14 Ağustos 1945 tarihinde Samsun’da doğdu. Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydoldu. Ertesi yıl Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenimine devam etti.
Bu dönemde TİP (Türkiye İşçi Partisi) ve FKF'ye (Fikir Kulüpleri Federasyonu) bağlı olan SBF (Siyasal Bilimler Fakültesi) Fikir Kulübü’ne girdi. 1965 yılında bu kulübün başkanlığını üstlendi.
1967 yılında kısa süreliğine Fransa'ya gitti. Buradaki sosyalist hareketlerin genel seyri ve içinde bulundukları tartışmaları izledi.
1968'deki 6. filo eylemlerine İzmir’de katıldı ve gözaltına alındı. Bu dönemde TİP içinde başlayan ve Mihri Belli’nin savunduğu MDD (Milli Demokratik Devrim) tartışmalarına katıldı. Bu tartışma sürecinde TİP adına Zonguldak Ereğli'sinde çalışmalar yürüttü. Bu geziden sonra ideolojik olarak MDD saflarında yer aldı.
Fransa’da bulunduğu süreçte Latin Amerika silahlı mücadelelerinden etkilendi. TİP'i bu süreçte ‘Yasalcılık’la suçladı. Türkiye’deki devrim sürecinin ancak silahlı bir mücadeleyle olabileceğini savundu. Bu görüşe daha yakın olan Türk Solu ve Aydınlık dergilerinde yazılar yazdı.
1969 yılında Ankara'da yapılan DEV-GENÇ (Devrimci Gençlik Federasyonu) toplantısı Türkiye sosyalist hareketinin seyrini değiştirdi.
1971 yılında yapılan TİP kongresine katılmadı. Mihri Belli ile ayrılıkları ortaya çıkınca o çizgiden de ayrıldı.
O dönemde Türkiye devrim Sürecini Kesintisiz Devrim I-II-III broşürlerinde dile getirdi. Türkiye'nin sahip olduğu yapıyı ‘oligarşi’ olarak tanımladı. Bu süreçte THKP-C'nin kuruluş çalışmalarını sürdürdü.
Ertuğrul Kürkçü, İlhami Aras, Ulaş Bardakçı ve Hüseyin Cevahir gibi isimlerle örgütü kurdu. Şehir Gerillası modelini benimsedi. Buna uygun bir çok silahlı eylemin içinde bizzat bulundu.
Çalışmalarını sürdürmek için Şubat 1971'de İstanbul'a geçti. Burda da terör eylemlerine devam etti.
1 Haziran 1971'de kaldıkları evden kaçarken polisle girdikleri çatışmada Hüseyin Cevahir öldü, Mahir Çayan yaralı olarak ele geçirildi. Daha sonra arkadaşlarıyla birlikte Kartal-Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçtı. Bir süre İstanbul'da saklandı.
Ocak 1972’de THKO (Türkiye Halkın Kurtuluş Ordusu) ile ortak eylem kararı alarak arkadaşları ile birlikte Fatsa'ya geçti. Mart 1972'de Fatsa'da radar istasyonunda çalışan 3 İngiliz teknisyeni arkadaşlarıyla kaçırdı.
THKO'nun tutuklu liderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın serbest bırakılmasını istedi. Niksar'ın Kızıldere köyünde jandarmayla girdikleri çatışmada 9 arkadaşı ile beraber öldürüldü.
ESERLERİ:
•Aren Oportünizminin Niteliği •Revizyonizmin Keskin Kokusu-I •Revizyonizmin Keskin Kokusu-II •Sağ Sapma, Devrimci Pratik ve Teori •Yeni Oportünizmin Niteliği Üzerine •ASD'ye Açık Mektup •Yayın Politikamız •Devrimde Sınıfların Mevzilenmesi •Kesintisiz Devrim I •Kesintisiz Devrim II-III
HAKKINDA YAZILANLAR
Mahir Turhan Feyizoğlu Ozan Yayıncılık
"Türkiye tarihi, toplumu derinden sarsan, etkileyen siyasal olaylarla doludur. Herkesin birçok şeyi ilk kez yaşayarak öğrendiği, tartıştığı, fiilen katıldığı bu zaman diliminin 1965-72 yıllarını biyografik bir çerçeve içinde yansıtmaya çalıştım. 7'den 70'e herkesin ve asker-sivil tüm toplum katmanlarının daha iyi, daha güzel bir ortamda yaşamak için tüm dünayı fethetmeğe çıktığı bu dönemde bireyler hızla taraf oldular, kendi düşlerini, politikalarını oluşturdular. Bu nedenle kitap sadece Mahir Çayan'ın değil, dönemin siyasal olaylarının içinde yer alan ve bu olaylardan etkilenen herkesin ve o dönemin öyküsüdür." -Turhan Feyizoğlu-