Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Orhan Gencebay

besteci, şarkıcı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Orhan Gencebay
Orhan Gencebay     (1944)
besteci, şarkıcı

4 Ağustos 1944 tarihinde Samsun'da doğdu. Müziğe 6 yaşında Klasik Batı Müziği sanatçısı Emin Tarakçı'dan keman ve mandolin dersleri alarak başladı. 7 yaşında Türk Müziği ve bağlamaya başladı. 10 yaşında beste çalışmalarına başladı. 13 yaşında babasının teşvikiyle Türk Sanat Müziği ve tamburla tanıştı. Samsun'daki ve istanbul'daki halk evleri, müzik cemiyetleri ve müzik derneklerinde çalıştı. İstanbul Belediye Konservatuarı'na girdi ve icra heyetinde bulundu. 16 yaşından itibaren caz ve rock müziği ile ilgilendi. Batı nefesli sazlarından oluşan orkestralarda tenor saz çalarak görev yaptı. 20 ve 22 yaşlarında Ankara ve İstanbul Radyoevi TRT sınavlarına girdi. Sınavları, başarıyla kazandı. 1967 yılında istanbul Radyo Evi'nde bir süre çalıştı ve ayrıldı. 1968 yılında kendi sesiyle yorumladığı ilk 45'lik plağı çıkardı.

Bugün 1000'e yakın bestesi vardır.

400'e yakın bestesini, kendi sesiyle seslendirdi. 90'a yakın filmde müzik direktörlüğü yaptı. 36 sinema filminde başrol oynadı. Televizyon için diziler ve Show programları yaptı. Müzikte, Arabesk olarak adlandırılan akımın mimarlarından oldu. Bu konuda araştırmalar ve serbest çalışmalar yaptı. 1999 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi.


HABER

22 ünlü Orhan Baba için "Batsın Bu Dünya" dedi
4 Eylül 2012

Sezen Aksu, Tarkan, Ajda Pekkan, Hande Yener, Kenan Doğulu, Mustafa Sandal, Nilüfer, Volkan Konak, Kutsi gibi birçok başarılı yorumcu, bu albümde bir araya geldi, Gencebay, "Batsın Bu Dünya"yı ise tam 22 ünlü birlikte seslendirdi.

41. sanat yılını kutlamaya hazırlanan Orhan Gencebay ile hayat arkadaşı Sevim Emre, Bodrum'daki evlerinin kapılarını geçtiğimiz günlerde Quality of Magazine'e açtı.

İkili, dergiye verdikleri röportajda hem yıllara meydan okuyan aşklarını anlattı, hem Türkiye'nin önde gelen yıldızlarının Gencebay için hazırladığı tribute albümü...

Altı yaşında keman ve mandolin dersleri alarak müziğe başlayan, Devlet Sanatçısı unvanlı Orhan Gencebay, 41. sanat yılını kutlamaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz ay Bodrum'da 60'ıncı yaşını kutlayan sanatçı, zamanın nasıl geçtiğini ise anlayamadığını söylüyor:
"41 yıl nasıl geçti, inanın hiç farkında değilim. Her şey göz açıp kapayıncaya kadar olup bitmiş gibi... Şükürler olsun, yaşadıklarımdan ve bulunduğum noktadan da hiçbir şikayetim yok. Binlerce kişinin 'Orhan Baba'sı oldum ve bana öyle hitap etmeleri çok hoşuma gitti. Çünkü çok samimi bir yaklaşım. O ismi ben koymadım, sevenlerim yakıştırdı. 'Baba' evin temel direğidir, sevip koruyanı, kol kanat gerenidir ya, dolayısıyla bu çok gurur verici bir şey benim için."

STARLARDAN USTAYA DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ

Bu arada Poll Production tarafından hazırlanan Orhan Gencebay Tritube albümü de tamamlanmak üzere... Sezen Aksu, Tarkan, Ajda Pekkan, Hande Yener, Kenan Doğulu, Mustafa Sandal, Nilüfer, Volkan Konak, Kutsi gibi birçok başarılı yorumcu, bu albümde bir araya geldi, Gencebay eserleri yorumladı. Albümün çıkış şarkısı olacak "Batsın Bu Dünya"yı ise tam 22 ünlü birlikte seslendirdi.

Usta sanatçı, "Orhan Gencebay'la Bir Ömür" adını verdiği albümüyle ilgili şunları söylüyor: "Tribute albümde 30 ünlü isim; dostlarım, evlatlarım, kardeşlerim, benim 30 eserimi kendi tarzlarında yorumladı. Herkes okuyacağı şarkıyı kendisi seçti. Eserlerim arasında nasıl ki ayrım yapamıyorsam, bu arkadaşlarım arasında da ayrım yapmam mümkün değil. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Berhudar olsunlar. Bana çok güzel bir duygu yaşattılar. Hatta bir anlamda doğum günü hediyesi oldu bu albüm... Bu duyarlılıklarından ötürü onur ve gurur duyuyorum."



HABER

'Orhan Gencebay ile Bir Ömür' albümü
28 Eylül 2012

Ajda Pekkan'dan Sezen Aksu'ya, Duman'dan Tarkan'a 32 sanatçının Orhan Gencebay'ın müzikteki 60. sanat yılını kutlamak için bir araya geldiği 'Orhan Gencebay ile Bir Ömür' albümüne büyük ilgi oldu.

Orhan Gencebay'ın 60. sanat yılı nedeniyle hazırlanan 'Orhan Gencebay'la Bir Ömür' albümü 5 günde 250 bin adet sattı, bilinen tüm rekorları kırdı. Albüm, uzun zamandır durgunluk yaşayan müzik sektörünün yüzünü güldürdü.

Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Nilüfer, Nükhet Duru, Tarkan, Yıldız Tilbe, Sibel Can, Duman, Volkan Konak gibi birbirinden farklı 32 sanatçı Orhan Gencebay'ın klasikleşen 33 şarkını söylemek için bir araya geldi.

Peki, Gencebay'ın müzikteki 60. sanat yılına özel hazırlanan bu tribute albümde sizin en sevdiğiniz şarkıcı/yorum hangisi oldu?

CD 1
1. Ajda Pekkan - Severek Ayrılalım
2. Athena - Bir Araya Gelemeyiz
3. Berkay - Dünya Dönüyor
4. Candan Erçetin - Beni Böyle Sev
5. Demet Akalın - Farkında mısın
6. Deniz Seki - Benim Dünyam
7. Duman - Gönül
8. Ebru Gündeş - Dil Yarası
9. Emel Sayın - Hayat Devam Ediyor
10. Emre Aydın - Bir Teselli Ver
11. Hande Yener - Kaderimin Oyunu
12. İzel - Kabahat Seni Sevende
13. Kutsi - Ben O Zaman Ölürüm
14. Manga - Ya Evde Yoksan
15. Mustafa Ceceli - Yarabbim
16. Mustafa Sandal - Kır Gönlünün Zincirini
17. Nilüfer - Dertler Benim Olsun
18. Koro - Batsın Bu Dünya

CD 2
1. Nükhet Duru - Gitti de Gitti
2. Özcan Deniz - Vazgeç Gönlüm
3. Rafet El Roman - Beni Biraz Anlasaydın
4. Seksendört - Dokunma
5. Serdar Ortaç - Hor Görme Garibi
6. Sezen Aksu - Akşam Güneşi
7. Sibel Can - Bilmesin O Felek
8. Şevval Sam - Kahrolayım
9. Tarkan - Hatasız Kul Olmaz
10. Volkan Konak - Gurbet
11. Yaşar - Yorgun Gözler
12. Yıldız Tilbe - Aşkımı Sakla
13. Yıldız Usmanova - Neyi Değiştirdik ki
14. Zara - Dilenci
15. Zerrin Özer - Sev Dedi Gözlerim
16. Koro - Batsın Bu Dünya


HABER

Gencebay'a onur gecesi!
19 Ekim 2012

Sanat hayatına 6 yaşında başlayan Türk müziğinin dev ismi Orhan Gencebay, 60. sanat yılını sanatçı dostlarının katıldığı geceyle kutladı.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen geceye davetliler, kırmızı halıdan geçerek giriş yaptı. Gece, Orhan Gencebay'ın sesinden Anadolu medeniyetlerinin kültürlere etkisinin anlatıldığı bir sunumla başladı.

Çeşitli yörelerden halk danslarının sunulduğu gecede, Gencebay'ın hayat hikayesi de fotoğraflar eşliğinde anlatıldı. Gecede, Halit Kıvanç, Erkan Yolaç, Beyazıt Öztürk, Şafak Sezer, Ece Erken, Vatan Şaşmaz ve Saba Tümer sunucu olarak görev aldı. Erkan Yolaç, sunum yaptığı bölümde Orhan Gencebay'ı sahneye davet ederek, “Evet-Hayır” yarışması oynadı. Yolaç'ın soruları ve Gencebay'ın yanıtları davetlileri güldürdü ve yoğun alkış aldı.

ORHAN GENCEBAY'IN KONUŞMASI

Geceye eşi Sevim Emre ile birlikte katılan Orhan Gencebay, yaptığı konuşmada konuklarını “berhudar olunuz” diye selamladı.“Berhudar ol” deyimini dedesinden öğrendiğini anlatan Gencebay, “O kadar güzel ki, 'berhudar ol' demek. Allah'ın bütün güzellikleri senin üzerinde olsun, yaradan seninle olsun anlamında bir deyim. Bu deyimi çok seviyorum” dedi.

Bu tür gecelerin genelde insanların vefatından sonra yapıldığını ifade eden Gencebay, “Ama böyle bir gece, sağlığımda bana kısmet oldu. Belki ilk oluyor onun için ayrı bir mutluluk duyuyorum, son derece duygulanıyorum. Berhudar olun demekten kendimi alamıyorum” ifadesini kullandı.

Tüm bestelerinde, sevgi, saygı, hoşgörü, birlikte olmak ve insanlığı anlatmaya çalıştığını, son albümünü de 32 dostunun katkısıyla yaptığını anlatan Gencebay, “Onlara müteşekkirim. Bu albümü yaparak bana onur ve gurur verdiler. Türkiye'de ve dünyada ilk defa yapılmış. Bu albümün isim annesi Sevim Hanım'dır. 'Orhan Gencebay ile Bir Ömür' dedi. Teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

"ALBÜM 7 SENENİN REKORUNU KIRDI"

Geceyi düzenleyen Poll Production Yönetim Kurulu Başkanı Polat Yağcı da Orhan Gencebay'ın yaşayan bir efsane olduğunu, hayattayken bir şeyler yapmak için yola çıktıklarını ve bu geceyi düzenlediklerini anlattı.

Albümün önemli bir başarı grafiği çizdiğini, Unkapanı'nı hareketlendirdiğini belirten Yağcı, “Albüm 20 günde 600 bin satarak, 7 senenin rekorunu kırdı” dedi.

Bu gecenin albümün lansman gecesi olmadığını, Orhan Gencebay'ın onur ve gurur gecesi olduğunu vurgulayan Yağcı, “Albümdeki bütün sanatçılar sahneye çıkacak gibi bir baskı yapılmadı. Sadece 60 yılını müziğe veren çok önemli bir müzik adamının onur ve gurur gecesini yaptık. Bu bir vefa gecesiydi. Sahneye çıkan sanatçılar kadar çıkmayanlara da teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yağcı, gecenin masraflarının yüzde 20'sinin sponsorlardan, gerisinin de kendisi ile Orhan Gencebay tarafından karşılandığını bildirdi.

3700 DAVETLİ AYAKTA ALKIŞLADI

Gecede, Orhan Gencebay'ın, 32 sanatçının eserlerini seslendirmesiyle çıkardığı “Orhan Gencebay'la Bir Ömür” albümünde yer alan şarkılar söylendi.

Gecede, Berkay “Dünya Dönüyor”, Demet Akalın “Farkında mısın”, Deniz Seki “Benim Dünyam”, Duman “Gönül”, Emel Sayın “Hayat Devam Ediyor”, Hande Yener “Kaderimin Oyunu”, İzel “Kabahat Seni Sevende”, Kutsi “Ben O Zaman Ölürüm”, Manga “Ya Evde Yoksan”, Mustafa Ceceli “Yarabbim”, Nükhet Duru “Gitti de Gitti”, Özcan Deniz “Vazgeç Gönlüm”, Seksendört “Dokunma”, Sezen Aksu “Akşam Güneşi”, Volkan Konak “Gurbet”, Yıldız Tilbe “Aşkımı Sakla”, Yıldız Usmanova “Neyi Değiştirdik ki”, Zara “Dilenci” ve Zerrin Özer “Sev Dedi Gözlerim” adlı şarkıları seslendirdi.

Gecenin sonunda dev ekranlara Atatürk ile geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Erol Günaydın'ın fotoğrafları yansıtıldı. Bu sırada ekranda yer alan Atatürk'ün “Efendiler... Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatçı olamazsınız” sözleri ayakta alkışlandı.

Geceye, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile sanatçıların da aralarında bulunduğu 3700 davetli katıldı.



HABER

Orhan Gencebay: Turan Yazgan üstadımızı kaybettik
25 Kasım 2012

Turan Yazgan'ın cenaze namazı Fatih Camii'nde kılındı. İkindi namazını müteakiben kılanan cenaze namazına Yazgan ailesinin yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, eski siyasetçilerden Hasan Celal Güzel, Lütfullah Kayalar, sanatçı Orhan Gencebay ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yazgan'ın fikirlerinden her zaman istifade ettiğini dile getiren sanatçı Orhan Gencebay da, "Üstadımızı, büyük bir insanı kaybettik. Ülkemize ve dünyamıza çok emeği geçmiştir. Allah gani gani razı olsun, rahmet eylesin. Bütün görüşlerini takip ettiğim, yazılarını okuduğum, her zaman saygı duyduğum, insan yönü son derece güçlü olan, herkesin çok evdiği ve güzel değerleri misyon etmiş bir insandı. Tanışıklığımız vardı. Son zamanlarda göremediğim için üzgünüm. Onun fikirlerinden her zaman istifade ettik ve ediyoruz" ifadelerini kulandı.


HABER

Arabesk söyleşileri
Zaman 27 Ocak 2013

Müzikoloji Platformu’nun düzenlediği ‘Arabesk bitti mi?’ konulu panelde ortaya çıkan sonuç, arabeskçileri sevindirecek gibi. ‘Arabesk Sonrası’ başlıklı söyleşide konunun uzmanı müzikologların ortak görüşü, arabeskin ismiyle olmasa bile çok canlı bir şekilde devam ettiği yönünde.

Arabesk müziğin yasaklı yılları geride kalalı çok oldu. Bir zamanlar hor görülen arabesk, şimdilerin anlı şanlı rock’çılarının dahi gururla yorumladığı bir müzik türü. Elbette ki, Türkiye’nin normalleşme çabaları çerçevesinde de değerlendirilebilecek bir olgudan bahsediyoruz. Fakat bunların hangisi daha etkili? Şimdiye kadar arabesk müzik icra edenler dahil olmak üzere toplumda hemen herkes bu konudaki fikrini söyledi. Fakat müzikologların konuyla ilgili düşünceleri ve okumaları geri planda kaldı.

Müzikoloji Platformu’nun dün Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlediği panelde arabesk, bu kez uzmanlar tarafından konuşuldu. Genel yönetmenliğini müzikolog Ersin Antep’in yürüttüğü platformun 2008 yılından bu yana düzenlediği Bugün, Toplum ve Müzik başlıklı tartışmalar zincirinin on dokuzuncu etkinliği arabesk müziğe ayrıldı. “Arabesk bitti mi?” konulu etkinliğin ‘Arabesk Sonrası’ başlıklı söyleşisinde uzmanlar bir araya geldi. Galatasaray Üniversitesi’nden sosyolog Prof. Dr. Ali Ergur’un yönettiği söyleşiye müzikolog Prof. Dr. Ayhan Erol (Dokuz Eylül Üniversitesi), etnomüzikolog ve besteci Prof. Ertuğrul Bayraktar (Başkent Üniversitesi) ve Prof. Songül Karahasanoğlu (İstanbul Teknik Üniversitesi) olarak katıldı.

Toplum ve arabesk ilişkisi çerçevesinde geçen söyleşide ilk söz alan Ayhan Erol, Batı müziğinin Türkiye’ye gelişinden hareketle konuya temel bir giriş yaptı. Arabeskin ötekileştirilmesine değinen Erol, “Popüler müziklerin hepsi, ötekileştirilen pratiklere yüklenen isimlerdir. Arabesk de buna ilişkin bir şeydir. Arabesk benim için popüler müziktir” dedi.



HABER

Gencebay: ‘Akil İnsanlar’ heyetinden ayrıldım
Zaman 23 Aralık 2014

Hükümet tarafından çözüm süreci kapsamında oluşturulan Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan sanatçı Orhan Gencebay, artık bu heyette yer almayacağını açıkladı.

Milliyet Gazetesi’nden Ali Eyüpoğlu’na konuşan ünlü sanatçı, “Biliyorsun ‘Akil İnsanlar’dan biriydim. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun ‘Akil İnsanlar’la yaptığı toplantıya sağlık gerekçesiyle iştirak etmemiştim. Bundan böyle ülkem için elimden ne gelirse yine yapmaya hazırım, ama ‘Akil İnsan’ olarak değil.” dedi. Eyüpoğlu, “Kartalkaya sezonu açtı” başlığıyla yayımlanan yazısında şu ifadelere yer verdi: “Orhan Gencebay’la sohbetimiz kendi deyimiyle “çöken” müzik sektörü üzerineydi. Müzik dünyasındaki birçok sanatçının layıkıyla toplanmayan ve dağıtılmayan telifler yüzünden zorda olduğuna dikkat çeken Gencebay, şunları söyledi: “Sanatçısını yaşatamayan bir millet, sanatını yaşatamaz. AB üyesi 8 ülkenin telif yasalarını tercüme ettirdim. Tam 950 sayfalık bir doküman çıktı ortaya. Çok fark var aramızda. Bu farkların giderilmesi lazım. Müziğin meslek birliklerinin başkanlarıyla ilk toplantımızı yaptık, devamını da getirip bir çıkış yolunu bulmamız şart.”