Ömer Osman Erendoruk yazar, şair, öğretmen Bulgaristan Türk Edebiyatı
1934 yılında Kırcali'nin Koşukavak kasabasının Karakuz Köyü'nde doğdu. 1955’te Kırcaali Türk Pedagoji Okulu'ndan mezun oldu. Değişik yerlerde öğretmenlik yaptı. 1952’den itibaren Türkçe gazete ve dergilerde şiir ve hikayeleri yayımlanmaya başladı. İlk kitabı 1965 yılında yayımlandı.
Komünist Bulgar rejiminin Türkleri eritme politikasına kalemiyle direniş gösterdi. Roman, piyes ve şiirleri polisin eline geçti. Bu yüzden beş yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. 1985 yılında Belene Kampı'na gönderildi.
1989 yılında sınır dışı edildi. Türkiye Cumhuriyeti'ne sığındı ve öğretmen olarak çalıştı. Türkiye'de emekli oldu.
Kalp yetmezliği sebebiyle 19 Ekim 2006 tarihinde vefat etti.
"Sevgi Kırınıtıları Arıyorum yollarda" adlı, ölmeden önce yazdığı kitap, 2007 yılının Ocak ayında yayınlandı.
ESERLERİ:
Yaralı Güvercin (hikâyeler) İlk Sevgi ve Sonrası (hikâyeler) S.O.S. veya Üçüncü Mezar (şiirler) Ölmeden Ölmek (şiirler) Sabır Duası (şiirler) Dilim Dilim Yürek (şiirler) Buruk Acı (roman) Uçurum (roman) Buram Buram Yalnızlık (şiirler) Ağlatmayın Çocukları (şiirler) İzmir Sokakları (şiirler) Ağlatırsa Mevlâm Yine Güldürür (Roman) İçimizdeki İnci Taneciği (Roman) Toprağa Kan Düştü (Roman) Sevgi Kırıntıları Arıyorum Yollarda (Hatıraları) Bir Başkadır Bizim Eller
ŞİİRLERİ
S.O.S. VEYA ÜÇÜNCÜ MEZAR
Türkçe söylemek yasak, Türkçe yürümek yasak Türkçe işitmek yasak, Türkçe bakmak dünyaya Türkçe sevinmeyecek, Türkçe gülmeyeceksin Alnından akan teri Türkçe silmeyeceksin.
Türkçe bağlamak yasak ayakkabı bağını Türkçe ayırmak yasak, solunu ve sağını Sofrada ekmeğini Türkçe dilmeyeceksin, Türkçe yaşamayacak, Türkçe ölmeyeceksin.
İthamname
Sofranda bol bol içki,kuş ciğerinden börek Sabah sabah Jivkov’ un önünde diz çökerek Beklersin memnun olup olmadığını sorup ...
Eşek derisi yüzün terler de vıcık vıcık Uçarsın sevincinden gülümserse azıcık Ve bir kitap yazarsın yalan dolan uydurup
HAKKINDA YAZILANLAR
Ömer Osman Erendoruk
Milli duyguları güçlü bir kişiliğe sahiptir. Totaliter rejimin Türk halkına uyguladığı eritme politikalarına şiddetle karşı çıkanların başında gelenlerden biridir. Olumsuzluklara derhal tepki gözteren isyankâr bir öğretmen ve gazetecidir. Ömer Osman Erendoruk' u Bulgarsitan' da Türkçe olarak basılan ' Bırak Kocanı' ve 'Yaralı Güvercin' öyküleriyle tanımış ve sevmiştik. Gün gelmiş Türkçe yazmak yasaklanmıştı. Ömer Osman işte o zaman bir başka niyete girdi. Evinde, gizlice yazmayı sürdürdü. Bir gün yazdıkları güvenlik görevlilerin eline geçmişti. Henüz baskısı yapılmayan kitaplar şunlardı: 'Uçurum! (roman), 'O Kuş Örüyor' (roman), Garip Milyon' (roman), 'Büyük Acı' (roman) ve 'Bebek' (piyes),'Fısıltı' (öyküler) v.s. Güvenlik görevlileri tüm eserleri ve bunlardan başka eline geçirdiklerini yok etmişlerdi.
Ömer Osman bu olaylardan sonra tutuklanmıştı. Tek suçu bu ülkede Türk doğmuş ve Türkçe yazı yazmasıydı. Kırcaali Sancak Mahkemesinde Ceza Yasasının 108. maddesince yargılanmıştı. Tabii, duruşmalar kapalı kapılar ardında geçmişti. Tam beş yıla mahkum edilmişti. Cezasını Eski Zağra cezaevinde çekti. Aradan çok geçmemiş Belene Adasına sürgün edilmişti. Ömer Osman anılarını da kaleme almış, İstanbul' da dergilerde ve gazetelerde yayınlamıştır.
HAKKINDA YAZILANLAR
Kalem Kılıçlaşınca 'Ömer Osman Erendoruk'un Edebi Kimliği' Mehmet Türker Ufuk Ötesi Yayınları