|
|
|
Mehmet Görmez
Diyanet İşleri Eski Başkanı
akademisyen
1959 yılında Gaziantep'te doğdu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde mezun oldu. 1996'da Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Birincilik Ödülü aldı. 1997-1998 yıllarında inceleme ve araştırmalar yapmak üzere İngiltere'de bulundu.
1998 yılında yardımcı doçent, 1999'da doçent, 2006 yılında profesör oldu.
2001-2003 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde dersler verdi.
2003 yılında Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine atandı.
Arapça ve İngilizce biliyor. Evli ve üç çocuk babası.
2010-2017 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı yaptı.
HABER
Yeni Diyanet İşleri Başkanı Görmez
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun görev süresinin dolması üzerine yerine Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez'i getirildi.
HABER
Cemevine ziyaret
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul'daki Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevini ziyaret etti.
Görmez, Zeytinburnu Kazlıçeşme'de bulunan Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi ziyaretinde Dernek Başkanı Metin Tarhan ile görüştü. Görmez, ayrıca Tarhan ve dernek üyeleriyle yemek yedi.
HABER
"Sistemin kablolarını keseceğim!"
4 Temmuz 2011
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camilerde merkezi sistemi iptal edeceklerini belirterek, Mihraba geçen her din görevlisinin kendi sohbetini yapacağını belirtti.
Din görevlilerinden kendilerini çağın gereçlerine göre bilgilendirmeleri ve yenilemelerini isteyen Başkan Görmez, şöyle devam etti:
"Mihraba geçen her arkadaşımız kürsüye de geçecek. Hangi konuyu işleyecekse o konuda ayetler hadisler bilecek ve anlatacak. Buna hazır olunuz. Herkes bu günden itibaren bir program yapacak kendisine. Bir ayda 4 Cuma namazı hazırlamaktan aciz olan bir arkadaşımızın aslında mihraba geçme hakkını da kaybeder. Bunu açıkça söylüyorum. Mihrap görevlisi her kardeşimiz aynı zamanda kürsüden bu milleti en güzel bir şekilde aydınlatmaya ehil demektir."
Bunu çok önemsediklerini belirten Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Neden bu karar alındı. Artık merkezi sistemle, bir yerden bir çok yere konuşmaların teknoloji ile yayılmasına karşıyız. Bir yerden konuşmalar yapılıyor ve başka camilerde biz insanları konuşanı görmeden o metalik sese mahkum ediyoruz. Zaman zamanda cızırtılı seslerle insanları bizi dinlemeye mahkum etmeye başkanlık olarak bizim hakkımız yok." dedi.
Çök önemli bir süreçten geçildiğini aktaran Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "İslami Fobi' gibi bir kavram şeklinde son zamanlarda insanların kalplerine bir korku salındı. Din görevlileri olarak hizmetlerimizi yerine getirirken bunu da dikkate alarak sorumluluklarımızın bilincinde hareket etmeliyiz." diyerek sözlerini tamamladı.
HABER
Kutlu Doğum Haftası'nda tema kardeşlik
11 Nisan 2012
Bu yıl 24'üncüsü düzenlenen "Kutlu Doğum Haftası" , 14-20 Nisan tarihleri arasında "Hz. Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku" temasıyla kutlanıyor.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Siyasi ihtirasların mezhep rengine bürünerek karşı karşıya geldiğine inanıyorum. Sorunların sebebinin sadece dini ve mezhebi olmadığını düşünüyorum. Siyasi güç tutkunları ihtirasların kendilerini mezhep kimliği arkasına saklayarak çatıştığına şahit oluyoruz" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılından beri Peygamber Efendimizin Hz. Muhammed'in doğum yıl dönümleri, her yıl "Kutlu Doğum Haftası" adıyla kutlanıyor. Bu yıl da 24.'sü 14-20 Nisan tarihleri arasında "Hz. Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku" temasıyla kutlanıyor. Kutlamalar çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, medya temsilcileriyle basın toplantısında bir araya geldi. Danimarka'daki temaslarına değinen Mehmet Görmez, "Ayağımın tozu ile Danimarka'dan geliyorum. Küresel ölçekte verdiğimiz mesajları paylaşacağım. Bölgesel ölçekte İslam dünyasını yaralayan mezhep çatışması ile karşı karşıyayız. Siyasi ihtirasların mezhep rengine bürünerek karşı karşıya geldiğine inanıyorum. Sorunların sebebinin sadece dini ve mezhebi olmadığını düşünüyorum. Siyasi güç tutkunları ihtirasların kendilerini mezhep kimliği arkasına saklayarak çatıştığına şahit oluyoruz. Bu vesile ile pek çok mümin kardeşimiz çok ciddi sıkıntılar çekiyor" şeklinde konuştu.
HABER
Dinler arası diyalog olmaz
1 Haziran 2012
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "dinler arası diyalog olmaz. Dinler birbirine dönüştürülmez, din adamları dünya ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili sorunlarını tartışır'' dedi
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Dinler arası diyalog konusunda ilginç tespitlerde bulundu.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Görmez, ''Dinler arası diyalog olmaz, din adamları arasında diyalog olur. Yani iki farklı dinden din adamı oturup örneğin çevre ile ilgili, savaşlarla ilgili bir konuyu görüşebilir, bu diyalogdur. Ancak dinler arası diyalog olmaz. Dinler birbirine dönüştürülmez, din adamları dünya ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili sorunlarını tartışır'' dedi.
KAZAK DİN ADAMLARINA EĞİTİM
Görmez, ''Kazak din görevlilerini burada bir seviye tespit sınavına tabi tutacağız. Aldıkları puaana göre, bunları 1 ile 6 ay arasında burada ya da Türkiye'de mesleki eğitime alacağız'' dedi.
Görmez, Kazakistan Din İşleri Başkanı Lama Şerif'in, din adamlarını ehli sünnet akaidine göre yetiştirmek istediklerini, bu nedenle başka İslam ülkelerinde eğitim gören ilahiyat öğrencilerinin Türkiye'deki ilahiyat fakültelerinde eğitim görmeleri konusunda destek istediğini anlatan Görmez, "Bu konuyu da Türkiye'de YÖK'le görüşeceğim" dedi. Kazakistan'ın farklı dini gruplar arasındaki diyalog çalışmasını da önemsediğini ancak bunun yanlış ifade edildiğini anlatan Görmez, ''Dinler arası diyalog olmaz, din adamları arasında diyalog olur. Yani iki farklı dinden din adamı oturup örneğin çevre ile ilgili, savaşlarla ilgili bir konuyu görüşebilir, bu diyalogdur. Ancak dinler arası diyalog olmaz. Dinler birbirine dönüştürülmez, din adamları dünya ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili sorunlarını tartışır'' dedi.
HABER
Diyanet uyardı: Gösterişli iftarlardan kaçının
17 Temmuz 2012
Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "Gerek ülkemizde gerekse İslam dünyasında son yıllarda ramazan ile ilgili uygulamaların özellikle ramazan bizi değil, biz ramazanı değiştirmeye kalkışıyoruz'' dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ramazanın en büyük gayelerinden bir tanesinin günlük hayatın koşuşturması içerisinde kendi özünü, kendi mayasını kaybeden, değişen, dönüşen insana iyi yönde yeniden değişmesini sağlamak olduğunu belirterek, ''Ancak, gerek ülkemizde gerekse İslam dünyasında son yıllarda ramazan ile ilgili uygulamaların özellikle ramazanın bizi değil, biz ramazanı değiştirmeye kalkışıyoruz'' dedi.
HABER
Görmez: Dağlarda, tepelerde hilali gözeterek takvim birliğini sağlayamayız
Zaman 22 Ekim 2012
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, dağlarda ve tepelerde hilali arayarak takvim birliğinin sağlanamayacağını söyledi.
Türkiye ve Suudi Arabistan'da Kurban Bayramı'nın farklı günlerde idrak edileceğini hatırlatan Görmez, "Elini alnına koyarak dağlarda, tepelerde hilal arayarak, takvim birliği sağlamak mümkün değil." dedi.
Başkan Görmez, Mekke'de düzenlediği basın toplantısında yürütülen hizmetler ve tartışmalarla ilgili bilgi verdi. Görmez, Türkiye'deki vatandaşların hac için Suudi Arabistan'da bulunan vatandaşlardan bir gün önce bayram yapacağını belirterek, şöyle devam etti: " Biz Arafat'ta iken Türkiye'de kardeşlerimiz bayram yapmış olacak. Bu çok üzücü bir durum. Bugüne kadar takvimde birlik gerçekleştirememiş olmak, bayramlarda sevinçleri paylaşamamış olmak büyük bir eksiklik. Türkiye'de bu konuda pek çok kişi soru soruyor. Sosyal medyadan her gün çok sayıda soru gönderiliyor. 'Diyanet neden susuyor' diye soruyorlar. Ben Türkiye'deyken Din İşleri Yüksek Kurulu ve Kandili ile iki önemli toplantı yaptım. Astronomi bilimiyle uğraşanlarla toplantı yaptık. Toplantıların bilgilerini birleştirdik. Her iki bilgi değerlendirildi. Bir Müslüman olarak, bir hadis hocası olarak bu toplantılarımızda bizim yanlış yaptığımıza dair en küçük ima görseydim, bayramları ilan etme yetkisi Kandilli Rasathanesi'ne verilmesine rağmen halkımızla paylaşmaktan çekinmezdik. Peygamberimizin İslam mesajını getirişinin üzerinden 14 asır geçmişti. Uluğ beyleri Ali Kuşçuları yetiştirmiş, astronomi ilmini medreselerde hadis tefsiriyle birlikte ders olarak takdir etmiş bir millet olarak, dünyadaki uzay astronomi bilgileri, Güneş'in hareket hesapları matematiksel olarak tespit edildikten sonra, insanların dağlarda tepelerde ellerini alınlarına koyarak hilali aramalarıyla takvim birliği sağlamamız mümkün değil. Birlikten bahsediyorsak bu yolla olmaz."
HABER
Yeni yılımız kutlu olsun
sondevir 14 Kasım 2012
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet'in resmi web sitesinde yayınladığı mesaj ile Müslümanların yeni hicri yılını kutladı.
15 Kasım Perşembe günü Hz. Peygamber (sas)'in Mekke'den Medine'ye hicretinin 1434. yılı olacak. Ayrıca yarın Muharrem ayının da ilk günü.
Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicretin, tarihte yeni bir sayfa açtığını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Hz. Ömer'in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.
HABER
İslam Estetik ve Sanat Kongresi
28 Kasım 2013
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen “VI. Dini Yayınlar Kongresi” yarın İstanbul Grand Cevahir Kongre Merkezi’nde başlıyor.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katılımıyla gerçekleşecek ve üç gün sürecek kongrenin ana teması “İslam, sanat ve estetik” olarak belirlendi. Kongrede “İslam, sanat ve estetik” ana teması altında Dinler ve Estetiğin Keşfi, İslam Sanatının Tarihsel Serüveni, İslam ve Edebiyat, İslam ve Mimari, İslam ve Musiki, İslam ve Görsel Sanatlar, Geleneksel Türk-İslam Sanatları, Din ve Sanat Konulu Neşriyat, İslam, Sanat ve Estetik Konulu Yayıncılıkta Gelecek İçin Perspektifler gibi konular değerlendirilecek. Kongreyle eşzamanlı olarak Klasik Sanatlar Karma Sergisi de gezilebilir.
HABER
Görmez'den mezhepçilik uyarısı
14 Temmuz 2014
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez "Türkiye Sünnicilik yapıp taraf tutmamalı, sunni-şii ihtilafının bir tarafında yer almamalı" dedi. Görmez, Türkiye'nin taraf tatarak "hakem rolünü kaybetmemesi gerektiğini" söyledi.
Görmez Diyanet'in idari ve dini olarak 'çok daha özerk bir kurum' olması gerektiğini, özellikle mali özerklik için vakıfların Diyanet'e bağlanmasını istedi. "Devletten para alan değil, bağışlarla ayakta duran bir kurum olmalı" mesajı verdi.
Görmez, Diyanet'in çok tartışılan dini hayat anketinin de tamamlandığını açıklayarak, "Artık bilimsel bir gerçek; Türkiye'nin yüzde 99,2'si Müslüman. En üst kimlik ve aidiyetini Müslümanlık olarak açıklıyor" dedi.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|
|
biyografi.net
Tanıtım |
|
|
|
|
Tanıtım |
|
|
|