|
Taner Akçam
akademisyen, yazar
1953 yılında Ardahan’ın Ölçek köyünde doğdu. ODTÜ İdarî İlimler Fakültesi’ni bitirdi. 1973’ten sonra ODTÜ-DER, ADYÖD gibi derneklerin kurucuları arasında yer aldı. 1975’te yayına başlayan Devrimci Gençlik dergisinin sorumlu yazıişleri müdürü oldu. Dergide komünizm ve kürtçülük propagandası yapıldığı iddiasıyla yargılandı, 1976 mart’ında tutuklandı. 1977’de yaklaşık 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1977’nin 12 Mart günü Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nden kaçtı. 1978-1995 yılları arasında Almanya’da siyasî göçmen olarak yaşadı. 1988 yılında Hamburg Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nde çalışmaya başladı. 1995'te Hannover Üniversitesi Toplumbilimi Bölümü'nde "İttihat ve Terakki Yargılamaları ve Ermeni Kırımı" konulu doktora çalışmasını tamamladı. Aynı üniversitede profesörlük tezini hazırladı. Minnesota Üniversitesi Tarih Bölümü'nde görev yapıyor. Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ'a hakaret suçundan tazminata mahkum edildi.
ESERLERİ:
İşkenceyi Durdurun -İnsan Hakları ve Marksizm (Ayrıntı Yayınları, 1991),
Siyasi Kültürümüzde Zulüm ve İşkence (İletişim Yayınları, 1992),
İslâm’da Hoşgörü ve Sınırları (Başak Yayınları, 1994)
ve Türkiye’yi Yeniden Düşünmek (İletişim Yayınları, 1995)
Türk Ulusal Kimliği ve Ermeni Sorunu
ELEŞTİRİLER
•Tulga, Derya, Taner Akçam'ın Yaptıkları Yetti, Millethaber.com, Pazartesi, 25 Haziran 2007
•Tulga, Derya, Akçam'a Tulga'dan İkinci Cevap, Millethaber.com, Çarşamba, 27 Haziran 2007
•Taner Akçam'dan kandırmacalar (1)
Radikal 28/09/2005 Haluk Şahin
•Taner Akçam'ın kandırmacaları (2)
Radikal 30/09/2005 Haluk Şahin
•İspiyoncu Akademisyen: Taner Akçam
•Taner Akçam'ın ispiyonu Murad Gümen'i fanatik Ermenilerin hedefi haline getirdi
•Holdwater'ın Taner Akçam'a cevabı
HABER
Dev-Yolcu Akçam'ın Diaspora zaferi
Kasım CİNDEMİR
HABERTÜRK 6 Mayıs 2012
ABD'de Türk tarih tezlerini savunan bir internet sitesi 'güvenilmez' ilan edildi
ABD’nin St. Paul kentindeki 8. Federal Temyiz Mahkemesi, Minnesota Üniversitesi’nin, “Ermeni soykırım tezi” ile ilgili olarak Türk tarih tezlerini savunan bir internet sitesini “güvenilmez” olarak gösterme hakkının bulunduğuna karar verdi.
İnternet sitesi “güvenilmez” gösterilen Amerika Türk Konseyi (TCA), Minnesota Üniversitesi’ne iftira davası açmış ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirtmişti. Mahkeme, Türk tarihçi ve sosyolog Taner Akçam’ın da konuk profesör olarak görev yaptığı üniversiteye bağlı “Holokost ve Soykırım Çalışmaları Merkezi”ne dava açılamayacağını bildirdi.
Üniversite merkezinde görev yapan akademisyenler, 1915 trajik olaylarını “soykırım” olarak niteliyor. Aynı akademik merkez, TCA’nın sitesini önce “güvenilmez” olarak nitelemiş ve daha sonra da “güvenilir olmayan siteler” listesini kendi internet sitesinden tamamen çıkarmıştı.
'İFTİRA'YA RET
Temyiz Mahkemesi, TCA’nın anayasal güvence altındaki ifade özgürlüğünün ihlali ve “inkâr iddiasıyla iftira” suçlamalarını reddetti. Mahkeme, Üniversite’nin TCA sitesine girmek isteyenleri engelleyici bir adım atmadığını belirtti. Minnesota Üniversitesi yetkilileri, Sokrates’ten bu yana hocaların öğrencilerini “güvenilir olmayan kaynaklar” konusunda hep uyardıklarını ifade ettiler. Yetkililer, “Ancak, şimdi bu tür eleştiriler bütün dünyanın gözü önünde oluyor. TCA gibi rahatsız olanlar ve tahkir edici bulanlar var” diye konuştular. TCA herhangi bir açıklama yapmadı.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|