Michel Aun Lübnan Cumhurbaşkanı Lübnan Hür Vatansever Partisi Başkanı Eski Başbakan ve Ordu Komutanı Hıristiyan Maruni Lider Michel Avn
1935 yılında Beyrut'ta doğdu. 1958'de topçu subayı olarak askeri okuldan mezun oldu. 1984'te Silahlı Kuvvetler komutanlığına getirildi.
1988 Eylül'ünde geçici hükümetin başına geldiğinde Lübnan'daki Suriye askerlerinin geri çekilmesini istedi. Cumhurbaşkanı tarafından Ekim 1989'da görevden alınmasına rağmen görevi bırakmayı reddetti.
Taraftarları Kasım 1990'da Suriye güçlerine yenilince Fransa Büyükelçiliği'ne sığındı. Buradan ateşkes görüşmelerini yürüttü. Ağustos 1991'de Fransa'ya sığındı.
Fransa'daki 14 yıllık bir sürgün hayatının ardından, Suriye askerlerinin Lübnan'dan çekilmesi sonrası Mayıs 2005'te ülkesine geri döndü. Fransa'dan döner dönmez seçim kampanyasına başladı.
Hedefi Cumhurbaşkanı olmaktı ama diğer Maruni grupların liderleri buna yanaşmayınca Hizbullah ile anlaşma yaptı ve Suriye ile barıştı. İttifak o günden itibaren sürdü.
2016 yılında Hizbullah’ın desteğiyle cumhurbaşkanı seçildi.
HAKKINDA YAZILANLAR
Şam cephesi, Lübnan muhalefetini ‘sürgün general’ ile vurdu Vesim Bekraki 14.06.2005
Lübnan’daki genel seçimlerin 3. turunda büyük sürpriz yapan eski Genelkurmay Başkanı ve Başbakan Michel Aun’un zaferi, Suriye karşıtı muhalefete darbe olarak yorumlanıyor.
128 üyeli mecliste toplam 58 sandalyenin ayrıldığı Dağlık Lübnan ve Bekaa bölgelerinde Aun ve müttefikleri 21 sandalye kazandı. Genellikle Marunilerin yaşadığı bölgelerde üstün görünen Aun, Suriye karşıtı olmak iddiasıyla ortaya çıkan muhalefetin ‘hiçbir programı’nın bulunmadığını söyledi. İlk iki turda Suriye yanlısı ve karşıtı cephe başa baş sonuç elde etmişti. Şam yanlısı Hizbullah ve müttefikleri de dün kazandıkları 10 milletvekilliği ile sandalye sayısını 33’e yükseltmiş durumda. Eski Başbakan Refik Hariri’nin oğlu Saadettin Hariri’nin listesini de içinde bulunduran Dürzi lider Velid Canbolat’ın liderliğindeki ittifak da önceki günkü seçimlerde kazandığı 27 vekillikle sandalye sayısını 46’ya yükseltti. Son tur öncesi kilit önemdeki 3. tur sonuçlarının Suriye karşıtı cephe için büyük darbe olduğu ve muhalefetin parlamentoda çoğunluğa sahip olmasını önleyebileceği yorumları yapılıyor. General Aun, Suriye yanlısı Cumhurbaşkanı Lahud’un görevden alınmasına soğuk yaklaşıyor. 1980’lerin sonlarında başbakanlık da yapan Aun, Suriye’nin çekilmesine yönelik kampanya yürütenlerin başında geliyordu. 1988 Eylül’ünde geçici hükümetin başına geldiğinde Suriye’nin çekilmesini isteyen Aun, Ekim 1989’da azledilmesine rağmen görevi bırakmayı reddetti. Taraftarları Kasım 1990’da Suriye güçlerine yenilince Aun, Fransa Büyükelçiliği’ne sığındı. Fransa’daki 14 yıllık bir sürgün hayatının ardından, Suriye askerlerinin çekilmesi sonrası Mayıs 2005’te ülkesine geri döndü.