|
Edhem Eldem
akademisyen, tarihçi
1960 yılında Cenevre'de doğdu. Ortaöğrenimini 1977'de Saint Joseph Lisesi'nde tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'ne girdi. Bu bölümde üç sömestr okudu. Sonra 1982 yılında Siyaset Bölümü'nde lisans öğrenimini tamamladı. Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde yüksek lisans yaptı.
1983'te Fransız hükümetinin bursuyla Fransa'ya giderek Aix-en-Provence Üniversitesi'nde Prof. Robert Mantran'ın yanında "18. Yüzyılda İstanbul'da
Fransız Ticareti" üzerine doktora tezine başladı.
1989'da doktorasını tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi'nin Tarih Bölümü'ne öğretim üyesi olarak girdi. 1991'de doçent oldu.
Tarih Vakfı'nın kurucu üyesi ve yönetim kurulu üyesi. Aynı zamanda vakfın yayımladığı "İstanbul ve Toplumsal Tarih" dergilerinin yayın kurulu
üyesi.
Osmanlı Bankası Arşivi
1990'da Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalıştı. O zamanlar Fransız yönetiminde bulunan Osmanlı Bankası, Bulgur Palas'ta bulunan arşivinin genel bir envanterinin çıkarılması için Enstitü'ye başvurur. Görevi Eldem üstlenir. Birkaç yıllık bir çalışmanın neticesinde bu arşivin envanteri meydana çıkar. 1996'da bankanın yeni yönetimi bu projeyi tekrar canlandırmak istedi. Eldem, Tarih Vakfı adına bu arşivin kullanıma açılması için gerekli altyapının oluşturulmasını üstlendi.
Osmanlı Bankası arşivlerinden hareketle, 19. yy sonu ve 20. yy başı Osmanlı iktisat tarihi, Osmanlı ticaret tarihi ve her şeyden çok da Osmanlı sosyal tarihi üzerinde yoğunlaştı.
ESERLERİ:
Osmanlı'ndan Günümüze Voyvoda Caddesi
Edhem Eldem
Osmanlı Bankası Tarihi Araştırma Merkezi ve Tarih Vakfı'nın ortak projesi olarak yayımlanmıştır.
İstanbul, 1999
ISBN 975-93692-0-6
Nakden Tarih ve Tarihten İzler sergilerinin devamı “Bankalar Caddesi” projesinin önemli ayaklarından biri olan “Osmanlı’dan Günümüze Voyvoda Caddesi” kitabı, Türkiye’de tek bir sokak üzerine odaklı ilk sergi örneğinin kitabı olmasının ötesinde bir dönemin salt ekonomik ve tarihsel olaylarını değil, sosyal ve toplumsal boyutlarına da ışık tutan bir eserdir. 33 binanın tarihleri çerçevesinde Sayın Prof. Dr. Edhem Eldem tarafından hazırlanan bu eser zengin içeriğinin yanı sıra okuyucuya görsel bir ziyafette sunmaktadır.
Osmanlı Bankası Tarihi
Edhem Eldem
Osmanlı Bankası Tarihi Araştırma Merkezi ve Tarih Vakfı'nın ortak projesi olarak yayımlanmıştır.
İstanbul, 1999
ISBN 975-333-111-8
Osmanlı Bankası, yüz elli yıla yaklaşan alışılmadık uzunluktaki ömrüyle modern çağın en büyüleyici bankalarından biridir. Hem yabancı hem Osmanlı olan, bir devlet bankasının imtiyaz ve yükümlülüklerine sahipken özel bankacılığın gereklerini de yerine getirmeye çalışan bu bankanın karmaşık tarihi, gerek İmparatorluğun son elli yılı, gerekse Cumhuriyetin kuruluş döneminin tarihiyle iç içe geçmiştir. Bu kitap, bankanın mali rol ve işlevlerini temel alarak, dönemin siyasi, toplumsal ve ekonomik bağlamıyla karmaşık ve muğlak ilişkisini de göz ardı etmeden, 1856'daki kuruluşundan Cumhuriyetin ilk on yılında uğradığı dönüşümlere kadar Osmanlı Bankası tarihinin izlerini sürüyor.
Çalışan Kadından Bir Kesit: (1911-1934)
Osmanlı Bankası
Kadın Personeli
Laurence Ammour,
Lorans Tanatar Baruh
Tarih ve Toplum, Mart 1999, no: 183, İstanbul
Osmanlı Bankası Banknotları (1863-1914) Osmanlı Bankası Arşivi ve Tahsin İsbiroğlu Koleksiyonundan
Edhem Eldem,
Osmanlı Bankası Yayınları,
İstanbul, 1998 ISBN 975-7306-48-7
"Bu kitapta, 1863'ten 1914'e kadar uzanan ihraç imtiyazı kapsamında Osmanlı Bankası'nın tedavüle sunmuş olduğu bütün banknot ve değerli evrak toplanmıştır. Böyle bir çalışmanın gerçekleştirilmesi arkasındaki başlıca neden, bu konudaki büyük bilgi eksikliklerini, hatta yokluklarını, tamamlamaktır. Gerçekten de, Osmanlı Bankası'nın ihraç faaliyeti hakkında genel anlamda bazı bilgiler bugüne kadar mevcut idiyse de, bunlar aslında son derecede yetersiz kalmaktaydı. En basit bir örnek vermek gerekirse, banka tarafından ihraç edilmiş çoğu banknotun tam olarak hangi tarihlerde ve kaç adet olarak tedavüle çıkarıldıkları bilinmekte, tedavülden çekilmeleri, iptal edilmeleri ve nihayet imha edilmeleri konusunda ise hemen hemen hiç bir bilgi bulunmamaktaydı. Bu eksikleri tamamlayabilecek olan tek kaynak ise, bu banknotları ihraç etmiş olan Osmanlı Bankası'nın kendi kayıtlarıydı. 1997 yılında Osmanlı Bankası ile Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı tarafından yürütülen proje kapsamında bankanın arşivlerinin tasnif ve düzenleme çalışmaları sayesinde ise bu belge ve kayıtlar teker teker ortaya çıkmıştır. Artık bugün, elli yıldan fazla sürmüş olan bu ihraç faaliyetinin en ince noktasına kadar bütün seyrini takip etmek, ihraç edilmiş olan her banknotun öyküsünün ihraçtan imhaya kadar anlatmak mümkündür." (Edhem Eldem, s.13-14)
Banque Impériale Ottomane.
Inventaire commenté des archives.
(Bank-ı Osmanî-i Şahane. Açıklamalı arşiv envanteri)
Edhem Eldem
Istanbul, IFEA - Osmanlı Bankası Collection Varia Turcica XXV, 1994.
Bulgur Palas'ta bulunan ve 1856-1933 dönemini kapsayan arşiv belgelerinin kağıt üzerindeki tasnifi 1989 yılında Osmanlı Bankası ile Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsünün ortak çabalarıyla gerçekleştirilmiştir. Kitap bu çalışmanın ürünüdür.
135 Yıllık Bir Hazine Osmanlı Bankası Arşivinden Tarihten İzler
Edhem Eldem,
Osmanlı Bankası A.Ş., İstanbul, 1997.
"Osmanlı Bankası'nın belleğinde bir gezinti olarak nitelendirebilecek bu sayfaların amacı, her türlü malzemeden yararlanarak bu kurumun tarihle kesiştiği noktaları canlandırmak yoluyla, okuyucuyu, metin ve görüntü eşliğinde, bu tarihi birikim ve sürecin birer enstantanesiyle başbaşa bırakmaktadır. Ümid edilen, bu kitabın okura hem bir tarih kitabının hem de bir fotoğraf albümünün keyfini verebilmesidir." s. 15-16.
|
Siz de biyografi.net'te yer alabilirsiniz "
İyi ki, biyografi.net var!" |
|