Nihat Akseymen (1945)-(2001) TKP İşçinin Sesi Grubu Kurucusu İsmail Nihat Akseymen Rıza Yürükoğlu
4 Ekim 1945 tarihinde Ankara'da doğdu. 1966 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. FKF ve TİP içinde çalışmaya başladı. Daha sonra FKF içinde yaşanan ayrışmada Sosyalist Devrim tezini savunanların örgütlendiği SGÖ'nün kurucularından oldu. Başkanlık görevini üstlendi.
1970 Şubatı’nda ilk eşi Merih Kutsal ile evlendi. Eşiyle birlikte 1970 yazında İngiltere'ye gitti. TKP yöneticilerinden Yakup Demir’le görüştü ve TKP üyesi oldu. Türkiye’ye döndü ve TKP örgütlenmesinin bir kolunu başlattı.
Bir süre sonra siyasal nedenlerle yurtdışına çıktı. Okumakta olduğu Siyasal Bilgiler Fakültesi 4. sınıfından Londra’daki City Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün 2. sınıfına geçiş yaptı. 1973 yılında bu üniversiteden mezun oldu.
Arkadaşları ile birlikte İngiltere Türkiyeli İlericiler Birliği’ni (İTİB) kurdu. Ardından da Londra İşçi Birliği ve yerel bir işçi gazetesi olarak İşçinin Sesi'ni kurdular.
1974 yılında TKP MK üyeliğine getirildi. 1976 yılında İşçinin Sesi yerel bir yayın olmaktan parti yayını olmaya geçti. Atılım ile birlikte iki merkez yayın olmuş oldu. Parti merkezi tarafından 'Emperyalizmin Zayıf Halkası Türkiye' diye bir broşür hazırlamakla görevlendirildi. Başlangıçta parti merkezinin savunduğu bu broşür daha sonra tartışma konusu oldu. Tartışmalar büyüyerek İşçinin Sesi çevresindekiler tasfiye edildi. Grup ağırlıklı olarak İngiltere örgütünden oluştuğu ve kendilerini Leninci Kanat olarak tarif ettikleri için TKP-L ya da çıkarttıkları yayın nedeniyle TKP-İS diye anıldı.
11 Aralık 2001 tarihinde Londra'da kanserden öldü. Vasiyeti uyarınca cenazesi yakıldı ve külleri Heybeliada çevresinde denize döküldü.
HAKKINDA YAZILANLAR
TKP (İşçinin Sesi)
Türkiye Komünist Partisi içinde 1979 yılında yaşanan bölünmede TKP (İşçinin Sesi) tarafının lideridir. Parti içinde Rıza Yürükoğlu ve Veli Dursun adı ile de bilinirdi.
HAKKINDA YAZILANLAR
Nihat Akseymen
4.11.1945 tarihinde Ankara’da doğdu. Orta gelirli bir memur ailesinin tek çocuğuydu. Olabilen en iyi eğitimi alabilmesi için ailesi, büyük özveriyle onu Ankara Koleji’nde okuttu. 1966 yılında Koleji bitiren Nihat Akseymen, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. Bu arada FKF içinde çalıştı ve TİP’e üye oldu. TİP Çankaya ilçesinde aktif görevler aldı. Öğrenci eylemlerine de aktif katılıyordu. Arkadaşlarıyla birlikte Sosyalist Gençlik Örgütü SGÖ’yü kurdu.
TİP üyesi olmakla birlikte, Nihat Akseymen komünist partisine ihtiyaç olduğunu düşünüyor, TKP’yi arıyordu. İngiltere’den Selma Ashworth’ün çıkardığı ve TKP’yle bağlı olan Kardaş dergisi geliyordu. Nihat, 1970 Şubatı’nda evlendiği ilk eşi Merih Kutsal ile birlikte 1970 yazında İngiltere’ye gitti ve Kardaş dergisi aracılığıyla TKP’yi buldu. 1970 yazında Yakup Demir’le görüştü ve TKP üyesi oldu. Türkiye’ye döndü ve yakın arkadaşlarıyla birlikte TKP örgütlenmesinin bir kolunu başlattı.
Gerek gençlik örgütlenmesinde savunduğu kömünist fikirler, gerekse TKP örgütlenmesini başlatmış olması şimşekleri Nihat’ın üzerine çekti.
Nihat Akseymen eşiyle birlikte 7 Ocak 1971’de İngiltere’ye gitti. Uzunca bir süre kendisi Wimpy denen lokantalarda günde 12 saat garsonluk yaparken eşi de temizlikçi, bulaşıkçı, kasiyer ve terzi olarak çalıştı.
Siyasal Bilgiler Fakültesi 4. sınıfından Londra’daki City Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün ikinci sınıfına aktarma yapan Nihat Akseymen, 1973 yılında bu üniversiteden mezun oldu. Londra’da okula devam ederken geceleri de garsonluk yapıyordu. Bu arada İngiltere’de İngiltere Türkiyeli İlericiler Birliği’ni kurdu. İngiltere tarihinde ilk kez lokanta işkolunda grev oldu. Nihat’ın iş arkadaşı da olan Wimpy işçileri 60 işyerinde greve çıktılar. Ardından konfeksiyon işçilerinin grevi başladı. Bu eylemlerin içinden Londra İşçi Birliği ve yerel bir işçi gazetesi olarak İşçinin Sesi doğdu.
Türkiye’de TKP örgütlenmesi sürüyordu. Bu arada yönetim değişikliği sonucunda İsmail Bilen genel sekreter oldu. Türkiye örgütlenmesine verilen önemin artmasıyla bağlı olarak, Nihat Akseymen arkadaşlarıyla görüşmek üzere 1974’te Türkiye’ye geldi. Çıkarken Kapıkule’de gözaltına alındı ve kullandığı Land Rover marka arabayla sınır demirlerini kırarak Bulgaristan’a kaçtı. Buradan yeniden İngiltere’ye geçti. Bu sıralarda kendisine MK’de görevlendirildiği söylendi. Ve ardından da eşiyle birlikte iki yıllık eğitim görmek üzere Moskova’ya, SBKP MK Marksizm Leninizm Enstitüsü’ne gönderildi.
1968 sonrasının en önemli tarihsel dönemeçlerini Nihat Akseymen Moskova’da yaşadı. Portekiz devrimi, Vietnam zaferi, İtalya’da İKP’nin neredeyse iktidara gelmek üzere olduğu günler ve Türkiye’de 1 Mayıs’ın ilk yığınsal ve açık kutlanışı... Akseymen, okulun başarılı öğrencilerindendir.
Akseymen, Rusça öğrendi.
1976 sonrasında TKP içinde de devrimci-reformist ayrışması önem kazandı.
İşçinin Sesi’nin parti yayını olduğu kararı alındı. Ardından, yazılarını R.Yürükoğlu yazar adıyla yazan, parti adı Veli Dursun olan Nihat Akseymen, Bilen tarafından, Emperyalizmin Zayıf Halkası Türkiye adlı bir broşür yazmakla görevlendirildi. Nihat Akseymen bu görevi yerine getirdi. 1978’de parti yayınlarının editörü olarak çalışmak üzere Leipzig’e çağırıldı. Leipzig’e gitmek için Berlin’de altı ay eşiyle birlikte beklerken, aynı broşürün genişletilmiş basımını kitap olarak hazırladı. Bu arada Leipzig görevi ev bulunamadığı gerekçesiyle geri alındı. Kitaba tepki gösterilmeye başlandı.
İşçinin Sesi ya da Londra kanadı
İşçinin Sesi 1978’de kapatılmıştı, gönderilen yazılar Atılım’da basılmayınca, yeniden açıldı. Ve 1979’da TKP tarihinde ilk kez açık tartışma, Nihat Akseymen’in “Kuştan korkan darı ekmesin” başlıklı yazısıyla, İşçinin Sesi’nin 100.sayısında başladı. Aynı sıralarda Nihat Akseymen, MK’dan çıkarıldı. İşçinin Sesi yandaşları dışlandı. Önce İşçinin Sesi ya da Londra kanadı diye bilinen örgütlenme ortaya çıktı. Daha sonra, 5. Kongre de tüzüğe aykırı olarak habersiz yapılınca, TKP İşçinin Sesi adı altında parti örgütlenmesi doğdu. TBKP girişimi sonucunda TKP adı bırakılınca ise TKP adı alındı. Bütün bu süreç Nihat Akseymen’in liderliği altında yaşandı. 1999’da kendi isteğiyle genel sekreterlikten ayrıldı, MK üyesi olarak kaldı ve araştırmaya daha çok zaman ayırmaya başladı. Sosyalizm Nedir kitabı bu süreçte hazırlandı.
TKP’de yaşanan büyük bir haksızlıktı ama Nihat Akseymen, bunun dünya tarihsel bir sürecin parçası olduğunu en iyi bilen biri olarak, hiçbir zaman bu haksızlığın sorumluluğunu kişilere ve guruplara indirgemedi, TKP’nin diğer parçalarını görmezlikten gelmedi.
Heybeliada’dan denize...
Bu nedenle küllerinin de tüm parçaların katılımıyla, gençliğinin geçtiği ve büyük özlemini çektiği Heybeliada’dan denize atılmasını istedi.
Nihat Akseymen, büyük özlem çekiyordu da neden gelmedi?
Özellikle 1990’ların başlarından beri İngiltere’de Nihat Akseymen’in adı çevresinde büyük provokasyonlar yaşandı ve yaşanmaktaydı. Bunlarda devletlerin parmağı vardı. Son yıllarda Türkiye’de hukuken de tamamen uydurma TKP davaları açıldı. Bunların ana amaçlarından biri Nihat Akseymen’in firari sanık olarak ilanıydı. 1970-1980 arası İşçinin Sesi yandaşlarının taraf olduğu birkaç tekil olay gerekçe gösterilerek, benzeri olaylara karışmış kişiler mecliste otururken, TKP İşçinin Sesi, terör örgütü diye kayıtlarda yazılıydı. Fikirlerine katılınabilir ya da katılınmayabilir ama İşçinin Sesi Türkiye’de fikir örgütünün en önde gelen örneğidir. Demek ki kendisi terörist olan bu sistem, karşıt fikri terör olarak görmektedir.
Bu çerçevede, Nihat Akseymen genç yaşında, ardında çok sayıda terör aracı bırakarak aramızdan ayrılmıştır: Emperyalizmin Zayıf Halkası Türkiye, Açık Mektup, Proletarya Enternasyonalizmi, Üçüncü Program ve Görevlerimiz, İyi Öncü Değil Kötü Artçı Bile Değil, Örgüt ve Örgütçü, Faşizmin Çözülüşü, Sosyalizm Üstün Gelecektir, Durum ve Görevlerimiz, Yaşayan Sosyalizm, Sınıf Savaşının Vardığı Aşama ve Komünist Partisinin Taktikleri, Bu Kavga Gelecek Kavgasıdır, Sosyalizm ve Demokrasi, Kankun Konferansı ve Düşündürdükleri, Durum ve Görevlerimiz, Okunacak En Büyük Kitap İnsandır, Sosyalizmin Çözülüşü Üzerine Üç Makale, Sosyalizm Nedir ve yaklaşık 475 sayı çıkmış olan İşçinin Sesi gazetesindeki makalelerinin Kırkın Yarısı başlığıyla iki cilt olarak derlemesi. Sosyalizm Nedir kitabının ön hazırlığı yapılmış olan duran iki cildi, kendi vasiyeti uyarınca, eski eşi Emine Engin’in de içinde bulunduğu beşli bir gurup tarafından yayına hazırlanacaktır. Ayrıca 1960’lı yıllarda çıkmış Durgunda bir Kurşun başlıklı bir şiir kitabı vardır.
Nihat Akseymen, Fidel Kastro’yla tanışmıştı. Bir sanatçıydı, iyi bir denizciydi, müzisyendi ve iyi bir ahşap ustasıydı.
Nihat Akseymen, 1982 yılında ilk eşinden ayrıldı. 1988 yılında ikinci eşinden bir kızı oldu.
Ayrıldığı eşiyle olan ilişkisi bir örnektir. Mücadelenin harareti içinde eriyen bir evlilikten sonra, Partide eski eşiyle arasında fikir ayrılığı çıktığında, bir bardak suda fırtına koparmaya gerek yok diye el sıkışarak ayrılırlar.
Nihat Akseymen rahatsızlandı. Boğazından şikayeti vardı. Gittiği mahalle doktoru gırtlak kanseri kuşkusuyla hastaneye yolladı. Temiz çıktı. Ardından bir daha gitti, doktor bu kez mide kuşkusuyla yolladı, yine temiz çıktı. Karaciğer bölgesinde sancı başladığında, dostlarının özel gayretiyle ortaya çıktı ki, karaciğerin neden olduğu portal hipertansiyon ve gırtlakta bunun yarattığı varis, gırtlak rahatsızlığı gibi görünürmüş. Bunun üzerine apar topar yapılan karaciğer testinde ve biyopside, bağırsak kanserinin karaciğerde metastas yaptığı, tüm karaciğeri sardığı, tam bir yıl gecikmeyle anlaşıldı. Kendisi kemoterapiyi reddederek kanser tedavisine ilişkin güçlü kanıt ve bulguları olan doğal ağırlıklı Gerson tedavisi görmeye karar aldı. Tedavi yönünde belli bir yol da alındı ama geç kalınmıştı. 11 Aralık 2001’de, 56 yaşında, solunum yetersizliğinden yaşama gözlerini yumdu. Kendi isteği doğrultusunda, bedeni yakıldı.