medikal elektronik alanı da Türkiye'nin yakalaması gereken bir teknoloji. Burada geliştirilen araştırma sonuçlarını, ürünlerini ve teknolojilerini hep birlikte izleyeceğiz” diye konuştu.

“Bu merkez Türkiye için çok önemli bir aşamadır” diyen Acar, bu alanda şu anda araştırma merkezlerimizde olmayan bir yapının bulunacağını söyledi.

Bu merkeze fatura gelmeyecek

Prof. Dr. Acar, merkezin güneş enerjisi alanında araştırmaların yürütülmesi konusunda önemli bir görev üsteleneceğini belirtti. Binanın güney çatısının aşağı doğru döndüğünü ve yaklaşık bin metrekarelik bir alanının güneş panelleriyle kaplandığını bildiren Acar, bu panellerden membran tipinin Türkiye'de ilk kez bir binada kullanıldığını söyledi.

Bir de daha geleneksel bilinen güneş panellerinin de 40 metrekare bir alanı kapladığını anlatan Acar, böylece merkezde hem güneş enerjisi üretiminin yapılacağını hem de binalarda enerji tüketimi hakkında ölçüm, araştırma ve deneyler yapmanın mümkün olacağını kaydetti.

Merkezin tüm bu özellikleriyle enerjisini doğadan karşıladığının altını çizen Acar, bir tek temiz alan dışında binanın tüm elektriğinin güneş panellerinden karşılandığını belirtti. Acar, binanın diğer özellikleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Gri su sistemiyle yağmur sularını biriktirip geri dönüşüm amaçlı kullanıyor. Isıtma ve soğutmasında son derece verimli bir sisteme sahip. Engelli araştırmacıların çok kolay ulaşabilmeleri için tasarlandı. Burada çok farklı araştırma proijeleri yürütülecek. Binada herkesin her noktaya girememesi için gizlilik özellikleri de düşünüldü ve özel kartlarla giriş çıkış yapılacak.”

“Süper öğrencilerden süper projeler çıkacak”

ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmet Erkmen de merkezde 11 değişik alanda araştırma yapılacağını bildirdi.

Bölümlerinin Türkiye'deki en büyük bütçeli projeye sahip elektronik mühendisliği bölümlerinden biri olduğuna işaret eden Erkmen, “Ağırlıklı olarak savunma sanayi projeleriyle uğraşıyoruz. Endüstri ile çok ilgimiz var. En iyi puanla öğrenci alan bölümümüz, merkezde süper beyinleri ile süper projeler çıkaracak” dedi.

Bölümde şu an yoğun olarak üç boyutlu televizyon araştırmalarının yürütüldüğünü de dile getiren Erkmen, “Burada yapılan araştırmalar sonucunda üç boyutlu televizyonları gözlüksüz izleme şansına sahip olmayı planlıyoruz” dedi.

Erkmen, şunları kaydetti: “ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünün 54 yıllık tarihinde böyle bir olay ilk kez yaşanmaktadır. Dr. Yalçın Ayaslı ve Dr. Serpil Ayaslı tarafından bölümümüze armağan edilen araştırma binası, varlığıyla hepimize birçok önemli mesaj iletmektedir ve yıllar boyunca da iletmeye devam edecektir.”

“ODTÜ, binayı en iyi şekilde değerlendirecek”

Dr. Yalçın Ayaslı da merkezle ilgili yaptığı açıklamada, “Kurucusu olduğumuz Turkish Cultural Foundation, ODTÜ'ye bu araştırma binasını bağışlamaktan onur duydu. Benim ve eşimin mezun olduğu ve çoğu ABD'de bilim ve iş dünyasının içinde geçen meslek hayatlarımızın temelinin atıldığı ODTÜ Elektrik Bölümü'nün bu araştırma binasını en iyi şekilde değerlendireceğine eminiz” ifadelerine yer verdi.