Öğrencilik yıllarında Üsküdar’da kitabevi açtı. Reklam ajansı ve yayınevi kurdu. Kitap yayını ve dağıtımıyla uğraştı. Reprodüksiyon ve masaüstü yayıncılık firmalarından biri olan Repar'ın sahibi.
1999 yılında kitapyurdu.com internet sitesini kurdu. kitapyurdu.com Türkiye'nin en büyük güncel veri tabanına sahip kitap satış sitesi. 6 milyona yakın üyesi var, bunlardan 4 milyonu aktif üye.
HABER
Kitapyurdu.com artık Avrupa'da Melih Bayram Dede Yeni Şafak 13 Mayıs 2010
Kuruluşundan beri misyonunu hiç değiştirmeden 'kitap' alanında yoğunlaşan ve her yıl, bir önceki yıla nazaran iki katı artışla büyüyen Kitapyurdu.com, artık Avrupa'da...
Günlük, haftalık ve 40 günlük kampanyalarla sürekli gündemde olan Kitapyurdu; 160 bin Türkçe kitap ile Avrupa'nın en geniş kütüphanesi olma özelliğini koruyor ve Almanya'ya 24 saatte, Tüm Avrupa'ya ise 3 günde kitap ulaştırıyor.
Kuruluşundan beri misyonunu hiç değiştirmeden 'kitap' alanında yoğunlaşan ve her yıl, bir önceki yıla nazaran iki katı artışla büyüyen Kitapyurdu.com, artık Avrupa'da...
'Kitapyurdu' halen devam eden Türkiye merkezli yürüttüğü okurla kitabı buluşturma hizmetinin alanını genişleterek, Almanya merkezli 'Kitapyurdu GmbH' ile tüm Avrupa Birliği içerisinde yaşayan 'Kitap Dostları'nın raflarını birer kütüphane yapmayı hedefliyor. Türkiye'nin ve Avrupa'nın en geniş kütüphanesi ile; ismini ya da yazarını bilemediğiniz kitaplara, Türkiye'deki fiyatlarla ve çok kısa sürede ulaşabilecekler.
Kişi merkezli kampanyalara ağırlık veren Kitapyurdu; kitap kurtları için adeta buluşma merkezi konumunda. Her gün hizmetlerine yenilikler ekleyerek diğer sitelerden sıyrılan Kitapyurdu'nun kurucusu Sadi Kizir sitenin sadece kitap satışı yapılan bir yer olmadığını belirterek, kültür hayatımız ile ilgili konularda herkese açık bir bilgi merkezi ve buluşma noktası olduğunu söyledi.
Ayrıca ziyaretçi sayısının hergün artarak devam ettiğini belirten Kizir; "Özellikle Avrupa'da aşırı bir talep ile karşılaşıyorduk. Üyelerimizden gelen bu talebi geri çeviremezdik. Türkiye'den bavulla kitap taşımaya son, diyoruz. Avrupa'nın hangi ülkesinde olursanız olun veya hangi şehrinde olursanız olun; istediğiniz kitaba Türkiye'deki 'Kitap Dostları'nın ödediği bedelle sahip olacaksınız." dedi.
Kitapla Buluşmanın En Kolay Yolu' sloganıyla yola çıkan Kitapyurdu; 10 yılı aşkın süredir istenilen her kitabı okuyucuya sorunsuz ulaştırmanın yanısıra 81 ülkeye 800 Bin üzerinde paket ve yaklaşık 5 Milyon kitap gönderisi gerçekleştirdi. Özellikle kitap ve kültür alanlarındaki hizmetiyle birinci sırada bulunan Kitapyurdu, yüksek indirimleriyle kitap dostlarının gözdesi olmayı başarıyor.
Kitabı 'Kitap Dostları'yla buluşturan 'Kitapyurdu'; artık tüm Avrupa'daki kitap dostlarına da, ekonomik, hızlı ve güvenilir hizmet veriyor. Almanya'da yeni yapılanan 'www.kitapyurdu.eu' ile; ihtiyacınız olmayan kitapları sadece 'ucuz' oldukları için eve doldurmanıza da son verecek.
Ayrıca Kitapyurdu.eu'daki 150 binin üzerindeki kayıtlı kitaplar içinden dilediğinizi seçebileceğiniz gibi; İstanbul'da, Trabzon'da, Ankara'da, Sivas'ta, Gaziantep'te ya da Zonguldak'taki 'Türk Lirası' fiyatlarıyla sunuyor. Çünkü sadece ihtiyacımız olan kitabı, piyasa fiyatına elde etmek istiyorsanız, hemen bilgisayar başına...
http://www.kitapyurdu.eu
SÖYLEŞİ
Kitapyurdu sahibi Sadi Kizir: Başlangıçta bizi hiç ciddiye almadılar Şamil Özkaya Haber Üsküdar 17.06.2019
Oluşum fikri Üsküdar’da doğan, internet kitapçılığının bir numarası olan Kitapyurdu sitesinin sahibi Sadi Kizir ile bir röportaj gerçekleştirdik. Doğma ve büyüme Üsküdar’lı olan Sadi Kizir'in kurduğu Kitapyurdu sitesinin merkezi de Üsküdar'da.
Kitapyurdu’nun kuruluş fikri nasıl oluştu?
Ben öğrenciyken Üsküdar’da kitabevimiz vardı. Pek ticari faaliyet sayılmazdı, ama yine alıp satıyorduk. Daha sonra bir reklam ajansı açtım. Kitaptan uzak kalmadık, yine bir yayınevi kurduk. Yayıncılık yapıyorduk, reklam ajansının bir yan faaliyeti olarak, yani biraz hobi amaçlı. O yıllarda yani 98-99'larda bütün dünyada dot-com çılgınlığı vardı.Herkes bundan bahsediyordu. İşte dot-com şöyle büyüyecek, bütün piyasa buna geçmek zorunda kalacak, geçmeyenler işlerini sürdüremeyecek falan. Dedik ki biz de batmayalım, biz de geçelim bir an evvel. Ne yapalım, ne yapabiliriz dedik, biz kitapçılığı biliyoruz zaten, Cağaloğlu’ndaydı reklam ajansımız. Yayıncılar da oradaydı. Bir kısmıyla alışverişimiz vardı zaten. Dedik ki, Amazon örneği var önümüzde, Amazon’a benzer bir şey yapalım dedik, başladık. Bilgisayar konusunda da mahirdik. Bilgisayar alım satımı da yapıyorduk, bir yazılım şirketi tecrübemiz de vardı. Limit bilgisayar diye bir yazılım şirketi kurmuştuk. Fakat sonra kapandı o şirket ve ortaklarından bir tanesi devam ettiriyor ama ben de dahil herkes ayrıldı. Bir ortak devam ettiriyor. Yazılımı da biliyorduk, kitapçılığı da biliyorduk, geriye bir tek siteyi kurmak kalmıştı.
Kitapyurdu’nun misyonu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kitapyurdu bir ticari şirket, bütün ticari şirketler gibi amacı kâr etmek ve büyümek. Ama bunun haricinde tabii ki bir stratejisi, bir çizgisi var. Kitap konusunda başvurulan ve aranan en önde kaynak olabilmek, bunun için çeşitli ortamları oluşturmak. Meselâ ilk kurulduğumuzdan beri Kitapyurdu’nda yorum bölümü vardır. 20 yıldır yorumlar var bizim sitede. O zamandan beri böyle bir şey topluyoruz. Kitap ve kültür hayatı konusunda bir portal gibi olma maksadıyla yola çıktık.
Lokasyon olarak Üsküdar’ın merkeziniz olmasının avantajları neler?
Yani öncelikle şunu söyleyeyim, lokasyon olarak çok merkezi bir konumdayız. Avrupa yakasına da yakınız zaten bu bizim açımızdan çok rahat bir konum. Üsküdar insanı 7'den 77'ye kitaba meraklı insanlardan oluşuyor, özellikle üniversite öğrencilerinde bunu gözlemliyorum, sizin Üsküdar Üniversitesi'nden gelen öğrencilerle, bu röportajı yaptığımız Nadide Kafe'de kültürel sohbetler düzenleme imkânı da buluyoruz.
Sitenizin ne kadar kullanıcısı var? Bu kullanıcılar kaç yaş aralığında?
Çeşitli zamanlarda böyle analizler yapıyoruz .Son zamanlarda yaptığımız bir analiz yok ama yıl başı itibariyle yayımlanmış bir infografiğimiz var. Bizim twitter ve instagram hesaplarımızdan ona ulaşabilirsiniz. Aşağı yukarı 6 milyona yakın üyemiz var, bunlardan 4 milyonu aktif üye. Yaş ortalaması ilk başladığımız yıllarda 40’lı yaşlarda seyrediyordu. Zaman geçtikçe ortalama 35’den 30’a doğru kaymaya başladı. Erkekler çoğunluktaydı kitap alanların içinde.Ama artık kadınlar daha çok alıyor gibi geliyor bize.
İnternet kitapçılığının geleneksel kitapçılığa ne gibi etkileri oldu?
Başladığımız zamanlarda bizi hiç ciddiye almadılar. Bize böyle meczup gözüyle baktılar. Haftada 2-3 tane sipariş geliyor. Hatta ilk siparişleri bizim elemanlar veriyordu kargoya veya adrese teslim ediyordu. Dağıtım evlerinden, yayıncılardan kitap istediğimizde nereden çıktı bunlar, bir tane ondan bir tane ondan, onunla mı uğraşacağız, hadi neyse biz de şey yapalım, kırmayalım babından bize kitapları veriyorlardı. Toplayıp getiriyorduk, müşterilere teslim ediyorduk. Bu aşağı yukarı 2 yıl kadar böyle sürdü.O dönemde yok mertebesinde satışlar ile başlamıştık, ama sürekli artan bir satış oranı vardı. 2 yıldan sonra biraz bir şeyler oldu. 5 yıldan sonra bayağı büyük bir artış oldu. 2005 yılından sonra artık hatırı sayılır bir kitapçıydık. Yani bu tablodan şöyle bir şey de çıkıyor. Biz ilk başladığımızdan 2,5 yıla kadar sürekli zarar ettik ve sürekli finanse ettik Kitapyurdu’nu. 2,5 yıldan 5 yıla kadar da hep böyle 3 kuruş kazandıysak onu hemen Kitapyurdu’nun tanıtımı için harcadık. 5 yıldan sonra bir şeyler kazanabilmeye başladık.
Amazon gibi, Hepsiburada gibi sitelerin kitap satması sizi nasıl etkiliyor?
Amazon ve Hepsiburada gibi sitelerin kitap satması kitap sektörüne olumsuz etkide bulunuyor. Şöyle ki, asıl satışlarını ve kârlarını kitaptan değil, tekstil ve elektronikten yapma peşindeler. Kitabı orada bir promosyon malzemesi olarak kullandıkları için, aldıkları fiyata kitap satıyorlar. Bu da piyasayı bozucu etki yapıyor. Biz de yayıncıları bu konuda sık sık uyarıyoruz. Çok fazla bir ağırlıkları olduğu da söylenemez.