Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Nihat Zeybekci

Denizli Eski Belediye Başkanı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Nihat Zeybekci
Nihat Zeybekci
Ekonomi Eski Bakanı
Denizli Eski Belediye Başkanı


1961 yılında Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Pınarlar Beldesi'nde doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek ihtisas yaptı. Ardından İngiltere’de South London College’de Ekonomi Eğitimi aldı. 

Eğitim sonrası yurda döndü. Bir süre İstanbul’da üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra memleketi Denizli’ye yerleşti. İhracatta önemli yeri olan bir tekstil firmasında üst düzey yöneticilik yaptı. Daha sonra 1994'de Turkuaz Tekstil'i kurdu. İlerleyen yıllarda kendi sektöründe önem arz eden altı yeni firma daha kurdu. 

Bir dönem Denizli Platformu Sözcülüğü yaptı. Belli dönemlerde Sanayi Odası Meslek Grubu'nda görev aldı. Üst üste iki dönem Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanlığını yürüttü. 

28 Mart 2004 Yerel Seçimleri'nde Denizli Belediye Başkanlığı görevine seçildi. 

26 Aralık 2013 tarihinde Ekonomi Bakanlığı'na getirildi.

31 Mart 2019 Yeril Seçimleri'de Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu.

İleri derecede İngilizce ve Almanca biliyor. Evli ve dört çocuk babası. 




HABER

AK Parti Hükümeti'nde revizyon 
26 Aralık 2013

İŞTE YENİ BAKANLAR:
Başbakan Yardımcılığına Emrullah İşler,
Adalet Bakanlığı'na Bekir Bozdağ,
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na Ayşenur İslam,
AB Bakanlığı'na Mevlüt Çavuşoğlu,
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na Fikri Işık,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na İdris Güllüce,
Ekonomi Bakanlığı'na Nihat Zeybekçi,
Gençlik ve Spor Bakanlığı'na Akif Çağatay Kılıç,
İçişleri Bakanlığı'na Efkan Ala,
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Lütfü Elvan getirildi




HABER

Zeybekci: Türkiye ABD'nin yürüttüğü anti-damping soruşturmalarından rahatsız 
2 Ekim 2014

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ABD'nin anti-damping kapsamında Türk ürünlerine bir birimlik engel koyması durumunda, üç birimlik engelle karşılık vereceklerini söyledi.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD'nin son dönemde Türk ürünlerine karşı yürüttüğü anti-damping soruşturmalarından rahatsız olduklarını, ihracata konacak her engele misliyle karşılık verileceğinin resmi olarak ABD'li yetkililere iletildiğini söyledi.

Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile görüşmelerindeki gündemin sorulması üzerine, gündemin birinci gündem maddesinin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) olacağını ifade etti.

Türkiye'nin ABD ile bugüne kadar hep stratejik ortak olduğuna vurgu yapan Zeybekci, şöyle konuştu:

'ABD İLE HİÇ EKONOMİK ORTAK OLAMADIK'
"ABD ile hiç ekonomik ortak olamadık. ABD bizimle stratejik, derinlikli, yüksek ortak oldu, NATO müttefiki oldu ama iş ekonomik ortaklığa gelince başkalarıyla oldu. Anti damping soruşturmalarında Türkiye'yi rahatsız eden gelişmeler var. Biz kendilerini de bu konularda uyardık. Anti damping soruşturmalarıyla, Türk ekonomisi, ihracatçısı ve ürünlerine 1 rakamıyla engel koyarlarsa, biz 3 rakamıyla onlara engel koyacağız. Bunu resmi olarak da söyledik. Bunda mütekabiliyet olacak, bunları görüşeceğiz. Derinlikli ortaklıkların ekonomik menfaatler zemininde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylece diğer ortaklıklar da çok daha sağlam bir zemine oturmuş olacaktır. ABD ile ilişkilerimizi çok önemsiyoruz. Bunun için de ekonomik bir ortaklık seviyesine doğru gitmek istiyoruz."

TTIP'in Türkiye'ye yaptırımları noktasındaki soruları da yanıtlayan Zeybekci, TTIP'in yürürlüğe girmesi ve Türkiye'nin bunun içinde olmaması halinde bunun Türkiye'ye negatif sonuçları olacağını anlattı.

Zeybekci, bu konuda bir etki değerlendirmesi çalışması yaptıklarını da bildirerek, "TTIP sebebiyle, Gümrük Birliği üzerinden Türkiye'ye sınırsız girme hakkı elde edilmesiyle Türkiye'ye sadece o ürünler kapsamında bir ekonomik ve ticari istila gelebilir. Biz Gümrük Birliği anlaşmasının sürdürülemez hale gelmesini istemiyoruz çünkü bu AB ile aramızda büyük bir adımdır" değerlendirmesinde bulundu.

Gelinen noktada rıhtımlama ve bordrolama formülü, eşzamanlı STA üzerinde de konuştuklarını kaydeden Zeybekci, "TTIP anlaşması gerçekleştiğinde eğer bizim görüşmelerimiz hala sürüyorsa, karşılıklı görüşerek Türkiye'ye otomatik giriş sürecini erteleme de alternatiflerden biri olarak duruyor" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN AB-ABD TTIP SÜRECİNDE BEKLENTİLERİ
Zeybekci, AB'nin ekonomik temeller üzerinde kurulduğunu söyledi.

Gümrük Birliği anlaşmasıyla Türkiye AB ilişkilerinin yeni bir boyut kazandığını belirten Zeybekci, "Gümrük Birliği Türkiye için son derece faydalı bir anlaşma oldu. Türkiye, kalite ve kurumsal standartlarını artırma noktasında bundan faydalandı. AB ile olan ticari ilişkilerimiz de iki mislinden fazla arttı" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, AB'nin son dönemde 3'üncü ülkelerle serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamada son derece iştahlı davrandığını bildirerek, büyük ekonomilerle imzalanan STA'lardan ötürü Türkiye'nin tedirginliğine işaret etti.

AB'nin 3'üncü bir ülkeyle STA imzaladığında, sözkonusu ülkenin AB ile elde ettiği tüm hakları Türkiye'den de elde ettiğini vurgulayan Zeybekci, Türkiye'nin bunun karşılığında hiçbir şey elde edemediğini kaydetti.

Zeybekci, AB ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmelerinin 2015 sonunda bitirilme ve 2017'de uygulama planlarına atıfta bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yılın başından itibaren AB ile Gümrük Birliğindeki haksız yapının görüşmelerine başladık. Türkiye'nin bu itirazında haklı olduğunu dokümanlara geçirdik. Anlaşmanın 'upgrade' edilmesi yönünde anlaştık. Dünya Bankası da bu konuda kapsamlı bir rapor hazırladı ve raporunda bizi haklı buldu. Bu çerçevede Gümrük Birliğinin güncellenmesi noktasında çalışmalar başlatıldı. Bunların Avrupa Birliği Bakanlığının genel kapsamın içindeki çalışmalar olduğunu biliyoruz. Biz bu konuda iki ayrı bakanlık olarak birlikte adeta tek bir bakanlık gibi çalışmamız gerekiyor. İkimiz de bakanlık konusunda acemi bakanız ama kendisi çıraklıktan geldiği için ben o lafı kendi üzerime alayım."

Gümrük Birliği avantajını geliştirerek devam ettirmek istediklerini vurgulayan Zeybekci, TTIP'le Türkiye'nin Gümrük Birliğini sürdüremez bir noktaya gelmesini de istemediklerini ifade etti.

Zeybekci, böyle bir alternatifi düşünmek dahi istemediklerini, ne yapıp edip bu sistemin içindeki olacaklarını dile getirdi. 

Dünyanın ekonomik haritalarının yeniden çizildiğine işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin bunun dışında kalamayacağını söyledi.