1947 yılında Erzincan'da doğdu. 1963 yılında Erzincan Lisesi'ni bitirdi. 1968 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü'nden mezun oldu. Tunceli ve İstanbul'da edebiyat öğretmenliği yaptı. 1974 yılında öğretmenlikten ayrılarak (1974) Dergâh Yayınları'nda idareci olarak çalışmaya başladı. Hareket ve Dergâh dergileriyle, Türk Dili Edebiyatı Ansiklopedisi'nin yayın faaliyetlerini yürüttü. Senaryolar yazdı. Kanal 7’de sohbet programları yaptı.
ESERLERİ:
Hikaye Kitapları: Ortadaki Adam (1970), Gönül İşi (1974), Yokuşa Akan Sular (1979), Yoksulluk İçimizde (1981), Ya Tahammül Ya Sefer (1983), Bu Böyledir (1990), Sır (1990), Arkakapak Yazıları (1995), Hüzün ve Tesadüf (1998), Uzun Hikaye.
Yönetmenliğini Osman Sınav'ın üstlendiği ve yazar Mustafa Kutlu'nun 'Uzun Hikaye' adlı eserinden aynı adla beyaz perdeye uyarlanan filmin çekimleri başladı.
Sinegraf'tan yapılan açıklamaya göre; yönetmen Osman Sınav ve oyuncu Kenan İmirzalıoğlu, 10 yıla yakın zamandır hayata geçirmek istedikleri Mustafa Kutlu'nun 'Uzun Hikaye' adlı eserini beyaz perdeye aktarma projesinde ilk adımı attı. 'Uzun Hikaye' adını taşıyan filmin, İstanbul dışında 6 ayrı kasaba ve istasyonda gerçekleşecek çekimleri başladı. Osman Sınav ile Kenan İmirzalıoğlu'nu uzun sürenin ardından bir araya getiren filmin senaryosunu Yiğit Güralp yazdı. 1940'lı yıllardan 1970'lerin sonuna uzanan öyküsü ile kimi zaman hüzünlü, kimi zaman neşeli ve coşkulu, kimi zaman heyecanlı ve romantizm yüklü 'Uzun Hikaye' filminin yönetmenliğini Osman Sınav üstlendi. Mekan, kostüm ve oyuncular için 6 aya yakın bir ön hazırlık çalışması yapılan filmin çekimleri yaklaşık 2 ay sürecek.
HİKAYE
“Aynanın Sırrı Mustafa Kutlu Sempozyumu” Nisan 2012
Küçükçekmece Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ile birlikte Türk hikayesinin yaşayan en önemli simalarından olan Mustafa Kutlu adına “Aynanın Sırrı Mustafa Kutlu Sempozyumu” gerçekleştiriyor.
Mustafa Kutlu’nun hayatı, sanatı ve eserlerinin değerlendirileceği “Aynanın Sırrı Mustafa Kutlu Sempozyumu” kapsamında; Türk Hikâyeciliğinde Mustafa Kutlu, Mustafa Kutlu Hikâyelerinin Tematik Yelpazesi, Mustafa Kutlu Hikâyelerinde Dil ve Yapı, İnanç, Tasavvuf ve Mustafa Kutlu’nun Hikâyeleri, Mustafa Kutlu’da Modernizm Eleştirisi ve Gelenek, Mustafa Kutlu’nun Hikâyelerinde İnsanlar, Mustafa Kutlu’da Taşra, Kent ve Kentli İnsan, Mustafa Kutlu Toplumsal Dönüşümün İzleri, Hikâyelerinin Dışında Mustafa Kutlu konu başlıkları çerçevesinde Türk edebiyatı sahasında yaptıkları çalışmalarla tanınan seçkin bir akademisyen ve yazar kadrosu bildirilerini sunacaklar.
Sempozyum Mustafa Kutlu adına düzenlenen geniş çaplı ilk çalışma olması bakımından da önem taşıyor.
Aynanın Sırrı Mustafa Kutlu Sempozyumu gerçekleştirileceği farklı mekanlar ile de Mustafa Kutlu sevenlerini buluşturacak. Açılış programının Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleştirileceği sempozyum süresince oturumlar, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yenikapı Mevlevihanesi Yerleşkesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Davutpaşa Yerleşkesi’nde yapılacak. Sempozyumun kapanış programı ise Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde Mustafa Kutlu Sergisi, Mustafa Kutlu’ya ait “Birşey Yap”isimli hikayenin Gökdemir İhsan tarafından seslendirilmesi, Hikmet Barutçugil ve Reza Hemmetiad tarafından gerçekleştirilecek Ebru ve Resim gösterisi, dinleti ve katılımcılara plaket takdimi yapılacak.
HABER
2016 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu 29 Ekim 2016
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 2016 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin Mustafa Kutlu, Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat, Erol Parlak, Şener Şen, Feridun Özgören ve Süheyl Ünver’e verilmesini uygun gördüğü bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin bu yılki sahipleri belli oldu. Ödüllerin, "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmeliği" kapsamında, hizmet ve eserleri ile Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, Türkiye'nin kültür ve sanatının yücelmesi için çalışan, özgün eserleri veya hizmetleriyle üstün kabiliyet gösteren Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişi veya kurumlara, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla verildiği belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerini Değerlendirme Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı H. Hümeyra Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile Yazar Alev Alatlı'dan oluştu.
Açıklamada, Değerlendirme Kurulunun önerisi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, 2016 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne layık görülen isimlerle ilgili şu değerlendirmelere yer verildi: "Anadolu insanının derinliğinin peşine düşerek aynı derdin farklı yansımalarını ve farklı yaşantılar üzerindeki etkisini güçlü bir modern çağ eleştirisiyle birlikte yansıtan; Anadolu'ya, o medeniyetler beşiğine, durmadan, yorulmadan sürekli hareket halinde olma çağrısında bulunan; taşradan gelmiş birinin gözüyle şehre bakarken, yabancılaşmaya karşı tarihimizi ve öz değerlerimizi savunan; toplumla sağlam köprüler kurarak Türkiye topraklarının hikayesini kaleme alan Mustafa Kutlu.
Uluslararası bilim camiasında saygın bir sosyal bilimci ve tarihçi olarak, çeşitli dillerde yayımlanmış eserleri, bilimsel araştırmaları ile tarih yazımında ve sosyal analizde çığır açarak birçok konuya ışık tutan; özellikle modernleşme dönemi tarihine 'devlet'ten ziyade halk ya da toplum perspektifinden bakarak geliştirdiği çalışmalar ve Osmanlı tarihinin dönemlere ayrılmasında toprak yönetimi faktörünü baz alarak metodolojik açıdan bir ilke imza atan Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat.
Şelpe tekniğini sistemleştirerek el ile bağlama çalma geleneğini modern dönemde temsil eden; çalış teknikleriyle Anadolu'nun kültürel zenginliğini, ruhunu dünyaya aktaran; özden ve gelenekten kopmadan, yeni açılımlarla müzik sanatının sınırlarını keşfetmeyi sürdüren; icrası yanında Türk müziği literatürüne akademik boyutta da güçlü katkılar sunan ve 'Garip Bülbül' Neşet Ertaş hakkında en kapsamlı çalışmayı ortaya koyan Prof. Dr. Erol Parlak.
Türk sinemasında tip oyunculuğunu aşıp canlandırdığı farklı karakterlerde kendine has yeteneği ve özgün performansı ile beyazperdeye unutulmaz rol kişileri ve dillerden düşmeyen replikler kazandıran; esinlendiği ülke insanlarını ve onların sorunlarını başarılı bir biçimde yansıtarak toplumsal tavrını sanatın ince diliyle ifade eden; üstlendiği rolün konumuna önem vermeden, oyunculuk işinin gereğini yaparak 'küçük rolün olmadığını' büyük oyuncu olarak gösteren Şener Şen.
Geleneksel ebru sanatını günümüzde ve özellikle Batı dünyasında kendine özgü ebat ve yorumlarla icra etmesinin yanı sıra, kurucusu olduğu Cambridge Musiki Cemiyetinde Amerikalıları Osmanlı ve Türk musikisinin nağmeleriyle buluşturan; ney, tambur ve bendirden 'ses' alarak, ustası olduğu musiki enstrümanlarını imal ettiği gibi usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yapımını öğreten; minyatürlerdeki figürlerden yararlanarak ürettiği unutulan 'çeng' sazını tekrar Türk müziğine kavuşturan; başta ebru olmak üzere eski ve köklü sanatlarımızı erbabı olarak yaşatan Feridun Özgören.
Türk kültürünün bu bereketli topraklardaki bekasına sönmeyen bir inanç ve azimle bağlanarak eserler veren; tasavvuf neşvesiyle 'aklıselim, kalbiselim ve zevkiselim' damarlarını başarıyla bir terkibe dönüştüren; bu bütünleşmeyi hikmetli şiirlerinde, tezhip ve sulu boya resimlerinde, bilim ve sanat eserlerinde aksettirerek Türk milletine ve dünyaya armağan eden Süheyl Ünver."
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninin, daha sonra ilan edilecek bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirileceği bildirildi.