|
Gülçin Telci
( 1946)- (1999)
gazeteci
1946 yılında doğdu. Ortaokulu Şişli Terakki'de, liseyi Robert Kolej'de ve ABD'de Strothers High School'da tamamladı. Türkiye'ye döndü ve Şişli İktisadi Ticari Bilimler Akademisini bitirdi. Gazetecilik hayatına, 1981 yılında, Dünya gazetesinde başladı. Sekiz yıl burada ekonomi yazıları yazdı. Daha sonra Tempo dergisinde kulis haberleri yazmaya başladı. Ardından bir süre Milliyet'te yazılar yazdı. Sonra Hürriyet gazetesinde Ben Gülçin adlı köşede yazdı. 28 Şubat 1997 sürecinde dönemin öne çıkana generali Çevik Bir'e cep telefonuyla ulaşabilen tek gazeteci olduğu söylendi. 1999 yılında kanserden öldü.
ESERİ
Ben Gülçin
Pan Y.
Önsöz'den
Bu kitapta, Hürriyet Gazetesi yazarı Gülçin Telcinin, 1993-1999 tarihleri arasında Hürriyet Gazetesinde yayınlanmış yazıları yer almaktadır. Bu yazılarının yanısıra gazeteci dostlarının onun hakkında yazmış oldukları yazılar ve kendisiyle yapılan röportajlar da bulunmaktadır. Güncel olaylara Güçin Telci'ce bir bakış.
HAKKINDA YAZILANLAR
Perihan Mağden
15 Mart 1999 Radikal
Gülçin Telci'nin kitabı çıktı. Pan Yayıncılık'tan 'BEN GÜLÇİN', Gülçin Türkiye'nin en mühim gazetecilerinden. Bir sürü bir dolu para pul, çıkar ilişkisini ilk o bulur, çıkarır; korkusuzca yazar. Türkiye, Erol Evcil'in mesela ne kadar mühim biri olabileceğini (İş Bankası'yla ilişkiler vs.) ilk kez Gülçin'den duydu. Mehmet Ağar'ın has adamı Ferruh Tankuş'un istikbal vaat eden çizgisini... Şunu bunu, soluk kesici bir kâhin gibi, zekâsının ve araştırıcılığının kristal küresine bakarak, bir dolu bir dolu şeyi Türkiye'ye ilk kez Gülçin haber verdi. İşine ruhunu akıtıyor Gülçin. İşi için, işiyle yaşıyor. Ama ondan ibaret değil. Zira gerçek bir 'karakter' Gülçin ve tüm karakterlerde olduğu üzre parçalarının toplamından daha fazla. Bütünü, toplamından çok dahafazla. Gülçin'in kitabı çıktı ve o çocuklar kadar mutlu. O, çocuklar kadar mutlu yada kızgın olabilenlerden. O, o yoğun insanlardan. Sıkıştırılmış ruhlardan. Kitabı için yazılarını ayıklarken "Sonunda Bir endeks koydursana" demiştim. Türkiye'nin suç endeksi gibi bir şey. Mesela Mehmet Ağar'la ilgili bir yazıda, alakasız birinin ismi geçiyor. Ama sonra Türkiye o ismin ne kadar alakalı olduğunu, görüyor.
Her ismin yanına, bahsedildikleri sayfaları tek tek yazdırsana. " Bunu yapmamışlar. Ama Gülçin'in yazılarından oluşan kitabı öyle ilginç ki. Gerçek bir ipucu ansiklopedisi. Ve bir kanıt: Gülçin'in bir başlığında dediği gibi, burası 'Yaptıkları Yanına Kâr Kalanların Ülkesi'. Ve Gülçin acı acı gülerek, bunu kanıtlıyor. Hem de ne biçim.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|