|
Tevfik Çavdar
( 1931)
yazar, akademisyen
1931 yılında İzmir’de doğdu. İstanbul İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Devlet İstatistik Enstitüsü ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzun yıllar görev yaptı. Bu arada ABD ve İngiltere’de mesleki araştırmalarda bulundu. Ortadoğu Amme İdaresi Sevk ve İdare Yüksek Okulu’nda, aynı kurumun Kamu Yönetimi uzmanlık programında, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü mastır programında, ODTÜ Şehircilik Bölümü’nde değişik zamanlarda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1970’den bu yana Türkiye’nin yakın dönem siyasi ve iktisadi tarihi üzerine çalışmalar yapmaktadır. Değişik gazete ve dergilerde yayımlanan makale ve incelemelerinin yanı sıra 20 kadar kitabı basılmıştır.
İnternette yayınlanan Sol Gazetesi'nin sürekli yazarlarındandı. NK Yayınları ve Yazılama Yayınevi'nden kitapları çıktı. İmge Kitabevi tarafından yayınlanmış 'Türkiye'nin Demokrasi Tarihi' adlı kitabı bilinen eserlerindendir.
15 Ekim 2012 tarihinde Ankara'da tedavi gördüğü İbni Sina Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.
ESERLERİ:
- Türkiye (1968)
- Osmanlıların Yarı Sömürge Oluşu
-Milli Mücadele Başlarken Sayılarla “Vaziyet ve Manzara-i Umumiye”
- İktisat Kılavuzu
- Milli Mücadelenin Ekonomik Kökenleri
- Özgürlük Kavgasında Yaşayan Geçmiş
- Yüz Yıllık Pahalılık
- Talat Paşa
- “Müntehib’i Sani’den Seçmeme
- İttihat Terakki
- Türkiye’de Liberalizm (1860-1990)
- Türkiye’nin Demokrasi Tarihi 1839-1950
- Türkiye’nin Demokrasi Tarihi 1950′den Günümüze
- Bilanço: Yüzyılın Sonunda Dünya ve Türkiye
- Örgüt ve Mücadele ile Tanışırken
- Türkiye Ekonomisinin Tarihi
- İz Bırakan Gazeteciler ve Babıali’den Geriye Ne Kaldı?
- Bir İnkılabın Günbatımı: 1908 – 2008
- Kapitalizmin Yaşattığı Cehennem
- Türkiye’nin Yüzyılına Romanın Tanıklığı
HAKKINDA YAZILANLAR
Gazeteci Gamze Erbil’in kaleme aldığı “Tevfik Çavdar’ın Kitabı” adlı çalışmada Tevfik Çavdar’ı kısaca anlatan ifadeler şöyleydi:
“Tevfik Çavdar Türkiye’nin en üretken aydınlarından. Emekçi halka ve ülkesine karşı sorumluluk bilinciyle bir iktisatçı olarak üstlendiği görevlerin yanı sıra, sürekli yazan, konferanslar veren, panellere katılan birisi… Çok insan tanıdı, çok gözledi, dolaştı, muhabbet etti, okudu. Aslında bir kitaba sığmayacak kadar dolu dolu yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Anılarını, kaygılarını, hüzünlerini, beğenilerini gazeteci Gamze Erbil’e anlattı. Türkiye’nin birçok “ünlü”sünü Tevfik Çavdar’ca, kendi bakışından değerlendirdi. Siyasetten konuştu, sonra spora geçti, sonra edebiyata odaklandı bir roman düşkünü olarak.”
HABER
Çavdar hayatını kaybetti
Milliyet
18 Ekim 2012
Tarih ve iktisat alanında önemli çalışmaları bulunan düşünce adamlarından Tevfik Çavdar 81 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Türk solu; tarih ve iktisat alanında değerli çalışmaları bulunan, “Ali ve Fitnat” serisi ile işçi sınıfına artı değeri ve sömürüyü anlatan önemli düşünce adamlarından Tevfik Çavdar’ı kaybetti.
Sol Haber Portalı’nın düzenli yazarı, Türk solunun önemli isimlerinden Tevfik Çavdar’ın (81) pazartesi günü vefat etmesi, sol kesimde üzüntüye neden oldu. 1931 yılında İzmir’de doğan Çavdar, İstanbul İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Çavdar’ın çalıştığı dönemde çok sayıda önemli ismi yetiştiren Devlet İstatistik Enstitüsü ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzun yıllar görev yaptı. ABD ve İngiltere’de mesleki araştırmalarda bulundu.
Çavdar, Ortadoğu Amme İdaresi Sevk ve İdare Yüksek Okulu’nda, aynı kurumun Kamu Yönetimi uzmanlık programında, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü mastır programında, ODTÜ Şehircilik Bölümü’nde değişik zamanlarda öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Edebiyata ilgiliydi
1970’ten sonra Türkiye’nin yakın dönem siyasi ve iktisadi tarihi üzerine çalışmalar yaptı. Çavdar’ın aralarında “Küresel Kapitalizmin Girdabında Türkiye”, “Kapitalizmin Yaşattığı Cehennem”, “İttihat ve Terakki”, “Bir İnkılabın Günbatımı: 1908 - 2008”, ve “Türkiye’nin Demokrasi Tarihi”nin de bulunduğu 20 kitabı yayınlandı. Renkli kişiliğe sahip olan Çavdar, siyaset ve ekonomideki uzmanlığının yanında edebiyata da düşkündü. Petrol - İş Sendikası’ndan Çavdar’ın ölümüyle ilgili yapılan duyuruda, şu ifadeler dikkati çekti:
“Türkiye sendikal hareketine ve işçi sınıfı mücadelesine, yazdığı kitaplar, yaptığı araştırmalar ve verdiği eğitimlerle büyük katkılar yapan, 1980 öncesi ve sonrası dönemde Petrol-İş yayınlarının, raporlarının ve yıllarca işçilerin ve sendikaların başucu kitabı olan Petrol-İş Yıllıkları’nın yayınlanmasında büyük emeği olan, katıldığı eğitimler ve yazdığı “Ali ve Fitnat” serisi ile işçi sınıfına artı-değeri ve sömürüyü öğreten, iktisatçı, tarihçi, akademisyen Tevfik Çavdar’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.”
Çetin: Bilge bir kişiydi
Eski Meclis Başkanı ve solun önemli siyasetçilerinden Hikmet Çetin, şu değerlendirmede bulundu:
“Allah rahmet eylesin. Tevfik ile DPT’de uzun yıllar birlikte çalıştık. O sadece bir plancı, iktisatçı, araştırmacı değil aynı zamanda bilge bir kişiydi. Bir düşünürdü. Kendisini iyi yetiştirmişti. Bu özelliklerinin yanısıra arkadaşlığı, dostluğu, insanlığı da unutulmazdı. Çok büyük bir üzüntü duydum vefatından... Kendisinden çok faydalandık. Siyasette, devlette görevde olduğumuz dönemlerde, önemli konularda kendisine danışırdık. Ben zaman zaman telefon açardım, görüşürdüm. Düşüncelerini alırdım. O da her türlü katkıyı yapardı. Sola önemli hizmetleri oldu.”
Çavdar’a son görev
Çavdar için Kocatepe Camii’nde düzenlenen cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP milletvekilleri, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çavdar’ın eşi Özden Çavdar, kızları Işın ile Ebru Çavdar ve yakınları katıldı.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|