Mahathir Muhammed Malezya Eski Başbakanı Mahathir Muhammet
20 Aralık 1925 tarihinde Malezya’nın kuzey eyaletlerinden Kedah’ta doğdu. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını doğduğu bölgede geçirdi. Sultan Abdul Hamit Koleji’nden mezun oldu. Singapur’daki Malaya Üniversitesi’nde Tıp eğitimini tamamladı. Devlet kadrosunda doktorluk görevine başladı. 1957 yılına kadar askeri doktor olarak çalıştı. Bu tarihte özel bir klinik kurdu ve meslek hayatını orada sürdürdü.
1964 yılında Malezya’nın en büyük siyasi oluşumu Ulusal Malay Birliği Partisi’nden aktif siyasete atıldı. Milletvekili seçildi. 5 yıllık vekillik sürecinden sonra dönemin başbakanı Abdul Rahman ile fikir ayrılığı yaşadı ve partiden ihraç edildi.
Mahathir Muhammed, ülkenin çoğunluğunu oluşturan Malaylar yoksulluk içinde yaşarken azınlık konumundaki Çinlilerin ekonomiyi ellerinde tuttuğunu belirtti. Bu durumun değişmesi için Malay milliyetçiliği üzerinde politikalar geliştirilmesi gerektiğini savundu. Bu fikirlerini kaleme aldığı “Malay İkilemi” adlı kitabı yasaklandı. Bir yıl sonra Abdul Rahman’ın istifası ile tekrar partisine döndü. Hükümetin 1971 yılında ilan ettiği “Yeni Ekonomik Model”de fikirlerinin somutlaşmasını sağladı.
Mahathir Muhammed’in siyasi yükselişi hızlandı. 1972 yılında parti yönetimine dahil oldu. 2 yıl sonra yeniden parlamentoya girdi ve eğitim bakanı olarak kabinede yer aldı. Eğitim alanındaki başarılı politikaları kısa süre sonra kendisine başbakan yardımcılığını getirdi.
1981 yılında Ulusal Malay Birliği Partisi’nin genel başkanlık koltuğuna oturdu. Aynı yılın Temmuz ayında yapılan seçimlerden sonra Malezya’nın 4. Başbakanı oldu ve ülkeyi hızla değiştirip dönüştürecek adımlar attı. Ülkesini yabancı yatırımcılara açtı ve vergi sistemini yeniden düzenledi. Başta havayolu ve telekomünikasyon olmak üzere pek çok kamu kuruluşunu özelleştirdi. Ekonomideki rahatlığın ardından bu kez ülkedeki etnik gruplar arasında diyalog kurma çalışmalarına başladı ve bu gruplar arasında adeta bir köprü görevi gördü. Malezya ekonomisi günden güne büyüdü.
Mahathir Muhammed, bu başarılı yönetimine rağmen tartışılan bir lider olmaktan da kaçamadı. Özellikle 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren “otoriterleşme” ile suçlandı. Bunun en büyük sebeplerinden biri de 1987 yılında hayata geçirdiği “İç Güvenlik Yasası” oldu. Yasadan aldığı güçle 4 gazeteyi kapattırdı ve pek çok aktivist ve din adamını tutuklattı. Hatta bu tutuklamalara karşı gelen bazı üst düzey yargıçları da görevden aldı ve tüm bunların sonunda Batı ile olan ilişkilerinde gerginlikler yaşadı.
1988-1996 yılları arasında ülkede yaşanan ekonomik büyüme etkisini yitirmeye başlayınca tartışılan bir isim haline geldi. 1997 yılında patlak veren ekonomik kriz, yardımcısı ve maliye bakanı Enver İbrahim ile de arasını açtı. Ekonomi politikası üzerine başlayan bu anlaşmazlık İbrahim’in tutuklanmasına ve hatta hapse mahkum edilmesine kadar vardı. Bu durum Muhammed’e karşı grupların sokağa çıkmasına ve büyük çaplı protesto gösterilerinin tertiplenmesine neden olsa da koltuğunu korumayı başardı.
11 Eylül 2001’de Amerika’da yaşanan terör olaylarından sonra küresel barışı destekleyeceğini ve terörizmle mücadele edeceğini açıkladı. Batı ile arasını düzeltti. Ancak 2003 yılında Amerikan’ın Irak’ı işgaline karşı yaptığı çıkış ve aynı dönem Yahudiler için kullandığı bazı ifadelerle okları yeniden üzerine çekti. İçeriden yükselen siyasi baskının da etkisiyle koltuğunu Abdullah Bedevi’ye bırakarak 31 Ekim 2003’te istifa etti ve 22 yıllık başbakanlık serüvenini tamamladı.
92 yaşındaki Mahathir Muhammed, aktif siyasete verdiği 15 yıllık aranın ardından, "Halkın Umudu" adıyla seçime giren ittifakın lideri olarak, 9 Mayıs 2018'de yapılan genel seçimlerde büyük bir zafer elde etti ve yeniden başbakanlık koltuğuna oturmaya hak kazandı.
HABER
Mahathir veda etti Yeni Şafak 1 Kasım 2003
Dünyanın seçimle göreve gelen ve en uzun süre bu görevde kalan liderlerinden Mahathir, dün görevinden ayrıldı. Mahatir döneminde Malezya hammadde ihraç eden bir ülkeden yüksek teknolojiye sahip üretici bir ülke haline geldi.
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, 22 yıl iktidarda kaldıktan sonra bugün 77 yaşında emekliye ayrıldı. Muhammed, görevini yardımcısı Abdullah Ahmed Bedevi'ye devretti. Malezya'da ilk kez devirle Ahmed Bedevi, Ulusal Saray'da Mahathir Muhammed ve onlarca hükümet üyesinin katıldığı törende, sembolik başkan Kral Seyid Siracuddin Putra Cemalullah'ın önünde Malezya'nın beşinci başbakanı olarak yemin etti.
Törende Malezya'nın geleneksel giysilerini giyen Ahmed Bedevi, "tüm enerjisiyle bu onurlu görevin yüklediği bütün sorumlulukları yerine getireceği" konusunda söz verdi. 63 yaşındaki Bedevi, daha önce yaptığı açıklamalarda, izlenen politikalarda büyük değişiklikler yapmayacağı taahhüdünü vermişti. Bazı ülkeler ve muhalif gruplar, Ahmed Bedevi yönetiminin Mahathir döneminin sert politikalarını yumuşatmasını ümit ettiklerini belirtiyorlar. Mahathir Muhammed, 16 ay önce görevden çekileceğini açıklamıştı.
İlerleme ve otorite
1981 yılından beri ülkesini yöneten 77 yaşındaki Mahathir Muhammed döneminde Malezya hızlı değişim geçirmiş, ham madde ihraç eden ülke konumundan yüksek teknoloji üreten ve ihraç eden ülke konumuna geçmiş, en zengin ve hızlı gelişen Güneydoğu Asya ülkelerinden biri olmuştu. 1987 yılında kendisine karşı düzenlene siyas saldırılara Malezya'nın sert güvenlik yasalarını kullanarak karşılık veren Muhammed, muhaliflerini yargılanmadan tutuklattı, gazeteleri kapattı. Bu uygulamalara karşı çıkan üst düzey yargıçları görevlerinden aldı.
Malezya'nın Yeni Başbakanı Bedevi
Abdullah Ahmed Bedevi, 26 Kasım 1939'da Malezya'nın kuzey eyaleti Penang'da doğdu. Babası, 1957 yılında İngiliz yönetiminin sona ermesi görüşmelerine katılan Ulusal Birleşik Malay Örgütü'nün (UMNO) kurucusu, siyasi ve dini lider Ahmed Bedevi. Eğitimi İslami ilimler üzerinde yapan Bedevi, babasının ölümü üzerine siyasete atıldı. Mahathir Muhammed'in yardımcılığına getirilmeden önce eğitim, savunma ve dışişleri bakanlıkları yaptı. Bedevi, 1999 yılında Mahathir Muhammed tarafından başbakan yardımcılığına atandı. Bedevi, 1998 Asya krizi sırasında Mahathir Muhammed'le iktidar mücadelesine giren Enver İbrahim'in yerine geçti.
"EMEKLİYE AYRILAN İLK DİKTATÖR BENİM"
Yirmi iki yıl sürdürdüğü görevi boyunca Mahathir Muhammed, küreselleşme, ABD'nin terörle mücadelesi ve din gibi pekçok konuda görüşlerini açık ve doğrudan dile getirmesiyle tanınmıştı. Son olarak, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) zirvesinin açılış konuşmasında söylediği "Dünyayı Yahudiler kontrol ediyor" yolundaki sözleri üzerine ABD'nin neo-muhafazakar şahinleri tarafından eleştirilere maruz kalan Mahathir, iktidarı boyunca yaptığı bir çok çarpıcı konuşması ile dünya gündemine oturmuştu. İşte bu sözlerden bazıları:
* Yahudiler hakkında: "Avrupalılar, 12 milyon Yahudinin 6 milyonunu öldürdü. Ancak şimdi Yahudiler dünyayı kontrol ediyor. Başkalarının kendileri için savaşıp ölmesini sağlıyorlar..."
* ABD politikası hakkında: "Bu sadece terörizme karşı savaş değil. Bu, dünyayı yönetmek için yapılan bir savaş..."
* "Avrupa ırkı" hakkında: "Avrupalılar, kuyrukları dışkıya bulaşmış gıdaklayan tavuklardır..." "Avrupalılar, çok zeki ve cesurlar. Onların meraklarını gidermek zordur. Ne yazık ki oburlar ve zorla başka halkların haklarını ve topraklarını almayı severler..."
* Batı basını hakkında: "Batı basınının, aralarında esmer tenli Müslüman tarafından idare edilenin bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, işlerini başarıyla idare etmeye muktedir olduğunu öğrenmesi gerektiğini düşünüyoruz..."
* Küreselleşme hakkında: "Çeşitlilik yaşamın çeşnisidir. Ama Hilton otellerinden birinde uyur, McDonald hamburgerlerinden yer, Ford marka araç kullanır ya da alışverişlerinizi Carrefour'dan yaparsanız, bu çeşitlilik hızla yok olur."