Biyografi Ara!

Binlerce biyografi keşfedilmeyi bekliyor

Mehmet Ağar

İçişleri Eski Bakanı

Sayfayı paylaş
İlgili Kategoriler
Mehmet Ağar
Mehmet Ağar     (1951)
DYP Eski Genel Başkanı
İçişleri Eski Bakanı
Emniyet Eski Genel Müdürü


1951 yılında Ankara'da doğdu. Babasının memuriyeti dolayısıyla 1957 yılında Şanlıurfa'da başladığı ilkokulu, Gümüşhane, Bolu, Adana, Ankara ve Erzincan'da; Erzincan'da başladığı ortaokulu, Kayseri, Diyarbakır ve Uşak'ta bitirdi. 

Liseye Ankara'da başladı ve 1968 yılında Haydarpaşa Lisesi'nde bitirdi. Aynı yıl girdiği Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Emniyet Genel Müdürlüğü bursu ile okudu. Maliye Bölümü'nden mezun oldu.

İlk devlet memuriyetine Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi'nde başladı. Ardından Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü'nde komiserlik yaptı. 

1976 yılında Ankara ili kaymakam adayı olarak İçişleri Bakanlığı'nda göreve başladı. İznik ve Selçuk ilçelerinde kaymakam vekili olarak, Torul ve Delice ilçelerinde kaymakam olarak görev yaptı. 

1980 Ocak ayında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdür Muavini, 1981 Mayıs ayında Asayiş Şube Müdürü oldu.

1984-1988 arasında Terör ve Asayişten sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 1988'de Ankara, 1990'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. 1992 yılında Erzurum valisi oldu.

1993 Temmuzunda Emniyet Genel Müdürlüğüne atandı.

1995 yılında Elazığ milletvekili seçildi. 1996'da 53. Hükümette Adalet Bakanı, 54. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Emniyet Genel Müdürü, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı olarak görev yaptığı bu dönem, ülkenin var olma mücadelesini yaptığı zor bir dönemeçti.

1999 ve 2002 seçimlerinde Elazığ’dan bağımsız milletvekili seçildi.

14-15 Aralık 2002 tarihleri arasında yapılan DYP 7. Olağan Kongresi’nde ilk turda salt çoğunluğu sağlayarak Doğru Yol Partisi'nin Genel Başkanı seçildi.

14-15 Mayıs 2005 Tarihlerinde yapılan 8. Olağan Büyük Kongre'de 1071 oyla tekrar Genel Başkanlığa seçildi.

22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde partisinin yüzde onluk ülke barajını aşamaması üzerine genel başkanlık görevinden istifa etti. 




HABER

Ağar'a hapis cezası
16 Nisan 2012

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mehmet Ağar'a ''Susurluk Davası'' kapsamında verilen 5 yıl hapis cezasını onadı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ağar'ı, ''Susurluk Davası'' kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili ''cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu'' iddiasıyla yargıladığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle onadı. 

Ağar hakkında zaman aşımı süresinin dolup dolmadığının irdelendiği kararda, sanığa atılı suçun ''kesintisiz'' suçlardan olması dikkate alınarak tespit edilen suç tarihi ile soruşturma ve kovuşturma safhalarında gerçekleşen zaman aşımını kesen ve durduran sebeplere göre dava zaman aşımı bakımından bir kovuşturma engelinin bulunmadığının tespit edildiği ifade edildi.

Kararda, Ağar'ın yöneticisi olduğu iddia ve kabul edilen teşekkülün sübutu ve niteliğinin Yargıtay tarafından onanarak kesinleşen İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin, 12 Şubat 2001 günlü kararı ile de ortaya konulduğu belirtildi.

Kararda, yapılan yargılama sonunda toplanan delillere göre, Ağar'a yüklenen ''suç işlemek amacıyla kurulmuş silahlı teşekkülü yönetmek'' suçunun sübut olduğu, bu nedenle oy birliğiyle hükmün onanmasına karar verildiği bildirildi.




HABER

‘KONTRGERİLLA TERÖRÜ ÖNLERDİ’
Milliyet 11 Kasım 2012 

Eski İçişleri Bakanı ve DP?Lideri Ağar, darbe komisyonuna verdiği ifadede, ‘Kayıp silahlar’la ilgili sorusuna ‘Silahları başbakanlık aldı. Gereken yerlerde kullanıldı. Kayıt tutulmadı’ diye yanıt verdi.

Eski İçişleri Bakanı ve DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kamuoyunda faili meçhul cinayetlerde kullanıldığı iddia edilen kayıp silahların alımı için “Alım talimatı başbakanlıktan verildi. Gerekli yerlerde kullanıldı. Kaydı tutulmaz” diyen Ağar, işkence olaylarından “sert sorgu yöntemi” olarak bahsetti.

Aydın Yenipazar Cezaevi’nde dinlenen Ağar, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na özetle şunları anlattı:

SİLAHLAR ÖZEL HAREKATTAN ALINDI: 
Özel harekat Özal tarafından kuruldu, techizatı genişti, ağır silahlarla donatıldılar. Ama 28 Şubat’tan sonra güvensizlik oluştu, ellerinden alındı.

TALİMAT BAŞBAKANLIKTAN: 
(Kayıp silahların kim hangi emirle aldı?) İçişleri Bakanlığı olduğum dönemde o silahlar Başbakanlık’tan doğrudan izin alınarak alındı. Herkes bu işten sıyrıldı. Silahları alan vali sorumlu tutuldu. Hapis cezası aldı. Halbuki bu izni Başbakanlık vermişti.

HER DEVLET YAPAR: 
(Kayıp silahlar nerede kullanıldı kayda alındı mı?) Terörle mücadele için o silahlar gerekliydi. Gerekli yerlerde kullanıldı. Bunların kaydı tutulmaz. Her devlet bu tür şeyleri yapar. Bu tür silah alımları her devlette olur.

SUSURLUK BASİT KAZA: 
Susurluk’un arkasında olmadık şeyler aradılar. Basit bir kazadır. Oraya başka bir iş için gitmişler onun dışında bir bilgim yok.

APO’YU İSTEDİK: 
Başbakan Çiller, MİT Müsteşarı Sönmez Köksal ve ben MOSSAD’la Apo’nun yakalanarak Türkiye’ye iadesini görüştük. Yıllar sonra Ecevit’e teslim ettiler. Silahların alınması da gündeme geldi.

‘Failleri beğendiremedik’

KONTRGERİLLA KEŞKE OLSAYDI: 
Türkiye’de kontrgerilla yok. Olsaydı bu kadar yaygın terör olayları olmazdı. Keşke olsaydı. Özel Harp Dairesi’ni Özal kurdu ama ben kontrgerillayı bilmiyorum. JİTEM jandarmanın alanındaydı, eylemlerinden bilgim yok.

FAİLİ MEÇHULLER: 
(Döneminizde bir çok faili meçhul cinayet işlendi, suçlamalara muhatap oldunuz. Ne diyorsunuz?) Kendi dönemimde her şeyi yasal çerçevede yaptım. Faili meçhuller her zaman oluyor. Bu suçu işleyenler daha sonra yakalandı. En çok speküle edilen Mehmet Sincar faili bulunmuştur. Uğur Mumcu cinayetinin failleri bulunmuştur. ‘Bunlar gerçek fail değil’ diyorlar. Failleri beğenmiyorlar.

DERİN DEVLET TANIMI: 
(Derin devlet var mıdır tanımı nedir?): Musul ve Kerkük’ten sonra bir karış toprağın dahi verilmemesi iradesini göstermek derin devlet demektir.

İŞKENCE SERT SORGU YÖNTEMİ: 
(İşkence iddialarına ne diyorsunuz?) İşkence değil, sert sorgu yöntemleri, bu yöntemler işkence sayılmaz. Bu yönde kamuoyu oluşturuldu, failleri yakalayan polis bu yöntemleri kullanamayınca anarşi ve terörle mücadelede zayıf kaldı. Şimdilerde artık delilden kişiye gidildiği için şahıs suçunu kabul etmek zorunda kalıyor.

ÖLDÜRÜLECEK KÜRT İŞADAMLARI LİSTESİ: 
Bu listeden haberim yok. RP Van Milletvekili Mustafa Bayram, Yalım Erez’le birlikte geldi, kendisinin tehdit edildiğini söyledi. Görüştüm, kartımı verdim 24 saat arayabilirsin dedim. Sonra bizden milletvekili oldu, sonradan dost olduk. Listeden bilgim yok.

BUCAK’LARA DEVLETİN İHTİYACI VARDI: 
(Bucak’ı nereden tanıyorsunuz, ‘Benim dokunulmazlığımı kaldırın ama Bucak’ınkini kaldırmayın’ dediniz. Neden?) Emniyet müdürlüğüm döneminden beri tanıyorum Bucakları. Devletin yanında silah kullanan silahla destek veren bir aşiret. Dokunulmazlığı kaldırılırsa, devlet terörle mücadele sürecinde silahlı destekçi bulamazdı.

TUĞLA ÇEKERSEM DEMEDİM: 
(Uğur Mumcu’nun ölümünden sonra Güldal Mumcu ile bir görüşmesinde ’bir tuğla çekersem altından çok şeyler çıkar’ ifadesini kullandınız mı? sorusu üzerine): Ben bu ifadeyi kullanmadım. Güldal Mumcu benim sınıf arkadaşım. Ben kesinlikle böyle bir ifadeyi kullanmadım. Hatta birkaç sefer bu konuyu tekzip etmeme rağmen, hala bu konuyla suçlanıyorum.

ÇATLI’NIN KULLANILMASI: 
Her devlet bu tür insanları kullanır. Bir kusuru da varsa o kusurun mesuliyetini çekeriz. Çok hizmet eden insanın çok kusuru da olur, kusurumuz olmuşsa onun da hesabını veririz.

‘Özgeçmişinden itibaren sorduk’

İşi nedeniyle komisyon toplantısından ilk çıkan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, “Mehmet Ağar’a özgeçmişinden itibaren soru sormaya başladık. Babasından başladık. Babası biliyorsunuz Adana Emniyet Müdürü idi. 1960 darbesinden sonra tutuklandı. Bu dönemde aile olarak yaşadıkları sıkıntıları, babasının işsiz kaldığı dönemleri sorduk” diye konuştu.




HABER

AĞAR 3 AY SONRA TAHLİYE OLACAK
1 Şubat 2013

Susurluk Davası kapsamında yargılanan ve hakkındaki karar Yargıtay tarafından onandıktan sonra 25 Nisan 2012 günü Aydın'ın Yenipazar İlçesi'ndeki Kapalı Cezaevi'nde 2 yıllık hapis cezasını çekmeye başlayan DP eski Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın durumu ise kafa karıştırdı. DHA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 25 Nisan 2013 günü cezasının bir yılını tamamlayacak olan Mehmet Ağar'ın mevcut yasadan yararlanması için yasanın yorumlanmasının önemli olduğu vurgulandı. Nisan ayında bir yılını tamamlayacak olan Ağar'ın 25 Nisan'da tahliye olmasının beklendiği, ancak Açık Cezaevine çıkma hakkını Aralık ayında alacağı için tahliyenin Aralık ayına kalmasının söz konusu olduğu öğrenildi.






HABER

Ağar: Devlet 'gel' dedi geldik, 'git' dedi gittik
29 Nisan 2013

Tahliye olan Susurluk davasından hükümlü eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, "Bunu bir devlet görevi olarak gördüm, tamamladım. Devlet 'gel' dedi geldik, 'git' dedi gittik" dedi. 

Ağar, Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis beldesindeki evinde gazetecilere yaptığı açıklamada, 2 yıl olması gereken cezanın bir yılını bitirdikten sonra herkesin istifade ettiği Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümlerinden yararlanarak serbest kaldığını ifade etti. 

Cezaevinde kaldığı süre boyunca yurdun her köşesinden binlerce kişinin kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Ağar, "Hepsine şükran borçluyum, gönülden teşekkür ediyorum. Dediğim gibi başlangıçta girerken, bunu bir devlet görevi olarak gördüm, tamamladım. Devlet 'gel' dedi geldik, 'git' dedi gittik. Şu anda yapacağımız 76 milyon gibi sade bir vatandaş gibi ailemle, çocuklarımla, torunumla yaşamaktır" dedi. 

Bu süreçte kendisine yakınlığını esirgemeyen milletin tüm fertlerine, dostlarına teşekkür eden Ağar, "Umudumuz odur ki, Türkiyemizin geleceği bugününden daha iyi olacaktır. Bizim gönlümüzden geçen samimi temennimiz budur, Allah milletimizin, memleketimizin yardımcısı olacaktır, buna da gönülden inanıyoruz" diye konuştu.




HABER

Mehmet Ağar'ın acı günü
5 Kasım 2016

ESKİ İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar'ın gelini, Tolga Ağar'ın eşi Badısabah Ağar vefat etti.

Badısabah Ağar, rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Badısabah Ağar için bugün Üsküdar Marmara Üniversitesi İlahiyat Camii'nde öğle namazının ardından cenaze töreni düzenlenecek. Badısabah Ağar daha sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.