29 Eylül 1961 tarihinde Gazze Şeridi'nin güneyinde bir şehir olan Hanyunus'da doğdu. Gazze'deki İslam Üniversitesi'nde okudu. İngiltere'de bulunan Cambridge Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Ebu Fadi lakabıyla tanındı. El Fetih'in gençlik hareketinin öncüleri arasında yer aldı.
1981-1986 yılları arasında İsrail tarafından 11 kez tutuklandı. 5 yıllık süre zarfında ara ara hapishanelerde kaldı. Bu süreçte İbranice öğrendi. Hapishaneden çıktıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu.
1987 yılında başlayan 1. Filistin İntifadasının önde gelen isimlerinden biri oldu. 1988'de Ürdün'e sürgüne gönderildi.
Libya ve Tunus'a geçerek buradaki Filistin Kurtuluş Örgütü'ne katıldı. Siyasi ve askeri eğitimini Tunus'da yaptı. 1993 Oslo Anlaşması gereği İsrail güvenlik güçlerinin yeniden konuşlanmasına ilişkin yürütülen güvenlik müzakerelerinde Filistin heyetinde yer aldı. 1994 yılında Filistin'e geri döndü.
11 Kasım 2004 tarihinde Yaser Arafat'ın ölümünde Filistin yönetiminin başına geçebilecek 5 isimden biri olarak düşünüldü. İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.
5 Kasım 2001 tarihinde Filistin Özerk Yönetimi'nin politikalarına tepki gösterip istifa etti. Ancak Yaser Arafat istifasını kabul etmedi.
Arafat bir kararneme ile kendisini Ulusal Güvenlik Müsteşarı tayin etti. Bir süre sonra bu görevden istifa etti. Bu durum Arafat ile arasını açtı. Daha sonra Mahmud Abbas tarafından Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı olarak görevlendirildi.
2007 yılında El Fetih adına Hamas ile Gazze Şeridi'nde bir güç mücadelesine girdi. Ancak mücadele sonucunda kaybeden taraf olarak El Fetih Gazze'den tamamen çekilmek zorunda kaldı. Hamas liderleri Gazze'deki hesaplaşmadan Dahlan'ı sorumlu tuttu.
Hamas'ın Gazze'deki askeri operasyonunun ardından Filistin'i terk etmek zorunda kaldı. Sağlık sorunlarını bahane ederek Batı Şeria'dan ayrıldı. Bazı Avrupa ülkelerinde kaldıktan sonra Kahire'ye döndü.
Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edilen ve Nilesat uydusundan yayın yapan El Gad Televizyonu'nun sahibi.
Evli ve üç çocuk babası.
HAKKINDA YAZILANLAR
Arafat'ın yerine kim geçecek Hürriyet 29.10.2004
Arafat'ın ölümü halinde Filistin yönetimin başına geçebilecek 5 isim ön plana çıkıyor.
Ahmed Kurey: Filistin Başbakanı, Arafat'ın eski destekçilerinden. 1993'te Oslo'da İsrail ve Filistin arasında gerçekleşen gizli görüşmelerde kilit rol oynamıştı. 66 yaşındaki Kurey'in son aylarda kendisine yeterli yetkiyi vermemekle eleştirdiği Arafat'la arası açık.
Mahmud Abbas: Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Arafat'tan sonraki en önemli ismi. 69 yaşındaki Abbas, liderlik için Kurey'den sonraki en güçlü aday.
Mervan Barguti: Cinayet suçundan halen İsrail'de hapis yatıyor. Uzun dönemde Arafat'ın en güçlü halefi konumunda. İkinci "İntifada" hareketinin yöneticilerinden.
Muhammed Dahlan: Eski içişleri bakanı. Halen Gazze Şeridi'nin güvenlik şefi. Reform yanlısı genç yönetim içinde göze çarpan isimlerinden. İsrail'in Gazze Şeridi'nden tek taraflı çekilmesi ardından düzeni sağlayabilecek bir lider olarak görülüyor.
Revhi Fettuh: Filistin Parlamento Sözcüsü, yasalara göre, Arafat'ın ölümünün ardından 60 gün süreyle başkanlık görevini sürdürecek. Liderlik için zayıf adaylardan biri olmasına karşın kilit konularda karar alınırken diğerlerini etkileyecek bir isim.