|
|
|
Nabi Avcı
( 1953)
Milli Eğitim Eski Bakanı
1953 yılında Bilecik'te doğdu. ODTÜ Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bölümü'nden 1978 yılında mezun oldu. Üniversite sonrası yurt içinde ve yurt dışında çeşitli memuriyetlerde bulundu. Dış politika yazarlığı yaptı. Anadolu Üniversitesi'nde iletişim bilimleri dalında doktorasını 1986'da tamamladı ve öğretim üyeliği görevinde bulundu. 1987-88 arasında Zaman Gazetesi Genel Yayın Danışmanlığı ve yazarlığı yaptı. Kanal 7 televizyonunda program yaptı ve Yeni Şafak gazetesinde yazarlık, yöneticilik görevlerinde bulundu.
“Abdullah Karaca ve Enes Harman” takma adlarıyla yazılar kaleme aldı. “Molla Kasım” takma adıyla mizah yazıları yazdı.
Ayrıca çevirileri de vardır. 1994’te belediye başkanlığını kazandığı seçimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iletişim politikasını yürüttü. Başbakanlık Müşavirliği'nde çalıştı. Eskişehir milletvekili seçildi. Milli Eğitim Bakanlığı yaptı.
ESERLERİ:
Uzaktan Eğitimde Yazılı Malzeme
Düşünce ve Uygarlık Tarihi (S.Hayri Bolay ile birlikte)
İletişim Düşüncesinin Gelişimi
Bombacı Parmanides
Enformatik Cehalet
HABER
Bakanlar Kurulu'nda 4 değişiklik
24 Ocak 2013
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in bir araya geldiği üçlü zirve sona erdi. İçişleri Bakanlığı'na Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'na Nabi Avcı, Sağlık Bakanlığı'na Mehmet Müezzinoğlu getirildi.
HABER
2014'te dershanelere ruhsat yok!
İlker AKGÜNGÖR
VATAN 7 Ekim 2013
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dershane tartışmasına son noktayı koydu: “1 Ocak 2014’ten itibaren dershanelerin ruhsatları yenilenmeyecek. Dershaneler artık yasal olarak da Milli Eğitim sistemi içerisinde yer almayacak”
Uzun bir süredir kapanıp kapanmayacağı tartışma konusu olan dershanelerin durumuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı net tarih verdi. Bir televizyon kanalına konuşan Bakan Avcı, 2014-2015 öğretim yılında MEB sistemi içinde dershanelerin olmayacağını belirtti: “2014-2015 öğretim yılından itibaren dershane, Milli Eğitim sistemi içerisinde olmayacak. Şu anda MEB sistemi içinde. MEB’in ilgili yasasında dershaneler bir üst eğitim kurumuna hazırlamak üzere eğitim veren kurumlar olarak tanımlanıyor. Bu kalkacak. MEB sistemi içerisinde yasal olarak tanımlanmış dershane diye bir kurum olmayacak. Devam ederse biz tanımıyoruz. Bu piyasada MEB’in onaylamadığı, ruhsat vermediği ve denetlemediği kurumlara itibar edilmez. Yasal olarak MEB sistemi içinde olmalarını önleyen düzenlemeyi de yapacağız.”
Bakan Avcı dershanelerin ruhsatlarının Ocak 2014’ten itibaren yenilenmeyeceğini belirtti: “Dershaneler Ocak ayından itibaren ruhsatlarını alıyorlar. Bu yıl Haziran’a kadar şu anda dershanelerde öğrenim gören öğrenciler devam ediyorlar. Geçtiğimiz Ocak ayında bu dershanelere izin verilmiş. Dolayısıyla onlar da haklı olarak Ocak’ta aldıkları ruhsatlara dayanarak öğrenci almışlar, öğretmenlerle sözleşme imzalamışlar, yer kiralamışlar. 2014 Ocak ayından itibaren ruhsat verilmeyecek. Yasadan da dershane tanımı çıkarılınca daha esnetilmiş, standartları biraz daha aşağı çekilmiş koşullarda özel okula dönüşmeleri için teşvik edilecekler.”
Bakan Avcı dershanelerin Milli Eğitim sistemi içerisinde ‘etüt merkezi’ adı altında faaliyet yürütmesine de izin vermeyeceklerini söyledi.
Özel okul olmak isteyene üç yıl süre
Özel okul olmayı kabul eden dershanelere 3 yıl süre verilecek. MEB bu kurumlara ilk 3 yıl yasal özel okul şartlarını tamamlayamasalar bile göz yumacak. Ancak 3 yılın sonunda tüm şartları tamamlaması istenecek. Bakan Nabi Avcı, “Dershaneler okul olsa o zaman hem devlet okullarındaki baskı bu alana kayacak hem de çocuklar aynı ücreti iki defa ödemeyecek. Ekstra ücret gerekmeyecek” diyerek, öğrencilerin dershane yerine özel okula yönleneceği mesajı verdi. Yıllardır yapılan “kapatılacak” açıklamasının da dershanelere verilen bir mesaj olduğunu söyleyen Avcı, “Geçiş sürecinde esneklikler sağlanacak. Farazi söylüyorum, 100 metrekare bahçe şartı varsa 3 yıl için 70’e de razı olacağız ama 3 yıl sonra o şartı sağlaması beklenecek. Teşvik edeceğiz. Kapatacağız, yasada olmayacak. 2014-2015 eğitim sistemi içinde dershaneler olmayacak” dedi.
HABER
Bakan Avcı'dan YGS sırasında gürültü uyarısı
22 Mart 2014
Milli Eğitim Bakanı Avcı, YGS'ye ilişkin, "Siyasi partilerimizden rica ediyorum, sokaklarda gürültülü tanıtım, müzik olmasın" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yarın gerçekleştirilecek olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) ilişkin, "Seçim atmosferindeyiz, sınav yapılan bütün illerimizde, ilçelerimizde siyasi partilerimizden, adaylardan özellikle rica ediyorum, sokaklarda öyle gürültülü tanıtım, kampanya müzikleri falan olmasın. Çocuklarımızın sağlıklı bir sınav ortamında cevaplarını verebilmesi için epey bir sükunet ve sessizlik istiyoruz" dedi.
HABER
Üniversiteye girişte yeni sistem
19 Eylül 2014
Üniversiteye girişte devrim gibi bir sistem geliyor. Yeni uygulanacak sisteme göre LYS ve YGS kaldırılacak. Öğrenci ilgi duyduğu ve istediği üniversiteye başvurabilecek.
Akşam gazetesinin haberine göre Uygulamaya konulan 4+4+4 sistemiyle ilk ve ortaöğretimi reforma tabi tutan hükümet, bu kez yüksek öğretimde benzer bir dönüşüme odaklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Milli eğitim Bakanlığı'nda (MEB) verilen brifingde de aktarılan projeye göre, liseye geçişte uygulanan 'TEOG'a benzer sistem, üniversiteye girişte devreye sokulacak.
ŞURANIN DA GÜNDEMİNDE
Öğrencinin lise boyunca performans ve notları belirleyici olacak. Atılacak adımlar, aralıktaki Milli Eğitim Şurası'nda da masaya gelecek. İşte 2015'teki dershane dönüşümüne paralel olarak devreye sokulacak uygulama:
- Dershanelerin özel okula ya da etüt merkezine dönüşmesi sürecinde, devlet okullarındaki ücretsiz kurslar artırılacak. Bunları farklı öğretmenlerin vermesi sağlanacak.
TEOG BENZERİ UYGULAMA
- 'Orta Öğretimden Yüksek Öğretime Geçiş Sistemi' de değişecek. Üniversiteye girişte LYS ve YGS olmayacak. 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren, yeni sistem hayata geçecek.
- Tıpkı TEOG'da olduğu gibi, lise döneminde birkaç kez temel derslerden oluşan merkezi sınavlar yapılacak. MEB'nin gerçekleştireceği bu sınavlar, üniversiteye geçişte belli yüzdelerle ağırlık taşıyacak.
- Ders notlarının yanı sıra öğrencinin sanat, spor ve boş zaman etkinliklerinden oluşan ders dışı uğraşları puanlandırılacak. Böylece öğrencinin düzeyi ve ilgi alanı şekillenmiş olacak.
- Bu ölçümler yapılırken, teknolojiden en üst düzeyde yararlanılacak. Tablet bilgisayarlarla dersler, interaktif uygulamalar öngörülüyor. İstanbul'daki ve Hakkari'deki öğrenci aynı sunumu görecek.
PERFORMANSA BAKILACAK
- Öğrenci, lise sonrasında ilgi alanı ve yeteneklerine göre, üniversiteye başvuruda bulunacak. Üniversiteler de, öğrencinin performansına bakarak karar verecek.
- Her ilde üniversite kurulduğundan, öğrencilerin bulundukları yerlerdeki fakültelere başvurması mümkün olacak.
Mesleki eğitim de dönüşüyor
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'na sunulan brifinge göre, mesleki ve teknik eğitim de dönüşüme tabi tutulacak ve üniversiteye olan bağımlılık azaltılacak. İşadamları ve işveren kuruluşları, Milli Eğitim Bakanlığı'yla birlikte mesleki eğitimin bizzat içinde olacak. Bu liselerde okuyanlar, ilgili sektörlerle iç içe eğitim alacak. Böylece, lise sonrası 'ara eleman' olarak işe başlama garantisi ortaya çıkacak.
YÖK yasası değişiyor
Hükümet, bu süreçte Yükseköğretim Kurulu Yasası'nı da değiştirecek. Uzun süredir tartışılan ve MEB tarafından Başbakanlık'a gönderilen düzenleme üzerinde son rötuş yapılacak. Yeni yasama yılında düzenlemenin Meclis'e sunulması planlanıyor.
177 üniversite 3 kategoriye
Yeni sistemle, 104'ü devlet, 73'ü vakıf olmak üzere 177 üniversite üç kategoriye ayrılacak. Öğrenciler, başarı düzeyi ve puanlarına göre ilgili kategorideki fakültelere başvurularını yapabilecek.
HABER
Bingöl'de Zazaca seçmeli derse ilgi
29 Aralık 2014
Türkiye'deki 3 Zazaca öğretmenden ikisinin görev yaptığı Bingöl'de 200 öğrenci Zazaca eğitim alıyor.
Milli Eğitim Bakanlığınca "Yaşayan Diller" adıyla seçmeli ders olarak okutulan Zazaca'ya en yoğun ilgi Bingöl'de gösteriliyor. Serkan Akyaz İlkokulu ve Solhan Yatılı Bölge Okulunda haftada 6 saat Zazaca dersi veriliyor. Öğrenciler, konuşmasını bildikleri dilde okuma ve yazmayı öğrenmek için Zazaca dersini tercih ediyor.
Vali Taşyapan'dan destek
Serkan Akyaz İlkokulunu ziyaret eden Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, Zazaca dersinin verildiği sınıfı gezdi. Vali Taşyapan, Bingöl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı ile dersi dinledi.
Taşyapan, Bingöl'de vatandaşlarımızın konuştuğu yaygın dilin Zazaca olduğunu söyledi.
Kentte 200'e yakın öğrencinin bu dili seçmeli ders olarak aldığını kaydeden Taşyapan, "Bu yıl Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığımız Zazaca dersi için üç öğretmen atadı. Bunlardan ikisi Bingöl'e atandı. Bingöl'de vatandaşlarımızın konuştuğu yaygın olan bir dildir. Dolayısıyla 200'e yakın öğrencimiz bu dili seçmeli ders olarak alıyor. Serkan Akyaz ve Solhan Yatılı Bölge Okulumuza Zaza dili öğretmenleri atandı ve bu dersler devam ediyor" dedi.
Yaklaşık 2 yıldır Bingöl'de görev yaptığını anımsatan Taşyapan, kentte yaşlı insanlarla karşılaştığında öğrendiği Zazaca kelimelerle sohbet etmeye çalıştığını aktardı.
Taşyapan, demokratikleşme konusunda atılan adımlardan bir tanesinin de Zazaca'nın seçmeli ders olarak okutulması olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:
"Son yıllarda hükümetimizin de demokratikleşme çabaları ve bu yönde alınan kararlar nedeniyle devlet okullarında farklı dil ve lehçeler, seçmeli ders olarak okutulabiliyor. Özel okullarda açılabiliyor. Dolayısıyla uzun yıllardır talep edilen şeylerdi bunlar.
Bunlarda gerçekleşti, insanlarımız bu dili zaten bu bölgelerde konuşuyor. Çocuklarımız okula gidinceye kadar konuştukları ve öğrendikleri bir dil oluyor. Dolayısıyla bunun öğretmenlerimiz kadarıyla öğretilmesi, kişilerin kültürlerini yaşatma açısından önemli bir hadise. Devletimizde bu ihtiyacı görerek, öğretmenleri atamaya başladı. Bu da Bingöl'de memnuniyetle karşılandı. Dolayısıyla iyi bir gelişme, ülkemizin ilerleme ve demokratikleşme konusunda attığı adımlardan biri. Bende takdirle karşılıyorum."
Zazaca öğretmeni Nurettin Kaygısız da 200 öğrenciye haftada 6 saat ders verdiğini belirterek, öğrencilerin her geçen gün Zazaca'ya daha fazla ilgi gösterdiğini söyledi.
Kaygısız, "Derslerimizde Zazaca kelimeler üzerinde ve gramerler üzerinde duruyoruz. Renkler olsun, akraba isimleri olsun, değişik isimler öğreniyoruz. Ayrıca derslerimizde Zazaca müzikler, filmler, tiyatro oyunlarını izlemeye çalışıyoruz. Öğrenciler bu derse ilk başladıklarında ister istemez utanıyorlardı. Zaman geçtikçe öğrenciler bu dile sahip çıkmaya başladı. Bu şekilde şu an bu dersi güzel bir şekilde işliyoruz" diye konuştu.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|
|
biyografi.net
Tanıtım |
|
|
|
|
Tanıtım |
|
|
|