Şakir Selimov yazar, şair Kırım Tatar Yazarlar Birliği Eski Başkanı eski milletvekili
10 Nisan 1942 tarihinde Kırım'ın Akşeyh Bölgesi'nin Büyük Ass köyünde doğdu. Kırım Tatarlarının vatanlarından sürülmesi üzerine çocukluğunu önce Özbekistan'nın Cambay kasabasında, daha sonra Taşkent'te sürdürdü. 1958 yılında orta okulu bitirdi. Semerkant Muallim Mektebi'nde okudu. İki sene öğretmenlik yasağının ardından, askerliğini Sibirya'da yaptı. 1965 yılında Semarkant Üniversitesi Filoloji Fakültesi Rus Dili Bölümü'ne girdi, 1971 yılında mezun oldu. İlk şiirleri 1963'te Lenin Bayrağı gazetesinde basıldı.
Ödülleri
İlk uluslararası ödülünü 1996'da Ankara'da şiir yarışmasında birinci olarak aldı. Yine aynı sene Arif Nihat Asya şiir mükafatını aldı. 1997'de Adam Mitskeviç'in "Kırım Sonatları" adlı eserini Kırım Tatar diline tercüme ettiği için “Polkul” Vakfı'nın Polonya mukafatını kazandı. 1997'de Taras Sevçenko adına Ukrayna Devlet mukafatı aldı. Şaire 1998'de Kırım Tatar Tiyatrosu yüksek devlet mükafatı verildi.
Kırım Tatar Milli Meclisi'ne seçilerek, milletvekilliği yaptı. 1972'ten 2007'e Kadar Yıldız mecmuası'nın başyazarı olarak çalıştı. Mühim sağlık problemleri nedeniyle 2008'de Kırım Tatar Yazarlar Birliği başkanlığı vazifesinden ayrıldı. 18 Kasım 2008 tarihinde vefat etti.
ESERLERİ:
1972 yılında 'Akbardak' adıyla ilk şiir kitabını yayınladı. İlk kitabını, “Duygularım”, “Sevgi Alevi”, “Uyanuv”, “Yellerni Dinle” ve Kırım'da “Tüşünce” adlı şiir kitapları izledi.
HAKKINDA YAZILANLAR
Kırım Türk Edebiyatı Ve Şakir Selimov
Son dönem Kırım şairleri içinde en önemli yerlerden birini işgal eden Şakir Selimov (1942), halkından hiçbir dönemde kopmamış, onun bütün problemlerini, meselelerini yüreğinin derinliklerin de hissetmiş, bu özelliğiyle de milletine tercüman olmuştur. Şair 1987 yılında yazdığı "Bar Küçnen" adlı manzumesi ile sürgünde yaşayan bu milleti bağışladıklarını ilan ettikleri halde çıkan gazete ve dergilerde tek bir harfin bile hesabını soran zihniyete baş kaldırmış ve bu isyanı başarılı olmuştur. Şakir Selim'in ilk eseri "Akbardak" (1974) adlı şiir kitabıdır. Şair bu eserde yer alan şiirlerinde, ideallerine sadık kalarak, bunlar için sonuna kadar mücadele edenlerin hiçbir zaman unutulmayacaklarını işlemektedir.
"Duygularım" (1979), "Sevgi Alevi" (1981), "Uyanuv" (1986), "Tüşünce" (1997) isimli şiir kitapları da, şairin lirik şiirinin temsilcilerinden olduğu göstermektedir.
Kutlu Doğum Haftası'nda birincilik aldı
Şakir Selim 1996 yılında "Kutlu Doğum Haftası" münasebetiyle bütün Türk devlet ve toplulukları şairleri arasında Ankara'da düzenlenen şiir yarışmasında birincilik, gene aynı yıl Türkiye'de Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Türk Dünyası Uluslar arası Şiir Festivali'nde "Arif Nihat Asya" şiir ödülünü almıştır.
Kırım Türkleri Edebiyatı Yrd.Doç.Dr. Zühal Yüksel
HABER
Şakir Selim ve Yunus Kandım şiirleriyle Ankara'da anıldı 19 Aralık 2014
ANKARA (QHA) - Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi’nin en beğenilen organizasyonlarından “Kırım Tatar Şiir ve Edebiyat Akşamları”nın biri daha 19 Aralık 2014 Cuma günü akşamı saat 19.00’da Hamamönü Kabakçı Konağı’nda gerçekleştirildi.
Kalabalık bir dinleyici topluluğunun katıldığı programda Şakir Selim ve Yunus Kandım’ın şiirlerine yer verildi.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi Gençlik Komisyonu tarafından düzenlenen şiir akşamı programın sunuculuğunu da yapan Mavile Muhtarova’nın okuduğu Şakir Selim’in “Türkiye’de yaşağan yurttaşlarıma” şiiri ile başladı. Daha sonra Şakir Selim’in hayatı ve edebî kişiliğinden bahsedilirken şaire ait “Vatan nedir?” şiirini Samet Cengiz, “Oquyucıma” şiirini Şamil Ersöz, “İnsanğa” şiirini Şemsiye Abdureşitova ve “Yaralanğan türküler” şiirini Ediye Qataman seslendirdi. Bu arada Feride Bulatova’nın eşliksiz olarak söylediği “Güzel Kırım” yırı büyük alkış aldı.
Şiir akşamının ikinci bölümünde önce Yunus Kandım’ın ölüm yıldönümünde ATR Televizyonu tarafından hazırlanan bir videoya yer verildi.
Daha sonra şaire ait “Qayda olsan ol amma” şiirini Görkem Akbulut, “Kene satqın dediler şiirini” Alperen Alkan, “Yoldasın halqım” şiirini Kadriye Güney, “Endi endi anladım” şiirini Kubilay Atik, “Salğırım” ve “Ana til” şiirlerini şairin kızı Hatice Kandım seslendirdi. Yunus Kandım’ın oğlu Timur’a hitaben yazmış olduğu şiir kendi sesinden dinlenirken ise konuklar duygulu anlar yaşadılar.
Program Edip Bahçesaraylı’nın şair Yunus Kandım’a ithaf ettiği “Yañğız yıldız” isimli beste ile sona erdi.