10 Mart 1958 tarihinde Kıbrıs Lefkoşe'de doğdu. Şair Özkan Yaşın ile öğretmen Ayşe Hanım’ın oğlu.
İlk ve orta öğrenimini Kıbrıs’ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde 1982’de başladığı yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitsi’nde “Kıbrıs Kilisesi’nin Tarihsel Rolü” başlıklı tez çalışması ile tamamladı.
1986 yılında İngiltere’ye gitti. Middlesex Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde “şiir ve kimlik” konusunda hazırladığı tez ile doktor unvanını aldı.
Daha sonra Atina Üniversitesi’nde Yunan Dili ve Edebiyatı kurslarına katıldı. Uzun yıllar Middlesex Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Bir süre Kıbrıs’ta gazetecilik yaptı. Burada arkadaşlarıyla birlikte “Karanfil” adlı bir kültür sanat dergisi çıkardı.
Avrupa Birliği'nin desteklediği Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs edebiyatlarıyla ilgili projeleri yönetti.
Bir Kıbrıs gazetesinin Ankara bürosu temsilciliğinde bulunan yazar, bir dönem Doğan Yayıncılık’ta editörlük yaptı.
Şiirleri 1970’li yıllardan itibaren Kıbrıs’ta çıkan Türkçe dergi ve gazetelerde yayınlandı. 1979 yılından sonra Türkiye’de yayınlanan Adam Sanat, Akatalpa, Defter, Sanat Emeği, Hürriyet Gösteri, Japonya, Karayazı, Kitap-lık, Varlık, Yazko Edebiyat, gibi dergilerde yayımlandı.
Bir çok yabacı dile çevrilen şiirleri Kıbrıslı Türk ve Rum sanatçılar tarafından bestelendi.
Ödülleri: “Sevgilim Ölü Asker” adlı kitabıyla 1985 Akademi Şiir Birincilik Ödülü’nü ve A. Kadir Şiir Ödülü’nü, “Soydaşınız Balık Burcu” adlı kitabıyla 1995 Cevdet Kudret Roman Ödülü’nü, 2005 Memet Fuat Eleştiri ve İnceleme Ödülü’nü aldı.
ESERLERİ:
ŞİİR: Sevgilim Ölü Asker (1984) Işık Merdiven (1986) Pathos (1990) Sözverici Koltuğu (1993) Hayal Tamiri (1998) Adı Kayıplar Listesinde (2002)
ROMAN: Soydaşımız Balık Burcu (1994)
ANTOLOJİ: Kıbrıslıtürk Şiiri Antolojisi (1994) Eski Kıbrıs Şiiri Antolojisi (1999)
ARAŞTIRMA: Edebiyatta Kıbrıslı Türk Kimliği (ortak, 1988).
ÇEVİRİ: Seçme Şiirler (T. Baybars ile, 1997)
HAKKINDA YAZILANLAR
MEHMET YAŞIN Şükrü Kırkağaç 1 Kasım 2014
Günümüz Türk şiirinin özgün şairlerinden biridir. Aynı zamanda, uluslararası ölçekte en çok tanınan çağdaş Kıbrıs şair ve yazarlarındandır. Türk şiirine getirdiği farklı ses ve duyarlık, genellikle, melez edebiyat kaynaklarına, Akdeniz’in Türk, Yunan, Levanten kültürlerini harmanlamasına, dramatik ve anlatımcı bir lirizm yaratmasına, Türkçeyi tarihsel ve coğrafi anlamda çoğul biçimde kullanmasına, ayrıca kişisel deneyimleri önemseyen şiirsel izleklerine dayanır.
Çocukluk dönemi boyunca süregiden Kıbrıs'taki toplumlararası çatışmaların derinden etkilediği kozmopolit bir aileden doğdu. Şair Özker Yaşın ile öğretmen Ayşe Hanım’ın oğlu. Şair Neşe Yaşın üvey kardeşidir. Her ikisi de, edebiyat ve kültürle ilgili olan anne ve babası o doğmadan ayrıldılar. İlk ve orta öğrenimini Lefkoşa’da tamamladı.
1976 yılında Türkiye'ye geldi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Bir süre Kıbrıs’ta gazetecilik yaptı. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde siyasal tarih alanında yüksek lisansını yaptı.
İlk şiir kitabı, zamanın askeri cunta yönetimi tarafından toplatıldı ve 1986 yılında kitapları "zararlı" sayılarak Türkiye'den sınırdışı edildi.
İngiltere'ye giderek, Birmingham Üniversitesi Sanatlar Fakültesi'ne bağlı Bizans-Osmanlı ve Modern Yunan Eğitimleri Merkezi'nde başladığı ”şiir ve kimlik” konusundaki doktora çalışmasını Londra Middlesex Üniversitesi'nde sürdürdü. aldı. Bir süre Atina Üniversitesi'nde Yunan Dili ve Edebiyatı dersleri izledi.
1993 yılında, hakkındaki sınırdışı kararı kaldırılınca İstanbul'a döndü, ancak 1996 yılında yeniden Londra'ya gitti. İngiltere, Türkiye ve Kıbrıs'taki çeşitli üniversitelerde karşılaştırmalı edebiyat, çeviri incelemeleri, yaratıcı yazın, Kıbrıs incelemeleri ve çağdaş Türk edebiyatı dersleri verdi. 2002 yılından bu yana Cambridge, Lefkoşa ve İstanbul arasında yaşıyor.
İlk şiiri 1979 yılında “Sanat Emeği” dergisinde yayınlandı. Şiirleri, Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, İngiltere ve diğer ülkelerdeki edebiyat dergilerinde yayınlandı, 20'den fazla dile çevrildi, bestelendi, sahneye kondu, görsel sanatlara uyarlandı. 1980 Sonrası Türk şiirinde, farklı çizgideki şiirlerinin yanı sıra, farklı bir anlayışı yansıtan eleştiri yazılarıyla da etkin oldu.
'Üveyanadil, merkez-çevre kuramı, Türkçe az(ın)lık edebiyatı' gibi kavram ve yaklaşımları geliştirdi.
Şiir ve denemelerindeki izlekler romanlarında da yansımasını buldu. Türk vatandaşı olmadığı ve Türkiye'de yetişmediği halde Çağdaş Türk Edebiyatı'nda kendine özgü bir yer alabilmiş ilk şair ve yazar olarak kabul gördü.