Van Gogh Hollandalı ressam Vincent Willem van Gogh 30 Mart 1853 tarihinde doğdu. Çeşitli işlerde çalıştı, başarısız oldu. Son işi papazlıktı. Papazlıktan, aşırı inançlı çalıştığı için kovuldu. Bunun üzerine sadece resim yapmaya karar verdi. Kardeşi Theo’nun ekonomik desteği ile yaşadı. Kendini kardeşine kanıtlamak için sürekli resim yaptı. Akademik resme inanmadı. Ressam gördüğünü bire bir çizmemeli, ona kendinden yorum katmalı görüşünü savundu. Dönemin ressamları tarafından küçümsendi. Kişiliği insanlarla iletişim kurmasını engelledi. Yalnız bir hayat yaşadı. Akıl hastanesinde yattı. Bu dönemde bile durmadan resim yaptı.
29 Temmuz 1890 tarihinde öldü.
Resimlerinin özellikleri
Yaşamı süresince hiçbir yapıtını satamadı. Tanınması, ölümünden 11 yıl sonra, 1901'de resimlerinden 71'inin Paris'te sergilenmesiyle başladı.
Bugün Avrupa sanat geçmişinin en önemli ressamlarından sayılan Van Gogh'un, dışavurumculuk, fauvism ile soyutlama'nın erken dönemleri üzerinde büyük etkisi oldu. Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi, onun ve çağdaşlarının yapıtlarını barındırır. Yine Hollanda'daki Otterlo müzesinde de çok sayıda Van Gogh yapıtı vardır.
Van Gogh'un bazı resimleri yeryüzünün en pahalı resimleri arasında yer aldı. 1987'de "Irisler (Süsenler)" adlı tablosu 53,9 milyon ABD dolarına, 1990'da "Doktor Gachet'in Portresi" adlı tablosu o zamana dek görülmemiş bir fiyata, 82,5 milyon ABD dolarına satıldı.
HAKKINDA YAZILANLAR
1.Van Gogh Art Book Kollektif Dost Kitabevi Yayınları Bir dahinin hayatı ve yapıtları (Ön Kapak)
Deha ile deliliğin ayırdığı ince çizgide, mutsuzluk, yalnızlık ve yoksulluk içinde yaşayan Van Gogh, umutlarını, düş kırıklıklarını ve yoğun acılarını, çarpıcı renkler ve keskin fırça darbeleriyle, neredeyse nabız atışlarının duyulabildiği manzaralara, kendi portrelerine ve natürmortlara dönüştürdü. Özellikle hayatının son yıllarında yaptığı resimlerle modern nesmi ve Ekspresyonistleri büyük ölçüde etkilemiş ve sanat tarihine damgasını vurmuştur.