Üçüncü Murat Osmanlı Padişahı Osmanlı Padişahlarının Onikincisi İslam Halifelerinin Yetmişyedincisi Saltanat Süresi: 1574-1595 Babası: İkinci Selim Han Annesi: Nur Banu Sultan Doğumu: 4 Temmuz 1546 Vefatı: 16 Ocak 1595
1546 yılında Manisa'nın Bozdağ yaylağında doğdu. Manisa'da değerli hocalar huzurunda eğitim gördü.
1558 yılında dedesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından Alaşehir sancak beyliğine tayin edildi.
Babası II. Selim Han'ın tahta geçmesinden sonra Manisa sancak beyliğine getirildi. Bu görevi sırasında değerli danışmanlardan askeri ve idari bilgileri öğrendi.
Babasının vefatı üzerine Manisa'dan İstanbul'a gelerek 22 Aralık 1574'te Osmanlı tahtına çıktı.
1575'te Venedik, 1576'da İran ve 1577'de Avusturya ile eski sulh antlaşmalarını yeniledi.
1578 yılında Osmanlı topraklarındaki yıkıcı ve bölücü faaliyetleri dolayısıyla İran'a sefer açtı. Bu sefer sırasında bilhassa Özdemiroğlu Osman Paşa İran kuvvetlerini üst üste mağlubiyete uğrattı.
Azerbaycan, Tiflis, Nihavend ve Hemadan bölgeleri Osmanlı hakimiyetine katıldı.
Bu sırada Portekizliler Osmanlı himayesi altında bulunan Fas'a büyük kuvvetlerle saldırdı. Portekiz ordusunu karşılamak görevi Divan-ı Hümayun tarafından Ramazan Paşa'ya verildi. Ramazan Paşa Vadi's-Seyl ovasında Portekiz ordusunu büyük bir bozguna uğrattı.
Portekizlilerin ölüleri arasında kralları, büyük asilzadeleri ve devlet adamları da vardı. Kurtulabilenler donanma ile kaçmaya çalışırken bunlara da Sinan Reis ağır kayıplar verdirdi.
Bu zafer ile Fas, Osmanlı Devleti'ne daha kuvvetli bir şekilde bağlandı.
11 Mayıs 1583'te üç gün üç gece devam eden ve gece de ateşler yakılarak devam edilmesi dolayısıyla meşaleler savaşı denilen çarpışmada Özdemiroğlu Osman Paşa İran kuvvetlerini perişan etti. Bu zaferin ardından Revan fethedildi.
İran'la 1590 yılında İstanbul'da sulh antlaşması imzalandı. Buna göre İran bütün Osmanlı fütuhatını tanıdı ve ülkede İslam büyüklerine dil uzatmamayı taahhüt etti.
1592 yılında Bosna ve Macaristan hududunda vuku bulan olaylar Osmanlı Devleti ile Avusturya arasındaki antlaşmayı bozdu. Neticede Avusturya ile on üç sene devam edecek olan savaş başladı.
Serdar-ı ekrem Sinan Paşa 13 Eylül 1594'te Yanıkkalesi önünde Avusturya kuvvetlerini bozdu ve kaleyi zaptetti. Ancak Avusturya meselesi kesin olarak halledilmedi.
16 Ocak 1595 tarihinde vefat etti. Ayasofya Camii yanında babası II. Selim Han'ın türbesine defnedildi.
Sultan III. Murat Han Arapça ve Farsça'yı çok iyi bildiği gibi, İslamî ilimlerin tamamına vakıf olup, bazı ilimlerde mütehassıs idi. Tedbirli hareket eder, ifrattan (aşırıya kaçmaktan) ve küçük bir haksızlık yapmaktan çok sakınırdı.
Kültür ve imar etkinlikleri
Murat Han devrinde Osmanlı Devleti en geniş sınırlarına erişti. Ülkede pek çok bayındırlık eseri ile ilim, kültür ve sanat merkezleri inşa ettirdi. Kabe-i Şerif duvarlarını mermerden yaptırdı. Harem-i Şerif'in su yollarını temizletti. Medine'de bir medrese, mektep ve zaviye, Manisa'da bir cami, medrese, imaret ve tabhaneden meydana gelen Muradiye külliyesi en önemli eserleri arasındadır.
III. Murat'ın şiiri
Şair bir sultan olup Muradî mahlasıyla şiirler yazmıştır.
uyan uykusu çok gözlerim uyan
uyan ey gözlerim gafletten uyan uyan uykusu çok gözlerim uyan azrailin kastı canadır inan uyan ey gözlerim gafletten uyan uyan uykusu çok gözlerim uyan
seherde uyanırlar cümle kuşlar dill-u dillerince tesbihe başlar tevhid eyler dağlar, aşlar, ağaçlar uyan ey gözlerim gafletten uyan uyan uykusu çok gözlerim uyan
semavatın kapıların açarlar alemlere rahmet suyu saçarlar seherde kalkana hulle biçerler uyan ey gözlerim gafletten uyan uyan uykusu çok gözlerim uyan
bu dünya fanidir, sakın aldanma mağrur olup tac-u aha dayanma yedi iklim benim deyu güvenme uyan ey gözlerim gafletten uyan uyan uykusu çok gözlerim uyan
benim murad kulun, suçumu affet suçum bağışlayıp günahım ref et rasulun sancağı dibinde haşret uyan ey gözlerim gafletten uyan uyan uykusu çok gözlerim uyan