Yavuz Önen Halkın Demokratik Partisi Eski Eş Başkanı Mimarlar Odası Eski Başkanı
1938 yılında Midyat'ta doğdu. İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'nden sonra İTÜ'de mimarlık okudu. 1963'ten beri hepsi mimar olan bir aile ile Ankara'da yaşıyor. Siyasete Aybar'ın TİP'i ile başladı. Daha sonra THKP-C davasında yargılandı ve cezaevine girdi. 74 affıyla çıktı. Mimarlar Odası başkanlığı, TMMOB başkanlığı, Teknik Elemanlar Sendikası ve sonrasında TÜTED başkanlığı, İHD yöneticiliği yaptı. 1989'dan beri de TİHV Başkanı.
MYK Merkez Yürütme Kurulu Listesi:
Alp Altınörs Bircan Yorulmaz Ender İmrek Fatma Gök Gülsüm Ağaoğlu Günay Kubilay Mehmet Saltoğlu Mehmet Şamil Altan Nurhayat Farimaz Semra Uzunok Sezai Temelli Sultan Özcan Yavuz Önen
PM Parti Meclisi Listesi:
Ali Durmuş Ali Özkan Alp Altınörs Aysel Güzel Ayşe Akıncı Bircan Yorulmaz Birsen Kaya Dicle Öztürk Ender İmrek Fatma Gök Ferdane Sibel Erduman Ferhat Tunç Yoslun Gülsüm Ağaoğlu Günay Kubilay Gürsel Şenşafak Hatice Altınışık Hüseyin Taka İrfan Kaygısız Kadir Akın Katina Karanikolas Mehdi Atilla Mehmet Saltoğlu Mehmet Şamil Altan Meral Uysal Mutlu Öztürk Müslüm Acar Nurhayat Farimaz Özgür Müftüoğlu Remzi Altunpolat Semra Uzunok Serap Hasibe Akpınar Sevgi Evren Sezai Temelli Sultan Özcan Tuma Çelik Yavuz Önen Ayça Damgacı Ayşin Hangül Sanverdi Cem Kirazoğlu Ertuğrul Barka Gülfer Akkaya Hacı Orman Karabet Paylan Metin Boran Ömer Güven Züleyha Gülüm
HDK Bileşeni Kurumlar:
78'liler Girişimi Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Cam Keramik İş Demokrasi ve Özgürlük Hareketi (DÖH) Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Demokratik Pomak Hareketi Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Disk Gıda İŞ Emek Partisi (EMEP) Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Filistin Halkıyla Dayanışa Derneği (FHDD) Gökkuşağı Kadın Derneği Hevi LGBTİ İstanbul LGBT İşçilerin Sesi Kaos GL Küresel Eylem Grubu (KEG) Limter İş Marksist Tutum Munzur Koruma Kurulu Nor Zartonk Özgür Demokratik Alevi Hareketi Partizan Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Tekstil Sen Teori Politika Tüm Köy Sen Türkiye Gerçeği Yeşiller ve Sol Gelecek (YSGP)
HABER
'BDP genel seçimlerde aday göstermeyecek' 24 Ekim 2013
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Yavuz Önen, geçen yıl kurulan HDP'nin kongresinin hafta sonu yapılacağını belirterek, kurucu yöneticiler olarak bir yıldır partiyi seçimlere hazır hale getirmek için çalıştıklarını söyledi.
47 ilde il, ilçe ve belde başkanlığı düzeyinde örgütlenmelerini tamamladıklarını, 61 ilde de sadece il merkezlerinde örgütlendiklerini anlatan Önen, illerin yarısından fazlasında örgütlenmeyi tamamladıkları için yerel seçimlere girme hakkını kazandıklarını ifade etti.
'GENEL SEÇİMLERE HDP GİRECEK'
Yavuz Önen, yerel seçimlere BDP ile gireceklerini, BDP'nin 21 ilde, HDP'nin ise 60 ilde aday göstereceğini belirterek, "Seçimlere tek partiyle girme hedefine doğru ilerliyoruz. Yerel seçimlere iki parti ile giriyoruz ama genel seçimde bu olmayacak. Genel seçimlere tek partiyle gireceğiz ve bu parti HDP olacak. BDP, genel seçimlerde aday göstermeyecek, bütün milletvekili adayları HDP'den olacak" dedi.
Eski siyaset kalıplarını bıraktıklarını ve muhalif olanlarla hareket ettiklerini dile getiren Önen, "Türkiye solunun battal halini aşmayı, muhalif dinamikleri bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Savaşı, şiddeti, çatışmayı reddiyor, barışçıl yol izliyor, farklılıkları bölünmenin ve çatışmanın unsuru olarak değil bir arada yaşamanın ve barışı sağlamanın unsuru haline getirmeyi istiyoruz" diye konuştu.
Eşcinsel ya da transeksükel adaylar da olabilir
Kongrenin ardından 47 ilde adayları tespit etmek için süreci başlatacaklarını bildiren Önen, adayların yerel meclislerde belirleneceğini söyledi. Yerelden yönetim ve yerinden yönetim ilkelerini benimsediklerini ifade eden Önen, herhangi bir etnik, dinsel veya dilsel kimliğe farklı bakmadıklarını kaydetti. Tüm kimliklerden adaylara kapılarının açık olduğunu vurgulayan Önen, "Eşcinsel ya da transeksükel adaylar da olabilir" dedi.
HABER
HDP, Mahir Çayan'ın emaneti! 26 Ekim 2013
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 3. Genel Kurulu “Umuda yolculuk” sloganıyla Kocatepe Kültür Merkezi’nde toplanacak.
Gün boyu süren genel kurulda, önümüzdeki döneme ilişkin politikalar ve yerel seçimlerde izlenecek yol tartışılarak karar altına alındı.
Bu kararlar ise Pazar günü Ankara’da Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda yapılacak Halkların Demokratik Partisi (HDP) Olağanüstü Kongresi’nde onaya sunulacak ve resmileştirilecek.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in yeni eş genel başkanlar olması beklenen Pazar günkü kongrede, yerel seçimler için de start verilecek.
Kongrede ayrıca İmralı Adası’na giden heyette bulunan BDP Iğdır Milletvekili ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajını okuyacak.
Öcalan, BDP heyetinin İmralı’yı son ziyaretinde HDP fikrinin Mahir Çayan’ın emaneti olduğunu söylemiş, “Halkın tüm sorunlarına çözüm üreten yeni bir ruhla ortaya çıkması gerektiğini” belirtmişti.
HDP’ye geçmek için BDP’den istifa eden Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ile Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in ise partiye katılımlarını kongre sonrası Meclis Başkanlığı’na bildirmeleri bekleniyor. Böylece HDP, Meclis çatısı altında temsil edilen beşinci parti olacak.
BATI'DA HDP DOĞU'DA BDP
Öte yandan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), iddialı olduğu ve birçoğunu yıllardır yönettiği Kürt il ve beldeleri dışında kalan yerlerde, HDP adaylarını destekleyeceğini ilan etmişti.
HDP Eş Genel Başkanı Yavuz Önen de Ağustos 2013’te 1. Olağan Kongre sırasında BBC Türkçe’ye, “Doğu’da BDP, Batı’da ise HDP ile” seçime girileceğini açıklamıştı.
Ancak bu durum HDP’nin en büyük bileşenlerinden BDP içinde hala tartışılıyor.
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, HDP’nin, Öcalan’ın kafasındaki gibi, “bütün Kürtleri ve Türkiye’yi kucaklayacak bir Türkiye partisi” kimliğinden uzak olduğunu düşünüyor.
Tan, kongre öncesi BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, BDP’nin sol gruplarla birlikte oluşturduğu HDP’nin “kadük” bir proje ve Kürt illeri dışındaki yerlerde bu partinin adaylarını desteklemenin de yanlış bir tercih olduğunu söylemişti.
Tan ayrıca birçok milletvekilinin de toplantılarda bu yöndeki “endişelerini” dile getirdiklerini aktarmıştı.
OLAĞANÜSTÜ KONGREYE NEDEN GİDİLİYOR?
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2011 Genel Seçimleri’ne Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu olarak bağımsız adaylarla katılmıştı. Sonrasında blok dağıtılmayarak çalışmalarına “Halkların Demokratik Kongresi (HDK)” adıyla devam etmiş, geçtiğimiz yıl Ekim ayında da İçişleri Bakanlığı’na kuruluş başvurusu yaparak Halkların Demokratik Partisi adını almıştı.
HDP, Barış ve Demokrasi Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Emek Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ve LGBT bileşenlerinden bazılarının da aralarında olduğu çok sayıda parti ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla oluşturulmuş bir parti.
HDP, 1. Olağan Kongresi’ni 18 Ağustos 2013’te yapmış, Fatma Gök ve Yavuz Önen Eş Genel Başkanlığa seçilmişti.
HDP böylece Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlere katılabilmek için yasal zorunluluğu aşmış, Ekim 2013’te eş genel başkanlar ve parti kurullarını yeniden belirlemek için olağanüstü kongreye gitme kararı almıştı.
İstanbul Milletvekili ve HDP Genel Meclis üyesi Sebahat Tuncel, bu kararın alınmasını, “Seçime girme gibi bir irade ortaya çıktı. Hazırlıklarımızı bitiremedik ama yasal da bir zorunluluk vardı. Eylül ayında çalışmalarımızı tamamlamış olarak yapabilirdik fakat riske etmek istemedik. İki ay sonra eksikleri tamamlayarak güçlü bir şekilde çıkmak istiyoruz” diye açıklamıştı.