Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Nuri Yaman

BDP Muş Eski Milletvekili

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Nuri Yaman
Nuri Yaman
BDP Muş Eski Milletvekili
emekli kaymakam


11 Mart 1944 tarihinde Muş'un Malazgirt ilçesinde doğdu. Babasının adı Yusuf, annesinin adı Zeynep'tir. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari Şube Bölümü'nü bitirdi. 

Kayseri Bünyan ve Yeşilhisar, Nevşehir Derinkuyu, Erzurum Oltu'da kaymakam olarak görev yaptı. Mülkiye müfettişi oldu. Bolu Gerede kaymakamlığına atandı. Çorum, Kütahya ve Çankırı'da vali yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı merkez teşkilatında APK Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 

Mülkiye Başmüfettişliği görevine dönerek, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda bu görevi yürüttü. İyi düzeyde İngilizce biliyor. Evli ve 2 çocuk babası. 

22 Temmuz 2007 Genel seçimlerinde DTP'den Muş milletvekili seçildi. Partinin kapatılması üzerine BDP'ye katıldı. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde, partisi tarafından aday gösterilmedi. 

27 Haziran 2011 tarihinde İzmir'de öldü. 




HABER

Halide Edip'in evlatlığı Zeyno ve BDP'deki oğlu Nuri Yaman
NTV 14 Nisan 2011 

Mandacı olduğu ortaya çıkan Beyaz Türk Halide Edip Adıvar'ın torunu BDP'den Muş milletvekiliymiş. Hey Allah'ım evlat yetiştirmek ne büyük bir yetenek.Nuri Yaman Kendi hikayesini anlattı.Zeynep Yaman, Mustafa Kemal ve arkadaşlarını Halide Edip'in evinde gördü ama bilmeden... BDP'li Nuri Yaman, şimdi annesinin fotoğraflarına bakarak teselli buluyor.

Zeynep Yaman... BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman'ın annesi. Nuri Yaman'ı ve annesini haber konusu yapan ise Zeynep Yaman'ın milli mücadele yıllarında ve sonrasında verdiği mücadeleyle, milli mücadelenin simge isimlerinden Halide Edip Adıvar'ın evlatlığı olması.

Nuri Yaman, annesinin öyküsünü elindeki fotoğraflarla NTV'ye anlattı.

Zeynep Yaman'ın öyküsü, Ruş işgalinin ardından öksüz ve yetim kalmasıyla başlıyor. Nuri Yaman, "Rus ordularının işgalinin ardından bir sürü insan annesiz babasız kalıyor. Kazım Karabekir, küçük çocukları topluyor, vapurlarla İstanbul'a gönderiyor" diyor.

İstanbul Heybeliada'daki yetimler okulundaki yılların ardından bu kez İstanbul işgal ediliyor. Ve Zeynep Yaman ile Halide Edip'in yolları bu sırada kesişiyor. Halide Edip Adıvar, Zeynep Yaman'ı evlat ediniyor.

Nuri Yaman anlatıyor: "Halide Edip Adıvar soruyor 'Senin ismi ne?' diye. Annem benim ismim 'Zino'dur' diyor. 'Hayır' diyor Halide Edip, senin adın 'Zeyno'dur diyor. Adı Zeynep olarak kayıtlara geçiyor.

Annem, Mustafa Kemal ve diğer komutanlardan sık sık Halide Edip Adıvarın evine geldiğini, onları gördüğünü, sonradan bu gelen kişilerin Kurtuluş Savaşı komutanları olduğunu öğrendiğini söylüyor."

Nuri Yaman'ın annesi 20 yaşındayken Halide Edip Adıvar'ın isteğiyle evleniyor. Ancak 6 yıl sonra eşini kaybediyor ve Zeynep yıllar önce ayrıldığı akrabalarıyla iletişime geçiyor.

Zeyno, Malazgirt'te babasından kalan geniş araziler bölünmesin diye bu kez amcasının oğluyla yani Nuri Yaman'ın babasıyla evlendiriliyor. Üstelik ikinci eş olarak...

Nuri Yaman, babasının ilk eşiyle annesinin karşılaşmasını ise şöyle anlatıyor: "Annem 'Kim bu?' diye soruyor. Babam, 'Bu senin yardımcın, benim ikinci eşim' diyor. Ve annem bu iş yürümez diyerek ertesi gün başka bir yere taşınıyor. Annemle babam, amca çocukları olmalarına rağmen annemin başkaldırışıyla bir mahkeme süreci başlıyor."

Zeynep Yaman, hem çocukları için hem de toprakları ve mülkleri için 15 yıl süren bir hukuk mücadelesine girişiyor. Nuri Yaman'ın babasıyla evli kalsa da çocuklarını ayrı bir evde büyütüyor. Komşularıyla birlikte ailesinin başında bir hanımağa gibi kendisi köylüleri yönetiyor.

Nuri Yaman, geriye kalan bir kaç fotoğrafı gösterirken Halide Edip Adıvar'ın 'Zeyno'nun Oğlu' kitabına da ismini veren annesiyle gurur duyduğunu gizlemiyor:

"Annem benimle İngilizce konuşurdu, İstanbul türkülerini söylerdi ve istanbulu anlata anlata bitiremezdi..."