İstanbul Cibali’de doğdu. Çocukluğu Cibali ve Bakırköy’de geçti. Beyoğlu’nda bulunan Zaypon Kız Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu.
1970’ten başlayarak İstanbul’da tiyatro kostümcüsü ve moda tasarımcısı olarak çalıştı. 1967’den bu yana İstanbul ve Anadolu’daki geleneksel el sanatları ile özellikle sanayi öncesi kadın emeğini araştırmaktadır. Bu çerçeve doğrultusunda Osmanlı dönemi pamuklu ve ipekli dokuma, makrama, çevre, yazma ve yemek tarihi kültürü üstüne kitapları, makaleleri, sempozyum tebliğleri ve üniversite seminerleri var.
1980 sonrası çalışmalarını Atina’da sürdürdü. İstanbul yazmaları ve Bursa ipekli kumaşları üzerine müze ve kültür evlerinde sergiler hazırladı.
1993’te kurucu ve yöneticisi olduğu Bosforis Arşivi bünyesinde sözlü tarih çalışmaları sürdürdü.
İnternette Homefood sitesinde yemek kültürüyle ilgili makaleleri yayımlanmakt.
Tarih Vakfı’nın yayımladığı İstanbul Ansiklopedisi'ne İstanbul Rumlarıyla ilgili maddeler yazdı.
1990 yılında edebiyatçı Dido Sotiriu’nun yaşamıyla ilgili Alman Televizyonu’nda yapılan dokümanter film çalışmasına, 2003’te mübadele üstüne TV Arte’nin yaptığı dokümanter film çalışmasına katıldı.
2010’da Adalar Müzesi’nin çalışmalarına ve Santral İstanbul’da düzenlenen İstanbul sergisi için yapılan çalışmalara arşivinden görsel malzeme ve dökümanter filmle katıldı.
Yunan devlet ve özel televizyon kanalları için yapılan Benden Selam Söyle Anadolu’ya, İzmir Büyücüleri ve Niovi’nin Çocukları dizilerinde ve Bir Tutam Baharat ve Gelinler filmlerinde danışman olarak çalıştı.
Kapadokya'da yaşayan Karamanlı Rumların mutfak kültürünü araştırdı.
ESERLERİ:
1.İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri 2.Kapadokya Lezzeti: Kapadokyalı Rumların Yemek Kültürü. 3.İstanbul Lezzeti 4.İstanbullu Rumlar 5.Paris'ten Pera'ya Sinema ve Rum Sinemacılar
ESER-AYRINTI
PARİS’TEN PERA’YA SİNEMA VE RUM SİNEMACILAR Hazırlayan: Yorgo Bozis / Sula Bozis ISBN: 978-975-08-2694-8 Sayfa Sayısı: 230 Ölçü: 16.5 x 24 cm YKY Mart 2014
“Sinemanın İstanbul’daki birinci dönemi 1896’da başlar ve 1922’de sona erer. Bu dönemde, seyyar sinemacılar, yeniliğe açık tiyatro işletmecileri ve yöneticileri olumsuz koşullara karşın (elektrik şebekesinin yokluğu, sansür vs) sinemanın tanınmasına ve sevilmesine ön ayak oldular. Meşrutiyet’in ilanından sonra (1908) seyyar gösteriler yerini Pera’daki sinema salonlarına bıraktı. Bu salonların yöneticileri mesleğini seven, yenilikçi ve başarılı kişilerdi. (...)
Rumlar, 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Pera’daki sinemaların izleyici kitlesini oluşturdu. Ayrıca yabancı film ithalatı ve temsilciliği ile sinema (gösterim) makineleri ithalatı ve sinema yöneticiliği gibi birçok alanda çok başarılı çalışmalar ortaya koydular.” (Yorgo Bozis, “Giriş” yazısından)
Sinemanın Pera'ya gelmesiyle başlayan serüveninde emeği geçen Rumlar, seyyar sinemacılar, tiyatro işletmecileri ve sinemanın gündelik hayattaki varlığına dair pek çok konu hakkında bilgi eksikliğimizi gideren Paris’ten Pera’ya Sinema ve Rum Sinemacılar İstanbul'a ve sinemaya duyulan sevgiyi, bilgi ve metodoloji ile birleştirerek 15 yıllık sabırlı ve titiz bir araştırma sonucu elde edilen yeni belgeler sayesinde, Türk, Balkan ve Yunan sinema bibliyografyasına değerli bir katkıda bulunuyor.
Paris’ten Pera’ya Sinema ve Rum Sinemacılar, döneme ait zengin görsel malzeme ve belgelerle, unutulan ortak sosyal ve kültürel mirası açığa çıkaran panoramik bir belgesel kitap.