Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Mihail Çakır

kültür adamı, yazar

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Mihail Çakır
Mihail Çakır
kültür adamı, yazar
Hıristiyan din adamı, rahip


1861 yılında Çadır Lunga’da doğdu. Moldova’ya bağlı özerk cumhuriyet olan Gagavuzya’da bir kasabadır.

Mihail Çakır, Kişinev İlahiyat Fakültesini bitirdi. Erkek ilahiyat okulunda öğretmenlik yaptı. Kişinev Okul Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. 1896'da Moldovaca kitap basma izni için Rus İmparatorluğu Eğitim Bakanlığına başvurdu. 1901 yılından sonra Moldovaca dil bilgisi, Rus dili ve dil bilgisi hakkında çeşitli yapıtlar yayınladı.

Moldovalıların Rusça öğrenmesine yardımcı olacak ders kitabı hazırladı. 1904 yılında Gagavuz Türkçesiyle dini edebiyat yayınlamasına izin almak için Ortodoks Kilisesi Genel Kuruluna başvurdu.

Moldova (Besarabya)'nın Romanya Krallığının bir parçası haline geldiği 1918'den sonra Gagavuz yazısının önceki Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçişini başlattı. 1924'te, Besarabya'nın Rumenleşmesine karşı mücadeleyi koordine etmek için Ortodoks Kilisesi'nin Alexander Nevsky birliğinin öncülerinden oldu. Gagavuz Türkçesi ve Gagavuz Türk kültürünün korunması için ömrünü harcadı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yaptığı çalışmalardan dolayı Çakır’a bir şilt vererek tebrik etti.

1938 yılında vefat etti. Kişinev'deki Merkez Mezarlığı'na gömüldü.

ESERLERİ:

1.Dua Kitabı

2.Besarabya Gagavuzunun Tarihi

3.Gagauzca (Türkçe)-Rumence Sözlüğü (Sözlük, Bülent Hünerli’nin editörlüğünde Paradigma Akademi yayınları arasında yayınlandı.)


HAKKINDA YAZILANLAR

Şair Yaşar Nabi Nayır (1908-1981), Balkanlar’a yaptığı gezi hakkında kaleme aldığı “Balkanlar ve Türklük” adlı yapıtında Mihail Çakır’dan bahsetmektedir.

Gagavuzya’nın 3. Başkanı Mihail Formuzal da, 2011 yılını “Mihail Çakır Yılı” ilan etti.

Bilindiği gibi Mihail Formuzal, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tarihçilerin konusu olduğunu belirterek, bu adımlarla, giderek güçlenen Türkiye'nin zayıflatılmaya çalışıldığını söyleyerek dikkatleri çekmişti.


Kaynak: 
Kültür Adamı Mihail Çakır, Hüdavendigâr Onur, Dokuz Sütun 11 Eylül 202