Ana Sayfa Kategoriler Editör İletişim  

   Alfabetik Arama
A B C Ç D
E F G H I
İ J K L M
N O Ö P R
S Ş T U Ü
V Y Z



   Ekstra
     müstear isimler
     peygamberler
     Asr-ı Saadet'te Türkler
     basında biyografi.net
     Biyografi Nedir?
     neden biyografi.net
     sizin biyografiniz
     cv nasıl hazırlanır ?
     genel biyografi kitapları
     takma adlar
     editör



 Linkler 
   Biyografi Tv
   facebook/Biyografi Net
   twitter.com/biyografinet
   Biyografi Atölyesi
   boğazdaki aşiret
   biyograf
   biyografi kitabı
   mahmut çetin yazıları
   www.biyografianaliz.net
   biyografimarket.com

   Biyografi Arama

  

isim ara soyadı ara
 
   
   

     Biyografi Market İçerik  
KİTAP BİYOGRAFİ
 Portre Anlatı
 Günlük
 Biyografi Dosya
 Mektup
 Kronoloji
 Kim Kimdir
 Anı-Hatırat
 Otobiyografi
 Biyografi Genel
 Şecere
 Biyografik Araştırma
 Gezi-Seyahat
 Biyografik Roman
 Biyografik Şiir
FOTOĞRAF
 Görsel Kitap
 Biyografik Fotoğraf
 Şehir Fotoğraf
 Tarihi Eser Fotoğraf
  SAHAF KİTAP
  KAYNAKÇA
 Kaynak Tarama-Kupür
 Bibliyografya
 DVD-CD-VCD
 Biyografi Belgesel
 KİTAP GENEL
 Türkçe Dil Öğretimi
 Kaynak-Çeviri

Daha Fazlası BiyografiMarket.com'da



Facebook da paylaş Twitter da paylaş Live da paylaş

İlter Türkmen

Dışişleri Eski Bakanı


emekli büyükelçi



1927 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi ve Siyasal Bilgiler Okulu mezunu.

1949 yılında Siyaset Dairesinde Aday Meslek Memuru, Ekonomi Dairesinde Aday Meslek Memuru ve III. Katip olarak görev yaptı. 1950 yılında askerlik hizmeti nedeniyle ayrıldı.

1951 yılında İktisat Dairesinde III. Katip, 1952 de Kuzey Atlantik Daimi Temsilciliğinde III. Katip, II. Katip, 1957 de İktisat Dairesinde Başkatip, 1959 da Siyaset ve Planlama Grubu Başkan Vekili ve aynı yıl Birleşmiş Milletler Teşkilatı nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinde Orta Elçilik Müsteşarı, 1960 da Kahire Büyükelçiliğinde Orta Elçilik Müsteşarı, 1961 de Vaşington Büyükelçiliği Orta Elçilik Müsteşarı, Müsteşarı, 1964 de Genel Sekreter refakatinde Daire Reis Vekili ve aynı yıl Siyaset Planlama Grup Başkan Vekili, Başkanı, ve Daire Başkanı olarak görev yapmıştı.

1967 de Genel Sekreter Yardımcısı, 1968 de Atina Büyükelçiliğinde Büyükelçi, 1972 de Moskova Büyükelçiliğinde Büyükelçi, 1975 de Birleşmiş Milletler nezdinde Daimi Temsilciliğinde Daimi Temsilci olarak, 1978 de Yüksek Müşavir, 1980 de Genel Sekreter oldu.

21/09/1980 - 31/12/1983 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

1983 de Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliğinde Büyükelçi Daimi Temsilci, 1985 de Birleşmiş Milletler New York Daimi Temsilciliğinde Büyükelçi Daimi Temsilci oldu.

1988 yılında Paris Büyükelçiliğinde büyükelçi olarak görev yaptı ve 1991 de emekli oldu. Fransızca ve İngilizce biliyor. Mina Hanım'la evli ve iki çocuk babası.



HAKKINDA YAZILANLAR

Monşerliğini sanat haline getiren yazar
DR. CÜNEYT ÜLSEVER
Hürportreler Hürriyet 2002 İlavesi

1927'li Türkmen'in kahkahaları, dinamik ses tonu, keskin hafızası, ihtiyarlamayı reddeden insanları hatırlatır. Onlar her yaşta o kadar gençtir ki, çevreleri de yaşlandıklarını kabul etmez.


Bir insanı yazmak çok zor. Ne ona haksızlık yapacaksınız, ne de yazınız yağlama-yıkama kokacak. Onun, belki de görüşlerine katılmadan, kendi görüşlerini ne kadar iç-tutarlılıkla savunduğunu irdeleyecek; başarılarını teslim edecek, eksilerini vurgulayacaksınız. Ne eksik, ne de fazla tartacaksınız!

Bize, birbirimizi yazma görevi verenler, bizleri zor bir sınava sokuyorlar. Bu sınavda çakmak da var.

Bir insanı yazmak gerçekten çok zor!

Ben İlter Türkmen'in diplomasiden gelen engin hoşgörüsüne sığınarak onu anlatmaya soyunuyorum.

*

1927 doğumlu Türkmen ile telefonda konuşurken ahizeden ulaşan kahkahalar, dinamik ses tonu, keskin hafıza, bana ihtiyarlamayı reddeden insanları hatırlattı. Onlar her yaşta o kadar gençtirler ki, çevreleri de onların bir türlü yaşlarının ilerlediğini kabul etmez. Galiba İlter Türkmen böyle biri!

‘‘Düşmansız yaşamayı öğrenmeliyiz. Türkiye'nin önemini hep jeopolitik çatışma içinde değerlendirdik. Bunu aşmamız lazım’’ diyerek gelenek dışı demeçler veren İlter Türkmen, herhalde dışişleri kariyerinde bir insanın özenebileceği tüm görevleri ifa etmiş.

23 yaşında girdiği kariyerde Atina (1968-1972), Moskova (1972-1975), Paris (1988-1991) Büyükelçiliği, iki kez Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği (1975-1978 ve 1985-1988) yapmış; iki kez de doğrudan BM tarafından Genel Sekreter Yardımcılığı'na seçilmiş (1978-1979 ve 1991-1996). BM'ye bağlı olarak Filistin Mültecilerine Yardım Kuruluşu'nun başkanlığını yürütmüş.

1978 yılında Bülent Ecevit tarafından BM Daimi Temsilciliği görevinden alınmasına rağmen, 1980'de Dışişleri Bakanlığı'na önce müsteşar olarak geri dönmüş, sonra da belki Ecevit'e inat, 12 Eylül döneminde Dışişleri Bakanlığı (1980-1983) yapmış.

*

O dönemde, her gün 25-30 kişinin öldürüldüğü bir ülkede, dünyaya müdahalenin ‘‘bu ölümlerin önüne geçmek için yapıldığını’’ anlatmaya çalışan İlter Türkmen, Neşe Düzel'in ‘‘Bugün de aynı kargaşa yaşansa askeri darbenin bir çözüm olacağını düşünür müsünüz?’’ sorusuna (1999), ‘‘Hayır. Felaket olur. Hiçbir meseleyi çözmez, kutuplaşmayı artırır. Ayrıca bugün böyle bir şey olsa, belki demokrasiye dönüş de daha zor olur’’ diye cevap veriyor.

*

‘‘Devlet hiçbir zaman hiçbir yerde başarılı olmadı’’ diye konuşmaktan çekinmeyen bu emekli bürokrat-siyasetçi, ‘‘Eğer Türkiye'nin bütün iç politik, sosyal ve ekonomik hayatına tesir edecek bir değişim olacaksa, bu ancak Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olma yolunda adım atması ile olur’’ diye düşünüyor.

AB yolunda insan hakları karnemizi önemli bir engel olarak gören bu diplomat bazı iddiaların aksine, ‘‘Demokratikleşme bölücülüğü ve köktendinciliği kolaylaştırmaz. Hem ister kolaylaştırsın, ister zorlaştırsın, biz demokratikleşmek mecburiyetindeyiz. Çünkü Türkiye'nin başka çaresi yok... Bizim bu haklara sahip olmamamız, kendi kendimizi küçümsediğimizi, insan yerine koymadığımızı göstermiyor mu?’’ diye soruyor.

*

Bir türlü ihtiyarlamayan-her daim delikanlı İlter Türkmen halen Hürriyet Gazetesi'nde köşe yazarlığı dışında TESEV Yönetim Kurulu, Türk-Yunan Formu ve Türk-Ermeni Barışma Komitesi üyeliği yapıyor. Galiba nerede karışık bir meselenin çözüm arayışı varsa, onu orada görmek mümkün!



Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz
"
İyi ki, biyografi.net var!" 



biyografi.net
    İngilizce Biyografi
   English Biography

    ünlü kadınlar

   Nasreddin Hoca
  ben de biyografi.net'teyim
  fıkralardan seçmeler



   Makaleler
   Trabzon'un Kültürel Yüzü
   Lozan Delegeleri
   İdlib şehitleri
   BULGARİSTAN TÜRK YAZARLARININ BULGARCA ESERLERİ
   Afrika Kitaplığı
   Rusya'daki en etkili 100 Müslüman listesi
   Teröre karşı 1071 akademisyen
   Irak’ta Türkmen Partiler
   Millî Birlik Komitesi Üyeleri
   KKTC Başbakanları

  Biyografik Takvim
ocak şubat mart
nisan mayıs haziran
temmuz ağustos eylül
ekim kasım aralık

    Tanıtım

    Tanıtım


   İletişim
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
Tel: 0542 235 72 49



[email protected]

Etimesgut Vergi Dairesi
11512253662
Tasarım: Nihat Çeliker www.webofisi.com  

 

Ana Sayfa İletişim Künye Bu Sayfayı Yazdır Sık Kullanılanlara Ekle E-ticaret
Powered By Webofisi.com