1952 yılında Sivas-Yıldızeli’nde doğdu. Sivas Lisesini bitirdi. Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi Elektrik, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik, A.Ü. Fen Fakültesi Astronomi bölümlerinde değişen sürelerle okudu. A.Ü. Eğitim Bilimler Fakültesi Özel Eğitim-Psikoloji Bölümünden mezun oldu (1977).
Sağlık Bakanlığı bünyesinde 6 yıl psikolog olarak çalıştı. Reklam yazarlığı yaptı. 1985’te Milliyet gazetesinin açtığı yarışmada Anne adlı senaryosuyla üçüncülüğü aldıktan sonra senaryo çalışmalarını yoğunlaştırdı. 300’den fazla senaryoya imza attı. Çocuk kitapları ve araştırmalar yayımladı. Kuş Sayfaları ve Muhteşem Türkler senaryoları TRT kanallarında oynadı. İlesam, Yazarlar Birliği ve Türk Ocağı müdavimlerindendi.
20 Şubat 2025 tarihinde İstanbul'da vefat etti. 21 Şubat 2025 tarihinde Merkez Efendi Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Kozlu Mezarlığı'na gömüldü.
ESERLERİ:
‘İslâmın Işığında Geleneklerimiz Göreneklerimiz’ (1991) araştırması dışında çocuklar için 12 kitaplık ‘Biricik Önderimiz Peygamberimiz’ serisini yayınladı (1992). Bu kitapları Ingilizce, Fransızca, Rusça ve Almancaya da çevrildi.
VEFAT-HABER
Yusuf Özarslan'ı kaybettik SALİHA SULTAN KARAR 21/02/2025
Yazar ve senarist Yusuf Özaslan (73) Hakk’a yürüdü. Bir dönem yazılarıyla KARAR’a da katkıda bulunan Özaslan, 20 Şubat 2025 Perşembe günü akşam saatlerinde İstanbul’daki evinde vefat etti.
Muhafazakar camianın önde gelen simalarından, yazar ve senarist Yusuf Özaslan İstanbul’da Hakk’a yürüdü. Karar’ın edindiği bilgiye göre Özaslan, 20 Şubat Perşembe günü akşam saatlerinde Fındıkzade’deki evinde yaşlılığa bağlı nedenlerle vefat etti.
90’lı yılların önemli edebiyat mahfili İLESAM lokalinin de müdavimlerinden olan Özaslan’ın cenaze bilgileri yarın açıklanacak.
**************
HABER
Bu dünyadan bir bilge geçti: Yusuf Özaslan Hakk’a yürüdü SALİHA SULTAN KARAR GAZETESİ 22 Şubat 2025
Yazar ve senarist Yusuf Özaslan (73) Hakk’a yürüdü. Özaslan’ı son yolculuğuna uğurlayan dostları ardından KARAR’a konuştu. MUSTAFA KUTLU: En önemli özelliği bana göre samimiyetidir. Bulunmaz bir dost, arkadaştı. EKREM AYYILDIZ: Aramızda bilge bir kişi olarak yaşadı. ALPER KANCA: Eleştirse de gönül kırmamış bir dervişti. EBUBEKİR KURBAN: “Aman bir kalbiniz var, dikkat edin!” derdi. MEHMET NURİ YARDIM: Bizim camianın sessiz gemilerindendi. Yazar, üretir ama asla bunu göstermezdi...
Muhafazakar camianın önde gelen simalarından, yazar ve senarist Yusuf Özaslan İstanbul’da Hakk’a yürüdü. Bir dönem yazılarıyla KARAR’a da katkıda bulunan Özaslan, 20 Şubat Perşembe günü akşam saatlerinde Fındıkzade’deki evinde yaşlılığa bağlı nedenlerle vefat etti. 90’lı yılların önemli edebiyat mahfili İLESAM lokalinin de müdavimlerinden olan Özaslan, bilgi, birikim ve saygın kişiliği ile kültür sanat dünyasının sevilen simalarından biriydi. Özaslan’ın vefatı camiada büyük üzüntüye neden oldu. Ardından Karar’a konuşan dostları, bilge kişiliğinden inandıklarını her iklimde savunmasına, samimiyetinden üretkenliğine ve özellikle çevresindeki gençlere rehberlik edişine dair onu nev-i şahsına münhasır bir insan yapan özelliklerine vurgu yaptı. Vefat haberini Karar’ın duyurduğu Özaslan’ın cenazesi dün İstanbul’da dostları tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Dostları, Özaslan için dün öğle saatlerinde Zeytinburnu Belediyesi’nin ev sahipliğinde Merkezefendi’deki Nağmedar’da taziye için bir araya geldi. Özaslan’ın cenazesi ikindi namazını müteakip Merkez Efendi Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Kozlu Mezarlığı’na defnedildi.
Merhum yazar Mehmet Niyazi Özdemir, Necip Fazıl’ın manevi evladı merhum Hilmi Oflaz, H. Hüseyin Şener ve Yusuf Özaslan, 1990’larda İlesam’da. (Soldan sağa)
SEVENLERİ SON YOLCULUĞUNDA YALNIZ BIRAKMADI Yusuf Özaslan’ın cenazesine İstanbul’daki yoğun kar yağışına rağmen birçok seveni katıldı. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, eski Ak Parti milletvekili Süleyman Gündüz, eski Kültür Bakanı Erkan Mumcu, Prof. Dr. Kemal Sayar, Rasim Aytin, Yurdakul Daloğlu, Mümin Vatansever, Ekrem Ayyıldız, Mükremin Atmaca, İlhan Efe, Alper Kanca, Mustafa Şahin, Mehmet Nuri Yardım, M. Lutfi Şen, Aydın Çetiner, Dursun Güleryüz gibi siyaset, sanat, edebiyat ve iş dünyasından birçok kişi Özaslan’ı uğurlayanlar arasındaydı. Karar gazetemizden ise genel yayın yönetmenimiz İbrahim Kiras, yazarlarımız Mustafa Karaalioğlu, Yusuf Ziya Cömert ve Mehmet Ali Verçin Özaslan’ı son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
EBUBEKİR KURBAN: 'BİR KALBİNİZ VAR, DİKKAT EDİN!’ DERDİ Adı konmamış bir yolumuz mu deyim, tarikatimiz mİ deyim bir “erenler meclisimiz” vardı İstanbul’da. Hiç tartışmasız ekibin doğal şeyhi Yusuf Özaslan Abi’ydi. Yusuf Abi’nin başını çektiği tarikatta soru sormak, sorgulamak büyük sevaplardan sayılırdı. Yusuf Özaslan’ın inandığı yola biz de inanıyor değildik; birlikte inanıyor, birlikte yol yürüyorduk. “Kurban” dedi bir gün, “İnsan bir sefer gelir dünyaya, yaşamak için de Ankara’ya gidilmez ki, nasıl yaparsın bunu, hele sen”... Unvanlara, etiketlere hiç önem vermeyen bir adamdı. Ne koyuyor unvanların, etiketlerin yerine diyorsanız, “Aman bir kalbiniz var, dikkat edin!” diyordu. Daha ne olsun? İnandığı Allah’a, çok sevdiği Hilmi Oflaz’a, Mehmet Niyazi’ye, Nusret Özcan’a, Mevlâna İdris’e kavuştu…
ALPER KANCA: GÖNÜL KIRMADAN ELEŞTİREBİLEN BİR DERVİŞ Yusuf abi ile tanışan, onun muhabbetine dahil olan herkes ister garson ister yazı işleri müdürü, ister bakan veya öğrenci mutlaka kendini şanslı hissetmiştir. Her insana kendi anlayacağı dilden bir şeyler söylemiş, bildiklerinden, yaşadıklarından onlara bir şeyler aktarmış, eleştirse de gönül kırmamış bir derviş… Sanki başka bir çağda yaşıyormuş gibi makam, mevki, para vs. umurunda değildi. Bu yüzden de inandığını kim olsa yüzüne söylerdi ama bunu da o kadar zekice ve esprili ile ifade ederdi ki karşısındaki ona kızamazdı. Başkalarının hayat boyu anlatacağı başarı hikayelerini yanındakilerden biri dile getirecek olursa susturur, Beşiktaş’ın 60’lardaki efsanevi kadrosunu saymasını isteyerek, konuyu değiştirirdi. 80’lerin başından bu güne kadar İstanbul’da kültür, sanat ve edebiyat konularına ilgi duyanların uğrak yeri olan bir çok mekanda çalıştığı, zaman geçirdiği için binlerce insanın zihninde, hatıralarında yaşayacak. Hakkında övgü ile konuştuğumu duysa rahatsız olur ve unutulmaz repliği ile “Efendim geldik gidiyoruz. Her şey bir rüya imiş” diye sohbeti değiştirirdi muhtemelen... İnşallah sevdikleri ile gerçek alemde karşılaşır.
MEHMET NURİ YARDIM: BİZİM CAMİANIN SESSİZ GEMİLERİNDENDİ Yusuf Özaslan bizim camianın sessiz gemilerindendi. Yazar, üretir ama asla bunu göstermezdi. Hakikaten yaşayışıyla, duruşuyla çelebi mizaçlıydı ve bir derviş hayatı vardı. 1980’li yıllarda Çapa’daki bekâr evimizde tanışmıştık. Yakın dostlarıyla birlikte gelir o sıcak sohbetlerini ederdi. Biz de dinler, istifade etmeye çalışırdık. Bâbıâli’nin unutulmayan simalarından biri olarak hafızalardaki yerini alacaktır şüphesiz. Divanyolu’nda, Kızlarağası Medresesi’nde ve bir zaman ‘takıldığı’ Marifet Yayınevi’nde karşılaşır, teşehhüt miktarı sohbet ederdik. Salgından sonra daha ziyade telefonla arar, hatırını sorardım. Çok üzüldüm, çünkü Yusuf ağabeyin vefatıyla hakikaten bir devrin sonuna geliyoruz. O samimi, ihlaslı, sıcak, güzel gülüşünü hiçbir zaman unutmayacağım. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet, menzili mübarek olsun. Ailesine, dostlarına başsağlığı dilerim.
EKREM AYYILDIZ: TEFEKKÜR EHLİYDİ, EHL-İ VİCDANDI Yusuf Özaslan tefekkür ehliydi, ehl-i vicdandı. Hayatı boyunca her türlü haksızlığa karşı duran, razı gelmeyen, eliyle, diliyle ve kalbiyle zulme karşı çıkan biriydi. Kavrayışı, zekası ve meselelere bakışı ile çok derin bir insandı. Hep bu yönü ile aramızda bilge bir kişi olarak yaşadı, bize kılavuzluk etti. Kendisinden çok şeyler öğrendik, Allah ondan razı olsun. Mekanı cennet olsun...
MUSTAFA KUTLU: 40 YILLIK DOSTUMA HASRET GİTTİM Kendisi benden küçük olmasına rağmen ben ona Yusuf Abi derdim. Dile kolay, 40 yıllık dostluğumuz vardır. İlesam’da az diz dize oturmadık, birlikte az susmadık… Son zamanlarında da çok görüşmeyi arzu ettim ama rahatsız olduğum için evden çıkamaz oldum. Dostlarla zaman zaman Çamlıca’da buluşuyorlardı, ben gidemedim. Yusuf Abime hasret gittim... Bu hayatta benim en çok değer verdiğim şey samimiyettir, samimiyetin en dibinde de doğruluk ve dürüstlük vardır. Samimi insan bulmak çok zordur. Malum, insanlar şimdi yüze gülüyor, arkadan başka şeyler diyor. Yusuf Abi’nin en önemli özelliği bana göre samimiyetidir. Bulunmaz bir dost, arkadaştı. Artık böyle arkadaşlıklar da geçmişte kaldı sanki… Mekanı cennet olsun, cenabı Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.