Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Vedat Türkali

yazar, senaryo yazarı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Vedat Türkali
Vedat Türkali
yazar, senaryo yazarı

1919 yılında Samsun'da doğdu. Asıl adı Abdülkadir Pirhasan'dır. Yüksek öğrenimini 1942'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü'nde tamamladı. Maltepe ve Kuleli Askeri Liseleri'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1951'de siyasi eylemlerde bulunmak suçundan tutuklandı. Askeri mahkeme tarafından dokuz yıl hapis cezasına çaptırıldı. Yedi yıl sonra şartlı olarak serbest bırakıldı. 

Rıfat Ilgaz'la birlikte Gar Yayınları'nı kurdu. 1960'ta Dolandırıcılar Şahı ile ilk senaryo denemesini yaptı. Otobüs Yolcuları, Üç Tekerlekli Bisiklet, Karanlıkta Uyuyanlar gibi önemli filmlerin senaryolarını yazdı. 1965'te senaryosunu yazdığı Sokakta Kan Vardı ile yönetmenliği de denedi. Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık senaryoların yazdı. Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölümle roman çalışmalarını sürdürdü. 29 Ağustos 2016 tarihinde vefat etti.

ESERLERİ:

Bir Gün tek Başına 
Mavi Karanlık 
Güven 1-2 
Tek Kişilik Ölüm




HABER

Vedat Türkali, eşini kaybetti
Hürriyet 31 Ekim 2013

Türk edebiyatına yazar, romancı ve senarist olarak ismini yazdıran Vedat Türkali'nin eşi Merih Pirhasan vefat etti. Telefonla ulaştığımız tiyatro sanatçısı Deniz Türkali, annesinin vefat ettiğini doğruladı.

Pirhasan, yaşlılığa bağlı komplikasyonlar nedeniyle yaşama veda etti.

1919 doğumlu olan Pirhasan, ses sanatçısı Zeynep Casalini'nin de anneannesiydi.



HABER

CHP, Kürt hareketinin yanında yer alacak
Habertürk 7 Aralık 2014

Yazar Vedat Türkali, Habertürk'teki söyleşisinde ilginç açıklamalarda bulundu. 

İşte Habertürk'te yer alan söyleşideki o bölümler:

Sırrı Süreyya kitabı Öcalan’a götürdü. Öcalan da teşekkür etmiş, sizi özlediğini söylemiş. Ne hissettiniz?

Sırrı dedi ki “Kitabı elimle vereceğim, dediklerini de gelip aynen anlatacağım”. Gelecek herhalde…

Kürt hareketini hep desteklediniz. Çözüm sürecinden umutlu musunuz?

Barıştan başka çaremiz yok. Evvelsi gün Remzi Kartal telefon etti. Çok iyi tanırım. Bir zamanlar Bağımsız Kürdistan hayali kurarlardı.

Onlara dedim ki “Çocuklar, gerçekçi olun. Bağımsızlığınıza karşı değilim ama bugünkü dünya şartlarında Kürtlerin ve Türklerin mutlaka dayanışma görevleri var”.

Türkiye Komünist Partisi 1925 Programında, “Biz büyük kitleler halinde yaşayan Kürtlere ve Lazlara, eğer isterlerse ayrı bir devlet kurma hakkını bahşederiz” diyor. Diyor ama bunu 1925’te diyor.

Peki, sizce Kürtler ayrı bir devlet kurmalı mı?

En güzeli Türklerin, Kürtlerin ve Türkiye içindeki tüm halkların birlik içinde olması. Bunda büyük fayda var. Türkiye’de yüzlerce çeşit çiçek var. Ermeniler, Rumlar, Gürcüler, Arnavutlar, Yahudiler, Çingeneler… Hepsi bu toprağın insanları. Öcalan da aynı şeyi söylüyor, onu bu yüzden tutuyorum. “Hep beraberiz, birbirimizi destekleyeceğiz” diyor.

Ama tam aksine Öcalan’ın bölücü olduğu söyleniyor…

Öcalan’ı batırmak için söylemedikleri adi yalan laf kalmadı. Bak kızım, bu Kemalistler çok adice bir oyun oynadılar. 

Kürtlerin ilk yanılgısı Diyarbakır’daki Kürt Said isyanıydı. Kürt Said, Mustafa Kemal’in hilafeti kaldırmasını isyan sebebi saydı. Siz “Ulü’l emre itaat etmediğiniz için başkaldırıyoruz” dedi. 

Halbu ki “Biz Kürdüz, haklarımız çiğnendi” demeleri gerekirdi. Diyemediler. Kendileri de farkında değillerdi belki de… Yanlış orada başladı.

Bu olaydan sonra Kemalistler kurnazlık yapıp, Kürt meselesinden söz edenleri irtica ile suçladılar.

Hayır ulan, irtica değil Kürtler ayaklandı! (Elini masaya vuruyor…) Kürt ayaklanması Öcalan gibi bir adamın öncülüğüne geçince birlik beraberlik mümkün oldu.

Peki, Öcalan’ın ya da Kürt hareketinin hiç hatası yok mu?

Benim ciddi eleştiri yapabilmem için yönetici kadroyu tanımam, onlarla yaşamam, öyle değerlendirmem lazım.

Kobane’de Amerika’nın Kürtlere yardım etmesini nasıl karşıladınız?

Zaten bütün dava Amerika’nın Ortadoğu’da petrol meselelerinden kaynaklanıyor. IŞİD’in de ayrı bir petrol politikası var. Bunları düşünmeden, ince ince hesap etmeden hareket etmek doğru değil.

“CHP ÖZÜR DİLESE DE İŞE YARAMAZ”

Dersim Katliamı da tekrar gündeme geldi. CHP özür dilemeli mi sizce?

Dilese ne olur dilemese ne olur? Dilese de işe yaramaz… Kızmanın bir faydası var mı? CHP’nin içerisinde kendini sol zanneden, tatmin olanlar var. Umuyorum onlar ileride doğru yoldan gidecek, Kürt hareketinin yanında yer alacaklar.

Kendinizi hâlâ komünist olarak tanımlıyor musunuz?

Tabii ki Komünistim. Komünistim, Marksistim, Leninistim ama Stalinist değilim!



HABER

Sol seçkinlerden Cumhurbaşkanı’na karşı bildiri
26 Mayıs 2015

Aralarında çok sayıda aydının bulunduğu 200 kişi “Acil Uyarı” metini yayınlayarak hükümete Cumhurbaşkanı’nın toplumsal barışı ve hukuku hiçe sayan müdahalelerine teslim olmayarak, acilen huzurlu ve güvenli bir seçim ortamı sağlama çağrısı yaptı.

Aralarında Prof. Dr.Ali Nesin, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof. Dr. Taner Timur, Julide Kural, Kadir İnanır, Tilbe Saran, İbrahim Betil, Vedat Türkali, İsmail Beşikçi, Zülfü Livaneli, Turgut Kazan, Çiğdem Aydın, Arzu Çerkez oğlu, Aziz Çelik, Cevat Öneş gibi farklı alanlardan isimlerin yer aldığı 200 kişi “Acil Uyarı” metni yayınladı.

Aydınlar yayınladıkları metinle hükümete, Cumhurbaşkanı’nın toplumsal barışı ve hukuku hiçe sayan müdahalelerine teslim olmayarak, acilen huzurlu ve güvenli bir seçim ortamı sağlama çağrısı yaptı.

Açıklamada şu ifadeler eyer verildi:

“Ülkemiz bir süreden beri temel hukuk sınırlarını çiğneyen olağandışı bir rejimle idare edilmektedir. Hukuk sistemine “paralel yapı” ile mücadele gerekçesiyle yapılan müdahalelerle yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmış, iktidarın denetlenmesi imkânsızlaştırılmış, hukuk kurallarını hiçe sayan Saray’ın yönlendirdiği yeni bir vesayet rejimi oluşturulmuştur.

“Yüzde on barajı ve diğer antidemokratik mevzuatla adil ve özgür bir seçimin engellenmiş olması yetmezmiş gibi, Cumhurbaşkanının Anayasaya rağmen inatla seçim faaliyeti yürütmesi durumu daha da sorunlu hale getirmektedir. Ne yapıp edip seçimden başkanlık sistemi çıkartma kararlılığı ile insanların kutsalları siyasete malzeme yapılmakta, toplumu zıtlaştırıcı dil yaygınlaştırılmaktadır.

“Irak ve Suriye’deki mezhep savaşlarında yüzbinlerce insanın katledildiği, inançsal düşmanlık ve katliamların yaygınlaştığı bir coğrafyada siyasetçilerin, Cumhurbaşkanı tarafından “Zerdüştlük”, “Alevilik”, “Yezidilik” imalarıyla ötekileştirilmesi ve hedef gösterilmesi, durumu daha da vahim hale getirmektedir.

“Bu ortamda HDP’nin barajı geçmemesi için yürütülen kampanya ile eşzamanlı olarak peşpeşe fiziki saldırılara uğraması ve son olarak öldürme amacıyla yollanan bombalar endişelerimizi daha da arttırmaktadır.

“Ortadoğu’nun kan gölüne döndüğü, Türkiye’nin adil bir seçime her zamankinden daha çok muhtaç olduğu bugün, Hükümeti, Cumhurbaşkanı’nın toplumsal barışı ve hukuku hiçe sayan müdahalelerine teslim olmayarak, acilen huzurlu ve güvenli bir seçim ortamı sağlamaya çağırıyoruz.”

İmzacılar

Prof. Dr. A. Özdemir Aktan, Dr. Abdullah Önen, Dr. Adem Avcıkıran, Ahmet Asena, Prof.Dr. Ahmet İnsel, Dr.Ahmet Tellioğlu, Prof. Dr. Ahmet Tonak, Ahmet Telli, Dr. Ahmet Baydilek, Akın Atalay, Akın Birdal, Dr.Ali Ağzıtemiz, Ali Akay, Dr. Ali Çerkezoğlu, Dr. Ali İhsan Gündoğdu, Dr. Ali Küçük, Prof. Dr. Ali Nesin, Dr. Ali Özyurt, Dr. Arzu Çerkezoğlu, Av. Hülya Gülbahar, Aydın Çubukçu, Aydın Engin, Prof.Dr. Ayla Zırh Gürsoy, Prof.Dr. Ayşe Buğra, Prof.Dr. Ayşe Erzan, Ayşe Günaysu, Ayşe Hür, Ayşegül Devecioğlu, Doç. Dr. Ayşen Candaş, Dr. Azat Günderci, Doç. Dr. Aziz Çelik, Dr. Bahadır Çeviker, Av. Bahri Belen, Prof. Dr. Baskın Oran, Dr. Bayazıt İlhan, Dr. Behiye Mungan, Beral Madra, Prof. Dr. Berna Kılınç, Binnaz Başaran, Dr. Bülent Nazım Yılmaz, Burhan Sönmez, Prof. Dr. Bülent Gözkan, Dr. Bülent Yılmaz, Cafer Solgun, Celal Başlangıç, Dr. Celal Canpolat, Dt. Celal Yıldırım, Celalettin Can, Dr. Cem Şahan, Cengiz Aktar, Cevat Öneş, Cezmi Ersöz, Dr. Civan Gökalp, Çağlar Deniz , Çiğdem Aydın, Defne Asal, Dr. Deniz Dülgeroğlu, Doç.Dr. Deniz Yükseker , Dr. Derya Etem, Dr. Emel Atik, Ender İmrek, Yrd. Doç. Erdem Yörük, Erdoğan Aydın, Dr. Erdoğan Mazmanoğlu, Dr. Eriş Özkan, Yrd. Doç. Esra Mungan, Eşber Yağmurdereli, Fahri Aral, Dr. Fatih Sürenkök, Prof.Dr. Fatma Gök, Fehim Işık, Fehim Taştekin, Doç.Dr.Ferdan Ergut, Prof.Dr. Ferhat Kentel, Ferhat Tunç, Feryal Saygılıgil, Fethiye Çetin, Doç.Dr. Fikret Başkaya, Füsun Ertuğ, Gaye Boralıoğlu, Gaye Yılmaz, Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Gülseren Onanç, Gün Zileli, Yrd. Doç. Güven Gürkan Öztan, Hakan Altınay, Hakan Tahmaz, Halime Güner, Hülya Gülbahar, Dr. Hüseyin A. Şahin, Hüseyin Demirdizen, Dr. Hüseyin Demirdizen, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, İbrahim Betil, Dr.İbrahim Hakkı Şeyhoğlu, Dr.İlhan Özgüneş, Prof.Dr. İrfan Açıkgöz, Dr.İsmail Bulca, İsmail Beşikçi, Jaklin Çelik, Prof. Dr. Jale Parla, Jülide Kural, Kadir İnanır, Dr. Kamiran Yıldırım, Dr. Kemal Özay, Dr. Kenan Şeker, Doç. Dr. Koray Çalışkan, Prof. Dr. Kuyaş Buğra, Mahir Mete Günşıray, Mehmet Ufuk Peker, Dr. Mehmet Uhri, Mehmet Ural, Dr. Mehmet Zencir, Melek Taylan, Meltem Aslan, Menderes Samancılar, Prof.Dr. Meryem Koray, Dr. Muharrem Baytemur, Murat Çelikkan, Yrd. Doç. Murat Paker, Müge Sökmen, Dr. Mürşit Enis Akyüz, Nazım Alpman, Dr. Nazmi Algan, Necmiye Alpay, Neşe Erdilek, Dr. Nezaket Kaya, Dr. Nihat Şahbaz, Dr. Nilüfer Aykaç, Nimet Tanrıkulu, Prof.Dr. Nuray Sancar, Doç.Dr. Nuray Mert, Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, Orhan Alkaya, Orhan Esen, Dr. Osman Elbek, Osman Kavala, Oya Baydar, Oya Özarslan, Doç. Dr. Ozan Erözden, Prof. Dr. Öget Öktem, Önder Çakır, Dr. Özcan Baripoğlu, Dr. Özden Şener, Dr. Özen Aşut, Özgür Müftüoğlu, Dr. Özkan Özdemir, Pakrat Estukyan, Pelin Batu, Pınar İlkkaracan, Ragıp Duran, Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof. Dr. Rezzan Tuncay, Dr. Salih Karaboğa, Dr. Samet Mengüç, Prof. Dr. Selçuk Erez, Prof. Dr. Selim Badur, Semih Sökmen, Dr. Semih Tatlıcan, Dr. Serdar Koç, Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu, Sevil Demirci, Dr. Sevinç Özgen, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Seyfi Öngider, Prof. Dr. Sibel Irzık, Dr. Sinan Uygun, Suavi, Prof. Dr. Şahika Yüksel, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Şebnem İşigüzel, Dr. Şehmus Gökalp, Dr. Şule Akköse, Dr. Şükrü Güner, Dr. Taha Karaman, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Dr. Taner Özbenli, Prof. Dr. Taner Timur, Tatyos Bebek, Tilbe Saran, Av. Turgut Kazan,Dr.Turgut Atasoy, Ufuk Uras, Dr. Ulaş Yılmaz, Dr. Ümit Şen, Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Dr. Vedat Bulut, Vedat Türkali